Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By sing&dunum
Originally posted by Vespertine

Drago mi je da se neko napokon osmelio da kaze tako neshto... Nikad mi nije bila jasna ta ruzhna navika da se istichu razlike izmedju onog shto se smatra srodnim, umesto da pochnu da se istichu slichnosti i da se stavi tachka/tochka na sve to proseravanje ko je zashto bolji i ko je manje ili vishe kriv za deshavanja na ovim prostorima.

Verovatno su ti ochajnicki pokusaji da se istaknu razlike simptomi nemoci da se sakriju dominantne slicnosti... :)
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by stau
лепо од њих што су коначно схватили своје порекло.
:retard:

ne, ali.......................

:roflmao:

Ont:
Slazem se sa Totom. Zapravo, on se slozio sa mnom. Ali svejedno...

Delimican off:
Dobro jutro, Kolumbo!
Korisnikov avatar
By Vespertine
Originally posted by sing&dunum

Drago mi je da se neko napokon osmelio da kaze tako neshto... Nikad mi nije bila jasna ta ruzhna navika da se istichu razlike izmedju onog shto se smatra srodnim, umesto da pochnu da se istichu slichnosti i da se stavi tachka/tochka na sve to proseravanje ko je zashto bolji i ko je manje ili vishe kriv za deshavanja na ovim prostorima.

Verovatno su ti ochajnicki pokusaji da se istaknu razlike simptomi nemoci da se sakriju dominantne slicnosti... :)
A opet mi nije jasno chemu sve to
By stau
Originally posted by Loni
Ja ne znam ko pujda ovu omladinu da su Hrvati nastali od Srba?!
Ко то каже? Постоје прави Хрвати који немају везе са Србима. Мене онда занима како се називају данас они Срби који су покатоличени у НДХ? Пола државе им се презива на -ић, све хрватска презимена. :lol:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Ћирилични човече,

Постоји разлога између порекла, народне, верске, и националне припадности. У неким случајевима ове појмовности се прожимају.
А то са презименима дозволи препустити ономастичарима, историчарима или семиолозима, али немој износити такве силогизме на форумски простор даље се препустивши истом критеријуму, јер страхујем за онај део Срба који се не презивају, срам их било, на ,,-ић''. :uplasen:
By dukkehjem
Originally posted by Orlando the Lady

Ћирилични човече,

Постоји разлога између порекла, народне, верске, и националне припадности. У неким случајевима ове појмовности се прожимају.
А то са презименима дозволи препустити ономастичарима, историчарима или семиолозима, али немој износити такве силогизме на форумски простор даље се препустивши истом критеријуму, јер страхујем за онај део Срба који се не презивају, срам их било, на ,,-ић''. :uplasen:
:up:
By stau
Нисам добио одговор на питање како се данас зову покатоличени Срби из НДХ?
Korisnikov avatar
By EnRage
Baš me zanima koliko je takvih, valjda smo svi u HR potomci tih pokatoličenih nesretnika :lol:
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Originally posted by sing&dunum

A opet mi nije jasno chemu sve to

Nije ni meni. :)
Korisnikov avatar
By antibiotic
Hej, 'ajde ne nasedajte na tu pricu o narodima i njihovim poreklima i ko je stariji, bolji, veci... em sto je besmisleno i ruzno, em sto je stara i izvakana prica, em sto to ovde i nije tema. :bljak:
Originally posted by unic0rn

eto, lepo rekoh :D

nego, to vec valjda ima ime - BHSC :trampolina:
Bohrsrcrski... bezveze , sve zemlje osim bosne imaju tri suglasnika kao prva tri pocetna slova... :sniff:
Ovde u AUT koriste skracenicu BHS jezik. Crnogorci se jos nisu stigli da se bune.

@Loni: "Dinarski"
Ovo bas zvuci lepo. Gotovo romanticno. Mada potseca malo na valutu dinar, koju jedni zele da zaborave, a drugi se nisu nesto ovajdili od nje...

MA nazivi jezika treba da ostanu kakvi su sada, bez dodatnih komplikacija... Za pocetak bi bilo dovoljno da ljudi dodju pameti i priznaju da je to jedan jezik.
Korisnikov avatar
By Burak
Hoćemo Snežanu Kordić za novu gay ikonu! :peder:
Korisnikov avatar
By muzika86
Originally posted by Loni
Originally posted by stau

Ne postoji ozbiljuan istoričar koji bi mogao da kaže da su Hrvati nastali od Srba jer nisu.
Za Srbe se kao prapostojbina navodi istočnije područje od Karpata. Čak i dolina Volge.

Jezik Hrvata bio je vidno različit od srpskog sve dok ga Vuk Karadžić nije svojim reformama izjednačio i uprostio.
Međutim on ga nije izjqednačio tako što je Hrvate naterao da preuzimaju srpske reči i dijalekat već zato što je HERCEGOVAČKO NAREČJE uzeo kao standard celog jezika južnih Slovena.

E pa nije standardovao jezik svih juznih slovena... mislim da Bugari (kasnije i Makedonci) ne govore bas istim jezik kao mi, pa ni Slovenci.

A sto se tice plemena, to je tacno. Mislim da je postojala neka tkzv. Bijela Hrvatska na podrucju danasnje Poljske. A vjerovatno ni pleme Srba nije bilo daleko, jer su Luzicki Srbi ostali na tom podrucju kada su se ostali Srbi preselili na Balkan.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ni u zajedničkoj državi nisu mogli doći do dogovora i zajedničkog naziva jezika!
Kako tek sada nije moguć sporazum, ja bih ovu temu zaključao.
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by Dirrty

Ni u zajedničkoj državi nisu mogli doći do dogovora i zajedničkog naziva jezika!
pa ni sad ne možeš da sastaviš dva jezikoslovca u srbiji (a bogami,ni na forumu) koji će se u svemu što se tiče jezika, složiti...:srbin:
Korisnikov avatar
By Sheytan
Hrvatske diplomate i srpski jezik

Od svih hrvatskih ambasadora i konzula samo Žarko Plevnik, generalni konzul Hrvatske u Nemačkoj, govori srpski jezik, zvanični je podatak Ministarstva inostranih poslova i evropskih integracija Hrvatske. Plevnik "barata" znanjem deset jezika, a srpski govori "tečno".

Prema službenim podacima sa internet stranice Ministarstva inostranih poslova i evropskih integracija Hrvatske, od svih hrvatskih ambasadora i konzula raspoređenih po celom svetu, samo jedan jedini govori srpski jezik, piše "Slobodna Dalmacija".

To je Žarko Plevnik (66), generalni konzul Hrvatske u Nemačkoj sa sedištem u Hamburgu. Među stranim jezicima kojima "barata", Plevnik je naveo deset jezika, gde je znanje čak četiri jezika opisao kao "tečno".

Među tim "tečnim", osim nemačkog, slovenačkog i makedonskog, konzul Plevnik je naveo i srpski.

Budući da ni jedan drugi ambasador i konzul nisu u svojim biografijama naveli poznavanje srpskog kao stranog jezika, piše "Slobodna Dalmacija", nameće se zaključak da niko od stotinak šefova diplomatsko-konzularnih misija Hrvatske u svetu ne zna srpski jezik.

S druge, strane, čudno je objasniti kako to da konzul u Hamburgu, ako je već naveo znanje srpskog kao stranog jezika, nije ubrojao još i crnogorski i bošnjački, koji su takođe proglašeni standardnim jezicima, pa su kao takvi, u odnosu na hrvatski, strani jezici baš kao i srpski, piše "Slobodna Dalmacija".

U Ministarstvu inostranih poslova i evropskih integracija Hrvatske splitskom listu odgovoreno je da se znanje srpskog, crnogorskog i bošnjačkog jezika, uzimajući u obzir njihove jezičke posebnosti, takođe smatra znanjem stranog jezika.

Dakle, sudeći prema ovom stavu, podatak iz biografije Žarka Plevnika nije nikakva komična bizarnost, nego relevantan podatak o njegovim jezičkim znanjima i veštinama, navodi splitski list.

Ako je za hrvatskog diplomatu srpski strani jezik, kojim se onda jezikom služi hrvatski ambasador u Beogradu Željko Kuprešak u komunikaciji sa domaćinima, na primer sa tamošnjim ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, upitala je "Slobodna Dalmacija" resorno ministarstvo u Zagrebu.

"Govori li Kuprešak u Beogradu sa Srbima engleski, s obzirom na to da je u svojoj biografiji naveo da se aktivno služi tim jezikom, dok srpski uopše nije naveo", pita splitski list.

Iz Ministarstva je odgovoreno: "Veleposlanik Republike Hrvatske u Beogradu, a imajući u vidu mogućnost obostranog razumevanja bez poteškoća, u bilateralnim razgovorima sa srbijanskim dužnosnicima u pravilu se služi hrvatskim jezikom".

Osim toga, u odgovoru portparola Marija Draguna stoji i to da "treba razlikovati aktivno govorenje jezika od njegova pasivnog razumevanja". U tom smislu, stvar je lične procene svakog pojedinog ambasadora ili konzula govori li aktivno srpski jezik, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Osim toga, to što neko nije naveo pasivno poznavanja određenog jezika u biografiji, pa tako i srpskog, "ne znači nužno da netko taj jezik i ne razume", stoji u odgovoru Ministarstva.
Korisnikov avatar
By EnRage
Divno, mogao bih ja izjaviti da ne znam dalmatinski ili, još bolje, zagorski :D
Korisnikov avatar
By ivanazuh
Cepanje jezika iz politickih razloga, tj. granica, nacionalnog identita, nije retkost (jedan od nacina nastanka jezika) i iz ugla sociolingvistike ovi jezici su prihvaceni i legitimni, ali cete retko iz usta bilo kog lingviste cuti bilo koji drugi razlog za cepanje ovih jezika. Lingvistika pored proucavanja, po Ranku Bugarskom, tezi i ocuvanju jezika. Gotovo svuda cete procitati o ovim jezicima kao postojecim ali ce pisati i da ovi jezici zapravo nisu razliciti jezici.

S te strane, g-dja nije rekla nista novo, vec je samo ponovila generalno utvrdjen stav svojih kolega.
Korisnikov avatar
By boy89
Originally posted by erkondisn

Ugledna hrvatska lingvistica Snježana Kordić svojom nedavno objavljenom knjigom "JEZIK I NACIONALIZAM", u kojoj dokazuje da se u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori govori istim jezikom, razbjesnila je nacionalističke "čuvare" jezičke čistoće. U intervjuu za sarajevski tjednik "Slobodna Bosna" profesorica Kordić govori kako je pravo na jezik postalo opravdanje za ekstremni nacionalizam, zašto je purizam za lingviste pogrdan pojam, kako su lektori preuzeli ulogu cenzora...

ostatak članka

bravo Snješka :klap: (nego, gdje je i ovdje ustaska praksa :giggle: )
I ka kazem bravo :klap: .Napavno da je to isti jezik
Korisnikov avatar
By boy89
Originally posted by Dirrty

Ma politika cini cuda.... Sto se jednostavno ne zove juzno slovenski?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!