Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

O emigraciji

Ostajem u Srbiji, ok mi je ovde
2
4%
Bezim cim se steknu uslovi
28
62%
Tu i tamo razmisljam da odem
15
33%
Nisam razmisljao/la na tu temu
Nema glasova
0%
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by _miki_
Originally posted by boy89

I ja planiram da odem. Na zalost ovde nema buducnosti. Otezavajuca okolnost je sto ja studiram pravo, al valjda u nekoj gay friendly zamlji postoji mogucnost da mi se prizna diploma... Mada vezan sam za Srbiju, ipak sam u njoj proveo celo detinjstvo, tu su mi porodica i priljatelji.

Nego jel neko zna gde se u inostranstvu priznaje diploma pravnog?
I mene ovo interesuje?
Ako se ne priznaje,onda diploma iz gimnazije?
Ako ni to onda iz osnovne skole?
Uh, ljudi moji, nema vise igranja sa 'priznavanjem' diploma, sada prvo trazis poslodavca, pa kada ga pronadjes on ti salje pozivno pismo i garantuje da ce te zaposliti i da neces pasti na socijalno drzave u koju emigriras.
To priznavanje se obilo o glavu Kanadjanima, oni su devedesetih poprimali sve i svja sa ovih prostora, sve vrli strucnjaci sa fakultetima koje nigde nisu mogli da zaposle, pa su tako doktori nauka vozali taksi a profesori prali kamione, ako bi vec i hteli da nesto rade, posto je fora i ostati socijalni slucaj i primati pomoc od nekih 500 dolara mesecno. E, sad, koliko je moguce zaposliti pravnika iz Srbije u nekoj drugoj zemlji, sa drugacijim pravnim sistemom - ne znam, ali mi ne izgleda lako izvodljivo.
Ontop: razmatram mogucnosti.
Inace, ne bih napustala Vojvodinu ni zbog cega drugog do nezadovoljavajuceg posla. Ne mislim da sam nesto uskracena po drugim pitanjima, stavise mislim da po pitanju svoje seksualnosti uzivam dosta veliku slobodu. To je doduse subjektivni osecaj, ali je tako. A i volim svoj grad i svoju pokrajnu. Moze da zvuci kao demagosko - patriotski pateticni govor, ali ako Novi Sad napuste bas svi obrazovani, sposobni i normalni ljudi, sta ce i ko ce ostati? Bilo je prilike da odem, ali ih nisam iskoristila jer sam verovala (a verujem jos uvek) da se ovde moze ziveti normalno i slobodno.
No, kako je u poslednje vreme jako popularno uzimati bez pitanja, otimati i jalijasiti, ne ostaje previse opcija.
Korisnikov avatar
By _miki_
Meni nije probelm moje seksualno opredeljenje.I ja imam prilican osecaj slobode(osecaj,sto ne znaci da je fakticki tako,naprotiv,cinjenice kazu suprotno).
Ali druge stvari me nerviraju/dovode do ludila/rastuzuju/razocaravaju/razoruzavaju...
Opsta klima,najsire receno,je losa.Mala je mogucnost izbora u svakom segmentu.Od izbora zanimanja do izbora mesta za izlaske.Postoji svega nekoliko opcija,a sve ostalo je u domenu entuzijazma,amaterskog i volonterskog pristupa.
Nema fondova,strateskih planova drzave,ciljnih akcija...
A tu si u ljudi koji su isti kao i atmosfera.Ljudi sa jako malo zanimanja za razlicite stvari.Ako i pokusas da uradis nesto sto je drugacije,oni te ili sputavaju ili,u boljem slucaju,samo omalovazavaju,pljuckaju,ismejavaju...
Svaka slobodna inicijativa se u startu gusi.

A,sa druge strane,mnogo para se trosi na Kosovo,na uzaludna putovanja Vuka Jeremica,duple plate...Na nesto sto je u sustini jalovo,besciljno,unapred uzaludno...
Dovoljno je da opsujes neku zapadnu drzavu i da budes kul,dovoljno je da se pobijes sa nekim pa da budes normalan 'mlad covek pun energije'....
Politicari uglavnom i svud ana svetu pricaju gluposti ili demagoske price.Ali Srbiaj je jedna od retkih drzava u kojoj ce svaka izgovorena glupost politicara da se razbije tebi o glavu.A ne njima.

A najgori je osecaj i znanje da su tvoje zelje,ideje,ponasanje,teznje u nekoj drzavi,samo nekoliko stotina kilometara,sasvim normalne,prihvatljive,podrzavane...Upravo sada neko radi nesto sto je tebi ovde nemoguce.

Taj osecaj i svest,a ne homofobija,cine Srbiju uzasnom drzavom.
To zagledanje tudjih poslova,smetanje,ometanje,miniranje...Nije ni cudo sto su relaiti emisije najgledanije u Srbiji.

Mnogo ljudi bi zelelo da ostanu,samo traze malo,i to ne malo vise materijalnih stvari,vec stvari postovanja,pijeteta,nekog osecaja da postoji sansa da budes posotvan kao licnost.
Korisnikov avatar
By boy89
Originally posted by Wilhelmina
Originally posted by _miki_

I ja planiram da odem. Na zalost ovde nema buducnosti. Otezavajuca okolnost je sto ja studiram pravo, al valjda u nekoj gay friendly zamlji postoji mogucnost da mi se prizna diploma... Mada vezan sam za Srbiju, ipak sam u njoj proveo celo detinjstvo, tu su mi porodica i priljatelji.

Nego jel neko zna gde se u inostranstvu priznaje diploma pravnog?
I mene ovo interesuje?
Ako se ne priznaje,onda diploma iz gimnazije?
Ako ni to onda iz osnovne skole?
Uh, ljudi moji, nema vise igranja sa 'priznavanjem' diploma, sada prvo trazis poslodavca, pa kada ga pronadjes on ti salje pozivno pismo i garantuje da ce te zaposliti i da neces pasti na socijalno drzave u koju emigriras.
To priznavanje se obilo o glavu Kanadjanima, oni su devedesetih poprimali sve i svja sa ovih prostora, sve vrli strucnjaci sa fakultetima koje nigde nisu mogli da zaposle, pa su tako doktori nauka vozali taksi a profesori prali kamione, ako bi vec i hteli da nesto rade, posto je fora i ostati socijalni slucaj i primati pomoc od nekih 500 dolara mesecno. E, sad, koliko je moguce zaposliti pravnika iz Srbije u nekoj drugoj zemlji, sa drugacijim pravnim sistemom - ne znam, ali mi ne izgleda lako izvodljivo.
Ontop: razmatram mogucnosti.
Inace, ne bih napustala Vojvodinu ni zbog cega drugog do nezadovoljavajuceg posla. Ne mislim da sam nesto uskracena po drugim pitanjima, stavise mislim da po pitanju svoje seksualnosti uzivam dosta veliku slobodu. To je doduse subjektivni osecaj, ali je tako. A i volim svoj grad i svoju pokrajnu. Moze da zvuci kao demagosko - patriotski pateticni govor, ali ako Novi Sad napuste bas svi obrazovani, sposobni i normalni ljudi, sta ce i ko ce ostati? Bilo je prilike da odem, ali ih nisam iskoristila jer sam verovala (a verujem jos uvek) da se ovde moze ziveti normalno i slobodno.
No, kako je u poslednje vreme jako popularno uzimati bez pitanja, otimati i jalijasiti, ne ostaje previse opcija.
znaci mrka kapa :( . Mozda master u inostranstvu pa se tamo i zaposlim....al svakako cu traziti a nadam se i naci nacina da odem odavde, jednostavno ne vidim svoju buducnost u Srbiji.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Dje me nadje

Za to zivim jos od srednje skole, dosta krupnih stvari je sa tom zeljom moralo biti uskladjeno (fakultet, radno iskustvo, ...) i nadam se da ce se zelja i realizovati. :)

Ideja mi je da "pametno emigriram", znachi ne da pobegnem da bih prao chashe ili zhiveo na socijali nego da bar malo ispoliram ionako loshu startnu poziciju koju bih imao tamo gde odem (nazovimo to stranac + nigde nikog).

p.s. sto se tice diploma, samo tri fakulteta su priznata bez nostrifikacije - etf, arhitetkura i fon. za medicinu i srodne valjda treba nostrifikacija, a za ostatak ne znam.

Dogodine, iz rasejanja! :)
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by Simor
Originally posted by m..

osim sto mi treba vreme da se informisem o mogucnostima i razradim plan
Ne znam da li si pogledala sajt: http://www.migrantservicecentres.org/index.php?lang=4

U pitanju je Migracioni servisni centar koji nudi informacije vezane za zapošljavanje i za privremeni ili trajni boravak u inostranstvu, a pretpostavljam ako se čovek odluči na takav korak da su mu potrebne i pouzdane informacije.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by unic0rn

Dje me nadje

Za to zivim jos od srednje skole, dosta krupnih stvari je sa tom zeljom moralo biti uskladjeno (fakultet, radno iskustvo, ...) i nadam se da ce se zelja i realizovati. :)

Ideja mi je da "pametno emigriram", znachi ne da pobegnem da bih prao chashe ili zhiveo na socijali nego da bar malo ispoliram ionako loshu startnu poziciju koju bih imao tamo gde odem (nazovimo to stranac + nigde nikog).

p.s. sto se tice diploma, samo tri fakulteta su priznata bez nostrifikacije - etf, arhitetkura i fon. za medicinu i srodne valjda treba nostrifikacija, a za ostatak ne znam.

Mhm, sto se Velike Britanije tice, njihova komora arhitekata (RIBA Royal Institute of British Architects) ne priznaje fax u BG-u, u tom smislu da moras da polazes 3 ispita da bi joj se pridrzuio (a bez toga je jako tesko naci pristojan posao), Dakle ako covek koji je zavrsio arhitekturu u BG-u hoce tamo da radi, mora da polaze 3 ispita od kojih se svaki placa po vise od 1000 funti, brani svoje radove, predstavi dobar portfolio i prodje to, a ispiti mogu samo 2x da se polazu. Dakle neka forma nostrifikacije postoji. Alternativa je da se upisuju kursevi i masteri koji ti pribavljaju te sertifikate, i koji se placaju. Nekako situacija izgleda tako da moras da imas posao da bi mogao da imas posao. Ako bih tamo krenula, onda bih krenula na master ili internship neki, pa probala da uletim kroz to.

Za recimo Nemacku jos nisam sigurna, tek pocinjem da prikupljam informacije.

Slazem se za 'pametno emigriranje', nekako nema smisla da dirincim negde na nekom dead end poslu u gradu u kome nemam nikoga. Dakle razmatram opcije u zemljama i gradovima gde je vec neko od mojih spustio nogu.
By Ulix
Originally posted by m..

Slazem se za 'pametno emigriranje', nekako nema smisla da dirincim negde na nekom dead end poslu u gradu u kome nemam nikoga. Dakle razmatram opcije u zemljama i gradovima gde je vec neko od mojih spustio nogu.
I ja se slažem sa tim... za sada, ali ne isključujem mogućnost da će mi u jednom momentu toliko biti muka od ove odvratne zemlje, da ću odlučiti da je bolje da brišem klozete negde drugde nego da ovde budem doktor.
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Originally posted by unic0rn

Dje me nadje

Duso?

Pa kako nigde nikoga? A sta sam ti ja?
Lepo sam ti rekla da cu ti ribati ledja i masirati te.. svaki dan,
i necu ti smetati u spavacoj sobi

Samo mi dozvoli da se udam za tebe...

.....

....

i uzivaces :)
Korisnikov avatar
By unic0rn
mislim a priori. nisam racunao osobu s kojom dodzem :vencanje: :lol:
Korisnikov avatar
By colorado
I ja sam bio za to pametno emigriranje, ali izgleda da nisam dovoljno pametan... A i diploma mi je skroz bezveze. E onda sam dosao to te faze koju Uliks spominje. Pukao mi je film, i eto me sad u Libiji. Nije obecana zemlja, ugovor mi je na 6 meseci, sto je sasvim dovoljno da ustekam neki simbolican kes. A kad se vratim, probacu jos par meseci da racunam na svoju pamet. Ako ne upali, pocecu da se oslanjam na svoja muda, i jednostavno odem.
Korisnikov avatar
By Azdaja
hmmm...otisla sam pre par meseci, s tim sto mnogo putujem i imam 101 ponudu, da budem trener, borac...stagođ i gde gođ - izabrala dobar sport, jebeno trazena:drama:

odakle da pocnem...nemoj ici ako nemas nekog negde tamo, ma bar vezu za posao... ili smestaj, cuh da je tesko ljudima koji odu eto cisto da pokusaju, i drugar neurohirurg, nije bila neka big stvar, ali pismena sansa - nije dobio posao... ako nemas i tamo vezu, neki jeb kontakt ... :(

gde bi isla? i stojim iza onog da treba probati, uvek...jeb se jednom zivi :)
Korisnikov avatar
By switchon1234
U biti trenutno imam dobre uslove u Srbiji, sa tim da sam oduvek imala želju da upoznam razne zemlje. Gde i kada mislim da je teško reći, više razmišljam u tom pravcu da je dobro da budem spremna (znanje jezika) za slučaj da mi se pruži prilika koju ne želim propustiti.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Dina

Meni je bzv sto ljudi odu tamo pa zale za ovim ovde i zive ovaj zivot koji ustvari ne zive... Mozda je to neminovno donekle, to vi bolje znate koji ste otisli. ............. Elem, ali kad bi prelomila da odem, onda bih otisla da budem Amerikanka ako bih zivela u Americi npr a ne stalno da zalim za Srbijom. Stoga mi se svidja stav te moje drugarice, koja samo hvali Nemacku, otisla je gde joj je bilo bolje i sta ima da kuka? Kad je otisla ni rec nije znala nemacki a sad posle pet godina govori super cini mi se... Cesto se desi da ne moze u prvom trenutku da se seti nase reci sto je meni znak da je pocela da misli na nemackom sto po meni i treba da bude ako je odlucila tamo da zivi. I ne zanimaju je uopste ni nasi forumi, facebook kao kontakt sa vecim brojem ljudi odavde, ni bilo sta ovde, samo eto kontakt sa bliskim osobama ali mi bismo joj bili bliski gde god da smo.
Ovo je sve vrlo zanimljivo za razmishljati. Da, i ja mislim da ima takvih koji toliko zale za zemljom koju su napustili- iz obichne nostalgije. I to je shvatljivo. No, neshto veci pattern koji je uochljiv je da mnogi iz dijaspore nisu ni doshli ovde da bi se uklopili ni etablirali vec da bi samo nekako materijalistichki "probili se" u cilju imanja i moci da, bilo odavde, luche neku moc, neki uticaj prema zemlji, drushtvu koju su napustili ili da se prosto shepure tom eto "sposobnoshcu" postanka skorojevic/ka kad se vrate, pojave, posete tu zemlju, drushtvo koje su bili napustili..

Moja recimo pricha je sve suprotno od tog. Ja sam, izmedju ostalog, od takvih i/ili puno gorih i od takvih zapravo bezao tj. napustio zemlje ex-Yu. I, stvarno se nisam nadao da cu OPET biti okruzen shto takvim od dijaspore shto takvim- da- i od ovdashnjih ljudi.
Ali, svakako, chinjenica jeste da sam odrastao (do moje 21-e godine) tamo gde jesam tj. u zemljama ex-Yu (BiH) i da se je osnovna struktura moje lichnosti, mog zivota..... bila vec oformila u ex-Yu. To shto je moja lichnost, moj zivot bio u nekim segmentima znatno, znatno razlichit od mnogih, recimo vecine ljudi moje rodne grude tj. zemalja ex-Yu (BiH) ipak ne menja chinjenicu da sam tamo proveo moje detinjstvo i ranu mladost i ono shto je s time ishlo.
Najveci razlog zashto ja dodjem na ovaj nash forum je iskreno, i k'o shto vec rekoh pre vishe puta, to shto jednostavno nisam bio upoznao gej/bi osobe naroda ex-Yu dok sam bio tamo tj. kod vas. Mozda se mogu moja iskustva, putevi..... dok sam bio u ex-Yu nazvati ogranichenim, ali samo kazem ono shto je- a to je da se jednostavno desilo da nisam bio upoznao otvoreno (s samim sobom, otvorene) gej/bi ex-Yu osobe dok sam bio tamo kod vas. (Jezik i kultura drzave u koju imigrirah tj. Amerike mi nikada nisu bili problem niti komunikacije s ljudima, no chinjenica je da se ne moze izbrisati chinjenica da ja ipak nisam rodjen ni proveo detinjstvo ni ranu mladost ovde u Americi, vec u ex-Yu. Ja mogu kukati ili pljeskati i govoriti nazalost ili nasrecu da je tome tako, ali je to jednostavno tome tako. Ne moze se ni izbrisati osecaj da je verovatnije da ce/bi me neka nasha ex-Yu gej osoba bolje razumela (ne mislim jezichki, vec situacijski) i da bi s nashim gej/bi osobama imao znatno vishe situacijski i generalno iskustveno zajednichkog nego mnoge/s mnogim ove/im strane/im tj. americhke/im (iako i s njima pricham jednako jezichki i pojmovno uspeshno k'o i s nashim)).
E, sad, mozete zamisliti moje ushicenje kada sam ovde u inostranstvu preko neta negde tek ranih 2000-ih saznao da ima meni bar u tom segmentu slichnih- nashih. Al' eto ovde medju ex-Yu dijasporom ne uspedoh josh uvek da lociram moje nashe (jedan od razloga moze biti shto se puno, a u poslednje vreme nimalo, ne krecem u ex-Yu dijasporskim krugovima, kao i ogranichenost ovog grada).
I tako se desilo da dok sam bio u ex-Yu nisam ni znao da li ima meni slichnih (u ovom bitnom segmentu), a kada emigrirah saznadoh da ima (sada "kod vas") ali neshto slabo (a u ovom gradu koji me zapade do sad meni izgleda i nikako) ovde gde imigrirah.
Korisnikov avatar
By Dina
Moram da uzvratim Vel boy - to je sve zanimljivo sto si napisao.

Ja volim da kazem da je moja licna istorija ono sto me vezuje za Beograd. Tu a narocito u mom kraju svako mesto ima svoju pricu... To je to detinjstvo i mladost o kojima ti pricas. I mislim da sve to treba uzimati u obzir. Karijera jeste bitna ali to je samo jedan aspekt zivota. Cesto odu u inostranstvo ljudi kojima ovde mentalitet odgovara a tamo samo ono materijalno i onda naravno da zivot provode u zaljenju. I kako ti kazes zive za to da ovde dodju i pokazu se a i tamo zive u vezama samo sa nasima, ne uklapajuci se u sredinu u koju su dosli. Sa lgbt osobama je druga situacija ali cak i tada opet treba promisliti, ili mozda otici pa videti ali ne ostajati po svaku cenu... Npr skoro je Loni upoznao jednog gaya koji je cak studirao u SAD, imao gay drustvo tamo, a vratio se ovde i to je bez posla. Ali on je procenio da se tamo ne bi navikao, sve mu je bilo lose, nije mogao da se navikne na mentatlitet, ni na tamosnja druzenja, pa ni na tamosnju gay scenu... prelomio i vratio se, pa iako ovde nema posao kaze da je bila dobra odluka.
Korisnikov avatar
By Vel boy

Moram da uzvratim Vel boy - to je sve zanimljivo sto si napisao.

Ja volim da kazem da je moja licna istorija ono sto me vezuje za Beograd. Tu a narocito u mom kraju svako mesto ima svoju pricu... To je to detinjstvo i mladost o kojima ti pricas. I mislim da sve to treba uzimati u obzir. Karijera jeste bitna ali to je samo jedan aspekt zivota. Cesto odu u inostranstvo ljudi kojima ovde mentalitet odgovara a tamo samo ono materijalno i onda naravno da zivot provode u zaljenju. I kako ti kazes zive za to da ovde dodju i pokazu se a i tamo zive u vezama samo sa nasima, ne uklapajuci se u sredinu u koju su dosli.
Da.

Sa lgbt osobama je druga situacija ali cak i tada opet treba promisliti, ili mozda otici pa videti ali ne ostajati po svaku cenu... Npr skoro je Loni upoznao jednog gaya koji je cak studirao u SAD, imao gay drustvo tamo, a vratio se ovde i to je bez posla. Ali on je procenio da se tamo ne bi navikao, sve mu je bilo lose, nije mogao da se navikne na mentatlitet, ni na tamosnja druzenja, pa ni na tamosnju gay scenu... prelomio i vratio se, pa iako ovde nema posao kaze da je bila dobra odluka.
Ovo je vrlo, vrlo zanimljivo. (zapravo, mislim da bih zeleo da stupim u kontakt s tim Lonijevim prijateljem da poprichamo o tom, da razmenimo iskustva! zaista bih zeleo da ga kontaktiram! :molise: )
No, ja, i pored svih recimo razocharenja u ovom americhkom gradu, se ipak ne bih vratio u zemlje ex-Yu. Ne bih, jer je ipak ovde u pogledu neke privatnosti i nade u prosperitetniju buducnost, bolje. Znachi, samo teshkoca situacija u ex-Yu mi chini da odaberem da ostanem ovde (u americhkom inostranstvu). Da sam npr. rodjen i odrastao vec u jednoj geografski ex-Yu zemljama bliskoj npr. Austriji ili npr. Grchkoj (i pored svih nedostataka koje i specifichno te zemlje imaju), to bi vec bila dilema da li bih se zlopatio u americhkom rust belt-u ili se vratio doma u npr. Austriju ili npr. Grchku. mozda bih se chak i vratio doma tamo. ali, poshto je moj dom na zalost zemlje ex-Yu, ne usudjujem se vratiti.
za razliku (?) od tog Lonijevog prijatelja, ja osecam da je ovdashnji americhki mentalitet, ponashanja, druzenja, navike..... nekako paradoksalno previshe slichan mentalitetu, ponashanju, druzenjima, navikama...... istochne polovine Evrope i zemalja ex-Yu, samo na specifichno americhki nachin. to se narochito vidi i oseca u rust belt-u i bible belt-u. i to su te stvari koje su me razocharale u Ameriku za koju sam mislio da pruza mnogo vishe konzistentnijeg quality difference-a (koji, sigurno, postoji, ali je serviran za mocne i bogate!). nauchio sam vrlo, vrlo brzo da ovde ogromno jako sve zavisi, zavisi u kom si statusu i polozaju uselio/la ovde, da li imash novca (pre svega), mocnih i bogatih veza, rodbine, ortaka i ortachkih guranja (znash na shta mislim), gde, kada, u kakvom okruzenju- sve, sve jako zavisi.
dakle, samo me gora situacija u ex-Yu drzi da ostanem ovde.
no, ono shto ja definitivno moram je- konachno napustiti rust belt koji me je zapao (ne mojim izborom) i otici bilo na East Coast, New England ili Kanadu, a shto bih sve davno bio uchinio da sam mogao da priushtim da zivim tamo, jer u Americi sve shto ima neke pristojnije vrednosti (dakle, ne govorim o nikakvom luksuzu, vec o nekoj razumnoj, pristojnijoj, savremenoj vrednosti ) je- astronomski precenjeno i tretirano kao aman neki luksuz, iako luksuz to nije.
Korisnikov avatar
By Dina
Vel boy,
to je Loniju poznanik, tek skoro su se upoznali. Ne znam da li su u kontaktu ali ako jesu sigurno ce te povezati. Mozes da pitas Lonija a i ja cu ga uputiti na ovu temu :)

Ja isto mislim da se na njegovom mestu ne bih vratila... Ali ipak smo razliciti... Sto se sistema u SAD tice cula sam od jos nekih ljudi koji su ziveli tamo da to tako ide kako kazes, veze, vezice... Rodjeni Amerikanci su sigurno u boljoj poziciji kad imaju tu mrezu ljudi koju znaju od rodjenja pa na dalje... No nadam se da ces uspeti da se izboris sa tim i odes na neko bolje mesto :)
Korisnikov avatar
By Vel boy

Vel boy,
to je Loniju poznanik, tek skoro su se upoznali. Ne znam da li su u kontaktu ali ako jesu sigurno ce te povezati. Mozes da pitas Lonija a i ja cu ga uputiti na ovu temu :)
Da. Jer, zaista taj poznanik mu zvuchi kao zanimljiva osoba s kojim bih mogao da razmenim neka iskustva, mishljenja. Zajedno smo uvek nekako jachi, zar ne.

Ja isto mislim da se na njegovom mestu ne bih vratila... Ali ipak smo razliciti... Sto se sistema u SAD tice cula sam od jos nekih ljudi koji su ziveli tamo da to tako ide kako kazes, veze, vezice... Rodjeni Amerikanci su sigurno u boljoj poziciji kad imaju tu mrezu ljudi koju znaju od rodjenja pa na dalje... No nadam se da ces uspeti da se izboris sa tim i odes na neko bolje mesto :)
Yep.

Hvala na lepim zeljama, draga Dina! :kiss:

p.s. mislim, nije da je meni ovde neizdrzljivo, nije da sam bash direktno ugrozen, nije nestabilno (valjda) ili neshto tako, ali ipak nije to josh ono shto sam ja kao racionalno ambiciozna osoba zeleo i mogao, da mi nisu bile postavljene prepreke na mom putu, prepreke pre svega finansijske prirode krutog americhkog real-kapitalizma. i u Americi tu nazalost neizbezno igra ulogu i politika (shto me opet podseca na istochnu polovinu Evrope i zemlje ex-Yu, samo na specifichno americhki nachin). jer, da progresivne Demokrate mogu bez opstrukcija i smetnji, koje im/nam rade bezosecajni i zli republikanci te ostaci nereformisanog kruto-kapitalistichkog sistema koji datiraju josh iz vremena hladnog rata i desnicharskih "revolucija, da sprovedu humane socijalne i ekonomske reforme u ovoj Americi, bilo bi zaista josh znatno bolje u Americi. ali, avaj, kada je politichki sistem (a koji utiche na sve, ovde) u Americi koncipiran tako da shtogod pozitivno i progresivno Demokrate naume to biva zakocheno i zaustavljeno od strane desnichara. frustrirajuci status kvo.
Korisnikov avatar
By Srklet
well, meni fakat nije nikad bio problem otici. 30 godina, 5 gradova, 3 drzave.

u zadnje vrijeme dosta razmisljam o tome kako ne zelim umrijeti u zagrebu. ali nisam jos siguran jel to znaci da zelim odmah negdje drugdje zivjeti. moguce je da to za 2-3 godine bude berlin. ili hamburg.
Korisnikov avatar
By starsailor
a sta da kazem ja? emigrirala u sr. :D

(niko me nije terao, sama sam htela, da se razumemo)
Korisnikov avatar
By Mage
Evo ja sam upravo emigrirao u Švedsku, makar na 5 meseci :)

Bilo bi super kad bi ovde za vreme studija ostvario neke kontakte koji bi mi posle obezbedili posao. Razmišljam o tome od kada sam stigao... Ali ne želim da trajno odem negde bez dečka tako da moram i njemu da pomognem da nađe posao ovde :)
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by Popeye

well, meni fakat nije nikad bio problem otici. 30 godina, 5 gradova, 3 drzave.
:pickme:

1. Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija
2. Savezna Republika Jugoslavija
3. Državna Zajednica Srbija i Crna Gora
4. Republika Srbija

@Mage

:klap:
:hyper:

ONT: Tu i tamo razmišljam da odem. Mislim, daleko od toga da mi je ovde dobro, ali ni napolju baš ne teče med i mleko... :jbg:
Korisnikov avatar
By Srklet
Originally posted by Mage
Ali ne želim da trajno odem negde bez dečka tako da moram i njemu da pomognem da nađe posao ovde :)
budi realan. zivot je jedan, deckiju mnogo.
Korisnikov avatar
By Dina

Bilo bi super kad bi ovde za vreme studija ostvario neke kontakte koji bi mi posle obezbedili posao. Razmišljam o tome od kada sam stigao... Ali ne želim da trajno odem negde bez dečka tako da moram i njemu da pomognem da nađe posao ovde :)
I? Kakvi su prvi utisci?

Inace supeeer da si otisao :yay: Bas sam se iznenadila kad sam videla na forumu, nisi spominjao unapred i samo odjednom - od sutra sam u Svedskoj :shocked:
Korisnikov avatar
By boy89

Mage kako je u Svedskoj? Kakav je narod, kako da se dodje tamo do studija?
Korisnikov avatar
By Mage
Hvala svima :kiss:

Ovde je prelepo! Ja sam na samom jugu Švedske. Još uvek je leto, ali nije tako vrelo kao kod nas... više kao proleće.

Inače ovo je mali univerzitetski grad i vrlo je miran, oko pola stanovništva su studenti i to iz svih delova sveta tako da nikad nije dosadno i uvek ima šta da se radi. :pivce:

Počeo sam da učim švedski, ali se sa svima sporazumevam na engleskom, što je strava pošto nikada nisam imao priliku da tako vežbam jezik. Naučio sam i gomilu reči na drugim jezicima (uglavnom psovke :lol: )

Svi su strašno ljubazni, Šveđani su hoooot (što me je iznenadilo jer sam realno očekivao gabore). Ne znam kakav je gay život ovde, nisam dovoljno dugo tu da bih znao, ali ima organizacija gay studenata koja otvoreno radi po univerzitetu :) Javim vam kad budem više znao.

Inače, iako mi je malo teško da se snađem i nedostaju mi svi (pogotovo dečko), oduševljen sam ovim gradom/zemljom i ovo je za mene prava avantura :)

@Popaje: ima puno dečkića, ali je samo jedan moj ;)
Korisnikov avatar
By Srklet
ako ces se redovito javljati s iskustvima iz svedske, bilo bi fora da otvoris topic za to. a ne da ljudi moraju kopati po "o emigraciji". :D
Korisnikov avatar
By svejedno
Glasao sam za br 2. ali to bi bilo tako, verujem, bilo gde da zivim.

Prosto nemam nameru da zivot provedem samo u jednoj zemlji.

..

Stanje u Srbiji svakako dize celu ideju na neki drugi nivo, ali nije primarni razlog; recimo da je sekundarni.
Korisnikov avatar
By Mage

ako ces se redovito javljati s iskustvima iz svedske, bilo bi fora da otvoris topic za to. a ne da ljudi moraju kopati po "o emigraciji". :D
Pa pitali me ljudi pa sam im odgovorio :sesir:

Neću više spamovati temu obećavam :zoran52:
Korisnikov avatar
By Dina
Mage,
bas lepo deluje iz tvog posta :klap: Nadam se da ce se pozitivni utisci nastaviti a i da ces pronaci gay drustvo, mesta :fige:

Ja sam za Svedsku cula da su ljudi outovani i u sasvim malim mestima i da kad nema gay mesta moze da se upoznaje i na strejt, nije neobicno da se dva muskarca muvaju/plesu. Daleko je tamosnji mentalitet ljudi od ovdasnjeg... No to sam cula od drugih, ja nisam bila. A i kod tebe je mozda specificno sto oko tebe opet nisu Svedjani nego studenti iz raznih zemalja...
Korisnikov avatar
By Vel boy

Pa pitali me ljudi pa sam im odgovorio :sesir:

Neću više spamovati temu obećavam :zoran52:
i ja mislim da bi bilo odlichno da slobodno otvorish temu. :) ne zato shto spamujesh jer ne spamujesh (naprotiv, bash je interesantno chitati te :yes: ) vec iz chisto praktichnih razloga, da ljudi ne moraju kopati po "o emigraciji", dakle da se ne bi tvoji zanimljivi postovi nekako gubili ovde . :)
Jako mi je drago shto ti je lepo u Shvedskoj.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!