Originally posted by Dina
Originally posted by Dušan Maljković
Originally posted by Dina
Inace i ja sam dvojna oko toga, ipak da sam ta koja glasa u Francuskoj pa moram da kazem bas da ili ne, ipak bi bilo za zabranu. Dvojnost dolazi otuda sto je ipak licno pitanje sta ko oblaci i u sta ko veruje. Ipak to nije bas potpuno slobodan izbor za te zene. Videla sam u Holandiji malu devojcicu, ima oko osam godina i vec joj stavili maramu. Vozi bicikl sa drugaricama Holandjankama koje naravno imaju pustenu kosu.
A te devojčice su vozile bicikl gole, ili su i one bile obučene po shvatanjiam svojih roditelja? U tome je čitava igra -- većina Evropljana je do te mere navikla na sopstvene standrde oblačenja da u njima ne vidi ništa represivno, već im je to sasvim normalno, a onda u odnosu na te standarde meri druge kulture i njima prebacuje zbog represije od koje i sama pati, te selektivnop zabranjuje.
"Potpuno slobodan izbor" -- koleginice, molim vas, pa kakvo je to nekritičko poimanje liberalizma? Šta je danas slobodan izbor? Je l' vi možete da izaberete stan, kola ili bilo koje kapitalnio ili manje kapitalno materijalno dobro SLOBODNO? Evo, ja slobodno biram da živim u vili na Dedinju, ali mi za tu slobodu fali samo još nekoliko miliona evra.
Slozila sam se vec sa Kragijem oko toga da i hriscanstvo namece neke obicaje, pa tako i svaka kultura. Ipak tesko je ne pomisliti da su u Egiptu ili Iranu muskarci i zene izjednaceni u pravima. Pokrivanje kose i tela se vrsi kako zena ne bi dovela u iskusenje muskarca, takav obicaj za muskarce ne postoji. Zato u evropskim zemljama to teze da zabrane, bar celokupno pokrivanje sem ociju jer su u njima muskarci i zene izjednaceni u pravima. Mozda zapadnjaci ne shvataju najbolje islamsku kulturu ali oni su u njihovoj zemlji.
Pod tim sto sam pricala za slobodan izbor mislila sam upravo da su te zene dobile vaspitanje da su manje vredne od muskaraca i onda je nosenje burke sledilo takvo vaspitanje. Nijedna od nas koja nije imala takvo vaspitanje ne bi to prihvatila ni u ludilu. Sto opet ne znaci da su nasi izbori sasvim slobodni... Ali bar ja mislim da su zakoni u zapadnim zemljama pravedniji, jednaki za zene i muskarce te im daju jednu bolju poziciju za odlucivanje.
potpuno se slazem sa Vama, posebno u dve kljucne recenice a to su;
1. da mi zapadnjaci mozda ne shvatamo najbolje islamsku kulturu ali mi smo u vlastitoj zemlji - naravno, i potpuno je logicno da onaj ko je negde dosao (uzgred, dosao u zemlju gde je zivotni standard minium 20 puta veci od zemlje iz koje je otisao) , treba se prilagoditi na obicaje zemlje, kulturu i posebno na zakonske norme. Okey, ljudska prava i slobode jednaka za sve, ali kao sto rekoh uz postovanje obicaja, tradicije i kulture Europe koja ima hriscansko-jevrejsku tradiciju i osnovu. Na prakticnom primeru, ja stvarno nemam nameru da se "prilagodjavam" na obicaje tipa - kada odes u posetu nekom muslimanu verniku, muskarci sede odvojeno, zene odvojeno jer kao nesto bi se tu dogodilo ako oni sede zajedno. Ne, hvala, takvi prijatelji mi ne trebaju, nego prijatelji i poznanici koji imaju normalna shvatanja, primerena vremenu u kojem zivimo.
2. da su zakoni u zapadnim zemljama pravedniji, jednaki za zene i muskarce te im daju jednu bolju poziciju za odlucivanje - naravno, jednakost muskarca i zene postoji u Europi odavno i sta drugo reci nego da mi se gade osobe koje pocnu sa spikama "zeni je mesto u kuci, u kujni i pokraj sporeta, treba da kuva i pere..." ili oni koji misle da oni imaju pravo da se svaleraju i jebavaju jos nesto pored vlastite zene, ali zato ako bi njihova zena s nekim drugim spavala "ubili bi je odma, da spase cast"