- 22 Jul 2010, 22:49
Prvo, sud je dao savjetodavno mišljenje jer je UN zatražio od suda isto, a njegova je konačna - pravno gledano, proglašenje nezavisnosti Kosova, jelte, ne krši načela međunarodnog prava. I to je to.
Dugoročno bi za Srbiju bilo bolje da prizna nezavisnost Kosova, to sigurno. U suprotnom, vucarat će godinama gomiletinu problema koji će joj otežati euroatlantske integracije. No, znam da se to neće desiti, jer malo ko će seu srpskoj politici usuditi prihvatiti situaciju takvom kakva jest jer znaju da ako ne budu veličali moderni boj za Kosovo neće ponovno biti izabrani. Tako da je to politički škripac, i istinski mi je žao da srpski narod kroz to mora prolaziti.
S druge strane, nisam oduševljen svojevrsnim pravnim presedanom u pogledu stanja i stabilnosti u regiji, ponajviše situaciji u vlastitoj zemlji, jer sam svjestan koliko će, zahvaljujući Kosovu, političari iz Srpske nastaviti sabotirati rad državnih institucija BiH, a pritom misliti da za to imaju svako opravdanje. To pak ne znači da ne podupirem nezavisnost Kosova kao takvog, jer je odgovor tamošnjeg naroda na tolike godine idiotski pogrešnog i zlonamjernog odnosa srpske vlasti prema Kosovu, da ne spominjem rat i sl., sasvim razumljiv. U biti je, koliko god da je to ironično, najpragmatičniji politički stav (ne nužno i najispravniji) izrazio je Vuk Drašković s tom pričom o europeizaciji i uspostavljanju dobrih odnosa i suradnji s Prištinom. U situaciji kakva jest, to je zaista najpragmatičniji pristup - svojevrsno priznavanje Kosova putem suradnje itd. te istovremeno zadovoljavanje biračkog tijela i opsjednutosti Kosovom. Mislim da bi to za Srbiju bio dobar početak, koji bi kasnije mogao postati i produktivnijim kako bi taj umjereni stav polako išao ka onom progresivnijem, recimo stavu LDP-a.
Možda je ipak dobro da je ovim otpočelo raščišćavanje čitave te priče, jer je svima pun kurac ovog dvogodišnjeg čistilišta.