Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

U svojoj novoj knjizi "Jezik i nacionalizam" hrvatska lingvistkinja Snježana Kordić govori o tome kako se jezik instrumentalizuje za nacionalističke ciljeve, falsifikuje prošlost i izgrađuju mitovi koji podupiru ideološki poželjnu sliku stvarnosti.

Hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski su isti jezik, i jezik se instrumentalizuje za nacionalističke ciljeve. Jezikom se falsifikuje prošlost i izgrađuju mitovi koji podržavaju ideološki poželjnu sliku stvarnosti, rekla je lingvistkinja Snježana Kordić na promociji svoje knjige "Jezik i nacionalizam".

Kod lingvista u službi nacionalizma, maternji jezik je uzdignut na prestolje kao božanstvo i da takav odnos prema jeziku danas vlada u Hrvatskoj, ističe Kordićeva.

Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Crnogorci imaju zajednički standardni jezik, pa se ne može govoriti o različitim standardnim jezicima, nego o standardnim varijantama jednog istog standardnog jezika, zaključuje lingvistkinja, piše hrvatski Monitor.

"Zadnjih dvadeset godina u Hrvatskoj je čistoća jezika ili jezički purizam postao velika tema, prisutna na svakom koraku", tvrdi autorka na početku prvog poglavlja knjige "Jezični purizam".

Izišlo je mnoštvo jezičnih savetnika koji hvale purizam, na njega se pozivaju autori brojnih razlikovnih rečnika, autori pravopisa, lektori i učitelji, njega zahtevaju pisci jezičnih kolumna po novinama, njime se upravljaju urednici raznih emisija o jeziku na radiju i televiziji, navodi autorka.

"U Hrvatskoj je purizam uvršten ne samo u fakultetski program studija kroatistike nego i u nastavne programe svih srednjih škola", piše Kordić, podsećajući na misao Ursa Altermata kako se etničko čišćenje uvek prvo odvija u glavama, tj. na području jezika i simbola.

"Dominacija purizma znak je dominacije nacionalizma", tvrdi Snježana Kordić, navodeći kako purizam u Hrvatskoj nije svojstvo jezika, nego kroatista koji to svoje svojstvo žele da nametnu drugim govornicima u Hrvatskoj.
Korisnikov avatar
By nsBeckie
i sta je to novo?
pravi lingvisti su oduvek smatrali, i dalje smatraju, da su hrvatski i srpski dve varijante istog jezika, kao sto su americki i britanski dve varijante engleskog jezika....
politika je nesto drugo, i moze da koristi jezik u razne svrhe pa i za nacionalizam, ali lingvistika, kao nauka o jeziku uopste, ipak ne sme (ne bi smela) da se povodi ni za cim drugim nego za objektivnim cinjenicama, kao i sve druge nauke....

no nesto ne vidim razlog za otvaranje teme o ovome, ne vidim mesta za neku diskusiju koja nece odvesti u off o nacionalizmu i/ili podsticanju neke netrpeljivosti izmedju Hrvata i Srba.... a u takve razgovore bas ne bih da se upustam, posto su za mene svi narodi sveta i svi jezici sveta podjednako vredni takvi kakvi su - vecito promenljivi - a razlike izmedju naroda, kao i medju jezicima, za mene su odraz bogatstva ovog sveta, pa ih kao takve slavim

LONG LIVE DIVERSITY
Korisnikov avatar
By Sheytan
@ nsBeckie

Veoma mi je blisko tvoje razmišljanje o bogatstvu jezika... No, tema ovog rada ugledne lingvistkinje je vrlo konkretna - Jezik i nacionalizam. I to u današnjoj Hrvatskoj.

Snježana Kordić navodi kako hrvatski jezikoslovci prave umjetne razlike, jer od toga imaju niz prednosti - to je dobro plaćen posao i dodatan izvor zarade te da, kako dodaje, ministarstvo finansira njihove projekte, jer su uvereni da je različitost jezika "od životne važnosti za opstanak države".

Podsjetivši na riječi Chrostophera Huttona iz knjige "Lingvisti i Treći Reich" da je u lingvista u službi nacizma materinski jezik uzdignut na prijestolje kao božanstvo, Kordićeva u nastavku zaključuje kako takav odnos prema jeziku danas vlada u Hrvatskoj.
Korisnikov avatar
By EnRage
Bilo bi dobro da se naši političari Hrvatskom bave jednako intenzivno kao i ti :D
Korisnikov avatar
By Loni
Ok, znamo svi da u Hrvatskoj ima nacionalizma, ali kakva korist od 1000 jednih istih Šejtanovih poenti.

Koristi uopšte nema.

To je kao kad bi neka porodica stalno kritikovala komšijsko dete da slabo uči i ima sve jedinice.

Pa valjda je poenta da mi uočavamo greške u sopstvenoj zemlji i polako ih otklanjamo. Mi živimo u srpskom društvu. Zavisimo od njega. Kakva korist od kritike susednog društva i to non stop?
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by Loni

Ok, znamo svi da u Hrvatskoj ima nacionalizma, ali kakva korist od 1000 jednih istih Šejtanovih poenti.

Koristi uopšte nema.

To je kao kad bi neka porodica stalno kritikovala komšijsko dete da slabo uči i ima sve jedinice.

Pa valjda je poenta da mi uočavamo greške u sopstvenoj zemlji i polako ih otklanjamo. Mi živimo u srpskom društvu. Zavisimo od njega. Kakva korist od kritike susednog društva i to non stop?
:up:

upravo tako - ne vidim poentu ove teme
Korisnikov avatar
By Dirrty
To je slučaj svih modernih jezika ovog sveta.

Diskriminacija se najlakše provlači kroz svakodnevni govor, zato što većina ne ume (ili ne želi) da je uoči...

To mrzim i na to pošteno pizdim.

Inače, sociolingvistika mi je vrlo primamljiva i fantastična.
Samo ne znam koliko ću imati vremena i živaca za to.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Hajde sto je Sheki opterecen Hrvatskom, to je vec i dijagnoza, ali o ovom istoj temi se raspravilo bar jedno desetak puta.

No, svakome pravo da se definise kako hoce. I da govori jezikom koji hoce.
Korisnikov avatar
By jukie
Dobra strana ove teme je što će neko možda tu knjigu da navede kao literaturu (nadam se da će i da je pročita) kada bude radio sastav na tu temu

A inače kada je Josipović gostovao u nekoj emisiji na RTS na većinu ozbiljnih pitanja je odgovarao na čistom srpskom bez naglaska. Kad su ga pitali neka manje ozbiljna lična pitanja prešao je na hrvatski.
Korisnikov avatar
By Loni
Inače mislim da je najbolje da se umesto 4 jezika, srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski jezici ujedine u jedan jezik neutralnog naziva DINARSKI.
Korisnikov avatar
By Winter
Get a lajf Šejtane, i mani se Rvacke :pop:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by nsBeckie

i sta je to novo?
pravi lingvisti su oduvek smatrali, i dalje smatraju, da su hrvatski i srpski dve varijante istog jezika, kao sto su americki i britanski dve varijante engleskog jezika....
politika je nesto drugo, i moze da koristi jezik u razne svrhe pa i za nacionalizam, ali lingvistika, kao nauka o jeziku uopste, ipak ne sme (ne bi smela) da se povodi ni za cim drugim nego za objektivnim cinjenicama, kao i sve druge nauke....

no nesto ne vidim razlog za otvaranje teme o ovome, ne vidim mesta za neku diskusiju koja nece odvesti u off o nacionalizmu i/ili podsticanju neke netrpeljivosti izmedju Hrvata i Srba.... a u takve razgovore bas ne bih da se upustam, posto su za mene svi narodi sveta i svi jezici sveta podjednako vredni takvi kakvi su - vecito promenljivi - a razlike izmedju naroda, kao i medju jezicima, za mene su odraz bogatstva ovog sveta, pa ih kao takve slavim

LONG LIVE DIVERSITY
Sve recheno! :up: kao i u svim ostalim postovima korisnika (izuzev sheytana) te sa naglaskom na ovaj Winterkin njemu upucen post. :giggle:
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Loni

Mi živimo u srpskom društvu. Zavisimo od njega. Kakva korist od kritike susednog društva i to non stop?
Suština je u tome što nekoliko stotina hiljada Srba živi u Srbiji jer su proterani iz Hrvatske samo zato što su druge vere i nacije i što su kao takvi bili remetilački faktor, što se njihovo pitanje ne rešava (sem deklerativno i to u poslednje vreme zbog napora da Hrvatska ispuni sve uslove za prijem u EU)...

A, ova tema upravo govori o zloupotrebi jezika u nacionalističke svrhe.

Te kako je nedavno na plaži kod Zadra napadnuta srpska porodica, državljana Hrvatske, koji decenijama žive u Nemačkoj - samo zato što je govorila ekavski!

Eto, to su moji razlozi zbog kojih smatram da treba o tome otvoreno govoriti.

Tim pre što na ovom forumu ima dosta registrovanih korisnika iz Hrvatske, što neki od njih nipodaštavaju srpsko pitanje u Hrvatskoj i probleme izbeglica, što često u svojim istupima zastupaju istu ideologiju koju su sprovodile i ustaše u NDH od 1941. do 1945...
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Sheytan

Hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski su isti jezik, i jezik se instrumentalizuje za nacionalističke ciljeve.

Hrvati, Srbi, Bošnjaci i Crnogorci imaju zajednički standardni jezik, pa se ne može govoriti o različitim standardnim jezicima, nego o standardnim varijantama jednog istog standardnog jezika, zaključuje lingvistkinja, piše hrvatski Monitor.
Pa ipak, autor teme spočitava samo hrvatima jezičarenje u službi nacionalizma.
Jasno da to autorica knjige obrađuje jer ona živi i radi u Hrvatskoj i bavi se tim problemom u Hrvatskoj.
Zašto se autor teme malko ne pokuša ponašati poput autorice knjige? :pinknaocari:
Korisnikov avatar
By Stripi
zato jer bi to bio jeres upuće protiv srpskog naroda i čovečanstva uopšte.
By XanaX
U svojoj novoj knjizi "Jezik i nacionalizam" hrvatska lingvistkinja Snježana Kordić govori o tome kako se jezik instrumentalizuje ...

:hypno:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!