Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Vel boy
primetio sam da se tema odjednom raspolutila volshebnim nestankom stau-ovih postova. shta bi, kud li se denushe :pucaodsmeha: stau-ovi postovi :wundy:
Korisnikov avatar
By Stripi
Dakle, to je ta politička korektnost, huh? Neka ne unište sve, neka samo unište sve entiete i sve dijelove entiteta? Morti sam ja lud ali čini mi se da se Bosna i sastoji od entiteta, da nema niti jednu koloniju van entiteta. Osim Brčko distrikta. Jel to onda znači da nepogoda pogodi sve osim Brčkog? Entiteti sami ne šire mržnju i ne kompliciraju, nego to mjesto njih čine entitetski političari izabrani (ne)voljom naroda.
I zašto bi ideja o jednom konstituivnom narodu i zaštićenim manjinskim bila radikalna krajnost? Onda je čitav svijet radikalan i trebala bi ga pogodit elementarna nepogoda? Što će se, silom prilika i dogodit ali zbog stakleničkih plinova i ostalih sranja a ne zbog konstituivnosti većinskog naroda.
By mythe
Originally posted by Stripi

I zašto bi ideja o jednom konstituivnom narodu i zaštićenim manjinskim bila radikalna krajnost? Onda je čitav svijet radikalan i trebala bi ga pogodit elementarna nepogoda? Što će se, silom prilika i dogodit ali zbog stakleničkih plinova i ostalih sranja a ne zbog konstituivnosti većinskog naroda.
znas sto, da ovako napise Silajdzic ili neki musliman, jos bi to razumeo. Ali da se jedan Hrvat zalaze da njegov narod postane manjina???? - srami se!
Korisnikov avatar
By Stripi
Moj narod nije manjina u Hrvatskoj. Jel to točno? Moj narod je manjina u mnogim zemljama, pa i u zemljama u okruženju i nigdje im to ne smeta osim u Bosni. Ako im smeta, nek se brate presele u Hrvatsku (kad ionako svi posjeduju hrvatske papire) i mirna Bosna. Doslovno.
Za razliku od tebe, ja se doista nema što sramiti, jer znam tko sam, što sam i gdje sam. Ti si maločas jedno, maločas drugo a maločas se uživiš u nešto treće. Ja dosita nemam takvu zbrku u glavi.
By mythe

Moj narod nije manjina u Hrvatskoj. Jel to točno? Moj narod je manjina u mnogim zemljama, pa i u zemljama u okruženju i nigdje im to ne smeta osim u Bosni. Ako im smeta, nek se brate presele u Hrvatsku (kad ionako svi posjeduju hrvatske papire) i mirna Bosna. Doslovno.
a jer si ti svestan da su takva nastojanja (preglasavanje muslimanske vecine) i doveli do rata u Bosni i zamalo do nestanka muslimana(zato neka u startu izbiju takve ideje iz glave). Dalje, koliko je meni poznato, statisticki muslimani nisu apsolutna vecina u BiH, odnos muslimani-Hrvati/Srbi je otprilike pola-pola. Dalje, ne mogu se usporedjivati Hrvati u Srbiji sa Hrvatima u BiH, u Srbiji jesu/mo manjina, dok u BiH ne i tako bude ostalo. Ovo sto ti pricas, pored toga sto je duboko nemoralno i bezobrazno od tebe, je i totalno neostvarljivo. I ne razumljivo, jer ja jos i mogu da razumem zalaganje za gradjansku Bosnu ali ne i za Bosnu kao "drzavu muslimana i ostalih". No pasaran :D
Korisnikov avatar
By Vel boy

Dakel, to je ta političksa korentkot, huh? Neka ne unište sve, neka samo unište sve entiete i sve dijelove entiteta?
Stripi ja ne znam koliko ti puta treba ponavljati i boldirati shta rekoh a da konachno skapirash i prestanesh tako ochito izvrtati moje rijechi. :nono:
dakle, opet: ja nisam rekao "neka sve unishte", ja nisam rekao ni "neka samo" ni ne-samo " unishte sve entitete i sve dijelove entiteta" (btw., ko su to "oni" u imperativu ti, pojma nemam......) , vec rekoh ovo (treci put ponavljam!) -da cijelu BiH (sa svim njenim entitetima i dijelovima entiteta) pogodi neka uzasna elementarna nepogoda koja bi unishtila samo one koji shire medjunacionalnu mrznju i nesnoshljivost (bilo koje nacije da su), a poshtedila miroljubive, razumne ljude bilo koje nacije (wishful thinking) - da bi oni i potencijalno mrzovoljni ljudi tamo shvatili da majka priroda NE BIRA NITI PRAVI RAZLIKU izmedju Srba, Hrvata, Boshnjaka, bilo koga. e, ako ih to ne opameti da im medjunacionalna mrznja nije svemoguca i da im valja zivjeti u miru jedni uz druge, nishta nece........
ja nit' znam nit' mogu ishta vishe drugo reci o BiH.......

Morti sam ja lud ali čini mi se da se Bosna i sastoji od entiteta, da nema niti jednu koloniju van entiteta. Osim Brčko distirkta. Jel to onda znači da nepogoda pogodi sve osim Brčkog? Entiteti sami ne šire mržnju i ne kompliciraju, nego to mjesto njih čibne entitetski političari izabrani (ne)voljom naroda.
opet, ja rekoh ovo: da cijelu BiH (sa svim njenim entitetima i dijelovima entiteta) pogodi neka uzasna elementarna nepogoda koja bi unishtila samo one koji shire medjunacionalnu mrznju i nesnoshljivost (bilo koje nacije da su), a poshtedila miroljubive, razumne ljude bilo koje nacije (wishful thinking)

-dakle, moj naglasak je na kaznjavanju onih koji shire medjunacionalnu mrznju i nesnoshljivost (bilo koje nacije da su), a ne na entitetima i dijelovima entiteta. entitete i dijelove entiteta spomenuh da naglasim ravnopravno kaznjavanje mrzovoljnih od ljudi u njima bilo koje nacije da su i u bilo kom dijelu BiH da zive, a ne da pricham o administrativnoj uredjenosti BiH koju mi ne trebash objashnjavati.
ja ne znam koji je tvoj problem Stripi, jesi li toliko provokativno nastrojen te se pravish da ne kontash shta zelim reci pa mi zato svjesno izvrcesh rijechi ili stvarno imash poteshkoca u razumijevanju jasno napisanog? :trep:

zato shto je BiH kroz cijelu njenu historiju/povjest/istoriju, znachi i prije osamostaljenja i po osamostaljenju, bila i ostala teritorija, republika, drzava..... tri ravnopravna konstitutivna naroda i svih gradjana koji u njoj zive. takva je BiH. mnoge druge drzave svijeta nisu nuzno takve, ali BiH jeste. BiH je u tom slichna npr. Shvicarskoj, donekle Belgiji.
I don't know which part don't you understand, Stripi......
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by mythe

a jer si ti svestan da su takva nastojanja (preglasavanje muslimanske vecine) i doveli do rata u Bosni i zamalo do nestanka muslimana(zato neka u startu izbiju takve ideje iz glave).
ovo nije istina.
dapache, tzv. muslimanski lideri Izetbegovic, Silajdzic.... su onda govorili upravo o trojnoj konstitutivnosti naroda i gradjana te o gradjanskoj BiH. to su govorili, kazem, a shta su nameravali i shta su mislili je stvar shpekulacija.
no, velikosrpski i velikohrvatski rezimi smiloshevic-sheshelj-tudjman-praljak i njihovi i njima uspostavljeni sateliti u BiH (rkaradzic-mboban) su namjerno ishli na zloupotrebu tih konstitutivnosti naroda radeci prisilnu etnichko-stranachku podjelu BiH, urbicide i genocide te unishtishe (ili su bar hteli da unishte) ravnopravan suzivot. to je bilo anticivilizacijsko ponashanje velikosrba i velikohrvata.
tek po njihovom tj. rkaradzic-mboban zdruzenom genocidu nad muslimanima tj. Boshnjacima (i nad svima ostalima koji ne mislishe niti se ponashashe kao rkaradzic-mboban tj. i nad drugachijim Srbima i nad drugachijim Hrvatima, te nad Jevrejima, nad izmeshanim, nad anacionalnim ljudima itd....) dolazi do radikalizacije i boshnjachke strane te pojave velikoboshnjachke hegemonije i josh goreg islamistichkog fundamentalizma, shto je opet sve dakako totalno neprihvatljivo.
dakle, korisniche mythe, opet vas upozoravam da ne biste trebali izvrtati hronologiju niti tuzni uzrochno-posledichni lanac.
Originally posted by mythe

..... I ne razumljivo, jer ja jos i mogu da razumem zalaganje za gradjansku Bosnu ali ne i za Bosnu kao "drzavu muslimana i ostalih". No pasaran :D
drago mi je shto konachno chujem od vas/tebe da mozesh/te razumeti zalaganje za stvarno pro-gradjansku, multinacionalnu, prema susedima otvorenu i evro-atlantsku BiH. onda, malo vishe radite/mo na tome! :yes:
Korisnikov avatar
By blabla54380
Deytonski sporazum nije Sveto pismo, i on se moze promeniti ali samo uz saglasnost sva tri naroda.
ne mora.
SB, UN na čeku sa amerima su nam pokazali da to ne mora.
By faxsimil
Dragi mojo forumaši,

Pročitao sam pažljivo sve postove koji se odnose na ovu temu. Ne volim da razgovaram o tome, ali kao pripadnik ove nacionalne zajednice uzimam učeeće u ovom zanimljivom dijalogu. O zemlju Bosnu otimali su se, počev od velike seobe naroda (IV vijek) do današnjih dana: Goti, Avari, Slaveni, Bizantinci, Bugari, makedonci, hrvati i srpski vladari, Mađari, Osmanlije, Nemaci, Italiani, kao i pet veja - paganstvo, Rimokatolička crkva, Crkva bosanska (patareni i bogimili), Pravoslavna crkva i islam. Zaisza ne bih da vas gušim i sliujem istorijskim podacima, ali oni na jedan činjeničan način, govore o tome da je Bosna oduvijek bila konglomerat raznih vjera, kultura i civilizacija. Kada je car Teodosije sa svojim suvladarima dijelio svoje carstvo na Istočno i Zapadno, rijeku Drinu je odredio kao granicu i rasmeđe između dva carstva i dvije civilizacije u Evropi. I granica uticaja Katoličke i Pravoslavne crkve poslije nihovog raskola 1054 godine išla je ovo trasom, a Prvi svejtski rat je upravo počeo na ovoj bosankoj rijeci. Dosta o tome!

Jedno pitanje koje se često postavlja odnosi se na etnogenezu nastanka Bošnjaka na ovim prostorima. Postoje razni istorijski izvori, meni je najprihvatljivije da današnji Bošnjaci su porijekolom od bogumila i Crkve bosanske. Naravno vjekovno prisustvo Turske imperije uticalo je da izvrši asimilacija i nastanka dananjih Bošnjaka islamske vjere. Uz sve posebnosti koje ima jedan narod od kulture, jezika, tradicije, pisma, Bošnjaci su stekli svoju autohtonost utemeljenu kroz vjekovnu istoriju.

Često imamo prilike da čujemo da su Bošnjaci u Srbiji, posebno dio Sandžaka, islamizirani Srbi, što je u potpunosti čista glupost. Činjenica je da je bilo nasilnog islamiziranja od otomanske imperije, ali se taj broj svodi da jednocifrene procente. Sandžak, regija koja obuhvata 13 gradova, u dvije država, za vrijeme Turske imperije pripadalo je Bosni. A granice Sandžaka, ovog današnjeg, iako je podeljen između Srbije i Crne Gore, ustanovljene su 1878. godine na Berlinskom kongresu.

Kroz Socijalističku Jugoslaviju tada nacinalna odrednica muslimani, sa malo m, koristila se da označi pripadnike musliman ske vjere. Ali, 1970. godine, pa amandmanima 1971, i donošenjem Ustava iz 1974 godine, muslimanima se priznaje narodnost, kao konstitutivnog naroda u SFRJ. Naravno ovaj put sa vlikim M. Onda imamo žabljački ustav donet 1992. godine, koji ukida to pravo, to je sada duga priča, ali opet da odluka je bila vezana za opštu društveno političku kilmu, rat u okruženju, raspad države, i tako dalje. Imamo i ustav iz 2006. godine koji ne priznaje konstitutivnost, usotalom u prvom članu ustava se kaže, da je zemlja Srbija srpskog naroda i svih njenih građana, opet je ovo za jednu malo dužu diskusiju.

Znači da bi shvatili Bošnjaci su narod sa tradicijom, kulturom, jezikom, pismom, istorijom.
Korisnikov avatar
By blabla54380

Znači da bi shvatili Bošnjaci su narod sa tradicijom, kulturom, jezikom, pismom, istorijom.
:pucaodsmeha: :pucaodsmeha: :pucaodsmeha:

to bi vi voleli da tako bude, ali to naravno nije tako koliko god se trudili da krojite istoriju kako vama odgovara.
Korisnikov avatar
By Vel boy
mislim da ovaj kapriciozni rugalachki prema jednom celom drugom narodu nipodashtavajuci post korisnika Sprintera iznad- treba ukloniti!
Korisnikov avatar
By Tungi
Sprinteru,ajde malo spusti loptu.Ruzno je to sto si napisao.
Korisnikov avatar
By Vel boy
kako je sprintja izmenio "uklonim ti kevu" sa "ukloni sebe samog" i dodao "sotono" :smeh: :smeh:
Korisnikov avatar
By blabla54380
pa da me ne bi banovali odma, ovako imam pravo na jos jednu opomenu, valjda :smeh:
Korisnikov avatar
By Stripi
[Originally posted by mythe
a jer si ti svestan da su takva nastojanja (preglasavanje muslimanske vecine) i doveli do rata u Bosni i zamalo do nestanka muslimana(zato neka u startu izbiju takve ideje iz glave). Dalje, koliko je meni poznato, statisticki muslimani nisu apsolutna vecina u BiH, odnos muslimani-Hrvati/Srbi je otprilike pola-pola. Dalje, ne mogu se usporedjivati Hrvati u Srbiji sa Hrvatima u BiH, u Srbiji jesu/mo manjina, dok u BiH ne i tako bude ostalo. Ovo sto ti pricas, pored toga sto je duboko nemoralno i bezobrazno od tebe, je i totalno neostvarljivo. I ne razumljivo, jer ja jos i mogu da razumem zalaganje za gradjansku Bosnu ali ne i za Bosnu kao "drzavu muslimana i ostalih". No pasaran :D

Kako to mogu Muslimani biti u jednoj grupi a Hrvati i Srbi u drugoj pa da oni tako tvore većinu? Malo mi je nejasna takva statistika, ali kad je od tebe nije ništa začuđujuće.
Uostalom, ja samo kažem kako ta država može na jedini način profunkcionirati za razliku od danas kada ne funkcionira uopće.
Uostalom, nije rat nastao zbog preglasavanja nego zbog nastajanja tamo nekih nacionalnih krajina i mogućem prisjedinjenju sa susjednim državama. Zbog toga je izbio rat, ne zbog nekakvog preglasavanja.
A ako je neko manjina, onda je manjina. Hrvati i Srbi su dobili svoje nacionalne države, samo što im to nije odsta, oni bi još teritorija, pa makar ne imali eura za održavanje, samo da im je država veća. A na štetu drugih. E pa to isto tako no pasaran.
[Originally posted by Velboy
Stripi ja ne znam koliko ti puta treba ponavljati i boldirati shta rekoh a da konachno skapirash i prestanesh tako ochito izvrtati moje rijechi. :nono:
dakle, opet: ja nisam rekao "neka sve unishte", ja nisam rekao ni "neka samo" ni ne-samo " unishte sve entitete i sve dijelove entiteta" (btw., ko su to "oni" u imperativu ti, pojma nemam......) , vec rekoh ovo (treci put ponavljam!) -da cijelu BiH (sa svim njenim entitetima i dijelovima entiteta) pogodi neka uzasna elementarna nepogoda koja bi unishtila samo one koji shire medjunacionalnu mrznju i nesnoshljivost (bilo koje nacije da su), a poshtedila miroljubive, razumne ljude bilo koje nacije (wishful thinking) da bi oni i potencijalno mrzovoljni ljudi tamo shvatili da majka priroda NE BIRA NITI PRAVI RAZLIKU izmedju Srba, Hrvata, Boshnjaka, bilo koga
Općenito je poznato da elementarne nepogode pogađaju samo loše ljude, ove bogobojazne i demokratski opredijeljene nikad ništa ne dotakne. No, zamjećujem li ja neku islamofobiju kod tebe? Nije problem što su neki drugi narodi negdje na prostorima ex-Yu većina, problem kod tebe nastaje samo kad se Bošnjaci negdje u nekom kontekstu spomenu da bi to mogli postati (što na papiru i tako već jesu)?
e, ako ih to ne opameti da im medjunacionalna mrznja nije svemoguca i da im valja zivjeti u miru jedni uz druge, nishta nece........
ja nit' znam nit' mogu ishta vishe drugo reci o BiH.......
Yah, vallah, nek si ti njima reko! I nek oni znaju da im ti šalješ groznu oluju koja filtrira dobe od loših i uništava one loše. A šta ako to ne upali? Poslat ćeš lošima skakavce?
zato shto je BiH kroz cijelu njenu historiju/povjest/istoriju, znachi i prije osamostaljenja i po osamostaljenju, bila i ostala teritorija, republika, drzava..... tri ravnopravna konstitutivna naroda i svih gradjana koji u njoj zive. takva je BiH. mnoge druge drzave svijeta nisu nuzno takve, ali BiH jeste. BiH je u tom slichna npr. Shvicarskoj, donekle Belgiji.
I don't know which part don't you understand, Stripi......
Jel? Jel morti i u SHS? Ili u Austro-Ugarskoj? Il za vrijeme Turaka? Ili tamo neđe prije Krista?
Korisnikov avatar
By Vel boy

Općenito je poznato da elementarne nepogode pogađaju samo loše ljude, ove bogobojazne i demokratski opredijeljene nikad ništa ne dotakne.
joj, bola' :doh: , ono je bio moj simbolichni izraz i wishful thinking u smislu da se BiH treba rijeshiti medjunacionalno mrzilachkih i nesnoshljivih ljudi, da ostave razumne i miroljubive ljude na miru da zive jedni uz druge.
sve ti to znash Stripi shta sam zelio reci, zato ti je ovo provociranje mene- samo to, bezveze. :shrug:

No, zamjećujem li ja neku islamofobiju kod tebe? Nije problem što su neki drugi narodi negdje na prostorima ex-Yu većina, problem kod tebe nastaje samo kad se Bošnjaci negdje u nekom kontekstu spomenu da bi to mogli postati (što na papiru i tako već jesu)?
Ne! to je izgleda mythe, ne ja.
ja samo hladnokrvno chinjenichno rekoh kakva je u povjesnoj i pravnoj prirodi BiH tj. poprilichno slichna Shvicarskoj u tome. sve totalno isto bih govorio i da sam musliman kao shto vecina Boshnjaka i govore kao i ja.
samo islamistichki teroristi i vehabije te fatmr alispahic i onaj ismet radonchic/brabonchic imaju tvoje stavove o BiH, Stripi.

Yah, vallah, nek si ti njima reko! I nek oni znaju da im ti šalješ groznu oluju koja filtrira dobe od loših i uništava one loše. A šta ako to ne upali? Poslat ćeš lošima skakavce?
bash si smijeshan Stripi. :smeh: svadjao bi se samo da bi se svadjao. :odbij:

Jel? Jel morti i u SHS? Ili u Austro-Ugarskoj? Il za vrijeme Turaka? Ili tamo neđe prije Krista?
uvijek. od kristijanizacije/hristijanizacije, bogumilstva, turaka, pa naovamo. kao shto lijepo i faxsimil reche o tom.
Korisnikov avatar
By Stripi
mi govorimo o konstituivnosti. Nekad ne da nije bilo konstituivnosti, nego nije bilo ni ustava a nekmoli svete krave Daytona.
Ja se ne svađam da bih se vađao nego iznosim svoje mišjenje. Ti si taj čija mora biti zadnja pa makar i izvlačio jeftine fore da te se provocira. Ja zaista nemam pojma zašto tebe provocira drugačije mišljenje od tvoga, u to se doista ne miješam.
-činjenično stanje je da ta država ne funckionira od rata naovamo. Rekao sam i zašto ne fukncionira i zašto Bosna nikada neće funkcionirati kao Švicarska - nemaju ekonomiju. A neće je ni razviti nikada dokle god jedan drugom kao malo dijete upadaju u poslove. A upadat će dokle god bude postojala ta glupa trojna konstituivnost. E, a sad ti, postavi se na trepavice, zaželi šta god hoćeš ali neće funckionirati. Jer jednostavno neće. Ne branim ja nešto niti posebno ja nešto obožavam ili mrzim Bošnjake. Za mene su ljudi kao i svi drugi.
By faxsimil
Originally posted by Sprinter

:pucaodsmeha: :pucaodsmeha: :pucaodsmeha:

to bi vi voleli da tako bude, ali to naravno nije tako koliko god se trudili da krojite istoriju kako vama odgovara.

To jeste tako. To je kristalno jasna cinjenica! Mozda do sada nisili imao prilike da upoznas sve kompletne osobenosti Bosnjaka. Uostalom, niko se ne trudi da kroji istinu. Na ovim prostorima, a u poslednjih dvadesetak godina, krojenje istorijskih cinjenica je posluzilo mnogo chemu, posebno inspiratorima poslednjih ratnih sukoba, na sve tri strane. Ja se necu truditi da tebe, ili bilo koga ovdje, ubecujem u nesto. Jednostavno to je tvoj politicki stav. Ja ga postujem, ali se ne slazem sa tobom. Mada, ja bih zaista voleo da mi objasnih kako to mi (citaj Bosnjaci) kroje istorijske cinjenice?
Korisnikov avatar
By Vel boy

mi govorimo o konstituivnosti. Nekad ne da nije bilo konstituivnosti, nego nije bilo ni ustava a nekmoli svete krave Daytona.
ali je bilo uvijek vjersko-ovo-ono-civilizacijske-kasnije-nacionalne-.... IZMIJESHANOSTI na bar TROJNI nachin na prostorima danashnje BiH.
lijepo o tom govori i faxsimil-ov post.

Ja se ne svađam da bih se vađao nego iznosim svoje mišjenje. Ti si taj čija mora biti zadnja pa makar i izvlačio jeftine fore da te se provocira. Ja zaista nemam pojma zašto tebe provocira drugačije mišljenje od tvoga, u to se doista ne miješam.
c'm' on Stripi, tri puta si bio namjerno, naochigled svih ovdje (znash, ljudi imaju ochi da vide ko shta pishe!) izvrtao one moje simbolichne izraze i vapaje za urazumljivanjem ljudi u BiH. tri puta sam ti trebao objashnjavajuci ponavljati ono shto je bilo jasno i boldirano napisano josh prvog puta. stoga, c'm' on Stripi, ne foliraj se, molim te.

Originally posted by Stripi-činjenično stanje je da ta država ne funckionira od rata naovamo.
znam, ali shta ja tu mogu? rekoh otprilike kako raditi da ta drzava konachno profunkcionira, dao sam moje pacifistichke "teze" kao neka uopcena uputstva.
no, ako je BiH narodima zanimljivije da ne profunkcionira i zanimljivije da se mrze i kolju, onda shta cu im ja, valjda ce se umoriti i od tih mrznji i ratova vishe jednom i profunkcionirati poshteno jednom.
Rekao sam i zašto ne fukncionira i zašto Bosna nikada neće funkcionirati kao Švicarska - nemaju ekonomiju. A neće je ni razviti nikada dokle god jedan drugom kao malo dijete upadaju u poslove. A upadat će dokle god bude postojala ta glupa trojna konstituivnost. E, a sad ti, postavi se na trepavice, zaželi šta god hoćeš ali neće funckionirati. Jer jednostavno neće. Ne branim ja nešto niti posebno ja nešto obožavam ili mrzim Bošnjake. Za mene su ljudi kao i svi drugi.
ali, to tako niko pa ni Medjunarodna Zajednica ni npr. SDP Hrvatske (za kojeg kazesh da si simpatizer i/ili chlan, shto pozdravljam!), ni SDP BiH, ni srecom vecina Boshnjaka, chak ni vecina danashnje SDA ne objashnjava u chemu je problem na nachin na koji to ti objashnjavash. to samo, kao shto rekoh, fatmir alispahic, ismet radonchic/brabonchic, vehabije i islamistichki teroristi tako objashnjavaju u chemu je problem, Stripi, izvini, ali shto ce ti to?

na kraju karajeva, mozemo se ja i ti sloziti da se necemo moci u potpunosti sloziti, i zavrshena pricha.
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Vel boy
ali je bilo uvijek vjersko-ovo-ono-civilizacijske-kasnije-nacionalne-.... IZMIJESHANOSTI na bar TROJNI nachin na prostorima danashnje BiH.
lijepo o tom govori i faxsimil-ov post.
Kroz povijest je svašta bilo. Pa i sa tom Švicarskom koju spominješ. Ono što je bitno jest da je to povijest a današnjost je nešto u čemu trenutno živimo.
c'm' on Stripi, tri puta si bio namjerno, naochigled svih ovdje (znash, ljudi imaju ochi da vide ko shta pishe!) izvrtao one moje simbolichne izraze i vapaje za urazumljivanjem ljudi u BiH. tri puta sam ti trebao objashnjavajuci ponavljati ono shto je bilo jasno i boldirano napisano josh prvog puta. stoga, c'm' on Stripi, ne foliraj se, molim te.
Molim? Jesam li ja to napisao ili ti? U buduće nemoj pisati besmislice ako ne želiš da to ljudi komentiraju. Pisati o biblijskim nepogodama kao poželjnima da se loši ljudi kazne u raspravi o Bosni jer...hajmo reć djetinjasto.
znam, ali shta ja tu mogu? rekoh otprilike kako raditi da ta drzava konachno profunkcionira, dao sam moje pacifistichke "teze" kao neka uopcena uputstva.
no, ako je BiH narodima zanimljivije da ne profunkcionira i zanimljivije da se mrze i kolju, onda shta cu im ja, valjda ce se umoriti i od tih mrznji i ratova vishe jednom i profunkcionirati poshteno jednom.
Da, svakako, ako ne ide pacisfistički onda ih treba pustit da se kolju, sam nek se održi konstituivnost? To je rješenje. Vrlo zrelo, moram priznati. I vrlo mudro.
Uostalom ko tebe i mene pita bilo šta da bi mi tu nešto mogli?

ali, to tako niko pa ni Medjunarodna Zajednica ni npr. SDP Hrvatske (za kojeg kazesh da si simpatizer i/ili chlan, shto pozdravljam!), ni SDP BiH, ni srecom vecina Boshnjaka, chak ni vecina danashnje SDA ne objashnjava u chemu je problem na nachin na koji to ti objashnjavash. to samo, kao shto rekoh, fatmir alispahic, ismet radonchic/brabonchic, vehabije i islamistichki teroristi tako objashnjavaju u chemu je problem, Stripi, izvini, ali shto ce ti to?

na kraju karajeva, mozemo se ja i ti sloziti da se necemo moci u potpunosti sloziti, i zavrshena pricha.
Joj, daj molim te maknimo vehabije u stranu. Njima i obični muslimani smetaju a kada bi oni radili državu tamo bi bili samo, ne Muslimani, ne Bošnjaci, nego mudžahedini. I zašto kada govorimo o Bošnjacima kao jedinom konstituivnom narodu u BiH tebi na pamet odmah padnu mudžahedin. Zašto ne neke radikalne ustaše kad pričamo o Hrvatskoj, ne neki radikalni četnici kada pričamo o Srbiji ili nekoj trećoj državi, nego samo kada je o Bosni i Bošnjacima riječ? Vrlo čudno, zaista.
Stvar zašto to ne pokreću današnji političari u Bosni jest - lova. Neće je dobit od međunarodne zajednice. A i kad je dobiju, ne pričajući o stvarnosti, oni tu lovu troše na bogtepitajšta a na razvijanje ekonomije najmanje. I tako to iz dana u dan, oni dobiju love, šute i love u mutnom, narod je i dalje zarobljen tu gdje je i imamo jedno veliko ništa.
By faxsimil
Ova tema je posvecena Bosanjacima u Srbiji. Iz zadnjih disksuija se da primjetiti da smo malo pobrkali lončiće. Dejtonski sporazum, unutrašnji problemi u Bosni i Hercegovini, ustavno uređenje ove države, odnos političkih snaga nije baš primarno vezano za ovu temu!
Korisnikov avatar
By Stripi
mi to uvijek malo skrenemo. Ništa neobično za forum.
By faxsimil
[qurl=http://www.gay-serbia.com/forum

I zašto kada govorimo o Bošnjacima kao jedinom konstituivnom narodu u BiH tebi na pamet odmah padnu mudžahedin. Zašto ne neke radikalne ustaše kad pričamo o Hrvatskoj, ne neki radikalni četnici kada pričamo o Srbiji ili nekoj trećoj državi, nego samo kada je o Bosni i Bošnjacima riječ?

Oko ove tvoje konstatacije se potpuno slažemo. Neki politički analitači, sociolozi religija, a u poslednje vrijeme i istoričari, često provlače tezu da se ratovi na prosotru bivše Jugoslavije, mogu okarakterisati kao "religiozni", odnosno ao sukob islama i hrišćanstva. To je naravno po meni čista glupost. Religija je bila zloupotrebljna u političke svrhe. Iz tog razloga dolazi i do potpunog krivotvorenja vjere islama, kao terorističke, fundamentalističke, a muslimani često etiketirani kao mudžahedini. Takav odnos će još duže vrijeme postojati, kao teret nedavne prošlosti.
Korisnikov avatar
By Vel boy
samo na ovo jer je na drugo vishe izlishno objashnjavati

Joj, daj molim te maknimo vehabije u stranu. Njima i obični muslimani smetaju a kada bi oni radili državu tamo bi bili samo, ne Muslimani, ne Bošnjaci, nego mudžahedini. I zašto kada govorimo o Bošnjacima kao jedinom konstituivnom narodu u BiH tebi na pamet odmah padnu mudžahedin. Zašto ne neke radikalne ustaše kad pričamo o Hrvatskoj, ne neki radikalni četnici kada pričamo o Srbiji ili nekoj trećoj državi, nego samo kada je o Bosni i Bošnjacima riječ? Vrlo čudno, zaista.
Stvar zašto to ne pokreću današnji političari u Bosni jest - lova. Neće je dobit od međunarodne zajednice. A i kad je dobiju, ne pričajući o stvarnosti, oni tu lovu troše na bogtepitajšta a na razvijanje ekonomije najmanje. I tako to iz dana u dan, oni dobiju love, šute i love u mutnom, narod je i dalje zarobljen tu gdje je i imamo jedno veliko ništa.
zato shto je BiH drzava tri ravnopravna konstitutivna naroda i gradjana. ch i nj e n i c a za BiH. nema to nikakve veze s tim shto su Boshnjaci muslimani tamo pojedinachno relativno vecinski narod. da su to Nijemci, Italijani, Grci, Bugari umjesto Boshnjaka sasvim isto bih govorio (kao i da sam sam Boshnjak musliman) u smislu da to ne znachi da neki od njih imaju pravo da majoriziraju. dakako, sasvim isto vazi i za nedopustivost zloupotrebe te konstitutivnosti u BiH od strane velikosrpskih i velikohrvatskih recidiva, dakle, ne moze i ne smije biti podjele BiH izmedju Srbije i Hrvatske (chitaj, Srba i Hrvata i obrnuto).
sve to upravo Daytonski sporazum, kakav je takav je, osigurava da se sprijechi. zato treba sprovoditi taj dayton-ski sporazum ne zato shto je savrshen jer nije vec- zato jer je ipak neshto najbolje u datim okolnostima u BiH kakve jesu.
pominjem ne samo vehabije i mudzahedine vec i poznatog velikoboshnajchkog ratnohushkacha fatmira alispahica i ismeta radonchica/brabonchica u kontekstu tvojih stavova o BiH Stripi jer samo oni tako nekako imaju tvoje stavove o BiH poput tebe Stripi. a , to je druga krajnost pandanska prisilnoj etnichkoj podjeli BiH izmedju velikosrba i velikohrvata- dakle, n e p r i h v a t lj i v o, u prvom redu, neprihvatljivo za Medjunarodnu Zajednicu.

Dakle, ako nishta drugo - ni medjunarodna zajednica ne podrzava tu drugu krajnost koju ti Stripi promovirash.
Razvijanje ekonomije u BiH upravo i ide zajedno s onim mojim tezama za boljitak koje sam iznio na prethodnoj stranici. to narod u BiH i treba da shvati.

podrzavam faxsimil-ovo podsjecanje da je tema o malo nechem drugom te da bi valjalo zaustaviti ovaj offtopic o BiH.
Korisnikov avatar
By blabla54380
To jeste tako. To je kristalno jasna cinjenica!
kristalno jasna činjenica je da ste vi poturčeni pretežno hrvati i srbi i pričate srpskim jezikom.
By faxsimil
To jeste tako. To je kristalno jasna cinjenica!
kristalno jasna činjenica je da ste vi poturčeni pretežno hrvati i srbi i pričate srpskim jezikom.
da bi nekog ubedio u nesto sto pricas, zastupas, forsiras, treba da imas cinjenice. Bas bih voleo da izneses te tvoje "cinjenice".
Korisnikov avatar
By blabla54380
koje god čovek činjenice da iznese vi ćete ostati pri vašim fix idejama, kao na primer ove "Neka novija istraživanja tvrde da korijeni Bošnjaka sežu dalje od historije Slavena i da su ilirskog porijekla. Iliri koji su živjeli na području današnje Bosne su se dolaskom Slavena asimilirali." :smeh: :smeh: :smeh: od "novih istraživanja" na kraju ćete doći do zaključka da su adam i eva bili bošnjaci :smeh:
By faxsimil

koje god čovek činjenice da iznese vi ćete ostati pri vašim fix idejama, kao na primer ove "Neka novija istraživanja tvrde da korijeni Bošnjaka sežu dalje od historije Slavena i da su ilirskog porijekla. Iliri koji su živjeli na području današnje Bosne su se dolaskom Slavena asimilirali." :smeh: :smeh: :smeh: od "novih istraživanja" na kraju ćete doći do zaključka da su adam i eva bili bošnjaci :smeh:
Uzaludno je to raspravljati sa tobom. Dobro je da ti znas tvoje porijeklo, sve drugo je manje vazno za tebe!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!