Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Najveci problem moderne Srbije je grebatorski mentalitet

Da
9
47%
Ne
9
47%
Ne znam
1
5%
Idem da ogrebem srecku
Nema glasova
0%
Tema o nacionalnoj penziji Eve Ras me je samo podsetila.

Po meni osnovni razlog zasto smo siromasna zemlja je grebatorski mentalitet koji vlada ovde 150 ili vise godina i koji sprecava pojedince da izgrade i upotrebe svoje radne sposobnosti u cilju sticanja legalne imovinske koristi.

Mala zbirka ponasanja koji odlikuju grebatorski menatalitet:

Ocekivanje od drzave da resi sve privatne egzistencijalne probleme.

Cekanje nasledstva.

Zivot od nasledstva kada se jednom dobije.

Zivot na teret roditelja.

Nemanje part-time posla dok se studira nego mama / tata kupuju cigare i kesiraju za izlaske.

Zabusavanje na poslu.

Zadovoljavanje malom platom za malo rada (ne moze on mene da plati onoliko malo koliko ja malo mogu da radim).

Neprofesionalni odnos prema poslu (cela paleta ponasanja koja dovodi da se svoj posao ne uradi dobro i na vreme).

Izbegavanje stalnog zaposlenja.

Kukanje kada treba da se plati porez.

Cekanje penzije.

Kukanje kako je penzija mala (jeste mala, to je socijalna kategorija).

Odlazak u penziju sa 40 - 50 godina.

Kukanje kako ne moze ovo ili ono da se kupi.

Kukanje na sopstvenu finansijsku situaciju.

Udaja za bogatuna.

Zenidba za miraz.

Trazenje sponzora

Biti clan politicke partije da bi se dobilo radno mesto u opstini.
Korisnikov avatar
By Vespertine
I dalje mislim da je najveci problem moderne Srbije populacija koja na sva usta prosipa mudrost, tzv. mudroseri, koji ni sopstven zhivot ne umeju da sagledaju realno, a pucaju na sve i svakoga kako bi sebe izdigli iz (figurativnog) brloga u koji konstantno uvlache sebe i sve oko sebe konstantnim laganjem, kontroverznoshcu i varanjem...
Svaka slichnost sa realnim osobama je sasvim sluchajna...
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by Njuskalo

Tema o nacionalnoj penziji Eve Ras me je samo podsetila.

Po meni osnovni razlog zasto smo siromasna zemlja je grebatorski mentalitet koji vlada ovde 150 ili vise godina i koji sprecava pojedince da izgrade i upotrebe svoje radne sposobnosti u cilju sticanja legalne imovinske koristi.

Mala zbirka ponasanja koji odlikuju grebatorski menatalitet:

Cekanje nasledstva.

Zivot od nasledstva kada se jednom dobije.

Zivot na teret roditelja.

Nemanje part-time posla dok se studira nego mama / tata kupuju cigare i kesiraju za izlaske.

Zabusavanje na poslu.

Zadovoljavanje malom platom za malo rada (ne moze on mene da plati onoliko malo koliko ja malo mogu da radim).

Neprofesionalni odnos prema poslu (cela paleta ponasanja koja dovodi da se svoj posao ne uradi dobro i na vreme).

Izbegavanje stalnog zaposlenja.

Cekanje penzije.

Kukanje kako je penzija mala (jeste mala, to je socijalna kategorija).

Odlazak u penziju sa 40 - 50 godina.

Kukanje kako ne moze ovo ili ono da se kupi.

Kukanje na sopstvenu finansijsku situaciju.

Udaja za bogatuna.

Zenidba za miraz.

Trazenje sponzora

Biti clan politicke partije da bi se dobilo radno mesto u opstini.
Sta, ostavio te zbog kenjanja na forumu, pa sad to vise nije in...?

Ne mislim da je Srbija jedinstvena po pitanju grebatorskog mentaliteta. I ne mislim da je grebatorstvo problem Srbije i razlog njenog siromastva.
Takodje ne mislim da ista od navedenog ima veze sa grebatorstvom. Mislim da je lista aproksimativna i totalno nefer prema ljudima koji zive u Srbiji.
Obaska sto je generalizacija par excellence.
Korisnikov avatar
By smaug
^ U jebote, ja zaboravila bezanje s posla na sastanke....
Korisnikov avatar
By Vel boy

...................

............
zvuchi kao.... ti? :giggle: :peace:

ostalo, sve zavisi, ima i istine, a i preuvelichanih generalizacija, da ne kazem, lazi.
takodje, ovo shto smaug reche. u njenom prvom postu na ovu temu, za drugi, ne znam....... :)
Korisnikov avatar
By Madonna
HAHAHAHAHAHAHAAHAHAHAHA

@smaug & vesp
Korisnikov avatar
By ns.happy
a zasto mislis da se eva nije naplacala poreza i poreza? poznajes je? radis kao njen racunovodja?
postoji nesto sto se zove zasluzan gradjanin, a ona to jeste. pa ako je jedna adrijana lima (tako bese?) to postala samo zato sto ima sise, a eva ih nema, rekao bih da je povrsnost onda veliki problem ove zemlje. i neces ti trpeti zbog te bede koju odvoje za nju iz nekog budjavog fonda. isto kao sto ona nece crci od gladi, verovatno je izdala sve sobe nekim studentkinjama, a ona spava u golubarniku... ne brini se, sve je ok... samo, znas, nesto, ljudi neki to nazvase pravda ili sudbina, svakog stigne.

toliko o evi.

inace, da, slazem se da su ovde grebatori. moja bakuta prva. jeste, tacno je da je imala napacen zivot, ali nema dana staza. nasledila je muzevu vojnu pemziju, a on, gle cuda, nije nikad bio u vojsci i ratu jer je invalid bio. ali, imao je 2 svedoka. :bljuje:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Idiote... part time job ne postoji kao mogućnost usled obaveznih predavanja, i odsustva ponude istog.

Ostalo ne bih komentarisao.

Get a fucking life.
Korisnikov avatar
By ns.happy
drti, a prostitucija? tu je klizno radno vreme :-))) privredjivati se mora! :-)))
Korisnikov avatar
By Dirrty
Kada legalizuju, da bih mogao da plaćam poreze i doprinose, i obezbedim penziju!

Inače, najveće i očigledno najlakše zarađene pare su u politici.
To je glavni problem.

Od usrane vlasti sledi usrano sve ostalo.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Po meni osnovni razlog zasto smo siromasna zemlja je grebatorski mentalitet drzave koji vlada ovde 150 ili vise godina i koji sprecava pojedince da izgrade i upotrebe svoje radne sposobnosti u cilju sticanja legalne imovinske koristi.
U recenicu bih umetnula samo ovu boldovanu rec i skroz se slazem. I da, manji broj godina.
Ocekuje se posto se drzava (tj. zakonodavac) mesa u apsolutno sve, od obrazovanja, zdravstva, penzija, preko beskamatnih kredita, beneficija, protekcija, subvencija, poklonjenih po njihovoj nepogresivojproceni, preko poreza i penzija koje su ljudi primorani da uplacuju, da bi drzava odredila kome ce dalje dati te pare i krug se vrti, vrti... Jer drzava (tj. zakonodavac) neguje misljenje da su ljudi nesvesni, samodestruktivni i apsolutno nesposobni da se samostalno razvijaju i brinu o sebi.
A sistem (svetski, a nas) ne da je sjajan, no je cakum-pakum.

Sta bi bilo kad bi se ljudi ostavili na miru i u slobodi da se snalaze kako hoce, znaju i umeju, ne znam, ali tada sigurno niko ne bi mogao da krivi drzavu za svoj neuspeh, kao sto je sada ne mogu kriviti za kisu jer nema uticaja na nju.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Nije toliko dugo taj mentalitet prisutan.
Stvari su bile mnogo lepše pre drugog svetskog. Svet je bio bolji i uživao je slobodama koje su bile ukorenjene u ljudima a ne u zakonima, najlepša umestnost sa ovih prostora je bila iznedrena u tim godinama. Nije bilo toliko siromaštva a ljudi su bili zadovoljniji s onim što su imali.

Vremenom strah i želja za plitkim zadovoljstvima degradirala je većinu čovečanstva na nivo životinja.

Problem nije u gore navedenim stvarima, već u centralizaciji i onih stvari koje proističu iz zavisti.
Korisnikov avatar
By nsc
Originally posted by Vespertine

I dalje mislim da je najveci problem moderne Srbije populacija koja na sva usta prosipa mudrost, tzv. mudroseri, koji ni sopstven zhivot ne umeju da sagledaju realno, a pucaju na sve i svakoga kako bi sebe izdigli iz (figurativnog) brloga u koji konstantno uvlache sebe i sve oko sebe konstantnim laganjem, kontroverznoshcu i varanjem...
Svaka slichnost sa realnim osobama je sasvim sluchajna...
:up:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by ns.happy

a zasto mislis da se eva nije naplacala poreza i poreza? poznajes je? radis kao njen racunovodja?
postoji nesto sto se zove zasluzan gradjanin, a ona to jeste. pa ako je jedna adrijana lima (tako bese?) to postala samo zato sto ima sise, a eva ih nema, rekao bih da je povrsnost onda veliki problem ove zemlje. i neces ti trpeti zbog te bede koju odvoje za nju iz nekog budjavog fonda. isto kao sto ona nece crci od gladi, verovatno je izdala sve sobe nekim studentkinjama, a ona spava u golubarniku... ne brini se, sve je ok... samo, znas, nesto, ljudi neki to nazvase pravda ili sudbina, svakog stigne.

toliko o evi.
Sve recheno! :up:
uz to, poshten stav je da je svaki/a gradjanin/ka, koji nije krimiinalac, prestupnik, zlochinac, zloupotrebivo nastrojen/a....., zasluzan/na da mu/joj se socijalno pomogne kada i koliko treba. u takvom socijalno solidarnom sistemu se upravo stimulishe ljudskost i dobrota te pojedinac da i sam/a doprinese drushtvu, kao i ekonomija na kraju krajeva, umesto one zle "chovek je choveku vuk".........
Korisnikov avatar
By unic0rn
Osnovni problem, iz kog dalje izviru i ti koje si naveo, je sto su ljudi nauceni da budu vodjeni a ne da vode. Svoj zivot, porodicu, drzavu itd.

Stavise, ne nauceni, nego im je to upisano u DNK.
Korisnikov avatar
By Vel boy
zanimljivo bi bilo analizovati upotrebe vs. zloupotrebe......
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Morgan Le Faye

Nije toliko dugo taj mentalitet prisutan.
Stvari su bile mnogo lepše pre drugog svetskog. Svet je bio bolji i uživao je slobodama koje su bile ukorenjene u ljudima a ne u zakonima, najlepša umestnost sa ovih prostora je bila iznedrena u tim godinama. Nije bilo toliko siromaštva a ljudi su bili zadovoljniji s onim što su imali.
Nemoj se povoditi za Parizom 20tih i 30tih... Nije baš tako svugđe bilo...
Originally posted by Morgan Le Faye

Vremenom strah i želja za plitkim zadovoljstvima degradirala je većinu čovečanstva na nivo životinja.

Problem nije u gore navedenim stvarima, već u centralizaciji i onih stvari koje proističu iz zavisti.
Kako si to napisao kanda je riječ o kakvoj evoluciji... No, ako se tako dogodilo, moglo se tako dogoditi tek od 90-tih naovamo jerbo je 70-tih i 80-tih bilo sasvim drugačije... Daklem, neće biti da je riječ o evoluciji već prije o (kontra)revoluciji...

Ma grebatorski mentalitet nije problem samo Srbije već je to planetarni problem a kauzalno je povezan sa općim širenjem liberalnog kapitalizma i konzumerizma preko MMF-a i ostalih načina globalizacije... U ajmerici je fenomen otpočeo malko ranije i dosta polaganije nego drugdje ali definitivno grebatorski mentalitet počinje strašno napadati najrazvijenije početkom 80-tih a ostatak planete početkon 90-tih...
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by unic0rn

Osnovni problem, iz kog dalje izviru i ti koje si naveo, je sto su ljudi nauceni da budu vodjeni a ne da vode. Svoj zivot, porodicu, drzavu itd.

To je jednostavno biološka datost u svim vremenima... Poznata priča od 20% vođa i 80% pusti-me-stat... No, to nije promjenjiva varijabla u slučaju fenomena poplave grebatorskog mentaliteta niti bitnije utječe na isti...
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by E.c.h.o...
Po meni osnovni razlog zasto smo siromasna zemlja je grebatorski mentalitet drzave koji vlada ovde 150 ili vise godina i koji sprecava pojedince da izgrade i upotrebe svoje radne sposobnosti u cilju sticanja legalne imovinske koristi.
U recenicu bih umetnula samo ovu boldovanu rec i skroz se slazem. I da, manji broj godina.
^Da, to je najveci problem 'moderne' Srbije.

..

Kao, npr, neodavanje poste ljudima koji su uradili svasta u/za tu drzavu ..npr, osnovali Teatar, pisali knjige, dobili strane nagrade iz knjizevnosti i glume...recimo udelivsi im nacionalnu penziju.

Dok se daje nacionalna penzija nekome ko se druzi sa trenutnim politicarima.

..

Da, grebatorski stav drzave je najveci problem.
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Originally posted by Dirrty

Idiote... part time job ne postoji kao mogućnost usled obaveznih predavanja, i odsustva ponude istog.

Ostalo ne bih komentarisao.

Get a fucking life.
Predavanja traju 8 meseci godisnje, a part time poslovi postoje, ako ih trazis.
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Originally posted by unic0rn

Ne bih se slozio da je upisano u DNK, ali bih te pustio da argumentujes sta je stariji problem - naucenost da budes vodjen ili grebatorski menatalitet. Korelacija svakako postoji, to bez sumnje, jedino nisam siguran da li su uzrocno posledicno vezani ili samo deo istog problema.

Jbg, mozda su zato bivsi komunisti stalno na vlasti - oni su nauceni da vladaju.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Makar mesec, da ne kažem 2 odu na ispite/ispitne rokove... dakle ostanu 2.
A kada ćeš da se i odmoriš malo (duže) nego dok učiš.
Super bi to bilo da se guziš 9 meseci na faxu, a da sav ostatak vremena provedeš radeći, i da potpuno odmoran i normalan započneš narednu školsku godinu.

A tek para što možeš da zaradiš za ta 2 meseca!
Ali nema se vremena za put oko sveta!

Da ima previše mesta na budžetu, ima.
Da ima previše studenata uopšte, ima.
Da je većina tu samo da ne bi morala da radi bilo šta drugo, jeste.
Ali čiji je posao da reguliše obrazovanje, i sve ostalo u ovoj usranoj državi?!
Korisnikov avatar
By Njuskalo

Makar mesec, da ne kažem 2 odu na ispite... dakle ostanu 2.
A kada ćeš da se i odmoriš malo (duže) nego dok učiš.
Super bi to bilo da se guziš 9 meseci na faxu, a da sav ostatak vremena provedeš radeći, i da potpuno odmoran i normalan započneš narednu školsku godinu.

A tek para što možeš da zaradiš za ta 2 meseca!
Ali nema se vremena za put oko sveta!

Da ima previše mesta na budžetu, ima.
Da ima previše studenata uopšte, ima.
Da je većina tu samo da ne bi morala da radi bilo šta drugo, jeste.
Ali čiji je posao da reguliše obrazovanje, i sve ostalo u ovoj usranoj državi?!
Part time job je da sankerises petkom i subotom uvece.

Ali, ti si sa druge strane, zar ne? Kesnuli mama i tata da se dete malo provede...
Korisnikov avatar
By Dirrty
Aj se potrudi, ali baš potrudi da me uvrediš.

Da, sa druge strane razuma, ali ne i granice.

I ne, ne razbacujem se parama svojih roditelja.

I da, krivi su lopovi na vlasti.

I ne, ti nisi u pravu.
Većina naroda možda jeste glupa i naivna, ali nije pohlepna.
Da li bi bili, da su na vlasti, vrlo moguće, ali većina nema mogućnost da to i proveri.

I raspitaj se, matere ti, pa ćeš videti da nema posla ni u ugostiteljtsvu.
Korisnikov avatar
By bern
Šankerišeš subotom uveče? Gdje ti živiš?

Part time job? Kod nas?

Mogao bi da ne generaliziraš, jer si sam vidio na šta se to nekad svodi.
Korisnikov avatar
By Njuskalo

Aj se potrudi, ali baš potrudi da me uvrediš.

Da, sa druge strane razuma, ali ne i granice.

I ne, ne razbacujem se parama svojih roditelja.

I da, krivi su lopovi na vlasti.

I ne, ti nisi u pravu.
Većina naroda možda jeste glupa i naivna, ali nije pohlepna.
Da li bi bili, da su na vlasti, vrlo moguće, ali većina nema mogućnost da to i proveri.

I raspitaj se, matere ti, pa ćeš videti da nema posla ni u ugostiteljtsvu.
Shanka, dragi moj, shanka.

I ne zelim da te uvredim, vec da te navedem da sam uocis odredjene naivnosti i grebatorski menatalitet u onome sto si napisao. Ako uocis da nisi cvecka, mozda ces nesto da ucinis sa sobom.

Ja sam odrastao za vreme Milosevica i za sve su mi bili krivi lopovi na vlasti, ali sam tada pokrenuo sebe u pravcu da moja egzistencija ne sme da zavisi od toga koji je lopov na vlasti. Danas me boli uvo ko drzi vladu, sve dok nema sankcija.
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Originally posted by bern

Šankerišeš subotom uveče? Gdje ti živiš?

Part time job? Kod nas?

Mogao bi da ne generaliziraš, jer si sam vidio na šta se to nekad svodi.
Jbt, ja sam imao part time poslove sve vreme 1996 - 2001 kad sam presao na full time.

Stvar je trazenja da li ces naci.

Ima poslova, samo neko treba i da radi.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!