Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

U Guči je počeo jubilarni, 50. Dragačevski sabor trubača, najveća trubačka predstava na svetu. Dragačevski sabor trajaće do 22. avgusta, uz učešće 2.000 izvođača, od kojih 400 iz inostranstva.

Tačno u 10 časova, kod spomenika trubaču u centru varošice, uz zvuke saborske himne Sa Ovčara i Kablara i pucnjavu prangija sa okolnih brda, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić podigao je saborsku zastavu.

"Danas je Guča centar sveta, a Sabor je jedan od najvećih razvojnih brendova Srbije. Vlada zato i podržava ovu jedinstvenu manifestaviju, koja opstaje i razvija se već pola veka'', rekao je Mrkonjić, čestitajući organizatorima i domaćinima veliki jubilej.

Na samom ulazu u Guču, otkriven je spomenik Desimiru Perišiću, zemljoradniku iz obližnjeg sela Goračići, pobedniku prvog sabora, održanog 14. oktobra 1961. godine, dar beogradskog vajara Velimira Karavelića.

U hronikama Sabora, zabeleženo je da je Perišić, inače poljoprivrednik iz obližnjeg sela Goračići, "svirao izvorno čistu muziku sa širokim spektrom folklornih boja" i da je odmah proglašen za dragačevskog Harija Džejmsa.

Potom je svečano otvoren i Muzej trube, sa mnoštvom eksponata koji svedoče o životu i običajima naroda Dragačeva i poluvekovnom trubačkom nadmetanju, po kome je malena Guča postala poznata širom sveta.

Povodom velikog jubileja, u Domu kulture, održana svečana akademija, a biće otvorena izložba radova samoukih vajara i slikara i održaće se promocija monografije Guča - 50 godina trube.

Prvi posetioci Sabora, koji je organizovala opština Lučani, pod pokroviteljstvom Vlade Srbije, već su se smestili u Guči i okolnim mestima, od Ivanjice, Arilja i Požege do Čačka. Za dolazak gostiju dobro su se pripremili i ugostitelji, uz običajenu ponudu čuvenog svadbarskog kupusa iz zemljanog lonca.

Predsednik opštine Lučani i domaćin jubilarnog sabora Slobodan Jolović rekao je da se očekuju učesnici i gosti sa skoro svih kontinenata i biće ih više nego ikada.

"Računamo da će Guču, tokom 10 saborskih dana, posetiti oko milion ljubitelja izvornog narodnog stvaralaštva i zabave", rekao je Jolović.

Kako su najavili organizatori, trubački orkestri, plesne grupe i kulturno-umetnička društva dolaze sa svih pet kontinenata.

Direktor Centra za kulturu u Guči Adam Tadić rekao je da će posebno zanimljivo biti međunarodno takmičenje trubačkih sastava, koji dolaze iz Rusije, SAD, Francuske, Rumunije, Turske, Makedonije, BiH, Izraela, Nemačke, Poljske i Slovenije.

"Među gostima je i jedan profesionalni duvački orkestar iz Londona, a sa posebnim zanimanjem očekujemo nastupe sastava iz Poljske i Turske, koji su se posebno uvežbavali u izvođenju srpske etnomuzike", rekao je Tadić.

Za posetioce su spremni kamp i parking, koji će za automobile koštati 1.000, a za autobuse 3.000 dinara, s tim što će karta važiti svih 10 dana, sa neograničenim brojem ulazaka i izlazaka.

Trube su u Dragačevo počele da dolaze kao isluženi muzički istrumenti iz vojnih kasarni i bojeva za slobodu, krajem XIX veka i početkom XX veka. Donosili su ih vojni trubači "značari" više kao uspomenu na dane provedene u vojsci i na ratištima.

O tome nam svedoče brojni nadgrobni spomenici i krajputaši. Najstari među njima je onaj Urošu Rakićeviću iz Guberevaca, koji je, kao vojni trubač, učestvovao u Srpsko-turskom ratu od 1876. do 1878. godine.

Trubači su primetili da narod trube rado sluša, pa su na njima počeli svirati kola i pesme. U početku su svirali sa postojećim muzičkim sastavima, a onda su se udružili i počeli praviti posebne orkestre.

Tako su se vojne trube primirile, pripitomile, ušle u srce i dušu naroda. Bez njih nije više bilo ni pesme. Dragačevci su ih tako zavoleli da bez njih nisu oglašavali ni rođenja, ni krštenja, ni mobe, ni komišanja, ni polaske ni dolaske iz vojske, ni svadbe, ni podizanje krovova na novim kućama, ni druge značajne godete - pa ni sahrane.

Prvi Sabor trubača je održan 14. oktobra 1961. godine, a orkestri su svirali zadato i slobodno. Zadate su bile melodije Sa Ovčara i Kablara i Bledi mesec zagrlio zvezdu Danicu. Posle toga su svirali po dva kola, ili "kolo i marš - po svom ćefu".
Korisnikov avatar
By Burak
Lijepo, drago mi je što je Guča postala događaj svjetskog renomea ALI
Šejtane! Zašto informaciju za temu koju otvaraš potpuno kopiraš sa nekog drugog sajta i ovdje je takvu u cjelosti lijepiš? Zar ne bi bilo ljepše da prepričaš u nekolike rečenice da je počela Guča, da je to 50. put da se održava itd, a onda ispod štaviš link, pa ko hoće da čita kompletnu informaciju - neka izvoli. Ovo nije vezano za ovu temu nego za sve tvoje kopi/pejst teme gdje je uvodni post kopiran i toliko preopširan da ga većina forumaša nema živaca čitati u cjelosti..
Korisnikov avatar
By Sheytan
Mrkonjić: Truba me vraća u ravnotežu

- Uz zvuke trube velikih majstora ovog instrumenta, među kojima imam mnogo prijatelja, vraćao sam se najbrže u ravnotežu, fizičku i psihičku, i posle najvećih napora i najtežih poslova, po povratku sa koridora, sa višednevnih putovanja od gradilišta do gradilišta, baš kao i nekada kada sam kao mlad inženjer gradio barsku prugu ili obnavljao bombardovanjem porušenu zemlju - kaže Milutin Mrkonjić, ministar infrastrukture koji je otvorio ovogodišnji, jubilarni, 50. Sabor trubača u Guči.

* Prihvatam kritiku što sam kopirao poveći tekst i evo, podpitanja, da vas možda podstakne na učeće u ovoj temi.

Kakav je vaš osečaj kada slušate trubu?
Korisnikov avatar
By Burak
Obožavam trube - u srce me pogađaju! :ceca-dokaz.mp3: ;)
Korisnikov avatar
By KiWi
Predlažem Mrki da proveri svoj centar za ravnotežu. On je blizu uha, a pošto ga truba vraća u ravnotežu, rekao bih da je neka infekcija napravila kanal između centra za ravnotežu i ušnog kanala. Mrko, odmah na ORL!
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Uh. Uh, uh, uh.
Svi ljudi koje znam iz Guce planiraju letovanje bas u vreme Sabora.
Statijaznam... bila sam dva puta, lepo sam se iskakala, ali je tuga kako opustose i uprljaju Gucu nakon toga.
Korisnikov avatar
By Srklet
pa guča je spoj dvije odvratne stvari.
prva je provincijalni nacionalizam ćosićevskog tipa, koji glorificira srpskog seljaka kao nekakvu salt of the earth pojavu i temelj vječnog srpstva, pa se onda dižu spomenici nekim okopavačima njiva koji su čuvajući krave naučili puhati u svirale i to se predstavlja kao nacionalni kulturni vrhunac, sto je retrogradno i reakcionarno.
druga odvratna stvar je ljigavi marketing neoliberalnog kapitalizma, koji sve kooptira u svrhu profita, pa se tako od jednog seljackog sijela radi komercijalni spektakl konzumerizma, na kojem se mlate pare zahvaljujuci podilazenju najnizim primitivno-sovinistickim strastima.
By Ulix
Originally posted by Sheytan

Prvo mrštenje, onda glavobolja, onda potreba da trube poguram trubačima* u dupeta, a onda dolaze i napadi povraćanja, zujanje u ušima i gubitak svesti.

*Dizzy Gillespie, oprostićeš mi, ovo se odnosi samo na ovo bučno smeće.
Korisnikov avatar
By Vespertine
Insistiranje na srpskoj trubi u naslovu mi je totalno antipatichno...
Korisnikov avatar
By Vespertine
Originally posted by Vespertine

Insistiranje na srpskoj trubi u naslovu mi je totalno antipatichno...
Da se nadovezhem samo...

Kao neko s juga Srbije, gde se dupetom uz trubache ne vrti jedino na sahranama, moram da primetim da su nekako najbolji SRPSKI TRUBACHI zapravo ROMI
Korisnikov avatar
By badu
Nek' im je sa srećom.
By Swanheart
volim da cujem

off
nikad mi nece biti jasan fenomen 70% srpskih pedera i lezbejki koji sa gadjenjem pricaju o narodnoj muzici i trubi i slicnom a onda skacu na stolove kad cuju istu tu muziku
jes` svi smo mi otmena gospoda i slusamo samo klasicnu muziku

msm

:doh:
Korisnikov avatar
By Burak
Originally posted by Swanheart

volim da cujem

off
nikad mi nece biti jasan fenomen 70% srpskih pedera i lezbejki koji sa gadjenjem pricaju o narodnoj muzici i trubi i slicnom a onda skacu na stolove kad cuju istu tu muziku
jes` svi smo mi otmena gospoda i slusamo samo klasicnu muziku

msm

:doh:
Upravu si, samo što procenat 70% nije baš tačan - "90% srpskih pedera i lezbejki.." je priličnije. :uljenavatru:
Korisnikov avatar
By confinatti
Originally posted by Ulix
Originally posted by Sheytan

Prvo mrštenje, onda glavobolja, onda potreba da trube poguram trubačima* u dupeta, a onda dolaze i napadi povraćanja, zujanje u ušima i gubitak svesti.

*Dizzy Gillespie, oprostićeš mi, ovo se odnosi samo na ovo bučno smeće.
:up:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Ne volim.
Ne mislim da ikoga diskrimisem, ali meni sve to zvuci dozlaboga rastimano, nepovezano, sklepano samo da bi se stvarala buka i galama.
Muziku kao muziku bih jos i podrzala, iako mene nagoni da se udaljim u najdalji cosak, sklupcam i stavim dlanovena usi, da sa istom nije povezana i ekstremno nacionalisticka ideologija sa sve srBskim herojima i kokardama. I tanjirom pasulja za 300 dinara :dropdead:
Korisnikov avatar
By Azdaja
ne volEm trube, volEm tamburase!
By Ulix
Originally posted by Azdaja

ne....paz' ovo + dodamO juliju i zvonka u duetu - fantasticno! nadji mi jednu TRUBU koja moze da drmne ovako... ;)

zbogom trubaci :lol:

''
:up: :up: :up:

Julija i Zvonkooooo.... kakva kombinacija. :love: :placko: :drama: :hail2:
Korisnikov avatar
By Azdaja

ne....paz' ovo + dodamO juliju i zvonka u duetu - fantasticno! nadji mi jednu TRUBU koja moze da drmne ovako... ;)

''

fenomenalan duet:hail:

:hvala: :drama: :D

kod mene je na "ripit", a krenula sam na spavanje....

ne znam kako neko pored ovog moze vise voleti trubace...al' ajd :)
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by Popeye

pa guča je spoj dvije odvratne stvari.
prva je provincijalni nacionalizam ćosićevskog tipa, koji glorificira srpskog seljaka kao nekakvu salt of the earth pojavu i temelj vječnog srpstva, pa se onda dižu spomenici nekim okopavačima njiva koji su čuvajući krave naučili puhati u svirale i to se predstavlja kao nacionalni kulturni vrhunac, sto je retrogradno i reakcionarno.
druga odvratna stvar je ljigavi marketing neoliberalnog kapitalizma, koji sve kooptira u svrhu profita, pa se tako od jednog seljackog sijela radi komercijalni spektakl konzumerizma, na kojem se mlate pare zahvaljujuci podilazenju najnizim primitivno-sovinistickim strastima.
Trube su u Dragačevo počele da dolaze kao isluženi muzički istrumenti iz vojnih kasarni i bojeva za slobodu, krajem XIX veka i početkom XX veka. Donosili su ih vojni trubači "značari" više kao uspomenu na dane provedene u vojsci i na ratištima.

da si rekao vojnika,ajde,de...

ljigavi marketing neoliberalnog kapitalizma, koji sve kooptira u svrhu profita, pa se tako od jednog seljackog sijela radi komercijalni spektakl konzumerizma, na kojem se mlate pare zahvaljujuci podilazenju najnizim primitivno-sovinistickim strastima.

to je svetski trend-to podilaženje,a reč šovinistički ubačena potpuno bezveze (mislim spajsice & company i celokupna pop kultura su vrhunac umetnosti)...

ni ja ne volim trube,takođe volim tambure,ali nemoj lupetati...:elvis:
Korisnikov avatar
By mirth

''

fenomenalan duet:hail:

:hvala: :drama: :D

kod mene je na "ripit", a krenula sam na spavanje....

ne znam kako neko pored ovog moze vise voleti trubace...al' ajd :)
:yes: :love:

on: ne podnosim trubace, za mene je to samo gomila buke, nista lepo tu ne nalazim.

Ali mi nije jasno sta fali dizanju spomenika okopavacima njiva i zasto se ta "seljacka" truba ne bi predstavljala kao nacionalni kulturni vrhunac kad vecini fakat jeste, i kad Srbija fakat i jeste zemlja seljaka, i kad necija muzika i radost ionako ne ugrozavaju nikog.
By Simor
Originally posted by Popeye

ljigavi marketing neoliberalnog kapitalizma
:duh:

A šta je bolje? Neljigavi marketing komunizma? Ono kada su za vreme Mao Cedunga krenuli da kopiraju sovjetski model kolektivizacije, pa da bi pokazali uspešnost primenjenog modela pravili su fotografije polja na kojima je pšenica tako gusto rasla da su klinci mogli da sede na stabljikama? A ono, ne lezi vraže, za potrebe fotografije su presađene biljčice a iza njih je bio skriven sto na kome su zapravo deca sedela. Istovremeno, desetine miliona Kineza je umiralo od gladi (bukvalno umiralo).

Guča jeste ono što si ti napisao, ali to nije srpski izum - dešava se i drugde trganje delića prošlosti, koji se onda predimenzioniraju, izmaštavaju i, naravno, naplaćuju. I to po pravilu ima nacionalistički predznak. Ima ga i u ovoj temi - zašto bi inače Sheytanela to postavila u DiP-u i od jednog "festivala" čiji je osnovni cilj da se olešiš od alkohola a onda valjaš po prašini ili blatu (u zavisnosti od vremenskih prilika) napravila suštastvo srpskog bića (uz Avalski toranj, naravno).

Btw, Sheytana treba nagraditi za pisanje najgrotesknijih naslova tema! Čuj: "Srpska truba iz Guče se čuje - 50-ti put" :pokazuje:
Korisnikov avatar
By Sheytan
Znam da dаnаs mnogi Guču svode nа puku zаbаvu, opijаnje i vаšаr.

Ona je, medjutim, mnogo više od "srpskog kаrnevаlа" ili "srpskog Vudstoka". :srbin:

Teško je shvаtiti "Trubu" аko ne znamo dušu srpskog nаrodа, posebno u tom kraju, ako ne znamo njegovu veru, korene, muziku i običаje...

Jednostavno, mnogo bolje ćemo rаzumeti Drаgаčevski sаbor ako bar malo znamo o značaju srpske vojničke trube, narodnih igara - kolа, spomenikа "krаjputаšа", o svаdbama i zdrаvicama, o muzici srpskih Cigаnа...
Korisnikov avatar
By Srklet
Originally posted by Simor

Guča jeste ono što si ti napisao, ali to nije srpski izum - dešava se i drugde trganje delića prošlosti, koji se onda predimenzioniraju, izmaštavaju i, naravno, naplaćuju.
naravno.
npr. u hrvatskoj je to sinjska alka, folklorno slavljenje anakronog militarizma koji se predstavlja kao veliki nacionalni dogadjaj i divota hrvatske povijesti.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!