Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

O emigraciji

Ostajem u Srbiji, ok mi je ovde
2
4%
Bezim cim se steknu uslovi
28
62%
Tu i tamo razmisljam da odem
15
33%
Nisam razmisljao/la na tu temu
Nema glasova
0%
Korisnikov avatar
By muzika86
Originally posted by Dina

Meni je i u Becu bilo super... do duse na kratko - na sluzbenom putu... Tamo toliko ima nasih da mi nije uopste bio potreban ni engleski ni nemacki, na srpskom sam lepo mogla da se sporazumem. U firmi gde sam isla takodje ima ljudi sa ovih prostora. Ispricala sam se sa jednom kafe kuvaricom, ona je Bosnjakinja, dosla u toku rata. Ovi Austrijanci nas povezali kad je posluzivala kafu - kazu vi ste isti narod... A to u toku rata bila suprotna strana, vidi se da nista ne kapiraju. No mi se fino ispricale. Ona mi je rekla da joj je bzv tamo, jedva ceka da dobije odmor pa da ode u Bosnu. Bas je tezak zivot i samo zbog dece ima smisla jer oni su se navikli u Becu, sasvim drugacije od nje. Inace u toj firmi ima jos ljudi sa ovih prostora i na boljim radnim mestima. Jedan pomogne oko prevoda ponekad iako nije zaduzen za moju firmu, ako nastane neki problem. A i pretpostavljam da on ovim strancima sto saradjujem sa njima prevede pa kad budu ovde zahvale se na gostoprimstvu na srpskom. :)
Da to je tako... svi smo i "Jugos" za Nijemce. Slabo razumiju ta nasa plemena i razlike koje su medju nama.
Jos Svabe i nekako znaju i poznaju nase prostore, putovali su, idu na odmore u Hrvatsku... Amerikanci opet nemaju pojma. Ni blage veze gdje se nalaze prostori bivse Jugoslavije, kakav mi jezik govorimo, ko smo sta smo... nista!!

Inace tvoja iskustva vjerujem da su takva bila u Becu i samo u tom gradu u Austriji. Austrija je inace sasvim drugacija od Beca, dosta provincijalna i zatvorena.
Korisnikov avatar
By Srklet
Originally posted by muzika86

Da to je tako... svi smo i "Jugos" za Nijemce. Slabo razumiju ta nasa plemena i razlike koje su medju nama.
a ti iz bavarske donosis zakljucke o cijeloj njemackoj. :)
Korisnikov avatar
By kal zakath
Originally posted by Popeye

austrija je 100% gora. imaju kompleks provincijalne ksenofobije, nešto kao slovenci prema tzv. čefurima.

Ne razumeš ti to druže sudija. Imaju kompleks provincijalne ksenofobije prema onima koji nisu "njihovi". Inače mogu mrtvo ladno primiti 200.000 Madžara 1956-e, isto toliko Čeha i Slovaka 1968-e. Samo moraš biti njihov.
Korisnikov avatar
By Vel boy
@ u vezi shkolarina=tuition fees, da. to je u Americi preskupo i precenjeno, kazem. i teraju studente da uzimaju loans-e (koje moraju/mo da vracaju/mo, totalno bez obzira da li su/smo dobili ikakve koristi od tog studiranja, a nek'moli posao iz te struke). korporativni banko-centrizam-shkole-za-profit je ono shto caruje u americhom postsekundarnom obrazovnom sistemu.

samo jedan primer gde progresivni Amerikanci KONACHNO obracaju malo paznje na taj uzareni problem americhkog drushtva s kojim se trebalo davno pozabaviti, peticija:

http://act.credoaction.com/campaign/edu ... 31-XYgrwTx

We need to stop unscrupulous for-profit colleges and trade schools from ripping off their students and the federal government!

Up to 90% of the revenue of some of these businesses comes from federal student grants and especially loans. These companies reap billions of dollars in profits from taxpayers by offering substandard training and saddling students with debt they can't repay.

Many of these for-profit schools target the poor, single immigrants--sometimes even the homeless--with predatory, deceptive and outright fraudulent practices. They rope in students for overpriced programs, then leave them deep in debt they can't pay back
.

The U.S. Department of Education has proposed new rules to protect students and taxpayers from career education programs that over-charge and under-deliver, but the rules need to be stronger. USA Today praised the Obama Administration for flagging the problem, but called the proposal "feeble" and "too accommodating."

Tell the Obama Administration that the proposed "gainful employment" rules are a welcome start, but they don't go far enough!

Federal law requires career education programs that receive federal student aid to "prepare students for gainful employment in a recognized occupation." By defining "gainful employment" for the first time, the proposed rules make it possible to enforce this important law.

The for-profit college industry and its highly paid lobbyists are fighting hard to weaken the proposed rules, so exploitative businesses can keep profiting off federal student aid . That's why the Obama administration needs to hear from you today.

Take action and we'll send your comment to the Department of Education, which is accepting public input through September 9. We'll also share your views on the proposed rules with your members of Congress so they know you support strong "gainful employment" regulations.

Career education programs that receive federal student aid funds must be held accountable for training students for good jobs without saddling them with unmanageable debt. The proposed rules on gainful employment are a good first step, but they should be strengthened to provide more meaningful protection for students and taxpayers starting next year.

Ensuring access to affordable higher education is incredibly important for our economy, but for-profit programs that over-charge and under-deliver do more harm than good, and should not be subsidized by taxpayer financed student aid
.

@u vezi "nema birokratije u Americi"- joj shto bih ja voleo da upoznam tu Ameriku o kojoj muzika pricha.
ne, nema birokratije :smeh: , "samo se malko" trude kako da te obrlate da shto brze stavish potpis na tzv. promissory notes, bez i da ti objasne kakve sve posledice to nosi.......

@u vezi "i u Nemachkoj se shkolstvo placa"- pa, zahvali/te/mo "hrishcanima" iz cdu/csu-a, zar ne.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
To je drugo, to spada u surovost američkog načina života gde je sve biznis i nema "zaštićenih zona", npr. zdravstva ili školstva, koji se u Evropi smatraju pravom a u Americi privilegijom. To je neobično varvarstvo za jednu visokorazvijenu zemlju kakva je Amerika.

Kad kažem birokratija mislim na svu onu silu potvrda, pečata, overa i neverovatnih dokumenata koje uvek nekako moraš da juriš u Evropi (npr. grčko "uverenje o identičnosti" koje treba da posvedoči da se dva lična dokumenta odnose na istu osobu), ili neverovatnu bahatost državnih službenika -- SAD su što se toga tiče raj na zemlji.
Korisnikov avatar
By muzika86
Otkud ces ti znati, Vel Boy, gdje i kakva je birokratija kada nikada nisi bio van Amerike ili prostora bivse YU?
Po nekom pravilu trebao bi da poredis Ameriku i tamo ono odakle si dosao a ne Njemacku itd te zemlje, jer nisi iz Njemacke niti te oni hoce. Prosetaj malo van USA pa vidi koliko si dobro dosao... nikako!

Amerika je jos uvijek u mnogim stvarima najbolja na svijetu. Njemacka jedna jeste dobra zemlja, ali nije Amerika.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by muzika86

Otkud ces ti znati, Vel Boy, gdje i kakva je birokratija kada nikada nisi bio van Amerike ili prostora bivse YU?
Po nekom pravilu trebao bi da poredis Ameriku i tamo ono odakle si dosao a ne Njemacku itd te zemlje, jer nisi iz Njemacke niti te oni hoce. Prosetaj malo van USA pa vidi koliko si dobro dosao... nikako!

Amerika je jos uvijek u mnogim stvarima najbolja na svijetu. Njemacka jedna jeste dobra zemlja, ali nije Amerika.
Ja nisam rekao da u Njemachkoj nema birokratije (ne znam, moguce je da ti/vi koji ste bili u Njemachkoj bolje znate da ima), vec sam ja samo rekao da nije da nema birokratije i u Americi. toga su i sami Amerikanci who care to be progressive svjesni i protiv toga se nastoje da bore.
Ja poredim SAD s ostalim zemljama zapadnog svijeta jer se s tim SAD ("savrshena zemlja land of free i world policeman") i treba da poredi. ta, nije valjda da bih morao/trebao SAD da poredim s Rusijom, zemljama ex-Yu, Kinom, Indijom....??
i, opet vidim, mnogo slichnosti, samo na specifichne americhke nachine, Amerike s zemljama ex-Yu. that beats me.
Ja sam svjestan da SAD jeste imigrantska zemlja (na veliku zalost i nesrecu republikanaca i inih americhkih (ultra)desnichara), a da Njemachka i ostale zemlje Evrope- jednostavno- nisu. zato i jesam (bio) enthusiastic to immigrate into jednu imigrantsku zemlju (prije toga, k'o shto rekoh, pokushavao sam imigrirati u Kanadu, ali zbog nekih "tehnikalija" nije bilo uspjelo, no, to je zasebna tema koju mogu da objasnim, ako me se pita.........) umjesto da imigriram u evropsku zemlju koja- nije imigrantska (pa, opet je/su primila/i i kog je/su trebala/i i kog nije/nisu).
Ja sam takodje vishe puta rekao da zapadnoevropske zemlje jesu dobre i progresivne- za same sebe i svoje domicilno drushtvo, a kako tretiraju imigrante, to ne znam (iako me je oduvijek zanimalo i zanima me josh uvijek), vjerujem da zavisi i da moze biti teshko- jer, te zemlje- nisu imigrantske. pa, kamo srece da se i zemlje ex-Yu ugledaju malo vishe na te zapadnoevropske zemlje- zbog samih ljudi koji su ili rodjeni ili zive u zemljama ex-Yu, ne zbog nekih would-be imigranata.
Ono shto medjutim me ponekad zaprepashtava (redovno od strane americhkih desnichara i republikanaca) je njihov antiimigrantizam- kada za to nemaju aduta- ni onoliko koliko ih zapadnoevropski antiimigrantisti recimo "imaju". jer, chinjenica jeste da je SAD NASTALA imigracijom, chinjenica jeste da su preci ovih republikanskih desnichara imigrirali tako shto su- oduzimali zemlju Indijancima, rutinski ubijali Indijance i zatvarali ih u rezervate. I, gle, molim te- potomci tih takvih imigranata (zapravo ubica jedinih pravih tj. Native Amerikanaca) imaju muda i drskosti da diskriminishu nas novije imigrante koji ne samo da ne imigriramo na kriminalne nachine kojim su -njihovi preci- bili imgrirali, vec svojim naporima i zeljom da doprinesemo ovom drushtvu zelimo samo da uspeshno i dostojanstveno zivimo.
Moja kritika odedjenih neposhtenih i nefer praksi u americhkom drushtvu- je konstruktivna za to drushtvo jer ja sam volio Ameriku i josh uvijek ju volim, samo, zelio bih da mi i ona sama tj. Amerika dozvoli da ju i dalje volim, ali to ne zavisi samo od mene vec ide, dakle, obostrano. Sem toga, ja disciplinovano uchestvujem u progresivnoj socijalnoj akciji za humanije poboljshanje Amerike, koliko mogu, a chini mi se da si ti muzika na poprilichno suprotnim ideoloshkim stanovishtima od mene (ukoliko se nisi popravio, shto bih zelio). Ukoliko se nisi popravio muzika, ja i ti, respectfully, nemamo shta puno da prichamo. :)
Originally posted by AngraMaina

To je drugo, to spada u surovost američkog načina života gde je sve biznis i nema "zaštićenih zona", npr. zdravstva ili školstva, koji se u Evropi smatraju pravom a u Americi privilegijom. To je neobično varvarstvo za jednu visokorazvijenu zemlju kakva je Amerika.
DA! To je upravo to o chem govorim. :yes: I to govorim o tom chak i ne samo shto se to odrazava/ne odrazava na moj zivot, vec shto ovde svakodnevno vidim, gledam i komuniciram s ljudima chiji su zivoti shto indirektno ili direktno skoro pa unishteni tim kruto-kapitalistichkim varvarskim sistemom gde je novac i moc- sve i svja, pa i u zdravstvu i shkolstvu.
Korisnikov avatar
By muzika86
O kakvoj diskriminaciji imigranata pricas? Ja nisam nikakve osjetio... a ako o tom sada pricas zbog onih 11+ miliona illeglanih Meksikanaca... potpuno podrzavam zakon u Arizoni i ostale zakone koje ce da vrate te ilegalce odakle su dosli.
Amerika jeste osnovana na imigrantima, ali je i drzava gdje neki zakon vlada (nadam se), tako da oni koji prekrse zakon ne smiju dobiti automatsko legalizovanje i drzavljanstvo (sto bi mnogi fanaticno-lijevi zeljeli).
Korisnikov avatar
By Vel boy
eto, to je taj tvoj stil i nachini razmishljanja za shto ja kazem, izmedju ostalog, da ja i ti nemamo shta puno da prichamo......

p.s. i ne kontam kako neki ex-Yu imigrant poput tebe muziko ima muda i drskosti da odredjuje da li npr. Latinoamerikanci imaju ili nemaju prava da se usele u SAD, sve i da su ilegalni imigranti? ne kontam. ja bar se nikad ne bih usudio da odredjujem po etnichkim principima ko smije/ko ne smije useliti u SAD.
ono shto SAD kao i ostale uredjene zemlje mogu i trebaju da odredjuju je- kakvi tipovi imigranata zele u SAD (tj. da li adaptabilni, miroljubivi, izbeglice koje bjeze iz svojih zemalja zbog ugrozenosti ljudskih im prava kao npr. gejevi, zene, politichki disidenti....- za te bi trebalo DA (bez obzira kog su etnikuma); ili sve suprotno od tog- kabadahije, kriminalci, silnici, primitivci....- za te bi trebalo NE (bez obzira kog su etnikuma)). Ali, imigrantske zemlje ukljuchujuci i SAD nemaju prava da samo zbog nechijeg etnikuma (i nishta drugo uzeto u obzir) uskracuju useljenje imigrantima.
edit: ko, shta i gdje su u Americi fanatichno lijevi- pojma nemam. toga ovdje nema (dok fanatichno desnih nazalost ima).
ovdje ima samo progresivnih (ne fanatichno lijevih). a to shto vi republikanci i ex-Yu desnichari-wannabe-republikanci to izjednachavate s nekim fantomskim fanatichnim lijevim, je vash desnicharski problem. (edit end).

btw., to shto ti mozda nisi osjetio diskriminaciju imigranata jer si uselio s roditeljima k'o mali, neizlozen vanjskom svijetu i zashticen- je tvoja sreca (ako je tako). ti trebash muziko, medjutim, da imash malo vishe razumijevanja za one (kao npr. ja) koji smo imali drugachije okolnosti i iskustva, koji nismo bili zashticeni vec itekako izlozeni negativnom licu Amerike. uz to, ja sam, ima vec nekoliko godina, specifichno prichao detaljnije o nekim mojim iskustvima s odredjenim strukturama ovdje. i bilo je gorchina i razocharenja. mozesh, ako hocesh, pretraziti forum gdje sam o tom pisao.

no, kome ja ovo objashnjavam. :zid: onom koji se josh i izjasnio da je republikanski simpatizer. :odbij:
Korisnikov avatar
By luciferin91
najgora je birokratija u Italiji. Nemacka je mila majka za njih. shto juznije, to tuznije.
Korisnikov avatar
By boy89
Jel neko zna kakva je situacija u Ceskoj? Bio sam tamo turisticki pre dve godine i zemlja mi se svidela.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!