Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Dina
Citam sad u novinama da u Francuskoj postoji inicijativa da se zabrani nosenje burki. Burka je odora muslimanke koja ima samo otvore za oci a sve drugo je prekriveno. Vec su zabranjene u Belgiji i Spaniji. U Francuskoj je velika rasprava o tome - neki smatraju da se burkama unizavaju zene i da treba da se zabrane, drugi da je to deo identiteta i opredeljenja i ne moze se zabranjivati. Inace ako bude uvedeno zena koja bude nosila burku bice kaznjena sa nekoliko stotina eura a muskarac koji je zenu/sestru terao na nosenje burke na oko 30000 eur.

Sta vi mislite o tome? Da li biste zabranili burke ili ne da vi odlucujete o tome?
Korisnikov avatar
By hlaefdige
joj ja sam jako glupava za to.....svaki put kada razmisljam o tome dodjem do drugacijeg zakljucka....cinjenica je da ne razumem dosta toga o tim stvarima...religioznim ubedjenjima i takoto...
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Odlicno. Nek vide malo Arapi kako se osecaju Evropljani kad ne mogu da se setaju razgoliceni u svim njihovim zemljama. O, cekaj, tamo je diktatura.
By Kragi
Mislim da se radi o diskriminaciji :hvala: nesto se Evropa nameracila na muslimane, a koliko je to opravdano ne bih da sudim. ja sam ateista ali nemam nista protiv ukoliko neko zeli i ima potrebu da postuje 'principe' neke religle. zalosno mi je to da neko moze nekome da zabrani da nosi bilo sta (oko glave, noge, ruke - nebitno je). ako meni danas padne na pamet da prospem litru jogurta na glavu i tako hodam ulicom, ili da pak obucen nindza odelo :smeh: ne vidim ko mi to moze zabraniti!? :)
naravno, primoravanje zena na bilo sta ne opravdavam. :)
By mythe
naravno da sam za zabranu burki, iz vise razloga. Najpre, to je jedan ozbiljan bezbedonosni problem jer se svako moze odenuti u burku i tako prikriti svoj identitet, iza burke moze biti i jedan terorista i jedno lice sa poternice etc...Dalje, to jednostavno uzasno odudara od kulture i obicaja zapadne civilizacije, dalje mnoge zene su prinudjene nositi burke zbog pritiska okoline - muzeva, oceva, brace...zabranom burke se ustvari pomaze potlacenim muslimanskim zenama da napokon pokazu njihova lica a i ne moraju jadne da se na temperaturi 35 stepeni kuvaju u toj neudobnoj odeci.

Kritike na racun zabrane nosenja burki - cekajte ljudi, od koga najcesce stizu te kritike? Od onih istih koji su kritikovali demokratsku odluku gradjana Svajcarske da zabrane dalju izgradnju minareta, he? Dakle, od onih zemalja gde zena MORA da nosi dugacke rukave i maramu, od onih zemalja gde se jos primenjuje serijatsko pravo sa sve odredbama sa muz ima pravo da udari zenu i gde se zena smatra svojinom muskarca, od onih zemalja gde se homoseksualnost kaznjava smrcu, od onih zemalja gde jos postoje telesne kazne (odsecanje ruku npr. ili sipanje sone kiseline u oci)...dakle od zemalja koje su daleko od demokratskih standarda! Zasto bi se mi uopce obazirali na kritike takvih, neka oni najpre dovedu stanje u svojim zemljama u red, pa mozemo dalje da pricamo.
Korisnikov avatar
By spliff
generalno sam protiv zabrana
bilo kakve vrste

ali sam takodje za jednakost zena i njihova prava
By Kragi
Originally posted by E.c.h.o...

Odlicno. Nek vide malo Arapi kako se osecaju Evropljani kad ne mogu da se setaju razgoliceni u njihovim zemljama. O, cekaj, tamo je diktatura.
oko za oko, zub za zub a? :)
(ala Vojislav Seselj)
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Izgleda. Inace, bila sam ironicna (ali nesrecno, hahah). ;)
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by E.c.h.o...

Odlicno. Nek vide malo Arapi kako se osecaju Evropljani kad ne mogu da se setaju razgoliceni u njihovim zemljama. O, cekaj, tamo je diktatura.
Izvinjavam se, ali i Evropa poznaje ograničenja po pitanju izlaganja tela u javnosti, kao i raznovrsne dress codes, u zavisnosti od prilike i institucije: šetati se go po ulici (ili "previše" razgoličen), ili ući u neku instituciju nepropisno obučen takođe se kažnjava, a dress code se u mnogim organizacijama i posebno firmama nameće (pa teško da to neko sankcioniše).

Stoga, mislim da burke ne treba zabranjivati, jer one ne predstavljaju prosto dominaciju mušakaraca nad ženama u pojedinim arapskim kulturama, nego i način odevanja koji se smatra prihvatljivim za pripadnike tih kultura. U tom kontekstu možemo da shvatimo i brushalter kao izraz muške dominacije koje žene prihvataju, nemogućnost da se izlažu grudi i da se stalno pokrivaju (dok muškarci to mogu) isto tako, ali onda selektivno zabranjivati samo burke predstavlja nedpoustivi partikularizam iza koga se krije islamofobija: zašto ne ukinuti sva takva ograničenja, ali i dopustiti da ljudi sami biraju koja će prihvatiti -- neka nago telo u javnosti ne bude sankcionisano, ali neka se svako obuče kako želi.

Kao što, recimo, bivaju zabranjeni samo minareti na džamijama, ali ne i zvonici na hrišćanskim crkvama -- nema tu nikakvog sekularizma, već samo pobede hrišćanskog fundamentalizma.
Korisnikov avatar
By Dina
Mythe,
u clanku koji sam ja citala kritike su unutar same Francuske, tj jedni su za a drugi protiv. A poslednju rec ce imati parlament. U Spaniji je izglasano ali jedva...

Inace i ja sam dvojna oko toga, ipak da sam ta koja glasa u Francuskoj pa moram da kazem bas da ili ne, ipak bi bilo za zabranu. Dvojnost dolazi otuda sto je ipak licno pitanje sta ko oblaci i u sta ko veruje. Ipak to nije bas potpuno slobodan izbor za te zene. Videla sam u Holandiji malu devojcicu, ima oko osam godina i vec joj stavili maramu. Vozi bicikl sa drugaricama Holandjankama koje naravno imaju pustenu kosu. E sad to je odluka roditelja pretpostavljam, i to jedna drasticna, u Egiptu gde sve zene nose marame (ne burke, lica su otkrivena) najmanja devojcica koju sam videla da je nosi imala je oko trinaest godina a i za nju sam imala utisak da nije Egipcanka nego Iranka npr. I tamo devojcice ne porkivaju kosu a ovu devojcicu u Holandiji vec izdvojili od drugarica. Sem toga u Egiptu uglavnom sve zene pokrivaju kosu te nisu izdvojene od drustva dok ce zena na zapadu koja se tako ponasa biti stalno izdvojena. Ali da je ona odabrala da se izdvaja pa neka je, nego ako se pocne sa vaspitanjem od osme godine i pre, onda je to izbor tih vaspitaca. A opet i vaspitanje je postalo deo nje pa to jeste neka opet vrsta nasilja.
Korisnikov avatar
By Rei
Bila tema. Ja sam za zabranu. Mislim da se u globalu dobija vishe nego shto se postizhe noshenjem, ako nishta, iako se ogranichava zhelja, eliminishe se prisiljenost na noshenje, shto ja lichno vidim kao blago pozitivno, a mozhda poboljsha polozhaj zhena u drushtvu, ko zna. A kod kuce mozhesh da nosish i poshtujesh svoju tradiciju, kao shto mozhesh i gola da shetash, shto npr ne mozhesh u javnosti. I da, ako mozhe da se zabrani golotinja, onda mozhe i burka po istom principu.
By Kragi
Originally posted by Dina

Videla sam u Holandiji malu devojcicu, ima oko osam godina i vec joj stavili maramu. Vozi bicikl sa drugaricama Holandjankama koje naravno imaju pustenu kosu. E sad to je odluka roditelja pretpostavljam, i to jedna drasticna...
u pravu si samo sto mislim da to nema bas puno veze sa temom ili su to samo losa opravdanja. U Holandiji ces isto tako videti porodicu koja svoje trogodisnje dete vodi na pricest! Mozda ta odluka roditelja nije toliko drasticna ali je svakako nesto sto je nametnuo detetu :)
Religija se svuda namece, samo su manifesti drugaciji.
'Zastite' decu od Islama ali ih 'zastitite' i od Hriscanstva dok ne budu sposobna da sama odlucuju :)
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković

Inace i ja sam dvojna oko toga, ipak da sam ta koja glasa u Francuskoj pa moram da kazem bas da ili ne, ipak bi bilo za zabranu. Dvojnost dolazi otuda sto je ipak licno pitanje sta ko oblaci i u sta ko veruje. Ipak to nije bas potpuno slobodan izbor za te zene. Videla sam u Holandiji malu devojcicu, ima oko osam godina i vec joj stavili maramu. Vozi bicikl sa drugaricama Holandjankama koje naravno imaju pustenu kosu.
A te devojčice su vozile bicikl gole, ili su i one bile obučene po shvatanjiam svojih roditelja? U tome je čitava igra -- većina Evropljana je do te mere navikla na sopstvene standrde oblačenja da u njima ne vidi ništa represivno, već im je to sasvim normalno, a onda u odnosu na te standarde meri druge kulture i njima prebacuje zbog represije od koje i sama pati, te selektivnop zabranjuje.

"Potpuno slobodan izbor" -- koleginice, molim vas, pa kakvo je to nekritičko poimanje liberalizma? Šta je danas slobodan izbor? Je l' vi možete da izaberete stan, kola ili bilo koje kapitalnio ili manje kapitalno materijalno dobro SLOBODNO? Evo, ja slobodno biram da živim u vili na Dedinju, ali mi za tu slobodu fali samo još nekoliko miliona evra.
Korisnikov avatar
By Dina
Hm Kragi... u pravu si... Nego to zapazanje mi je ostalo u secanju iz Holandije, pa mi se uklapalo u temu.

Rei,
nisam primetila da ima tema, pogledala sam ali nisam primetila, mada ja ne raspravljam toliko cesto u DiP pa mi je mozda promakla... Ako ima tema onda ce ih Hys verovatno spojiti...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Kragi

'Zastite' decu od Islama ali ih 'zastitite' i od Hriscanstva dok ne budu sposobna da sama odlucuju :)
Da, tako nekako.
Ne znam, uvek je tesko govoriti o tudjim pravima, slobodama i obavezama, posebno ako ih ne poznajemo u dovoljnoj meri.
Puno muslimanki ce reci kako burku nose zbog toga sto same tako zele i jer je to njihova licna odluka. U tom slucaju, nasilno skidanje istih je zlocin koliko i nasilno oblacenje... Sa druge strane, kako biti siguran u identitet osobe ispod takve odece? Po meni, zakon iz SFRJ, koji je zabranjivao nosenje burki na licnim dokumentima je sasvim ok, kao i obaveza da se osoba identifikuje na zahtev nadleznih organa. Samo sto, ne lezi vraze, to je ugnjetavanje i sta ti ja znam.
No, primetila sam malu gresku u komentarima, nije svaka marama burka.
Korisnikov avatar
By Zonche!
Ja sam za.

Vremenom ce one same moci da odluce da li to zele ili ne.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Dušan Maljković

Inace i ja sam dvojna oko toga, ipak da sam ta koja glasa u Francuskoj pa moram da kazem bas da ili ne, ipak bi bilo za zabranu. Dvojnost dolazi otuda sto je ipak licno pitanje sta ko oblaci i u sta ko veruje. Ipak to nije bas potpuno slobodan izbor za te zene. Videla sam u Holandiji malu devojcicu, ima oko osam godina i vec joj stavili maramu. Vozi bicikl sa drugaricama Holandjankama koje naravno imaju pustenu kosu.
A te devojčice su vozile bicikl gole, ili su i one bile obučene po shvatanjiam svojih roditelja? U tome je čitava igra -- većina Evropljana je do te mere navikla na sopstvene standrde oblačenja da u njima ne vidi ništa represivno, već im je to sasvim normalno, a onda u odnosu na te standarde meri druge kulture i njima prebacuje zbog represije od koje i sama pati, te selektivnop zabranjuje.

"Potpuno slobodan izbor" -- koleginice, molim vas, pa kakvo je to nekritičko poimanje liberalizma? Šta je danas slobodan izbor? Je l' vi možete da izaberete stan, kola ili bilo koje kapitalnio ili manje kapitalno materijalno dobro SLOBODNO? Evo, ja slobodno biram da živim u vili na Dedinju, ali mi za tu slobodu fali samo još nekoliko miliona evra.
Slozila sam se vec sa Kragijem oko toga da i hriscanstvo namece neke obicaje, pa tako i svaka kultura. Ipak tesko je ne pomisliti da su u Egiptu ili Iranu muskarci i zene izjednaceni u pravima. Pokrivanje kose i tela se vrsi kako zena ne bi dovela u iskusenje muskarca, takav obicaj za muskarce ne postoji. Zato u evropskim zemljama to teze da zabrane, bar celokupno pokrivanje sem ociju jer su u njima muskarci i zene izjednaceni u pravima. Mozda zapadnjaci ne shvataju najbolje islamsku kulturu ali oni su u njihovoj zemlji. U nekim zemljama je obicaj da se muskarac ne kaznjava za silovanje, pa hoce li onda da dopuste i silovanje posto je to negde ukljuceno u kulturu i ne kaznjava se?

Pod tim sto sam pricala za slobodan izbor mislila sam upravo da su te zene dobile vaspitanje da su manje vredne od muskaraca i onda je nosenje burke sledilo takvo vaspitanje. Nijedna od nas koja nije imala takvo vaspitanje ne bi to prihvatila ni u ludilu. Sto opet ne znaci da su nasi izbori sasvim slobodni... Ali bar ja mislim da su zakoni u zapadnim zemljama pravedniji, jednaki za zene i muskarce te im daju jednu bolju poziciju za odlucivanje.
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by Rei

Bila tema. Ja sam za zabranu. Mislim da se u globalu dobija vishe nego shto se postizhe noshenjem, ako nishta, iako se ogranichava zhelja, eliminishe se prisiljenost na noshenje, shto ja lichno vidim kao blago pozitivno, a mozhda poboljsha polozhaj zhena u drushtvu, ko zna. A kod kuce mozhesh da nosish i poshtujesh svoju tradiciju, kao shto mozhesh i gola da shetash, shto npr ne mozhesh u javnosti. I da, ako mozhe da se zabrani golotinja, onda mozhe i burka po istom principu.
Isto bih rekao:up:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Wilhelmina

...
No, primetila sam malu gresku u komentarima, nije svaka marama burka.
Da, zabrane koje se donose ili su donete se odnose samo na burke, ne i na nosenje marama.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Za zabranu.

Neka pravila moraju da postoje, a poželjno je da su donekle logična. Kao što nema razloga da se dozvoli da ljudi idu ulicom goli, nema razloga ni dozvoliti da idu skroz maskirani. Dress code takođe ima neku logiku, te nisam protiv toga.

Tim pre što su burke često obavezne i postoji pritisak na žene da ih nose, a što se tiče onih koje baš imaju želju da budu zabrađene skroz naskroz, jebi ga sad, ništa nije idealno. Da njihove drugarice nisu rešile da se samoeksplodiraju noseći burke, verovatno ovo danas ne bi bio problem.
Korisnikov avatar
By simarrgL*
za zabranu. sto moja razredna rece - komunikacija nisu samo reci, kako ces ljudski da pricas sa nekim kome je pokriveno lice?

inace, koliko ja znam, burke nemaju cak ni pristojan otvor za oci, vec mrezicu, i jedan su od vecih izazivaca saobracajnih nesreca u zemljama gde su obavezne.
Korisnikov avatar
By 2kune
Mislim da bi trebalo nametnuti potpunu nagost svima. To bi pospješilo opću klimu iskrenosti. Nakon toga valjalo bi ukinuti šminku i boje za kosu. :sudija:
Da li bi onda prihvaćanje burki možda bilo lakše? :alexis:
Korisnikov avatar
By unic0rn
sve to nekako lichi na trend pokzivanja muslimanima da su nepozeljni a ne na brigu o pravima zena ili prakticnim zivotnim pitanjima.
Korisnikov avatar
By 2kune
nemoj tako... ipak su u pitanju saobraćajne nesreće bez obzira što one nemaju prava voziti auto ili izlaziti iz kuće bez muške pratnje... :odbij:
By mythe
Originally posted by Dušan Maljković

Slozila sam se vec sa Kragijem oko toga da i hriscanstvo namece neke obicaje, pa tako i svaka kultura. Ipak tesko je ne pomisliti da su u Egiptu ili Iranu muskarci i zene izjednaceni u pravima. Pokrivanje kose i tela se vrsi kako zena ne bi dovela u iskusenje muskarca, takav obicaj za muskarce ne postoji. Zato u evropskim zemljama to teze da zabrane, bar celokupno pokrivanje sem ociju jer su u njima muskarci i zene izjednaceni u pravima. Mozda zapadnjaci ne shvataju najbolje islamsku kulturu ali oni su u njihovoj zemlji.

Pod tim sto sam pricala za slobodan izbor mislila sam upravo da su te zene dobile vaspitanje da su manje vredne od muskaraca i onda je nosenje burke sledilo takvo vaspitanje. Nijedna od nas koja nije imala takvo vaspitanje ne bi to prihvatila ni u ludilu. Sto opet ne znaci da su nasi izbori sasvim slobodni... Ali bar ja mislim da su zakoni u zapadnim zemljama pravedniji, jednaki za zene i muskarce te im daju jednu bolju poziciju za odlucivanje.
potpuno se slazem sa Vama, posebno u dve kljucne recenice a to su;
1. da mi zapadnjaci mozda ne shvatamo najbolje islamsku kulturu ali mi smo u vlastitoj zemlji - naravno, i potpuno je logicno da onaj ko je negde dosao (uzgred, dosao u zemlju gde je zivotni standard minium 20 puta veci od zemlje iz koje je otisao) , treba se prilagoditi na obicaje zemlje, kulturu i posebno na zakonske norme. Okey, ljudska prava i slobode jednaka za sve, ali kao sto rekoh uz postovanje obicaja, tradicije i kulture Europe koja ima hriscansko-jevrejsku tradiciju i osnovu. Na prakticnom primeru, ja stvarno nemam nameru da se "prilagodjavam" na obicaje tipa - kada odes u posetu nekom muslimanu verniku, muskarci sede odvojeno, zene odvojeno jer kao nesto bi se tu dogodilo ako oni sede zajedno. Ne, hvala, takvi prijatelji mi ne trebaju, nego prijatelji i poznanici koji imaju normalna shvatanja, primerena vremenu u kojem zivimo.

2. da su zakoni u zapadnim zemljama pravedniji, jednaki za zene i muskarce te im daju jednu bolju poziciju za odlucivanje - naravno, jednakost muskarca i zene postoji u Europi odavno i sta drugo reci nego da mi se gade osobe koje pocnu sa spikama "zeni je mesto u kuci, u kujni i pokraj sporeta, treba da kuva i pere..." ili oni koji misle da oni imaju pravo da se svaleraju i jebavaju jos nesto pored vlastite zene, ali zato ako bi njihova zena s nekim drugim spavala "ubili bi je odma, da spase cast" :(
Korisnikov avatar
By Srklet
Originally posted by spliff

generalno sam protiv zabrana
bilo kakve vrste

ali sam takodje za jednakost zena i njihova prava
otprilike.
ipak, na kraju dana sam protiv zabrane, jer mi se to cini pogresnim, nasilnim nacinom.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!