Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Sud je presudio: Kosovo je sused Srbije. Treba li sada i Srbija da prizna nezavisnost Kosova?

1. DA
39
49%
2. NE
30
38%
3. Ne znam, ne interesuje me, to je sooo last decade...
11
14%
Korisnikov avatar
By Stripi
Zašto Albion već nije zbaniran?
Korisnikov avatar
By ALBION
Originally posted by Wilhelmina

U sustini, oni koji su se zajebali su upravo oni koji su to Kosovo napustali. I ne mislim na napustanje Kosova posle bombardovanja. Mislim na iseljavanje u proteklih 30-40 godina, jer niko nije hteo da zivi u 'najsiromasnijem kraju Balkana'. Sa druge strane, Albanci su se em doseljavali, em bioloski mnozili, sto im i nije za zameriti. I nista Srbima nije pomagalo, kada im je uvek Beograd bio miliji. I uvek kazem, Albanci su Kosovo dobili bioloskim oruzjem. Sad, but true.

[/quote]

:right:
Korisnikov avatar
By ALBION
Originally posted by Sprinter

....... пошто нећеш доживети ни улазак србије у еу, а не нешто даље.
Mislim da ćeš ipak doživjeti ulazak Srbije u EU. :namig2:

"..... Teško je vjerovati da će države poput Njemačke i Nizozemske pristati na bilo kakav korak koji bi mogao biti viđen kao pokušaj ubrzavanja procesa proširenja EU. Uzimajući u obzir sadašnje stanje u EU, napredak u pregovorima i gomilu mjerila koja će Hrvatska morati ispuniti za zatvaranje poglavlja o pravosudju, koje još nije niti otvoreno, sve se više vjeruje da će Hrvatska realno u EU ući tek 2013. Izvori takodjer navode da više nitko ne vjeruje da bi, nakon Hrvatske, bilo koja država regije mogla ući u članstvo prije 2020. Čak i kada bi sve išlo po planu, Srbija bi naranije mogla dobiti status kandidata krajem 2011., otvoriti pregovore 2012., ali ne bi mogla ući u članstvo prije 2020. - kažu naši izvori u EU. .....

...... U EU kažu da Hrvatska mora biti sasvim uspješna priča. Način na koji će Hrvatska ući mora biti primjer i drugima u regiji, ali i dokaz gradjanima u EU da više nikoga nećemo primiti ako nije spreman, kaže nam jedan visoki dužnosnik Europske komisije. Kao novi eksperiment o kojem se unutar EU razmišlja jest da Hrvatska bude prva država koja će se pristupnim pregovorom obvezati da neće koristiti pravo veta prema budućim kandidatima zbog bilaterarlnih pitanja.

PORUKA SRBIJI

Takav prijedlog je plod razmišljanja o tome kako izbjeći situacije poput nekadašnje slovenske blokade hrvatskih pregovora i primjera Grčke, koja i dalje blokira Makedoniju. Uvođenje takve klauzule u hrvatskom pristupnom pregovoru EU bi slao poruke i drugima u regiji, misli se i na Srbiju koja ne bi, uđe li ranije od Kosova, mogla blokirati Kosovo na putu prema EU.

EU DALEKO OD ŠIRENJA NA BALKANSKE ZEMLJE

Državama koje nisu sklone proširenju, kao što su Njemačka i Nizozemska, ide u korist i situacija u balkanskoj regiji. Jedan visoki diplomat Europske Unije jučer je rekao hrvatskim novinarima da države Balkana u ovom trenutku i ne zaslužuju nikakvu konkretnu ponudu:
- Pogledajte samo kakva je situacija u regiji: Albanija je već godinu dana u velikoj unutarnjo-političkoj krizi, Makedonija nazaduje. Kosovo je zaglibilo u korupciji i organiziranom kriminalu, u BiH nema napretka, Srbija nije konstruktivna niti oko Kosova, a nije ispunila ni obećanje o uhićenju generala Mladića. I što im onda mi možemo obećati? - kaže taj diplomat."

Izvor: Augustin Palokaj
Objavljeno u nacionalnom mjesečniku IMPERIAL u srpnju/julu 2010. na stranici 33, te u hrvatskom dnevniku Jutarnji list.
Korisnikov avatar
By ALBION
Originally posted by Sheytan

BiH se odavno raspala

Bosna i Hercegovina se, suštinski, mada ne i formalno, odavno raspala i budućnost njenih naroda je u formiranju tri nezavisne države – Hrvatske republike Herceg-Bosne, Republike Srpske i Bošnjačke unije, izjavio je za Politiku predsednik najuticajnije hrvatske nevladine organizacije u BiH Kroacije libertas i koordinator hrvatskog nevladinog sektora u BiH Leo Pločkinić.

On je u telefonskom razgovoru rekao da promena međunarodnog prava u slučaju Kosova daje pravo Hrvatima u BiH na nezavisnost u granicama koje je HR Herceg-Bosna unela u Federaciju BiH. Pločkinić je dodao da BiH, kao državu, ne prihvataju dva od tri naroda – Srbi i Hrvati – i da ona opstaje samo zbog toga što bošnjačke partije, predvođene Strankom demokratske akcije, ne žele da prihvate i priznaju bosanskohercegovačku realnost.
Dotični Pločkinić je irelevantan faktor! BiH kao država djeluje i opstaje, a njen se stijeg vijori na East End-u među ostalim stjegovima medjunarodno priznatih država. Nije istina da Hrvati ne prihvaćaju BiH kao državu. Hrvatska Vlada, i HDZ-ovska danas i SDP-ovska i svaka druga ubuduće Bosnu i Hercegovinu prihvaćaju i priznaju kao državu, a pojedinačna mišljenja outsidera tipa Pločkinića ili Tebe, ionako nisu važna. Takodjer i HDZ BiH i SDP BiH prihvaćaju BiH kao državu i prestani s iznošenjima svojih laži, jer to što ti i dotični Dodik mislite je vaša osobna stvar koju, jednostavno, ne prihvaćaju većina Hrvata, većina Bošnjaka, a kako vidim ne prihvaćaju to tvoje i Dodikovo razmišljanje ni mnogi Srbi. Medjunarodnu zajednicu i NATO snage u BiH ne treba posebno ni spominjati, jer se zna da su oni jamac sadašnjeg i budućeg bivstvovanja sadašnje BiH, a službena hrvatska kao članica NATO Saveza čvrsto stoji na istim pozicijama kao i NATO i Medjunarodna zajednica, što se BiH tiče.
Korisnikov avatar
By ALBION
Originally posted by mythe

u svemu ovome ja najgora stvar (sto naglasavaju i mnogi svetski mediji) da je Srbija sama trazila misljene MSP, da je to bila inicijativa Srbije i eto usledilo misljenje koje je usledilo. Stvarno, totalna blamaza i promasaj.
:right: :potapsava:
Korisnikov avatar
By ALBION
Originally posted by svejedno

Sesto -
Originally posted by ALBION
Originally posted by Sprinter

.... зато требамо да им загорчавамо живот докле можемо, макар да ови терористи не доживе пуно значење независног косова. .....
Zbog tog zagorčavanja života nesrpskim narodima u regiji ste i dobili po pički, što od Hrvata, što od armije BiH svojedobno, a bogami, dobili ste za to zagorčavanje i nagradu od NATO-a, točnije od Britanaca i Amerikanaca 1999. godine. Bombardiran je Beograd i drugi gradovi. Pazite da vam se to opet ne dogodi, obzirom da NATO (u kojem je i Hrvatska; op.a.) i EU neće dopustiti ni pod razno da Kosovo bude u sastavu Srbije, a Rusija kao partner NATO-a i EU-a u rješavanju svjetskih zavrzlama, kao što i sam znaš, nije pičkom mrdnula ni kad je Kosovo dobijalo neovisnost, ni kad je Srbiju NATO bombardirao, a neće ni ubuduće. :nokti:
A sta si ti, neofasista hrvatski? lol.

Osim raznih neistina koje ovde...pricas, jos si u nekom fazonu da je ikome bitno sto je Hrvatska u NATOu. lol indeed.

Ne vidim nikakvu neistinost i neofašizam u mom gornjem postu. :lol:
Jesu li Anglo-Amerikanci "zbombali" Beograd 1999. godine izmedju ostalog i zbog srpske politike na Kosovu? - JESU!
Hoće li NATO i EU dopustiti povratak Kosova u Srbiju? - NEĆE!
Je li Rusija "pićkom mrdnula" kad je NATO bombardirao Srbiju 1999. godine i kad je Kosovo postajalo neovisno? - NIJE!
Usput, zagrebački govor tadašnjeg U.S. predsjednika Georga Walkena Busha u travnju/aprilu 2008. godine je bio znakovit, a svijet se je tada uvjerio koliko je NATO-u i mnogima u regiji bitno da je Republika Hrvatska punopravna članica tog političkog, gospodarskog i vojnog Saveza. :sudija:
Korisnikov avatar
By svejedno
Neistine se zapravo odnose na skoro sve pre spominjanja Amerike - na tvoje celokupno pisanije na ovoj temi.

Da me ne mrzi, i da imam ikakve inklinacije da to uradim, mogao bih da ti izvlacim neistine jednu po jednu na nacin na koji sam napisao prethodni post.

Ista stvar se odnosi i na neofasizam.

..

Da, mnogo bitno svakome sto je Hrvatska u NATOu. Posebno Busu dok daje govor u Zagrebu - ima jos budala da ginu u ime 'gospodarskog Saveza'.

'Bem ti fasisticki mozak.

..

Ja zavrsio, smesan si.

pS. U stvari nisam, imam jedno pitanje: vidim da koristis " :lol: " smajli mnogo; jel to zato sto mislis da to daje neku tezinu tvojim argumentima ili ti je sve to sto pises smesno koliko i meni?
Korisnikov avatar
By ALBION
Originally posted by svejedno

'Bem ti fasisticki mozak.

Tebi i tebi sličnima je sve što argumentira pogubnost velikosrpske politike po srpski narod (ali i druge narode u regiji; opa.a.) - fašizam. Jbga sad, ako su UK, USA, Njemačka, Francuska, Španjolska, Portugal, Nizozemska, Hrvatska, Norveška, Italija, Poljska, Slovačka, Češka, Rumunjska, Bugarska, Albanija, Belgija i sve druge NATO države i njihovi narodi fašisti, onda si ti u pravu. :party:
Korisnikov avatar
By svejedno
Meni i meni slicnima je bilo ciji, pa i srpski ultranacionalizam & bilo cije zajednicko vojno silovanje bilo koga = fasizam. Posebno 'politicki, vojni & gospodarski savezi'.

Znam ja da sam u pravu.

..

Btw, mnogo mi se svidelo ono pretvaranje NATO simbola u svastiku kod vas. To bih i ja uradio. Sve pohvale.

..

Ljudi imaju obicaj da mene & slicne ljude nazivaju anarhistima. Ono, 'antifa' i to.. ljudi vole da lepe etikete, sta ces.

..

Nego, nisi mi odgovorio na pitanje.
Korisnikov avatar
By Vel boy

BiH se odavno raspala

Bosna i Hercegovina se, suštinski, mada ne i formalno, odavno raspala i budućnost njenih naroda je u formiranju tri nezavisne države – Hrvatske republike Herceg-Bosne, Republike Srpske i Bošnjačke unije, izjavio je za Politiku predsednik najuticajnije hrvatske nevladine organizacije u BiH Kroacije libertas i koordinator hrvatskog nevladinog sektora u BiH Leo Pločkinić.

On je u telefonskom razgovoru rekao da promena međunarodnog prava u slučaju Kosova daje pravo Hrvatima u BiH na nezavisnost u granicama koje je HR Herceg-Bosna unela u Federaciju BiH. Pločkinić je dodao da BiH, kao državu, ne prihvataju dva od tri naroda – Srbi i Hrvati – i da ona opstaje samo zbog toga što bošnjačke partije, predvođene Strankom demokratske akcije, ne žele da prihvate i priznaju bosanskohercegovačku realnost.
Dotični Pločkinić je irelevantan faktor! BiH kao država djeluje i opstaje, a njen se stijeg vijori na East End-u među ostalim stjegovima medjunarodno priznatih država. Nije istina da Hrvati ne prihvaćaju BiH kao državu. Hrvatska Vlada, i HDZ-ovska danas i SDP-ovska i svaka druga ubuduće Bosnu i Hercegovinu prihvaćaju i priznaju kao državu, a pojedinačna mišljenja outsidera tipa Pločkinića ili Tebe, ionako nisu važna. Takodjer i HDZ BiH i SDP BiH prihvaćaju BiH kao državu i prestani s iznošenjima svojih laži, jer to što ti i dotični Dodik mislite je vaša osobna stvar koju, jednostavno, ne prihvaćaju većina Hrvata, većina Bošnjaka, a kako vidim ne prihvaćaju to tvoje i Dodikovo razmišljanje ni mnogi Srbi. Medjunarodnu zajednicu i NATO snage u BiH ne treba posebno ni spominjati, jer se zna da su oni jamac sadašnjeg i budućeg bivstvovanja sadašnje BiH, a službena hrvatska kao članica NATO Saveza čvrsto stoji na istim pozicijama kao i NATO i Medjunarodna zajednica, što se BiH tiče.
reci to u zap. Mostaru, Shirokom, Grudama.... tvojim ideoloshkim suputnicima od sunarodnika ti tako.....pa, vidi njihove reakciije.......

elem, i ja pitam opet- zashto Albion vec nije zbaniran? :trep:
ah, da, konachno je sheytan zadobio sagovornika koji mu spada.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Ministar Vuk Jeremić izjavio je u intervjuu televiziji CNN da "jedino čemu Srbija kaže 'ne' je jednostrano proglašenje otcepljenja"

Šef srpske diplomatije je podsetio da "dve trećine sveta" ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, i da je status pokrajine pitanje koje unosi podele, a da je jedini način da se neslaganja premoste, pronalaženje zajedničkog rešenja.

"To je pitanje koje deli Savet Bezbednosti UN, članice UN, države EU, zemlje članice NATO, i jedini način je da se to premosti je da se donese zajedničko rešenje", rekao je Jeremić gostujući u emisiji Farida Zakarija "GPS" (Trg svetske javnosti) na američkoj televizijskoj mreži Si-En-Enu (CNN).

Upitan da li je na Balkanu moguć novi rat, Jeremić je ponovio da je srpska vlada posvećena pronalaženju rešenja za status Kosova mirnim sredstvima i da u borbi za svoje stavove koristi isključivo diplomatska, politička i legalna sredstva.

Srpski ministar je ukazao da je razlog zašto ne treba priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova to što bi to bio presedan u dosadašnjoj istoriji Ujedinjenih nacija.

"To bi bilo prvi put da je u istoriji UN jedna otcepljena teritorija dobila državnost bez pristanka matične države. Ako se to dogodi s Kosovom sutra će moći da se dogodi bilo gde u svetu", kazao je on.

U svakom slučaju dobijanja državnosti "do danas posle 1945. po povelji UN", dodao je Jeremić, svaka zemlja dobila je nezavisnost uz pristanak matične države.

"Mi se borimo ne samo za naše ustavno pravo već i da sprečimo da se taj presedan dogodi", zaključio je srpski ministar.

On je podosetio da mnoge zemlje Trećeg sveta nisu priznale nezavisnost Kosova i najavio da će Srbija uložiti napor da te zemlje ne promene stav.

Na konstataciju novinra CNN da svet pamti Miloševićevu Srbiju, koja je danas demokratska zemlja u usponu, Jeremić je uzvratio da je lično uvređen što se Srbija pamti samo po Miloševićevom vremenu.

"Za vreme Miloševića i predsednik Boris Tadić bio je zatvaran", podsetio je Jeremić i zaključio da Srbija uopšte ne razmišlja o Miloševićevim sredstvima.

Farid Rafik Zakarija (46) je poznati američki novinar i pisac, indijskog porekla urednik međunarodnih izdanja nedeljnika "Njuzvik," i čest komentator pitanja iz međunarodnih odnosa i spoljmne politike Sjedinjenih Američkih Država.

U januaru 2009. časopis Forbs je ocenio Zakariju kao jednog od 25 najuticajnijih liberala u SAD, mada on sam kaže da nastoji da se ne veže ni za kakvu ideologiju.

U Zakarijinoj emisiji "GPS" koja se jednom nedeljno emituje na Si-En-En, gostovali su od 2008, među ostalima sadašnji američki predsednik Barak Obama, i britanski premijer Dejvid Kameron, bivši američki državni sekretari i autori Henri Kisindžer i Zbignjev Bžežinski, ali i premijeri Narodne Republike Kine i Indije Ven Đaobao i Manmoan Sing, kao i iranski šef diplomatije Monačer Motaki.
Korisnikov avatar
By ALBION
Originally posted by Vel boy

BiH se odavno raspala

reci to u zap. Mostaru, Shirokom, Grudama....
:edited by :hys: : dotičnima koje navodiš je to rečeno davno, u vremenu kad je Medjunarodna zajednica intervenirala prilikom zatvaranja Hercegovačke banke i kad je Zajednicu Herceg-Bosnu pravno "demontirala". Medjunarodna zajednica je nekoliko puta i to uspješno, intervenirala i kad je Dodik i RS u pitanju. Dakle, sadašnja BiH - opstaje, a ako Dodiku ili bilo kome drugome i dalje ovakva BiH bude smetala i ako se dotični ne otrijezne i ako budu nešto bitno protiv BiH kao medjunarodno priznate države pokušavali, zna se što predstoji. :sudija:

Btw, tema nije BiH, već neovisno Kosovo zar ne? :jazzva:
Korisnikov avatar
By ALBION

.............Upitan da li je na Balkanu moguć novi rat, Jeremić je ponovio da je srpska vlada posvećena pronalaženju rešenja za status Kosova mirnim sredstvima i da u borbi za svoje stavove koristi isključivo diplomatska, politička i legalna sredstva. ...............

Nije za čuditi se ovakva Jeremićeva izjava kad je Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske nedavno oštro zaprijetilo Srbiji zbog Kosova.

Velika Britanija upozorila je u utorak (3.08.2010.) Srbiju u Ujedinjenim narodima na raspravi o Kosovu da bi svaki pokušaj potkopavanja neovisnosti Kosova mogao dovesti do suočavanja sa zemljama koje su ga priznale.

Vijeće sigurnosti UN-a raspravljalo je o pitanju Kosova nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) prošlog mjeseca donio savjetodavno mišljenje po kojem kosovska deklaracija o neovisnosti iz 2008. godine nije u suprotnosti s međunarodnim pravom.

Britanski predstavnik u UN-u Philip Parham rekao je da je u svjetlu te odluke došlo vrijeme da se prekine rasprava o neovisnosti Kosova.

"Pravni postupak pred ICJ-em sad je došao do kraja, a to znači da rasprava oko statusa Kosova također mora biti okončana", rekao je Parham. Ustvrdio je da više nema povratka u pregovore oko statusa Kosova ili njegovih granica.

"Svaki pokušaj poticanja podjele Kosova ili rasprave o njegovom statusu bili bi protiv dugoročnih intersa građana Srbije i Kosova", rekao je Parham, dodavši da će se Velika Britanija snažno oduprijeti takvim pokušajima.

Sjedinjene Države također su podržale neovisnost Kosova. Zamjenica veleposlanika SAD-a pri UN-u Rosemary DiCarlo rekla je da je neovisnost Kosova neopoziva, a granice nepovredive.

:sudija:
Korisnikov avatar
By Herald
Samo je pitanje vremena do kad ce da izdrze da se gadjaju samo recima. Kad kosovljani polude, uz podrsku USA i EU ima da bude belaja.
Korisnikov avatar
By 2kune
Ja sam za ujedinjenje i osamostaljivanje Baskije... :rock:
Korisnikov avatar
By ALBION
Originally posted by Herald

Samo je pitanje vremena do kad ce da izdrze da se gadjaju samo recima. Kad kosovljani polude, uz podrsku USA i EU ima da bude belaja.
Ništa od toga. Ujedinjeno Kraljevstvo, U.S.A. i Rusija su medjusobno riješile odnose oko Kosova još u vrijeme kad su britanske UNPROFOR tenkovske snage zauzele prištinsku zračnu luku (prije NATO bombardiranja Beograda 1999. godine). London, Washington i Moskva su dovoljno pragmatični i neće dozvoliti više nikakav rat na Balkanu, dok Rusija ima važnija posla baviti se dimnim zagađenjem Moskve i gigantskim požarima danas, a samostalnost i neovisnost Kosova od Srbije je ionako gotova stvar. :sudija:
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Herald

...samostalnost i neovisnost Kosova od Srbije je ionako gotova stvar. :sudija:
samo polako...bitka još traje i daje rezultate iznad očekivanja!

Izaslanici predsednika Srbije uručili su njegovu poruku većini od 55 zemalja, koje su pod velikim pritiskom da priznaju nezavisnot Kosova.

Ova šatl-diplomatija zasada je dala rezultat, jer se od objave mišljenja Međunarodnog suda pravde, pre dvadesetak dana, nije uvećao broj zemalja koje su priznale lažnu državu. Iako se, u danima odluke, najavljivao pravi ”cunami” priznanja.

Pismo u kojem se objašnjavaju pozicije Beograda posle odluke MSP sadrži i poziv državama da ne menjaju svoj dosadašnji stav o Kosovu. Adresati su, osim pet pet članica EU (Slovačka, Rumunija, Španija, Grčka i Kipar) i karipske države, zemlje Centralne Amerike, deo bloka nesvrstanih i bivše francuske i britanske kolonije, koje velike sile nagovaraju da potvrde državnost albanske kvazitvorevine.

U ulozi emisara su ambasadori, karijerne diplomate i pomoćnici ministara, ali se njihova imena iz diplomatskih razloga ne otkrivaju. Do sada je nezavisnost Kosova priznalo 69 država od 192 članice UN.
Korisnikov avatar
By badu
Nek je nose. Koga briga.
Kvazi patriote se samo "cimaju" oko Kosova jer im je neko uzeo sladoled. Koji ni nius jeli.
Ko pita za ljude? Ma koga briga za ljude, jel'.
Bitna je zemlja, i ono što u zemlji. Bitne su tamo neke religiozne građevine, koje niko ne ume ni nabrojati. Kamoli ko ih je izgradio. To je, kao, bitno jel'.
Državu čine ljudi. "Zemlju" čine ljudi.
Njih ne zanima "Zemlja", nego zemlja.
I treba, ma nek' se teraju.
Najviše volim one 15ogodišnje napucane dečake, koji svi kurčevito viču "Kosovo je srce Srbije!" i "Biće rata ako ne vratite ono što je naše!" Ok, jel' jeste stvarno? Eno ti puška, idi i gini. Pa nek ti majka plače posle, jer joj je sin imbecil.
Kosovo je dupe Srbije. Obična zemlja, koja je imala toliko kvaliteta. Niste iskoristili? Ko vas je*e. Neko hoće. Neko već iskorištava.
A za ljude ih i dalje boli đokes. Ubijaju ih, terorišu i muče. Ali bože moj, ljudi nisu zemlja i građevine. Kosovo nije naše već godinama. Ali kao, formalno je bilo. Naravno, smao u toku izborne kampanje.
Ma mrš bre.

I treba da se prizna. Da završimo ovu tragikomičnu blamažu već jednom.
Korisnikov avatar
By Mariška

U sustini, oni koji su se zajebali su upravo oni koji su to Kosovo napustali. I ne mislim na napustanje Kosova posle bombardovanja. Mislim na iseljavanje u proteklih 30-40 godina, jer niko nije hteo da zivi u 'najsiromasnijem kraju Balkana'. Sa druge strane, Albanci su se em doseljavali, em bioloski mnozili, sto im i nije za zameriti. I nista Srbima nije pomagalo, kada im je uvek Beograd bio miliji. I uvek kazem, Albanci su Kosovo dobili bioloskim oruzjem. Sad, but true.
Znači oni koji su napustili Kosovo su se zajebali? A šta je trebalo, da ostanu na Kosovu, onda se ne bi zajebali, bilo bi im bolje da su ostali ko oni jadnici u enklavama?

Stvarno ti je logika...

Da se razumemo: Kosovo je izgubljeno 1945. godine, kada gospodin Broz i njegova partija nisu dozvolili povratak na Kosovo srpskim kolonistima naseljenim tamo posle prvog svetskog rata, nego su umesto njih poprimali Albance doseljene iz Albanije u toku drugog svetskog rata i kasnije.

A svako od Srba ko je imao mozga da vidi čemu to vodi, gledao je da se iseli.
Korisnikov avatar
By mitrandir
Velika većina Srba, koja je Albancima prodavala svoju imovinu, dobila je debele pare za nju, ponekad i višestruku vrednost.
By Ulix
Originally posted by Mariška

Znači oni koji su napustili Kosovo su se zajebali? A šta je trebalo, da ostanu na Kosovu, onda se ne bi zajebali, bilo bi im bolje da su ostali ko oni jadnici u enklavama?

Stvarno ti je logika...

Da se razumemo: Kosovo je izgubljeno 1945. godine, kada gospodin Broz i njegova partija nisu dozvolili povratak na Kosovo srpskim kolonistima naseljenim tamo posle prvog svetskog rata, nego su umesto njih poprimali Albance doseljene iz Albanije u toku drugog svetskog rata i kasnije.

A svako od Srba ko je imao mozga da vidi čemu to vodi, gledao je da se iseli.
Logika joj je sasvim na mestu. Zašto bi, je li, Srbi odlazili iz svoje toliko obožavane mitske kulturne, istorijske, državne, tra la la la i ne znam kakve sve još kolevke zbog koje su sad spremni da odbace sve, pa i evropske integracije i standard života i mnogo para iz državnog budžeta? Ta šta je malo siromaštva, zarad duhovne ispunjenosti koju pruža boravak, ni manje ni više, nego u samom srcu Srbije! Molim lepo, nije to levo stopalo Srbije ili mokraćna bešika Srbije, to je srce. :yes:

Stoga je moja preporuka svim Srbima patriotama da Kosovo vrate u maticu time što će da se odsele tamo i ojačaju srpsku zajednicu i prestanu da zagađuju moj životni prostor svojom nacionalističkom histerijom. :drama: :eureka:
By Kragi
Ne, jer bi bilo jako licemerno :)
ne vidim logiku po kojoj bi 'vlast' mogla da opravda doskorasnju nazovi borbu ako bi promenila stav? doduse nije da nismo navikli na iznenadenja ali bi zaista bilo previse :)
generalno ne mislim da ce se to uopste desiti, ako ne ikada ono bar ne u skorijoj buducnosti.
ne i iz principa, ali svakako da promena politike, pravilnije 'investiranje', drugaciji pristup :)
teritorija pripada narodu koji zivi na njoj, a ne pojedincima. zna se ko je vecina kao i to da vecina odlucuje. sa tim se moramo pomiriti ;)
Korisnikov avatar
By Sheytan
Mikulaš Dzurinda: Nezavisnost Kosova nije u interesu Evrope

Ministar inostranih poslova Slovačke Mikulaš Dzurinda kritikovao je u Beču jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ističući da ona nije u interesu Evrope.

"Jednostrano otcepljenje jedne grupe bez odobrenja zemlje nije u interesu Evrope", kazao je on na konferenciji za novinare, posle susreta sa šefom austrijske diplomatije Mihaelom Špindelegerom.

Dzurinda je istakao da je razlika između nezavisnosti Crne Gore i Kosova u tome što je Podgorica sprovela referendum uz saglasnost Beograda.

Prema njegovim rečima, Slovačka neće priznati nezavisnost Kosova i ima isti stav u EU kao i Kipar, Grčka, Rumunija i Španija.
Korisnikov avatar
By luciferin91
daaa. vec jednom da krenemo ka toj Evropi. Otelicu se pre nego vidim EU.
Korisnikov avatar
By Pipin
Kolika količina glupetanja na samo 5 stranica teme...
Korisnikov avatar
By Sheytan
Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izjavio je danas u Beogradu da postoji šansa za direktne razgovore Beograda i Prištine, ali da je mesto za to Brisel, a ne Njujork.
Korisnikov avatar
By luciferin91
godina je 2078. Srbija je dovrshila pregovore sa EU. Kosovo, CG, bosna, Kazahstan i etiopija odavno ushle. Too EUropo :D

moguci scenario ako nastavimo da budemo tvrdoglave mazge. :saksofon:
Korisnikov avatar
By deran

Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izjavio je danas u Beogradu da postoji šansa za direktne razgovore Beograda i Prištine, ali da je mesto za to Brisel, a ne Njujork.
lol,kakav copy RTS-a

malo B92-(isti taj):mapa trajno promenjena...
Korisnikov avatar
By Sheytan
Razbijanje Jugoslavije i Srbije - o „realnosti“ i „umerenosti“

Gete je jednom prilikom rekao: „Onaj ko nije u stanju da svoje vreme računa celih 3000 godina, živi samo od danas do sutra“.

Ova misao ne tiče se samo sudbine i života pojedinaca, uzetih u njihovoj izdvojenosti i osobenosti, već mnogo više karakteriše dublje istorijske procese u kojima se (pre)oblikuju društveni kolektiviteti. U svojoj srži, ovo su procesi dugog trajanja.

Ipak, da bismo razumeli naše tekuće istorijsko vreme, ono koje se danas odvija na prostoru nekadašnje Jugoslavije, ne moramo ići ovoliko daleko u prošlost i računati čitava tri milenijuma. Dovoljno je zahvatiti poslednjih dvadeset godina i osmisliti suštinu zbivanja koja su se u tom periodu desila.

Presudan i preloman događaj koji leži u korenu ovih zbivanja svakako je razbijanje Jugoslavije. Njemu prethodi pad Berlinskog zida, odnosno ujedinjenje i zbijanje Nemačke. Ova dva događaja mogu se razumeti kao radikalna revizija ishoda Drugog svetskog rata, kao poništavanje tekovina koje su na prostoru Evrope trebalo da simbolišu definitivan završetak jedne militantne imperijalne politike koja je buknula iz samog njenog središta. Ne treba stoga da čudi što je posledica ovakvog istorijskog vraćanja unazad bila obnova agresivne spoljne politike Nemačke i napad na Jugoslaviju. Jugoslavija kao velika, samostalna i socijalistička država nikako se nije mogla uklopiti u „novi“, a zapravo stari evropski poredak o kojem su nemački militanti takođe sanjali tek koju deceniju ranije i taj san pretvorili u košmar za gotovo sve evropske nacije.

Ovog puta košmar Drugog svetskog rata ponovio se samo na prostoru Jugoslavije. Za njene stanovnike gotovo da nije bilo razlike između tih istorijskih iskustava. Jedina ali bolna razlika bila je u držanju evropskih sila koje su ovoga puta bile ujedinjene u svojoj politici prema Jugoslaviji. Nemačka politika postala je vodeća snaga jedinstvene politike Evropske zajednice koja se rukovodi logikom kapitalističke ekspanzije na (jugo)istok Evrope, u potrazi za novim izvorima sirovina, jeftinom radnom snagom i tržištima. Kao nekada, zarad interesa te politike, po principu „zavadi pa vladaj“ podstican je nacionalizam, pa i šovinizam, unutar nekih jugoslovenskih naroda, na čijem čelu su se našli lideri koji su zbog svoje antijugoslovenske delatnosti u SFRJ proveli više godina u zatvoru (Tuđman i Izetbegović). Zajednički nastup ovih spoljnih i unutrašnjih snaga, uperen protiv Jugoslavije, dobio je pseudopravno pokriće u izveštaju tzv. Badinterove komisije koja je proglasila administrativne granice jugoslovenskih republika za državne. Dakle, ispalo je da su međunarodno priznate granice Jugoslavije potpuno podložne promenama, svako ko je hteo mogao je da ih prekraja po svojoj volji, ali provizorne granice između njenih republika nisu se smele menjati. Kao što se desilo da je hrvatskom i muslimanskom narodu priznato pravo na odvajanje od Jugoslavije, u granicama „država“ Hrvatske i BiH, dok srpskom narodu nije priznato pravo da ostane u Jugoslaviji, tj. da se odvoji od ovih (samo)proklamovanih država.

Ovakvi apsurdni i dvostruki standardi u rešavanju jugoslovenske krize otkrivaju neumerenost zapadne politike prema Jugoslaviji. Jugoslavija nije smela da postoji u njenim starim granicama, ali ni u novim, onima koje bi nastale isključivo primenom istog prava za Srbe koje se inače priznaje u slučaju Hrvata ili Muslimana (tzv. krnja Jugoslavija). Jugoslavija, drugim rečima, jednostavno ne sme da postoji, u bilo kom obliku; to bio bi krajnji moto ove politike. Oni koji su se toj politici suprotstavili, kao npr. Milošević, insistirajući na umerenom, pravednom rešenju koje podrazumeva primenu istih standarda na sve strane u sporu, proglašeni su za „neumerene“. Stoga, kada ovde i sada govorimo o (ne)umerenosti „balkanskih“ političara (a „Balkan“ je još uvek nešto drugo od „Evrope“, tj. još ne „Evropa“), od odlučujućeg je značaja imati u vidu ovo izokretanje pravog smisla stvari i značenja izraza kojima se one kvalifikuju. U današnjem vladajućem govoru „biti umeren“ zapravo znači ni na koji način ne dovoditi u pitanje, biti krajnje trpeljiv prema jednoj istinskoj neumerenoj politici koju EU već dugo sprovodi na ovom prostoru. U-meriti se i u-miriti se spram ove politike postaje vrhovno načelo kojim se rukovode „balkanski“ političari, i za njima, kao takvima, elitni krugovi zapadne Unije i Alijanse sasvim logično tragaju i podržavaju ih. Oni koji, naprotiv, pokažu i najmanju naznaku odstupanja od autoritarnog stava „merodavnih“ zapadnih instanci koje, kao takve, suvereno i naredbodavno odlučuju i propisuju meru političkim dešavanjima na „Balkanu“, odmah bivaju etiketirani kao „neumereni“, ma koliko inače prethodno ili još uvek bili lojalni ovim instancama.

Na slučaju Kosova, koje je dalja karika u procesu razbijanja Jugoslavije, ova dijagnoza biva još jednom potvrđena. Vidimo da su za zapadne sile granice Jugoslavije, odnosno Srbije, itekako povredive, ali granice Kosova nisu; oko statusa Kosova, utvrđenog po meri zapadnih sila i albanskih separatista kao njihovih saveznika, nema niti može biti razgovora (i nikada nije bilo), dok se o svemu ostalom navodno može razgovarati. Neprestane priče o „dijalogu“, „sporazumevanju“ i „saradnji“, kao i one o „Evropi bez granica“, na ovom mestu se pokazuju kao obična ideološka magla. Čak je i ministar Jeremić priznao da se tu ispoljava „inercija (zapadne) politike iz devedestih godina“. Ovo priznanje, izrečeno nakon deset godina, najblaže rečeno, vrlo kooperativnog držanja srpskih vlasti prema EU (pod parolom „EU nema alternativu“), treba da nam pomogne u menjanju nekih naših uvreženih stereotipa i predrasuda. Naime, mnogi su dugo mislili da je neumerenost zapadne politike puka posledica naše neumerenosti, od „nedostatka naše volje za saradnjom“ do toga da „želimo da ratujemo protiv celog sveta“. Sugerisano je da će promena naših „režima“ (Miloševićevog ili Koštuničinog) neminovno dovesti do poboljšanja naše pozicije u očima zapadne diplomatije i birokratije. Međutim, „režimi“ su se menjali, postajali sve „umereniji“ i „miroljubiviji“, ali zapadna politika je ostajala ista, neumerena u pogledu pretenzija prema Jugoslaviji i Srbiji. Pitamo se koliko vremena treba da prođe i šta još to Srbija treba da uradi da bi ova politika bila promenjena (na bolje). Za počinjena zverstva nezabeležena u dotadašnjoj istoriji Nemačka je „kažnjena“ Maršalovim planom kojim se u nju slilo više milijardi dolara, zahvaljujući čemu je vrlo brzo ponovo postala jaka ekonomska sila, dok je za sve do sada učinjene usluge i ustupke Srbija „nagrađena“ sve većim dugovima (i sve manjom teritorijom), toneći u socijalni bezdan.

Stoga je krajnje vreme da shvatimo da nešto više od nemoćnog pristajanja na ovakvu „realnost“, koju neki uzimaju za merilo ma koliko bila nepravedna, možemo postići jedino ako pokažemo više srčanosti i odlučnosti u odbrani svojih interesa, od socijalnih do državnih. Za početak je dovoljno, kada je reč o ovim drugim, bar postaviti pitanje „našim“ zapadnim mentorima i tutorima da li im je, u pogledu njihovih suvih geopolitičkih interesa, značajnije Kosovo bez Srbije od Srbije sa Kosovom, bolje rečeno, da li hoće da izgube Srbiju u nameri da sačuvaju „nezavisno“ Kosovo. Na jedan krajnje otvoren i principijelan način koji otkriva naše (razumno) nezadovoljstvo njihovom dosadašnjom politikom. U suprotnom, ako oni nisu svesni da bilo šta gube u sprovođenju ovakve politike, zaista se ne vidi zašto bi je menjali. Stoga bi ova naša odmerena strastvenost bila sasvim racionalna. Uostalom, kako reče Hegel, ništa veliko u istoriji nije učinjeno bez strasti.

A vratiti danas Kosovo u jednu zajednicu sa Srbijom jeste veliko istorijsko delo. To bi bio prvi poraz retrogradne politike razbijanja Jugoslavije, prva karika u suprotnom pravcu njenog reintegrisanja. Nakon Drugog svetskog rata, tokom kojeg su se Francuzi i Nemci strahovito sukobili po treći put za manje od 100 godina, došlo je do povezivanja Francuske i Zapadne Nemačke posredstvom Evropske zajednice. Nakon Hladnog rata, tokom kojeg su se Zapadni i Istočni Nemci gledali preko Zida i nišana, došlo je do ujedinjenja dve Nemačke, što je dalo dodatnu snagu i ubrzalo proces „evropskih integracija“. Za to vreme, Jugoslavija je prvo iznutra nagrizana da bi zatim odlučno bila razbijena udarcima spolja, uz prateću pomoć nacionalizma i šovinizma kod pojedinih jugoslovenskih naroda. Postavljamo stoga odlučujuće pitanje: da li je dezintegracija Jugoslavije zaista nužna cena i posledica „evropskih integracija“? Ako jeste, onda je takva „ujedinjena Evropa“ jedna velika laž i obmana. Ako nije, postavljamo sledeće pitanje: u čemu je onda problem da se Srbi, Albanci i drugi narodi koji žive na ovom prostoru ponovo ujedine, uprkos tragičnim iskustvima iz prošlosti i sadašnjosti, ako su se već ujedinili Francuzi i Nemci (i Nemci međusobno), uprkos ogromnim međusobnim žrtvama i nepoverenju tokom „vrućih“ i „hladnih“ ratova?

Ali, da bi se ova pitanja uopšte postavila, a kamoli realizovala u njihovoj krajnjoj poenti, potrebno je zauzeti oštriji stav prema dosadašnjoj zapadnoj politici u kojoj „integracija Evrope“ i dezintegracija Jugoslavije idu ruku pod ruku, kao nekakva fatalna sprega koja se navodno nikako ne može izmeniti. Ipak, neka se ovaj poziv ne tumači i ućutkuje kao prizivanje „rata“ ili „izolacije“, što su već dugo otrcane, dosadne poštapalice koje se rabe kad god je na delu imperativ da se postupa hrabrije, u suočavanju sa jednom politikom sile slepe prema pravdi. Ne, reč je samo o više samopoštovanja i poverenja u vlastite mogućnosti koje sežu iznad nemuštog i neuverljivog govora o mogućnostima diplomatije iza koje ne stoji nikakav naš realan (protiv)pritisak , o preispitivanju i detabuiziranju naših vodećih političkih ciljeva koji sa sadašnje imperijalne „Evrope“ skidaju fetišističke naslage, o obnovi ideje o politici kao veštini mogućeg, drugačijeg, a ne samo prilagođavanja postojećoj „realnosti“, ideje koja je stara skoro onih geteovskih tri hiljade godina, u krajnjem, o uverenju da je ta „realnost“ ništavna ako se zasniva na laži i nepravdi. U svetu u kome EU, i čitav imperijalni Zapad, sve više ima alternativu, ove ideje deluju utoliko realnije. I umerenije od neumerenog i neumornog srljanja na onu stranu sveta koja je u sve većoj krizi i zalasku.

NSPM
Mario Kalik
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!