Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Britanski dnevnik "Gardijan" piše danas o najavljenoj istrazi o radu tužilaca Tribunala zbog tvrdnji da su se siledžijski odnosili prema svedocima.

List navodi da će u okviru te istrage biti saslušana i bivša glavna tužiteljka Haškog suda Karla del Ponte.

"Gardijan" piše da će Karla del Ponte, koja je, prema pisanju ovog lista, balkanske gospodare rata i političke lidere stavljala iza rešetaka, biti saslušana povodom tvrdnji da je dopuštala da se svedocima preti ili da se potkupljuju kao i za protivzakonito pribavljanje dokaza.

Sudije tribunala su u sredu naložile pokretanje nezavisne istrage o postupcima Karle del Ponte kao i još dvoje uglednih i aktivnih tužilaca Hildegard Urc-Reclaf i Danijela Saksona posle žalbi svedoka da su bili uznemiravani, potplaćivani i zlostavljani, kao i da su dokazi koje su pribavili bili protivzakonito menjani.

"Gardijan" konstatuje da se prvi put u 17-godišnjoj istoriji tribunala u Hagu vrhunski tužioci suočavaju sa mogućim nepoštovanjem odluka suda.

List navodi da se otpužbe na račun Karle del Ponte tiču radne prakse njenog tima istražitelja tokom tekućeg suđenja za ratne zločine srpskom političaru Vojislavu Šešelju, "ozloglašenom gospodaru rata" kako ga naziva "Gardijan".

Londonski list predočava da su u saopštenju sudije na suđenju Šešelju navedene pritužbe nekih od svedoka koji tvrde da su istražitelji koji su radili za tužilaštvo Tribunala na njih vršili pritisak ili ih zastrašivali.

Tužilaštvo je, navodno, nezakonito pribavljalo izjave svedoka služeći se pretnjama, zastrašivanjem i odnosno ili potkupljivanjem svedoka.

Jednom svedoku iz Srbije je tako nuđeno dobro plaćeno radno mesto u Sjedinjenim Državama ako da iskaz povoljan za tužilaštvo tribunala, piše dalje "Gardijan".

U izjavama svedoka, na koje se "Gardijan" poziva, navode se i uskraćivanje sna tokom razgovora, ucene odnosno nuđenje života negde drugde u zamenu za svedočenje kojem su se tužioci nadali, pretnje da će optužnica biti podginuta protiv svedoka ukoliko odbije da svedoči, pa čak i ilegalne isplate novca svedocima.

Londonski list piše da će nezavisni istražni sudija, najverovatnije Francuz, izveštaj o osnovanosti iznetih tvrdnji podneti za otprilike pola godine.

Tužilaštvo tribunala je, u međuvremenu, odbacilo sve optužbe i najavilo da će u potpunosti sarađivati sa nezavisnom istragom.

"Gardijan" podseća da je o navodnim prljavim trikovima tužilaca Haškog tribunala godinama govorio i sam Šešelj koji je rutinski ometao tok suđenja i kome je već izrečena kazna od 15 meseci zbog nepoštovanja suda jer je obelodanio imena i adrese zaštićenih svedoka.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Haški tribunal ispituje "pretnje Tužilaštva"

Sudsko veće je "pokrenulo inicijativu povodom većeg broja pritužbi svedoka na pritiske i prijetnje koje su im bile upućene iz kancelarije Tužilaštva".

Kako je potvrdio predstavnik Haškog tribunala Kristijan Šartije, "veće je ozbiljno shvatilo te optužbe i smatra da ne treba ostaviti nikakvu sumnju u vezi sa zaštitom prava svedoka. Veće je naložilo sekretaru da ih pregleda i u roku od šest meseci izvesti da li ima dovoljno osnova da se pokrene postupak", rekao je Šartije na brifingu za novinare u Hagu.

Šartije je naglasio da je inicijativu pokrenulo veće samo, a ne neka strana u postupku, iako je odluka donesena povodom podneska Vojislava Šešelja od maja 2007. godine, kada je on tražio da se, zbog prijetnji svedocima, postupak za nepoštovanje suda pokrene protiv tadašnjeg glavnog tužioca Karle del Ponte i tužilaca Hildegard Uerc-Reclaf i Daniela Saksona.

Nova odluka sudskog veće zapravo je odluka o preispitivanju odluke od pre dve godine.

"Povodom pritužbi svedoka, veće je odlučilo da se imenuje 'prijatelj suda', do sada su pronađena četiri imena i uskoro se očekuje odluka o tome ko će za 'prijatelja suda' biti imenovan", precizirao je Šartije.

Veće je u svojoj odluci posebno ukazalo na optužbe svedoka Tužilaštva Nebojše Stojanovića, koji se žalio na "ogromne pritiske Tužilaštva pod kojim su bili on i njegova porodica", te svedoka sudskog veća Vojislava Dabića, koji je tvrdio da su mu predstavnici Tužilaštva obećali da, "ukoliko bude svedočio, posle toga može da ide u Ameriku, gde će imati dobru platu i dobiti novac" i Jovana Glamočanina, koji naglašava da je jedan istražitelj Tužilaštva "na svoju inicijativu dodao neke informacije i naterao ga da potpiše izjavu preteći mu da će ga ispitivati dok to ne uradi".

Jedan od svedoka Tužilaštva, takođe sa suđenja Šešelju, izjavio je da "nije pročitao celu svoju izjavu prije nego što ju je potpisao i da ona nije potpuno u skladu sa njegovim rečima".

Još jedan svedok optužbe, Aleksandar Stefanović, rekao je veću, u toku saslušanja u novembru 2008. da su ga "premijer Srbije Zoran Đinđić, ministar pravde Vladan Batić i Karla del Ponte 2003. ohrabrili da dođe u Hag i da izjavu, s ciljem da se optuženi eliminiše sa političke scene, a da zauzvrat njega lično Tribunal nikada ne uznemirava".

Veće je u svojoj odluci zapazilo da su svedoci pominjali različita imena predstavnika Tužilaštva, ali da se ime jednog istražitelja, čije ime nije objavljeno, pominje u nekoliko izjava svedoka.
Korisnikov avatar
By Burak
Vojislav Šešelj je najavio da će tražiti da se Karla Delponte pojavi pred njim i da je unakrsno ispituje. To će biti veći gay događaj od babadoninog koncerta. ;)
Ont: Karla je matora lezbača koja je toliko ružna i odvratna da želim da joj se sudi i da trune u zatvoru! :peder:
Korisnikov avatar
By EnRage
Kad ju već mrze i "pravi" Srbi i "pravi" rvati, čini se da se žena našla negdje na pola puta, ne bi bilo dobro da ju itko voli :lol:
Korisnikov avatar
By Srklet
meni carla dal ponte nije ruzna. s druge strane, ceca raznatovic mi jest ruzna.
Korisnikov avatar
By Burak
Originally posted by Popeye

meni carla dal ponte nije ruzna. s druge strane, ceca raznatovic mi jest ruzna.
To je tvoj subjektivni stav, koji nažalost sa realnošću veze nema..
Korisnikov avatar
By Srklet
dok ti prosudjujes po objektivnim estetskim kriterijima? :lol:
Korisnikov avatar
By *deni*
Molim te, Stripi, da ga ne diraš, dečko je u fazi razvoja i edukacije, tek treba da uči, da se trudi i neka ga, neka ispravlja gramatičke greške i neka stavlja nedostajuće znakove interpunkcije i slično.
Bolje to, nego da ide da se drogira i džabalebari po čaršiji, daleko bilo, pupupupu.
:pop:
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by burak-BL

Vojislav Šešelj je najavio da će tražiti da se Karla Delponte pojavi pred njim i da je unakrsno ispituje. To će biti veći gay događaj od babadoninog koncerta. ;)
Ont: Karla je matora lezbača koja je toliko ružna i odvratna da želim da joj se sudi i da trune u zatvoru! :peder:
Kako čujem, Šešelj je tužio Karlu Delponte.
?
Ne znam da li je to istina.
:beba:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ma haj'te.
Do sad sam imala relativno postovanje prema The Sudu, ali posle ove farse - ma daaaaaaaaaj.
Koliko ti soli u glavi treba da vidis da ce se kao reagovati na optuzbe, podici istraga i utvrditi da je Karla sve radila kako treba, tj kako je od nje ocekivano?
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Wilhelmina

Ma haj'te.
Do sad sam imala relativno postovanje prema The Sudu, ali posle ove farse - ma daaaaaaaaaj.
Koliko ti soli u glavi treba da vidis da ce se kao reagovati na optuzbe, podici istraga i utvrditi da je Karla sve radila kako treba, tj kako je od nje ocekivano?
A odakle ti dosadasnje relativno postovanje?

..

Stvarno pitam.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by svejedno
Originally posted by Wilhelmina

Ma haj'te.

..

Stvarno pitam.
Ucili me roditelji da se sudovi postuju kao nezavisne insitucije u kojima rade ljudi koje drzava placa da budu pravedni. Komunisti :wundy:
Korisnikov avatar
By svejedno
Kul, sad si shvatila da nije tako. Svaki trenutak u zivotu je dobar da se nesto nauci :awesome:
Korisnikov avatar
By Srklet
Originally posted by svejedno

..

Stvarno pitam.
mogu ja? mogu ja? :D

well, ponajvise zbog cinjenice da su zahvaljujuci tom sudu u zatvoru zavrsili mnogi ljudi koji su to itekako zasluzili, jer su bili koljaci, ubice i zlocinci, a inace sigurno ne bi bili osudjeni. uz sve mane ICTY-a, ne bih rekao da je on osudio nevine ljude.

dakle, iz potpuno banalnih, pa mozda cak blesavih razloga imam relativno postovanje prema tom sudu: osudjeni su zlocinci. meni to dovoljno, ali valjda nemam jako visoka ocekivanja. :shrug:
Korisnikov avatar
By svejedno
:awesome:

..

Da, valjda nemas ...ikakva ocekivanja od suda sem kazne.

..

Ja nemam nikakvo postovanje prema ovom sudu iz prostog razloga sto je politicki sud.

Sto opet ne znaci da se ne slazem sa nekim od odluka.

A ja politicke sudove ne volim. Meni to dodje ko oximoron - malo 'pravde' se tu nalazi.

..

Postoji pravo, i postoji ratno pravo. Da preduhitrim komente - 'ali to su politicka sudjenja'. To su pravne stvari. To je sud.

A i pustali su neke 'koljace, ubice i zlocince' nazad na slobodu.
Korisnikov avatar
By svejedno
hm...ista stvar kao Milosevicevi sudovi u Srbiji u vreme njegove Vlade, npr.

..

Raditi sa politickim ciljem. Jednostavna stvar, zaista.

Npr, kao sto se britanci plase ovoga:

''БЕОГРАД - Екстрадициони суд у Лондону је захтјев Србије за изручењем бившег члана ратног Предсједништва БиХ Ејупа Ганића одбацио под образложењем да би му суђење у Србији било политички мотивисано. ''

..isti trip ja imam u vezi Haga.
Korisnikov avatar
By Burak

Činjenično stanje je da na Cecu drka pola str8 muškaraca jugoistočne Evrope, a da se karle i rođena majka (sa onoga svijeta) zgražava.
Cecine crte lica plijene pogled i zrače feminizmom i uzvišenom ljepotom, a Karla izgleda upravo kao da ju je sama Sotona stvorila! :sekirica:
Korisnikov avatar
By Stripi
i kakve to veze ima sa pravničkim poslovima? Za prijem na pravo ne treba uvjet da je neko pobijedio na izboru za Miss. Možda je u Banja Luci tako ali to nije praksa.
A što se tiče Cece, samo nek se čuva sunca. Plastika je vrlo osjetljiva na toplinu.
Korisnikov avatar
By Srklet

Činjenično stanje je da na Cecu drka pola str8 muškaraca jugoistočne Evrope, a da se karle i rođena majka (sa onoga svijeta) zgražava.
Cecine crte lica plijene pogled i zrače feminizmom i uzvišenom ljepotom, a Karla izgleda upravo kao da ju je sama Sotona stvorila! :sekirica:
1. dakle, estetski kriterij je za tebe koliko muskaraca drka na jednu zenu.
2. cecino lice zraci - feminizmom?! :pucaodsmeha:
Korisnikov avatar
By dharmox

Feminizmom zrači Nataša Kandić, burak ti si se nešto tu pobrkao.

Ne verujem ni u te str8 drkadžije; nema tu kvalitetnog drka kad je sva pihtijasta i celulitična... :drkanje:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by dharmox

Feminizmom zrači Nataša Kandić, burak ti si se nešto tu pobrkao.

Ne verujem ni u te str8 drkadžije; nema tu kvalitetnog drka kad je sva pihtijasta i celulitična... :drkanje:
I sad mi vi recite, ko moze da ne voli buraka i da mu zeli ban? Ko? Niko!
A sto se str8 drkadzija tice - bili bi iznenadjeni! e samo na sta sve drkaju nego i sta su sve u stanju da pojebu. Strashno...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!