Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Copy paste je, ali je jako dobro i koncizno receno.

Apel vlasti za “stezanje kaiša” pretvara se u jeftinu demagogiju, kaže prof. dr Zoran Vidojević, autor dela “Demokratija na zalasku”.

"Zar može da 'steže kaiš' skupina koja jedva preživljava, pogotovo oni koji su na ivici gladi, ili već gladuju? Mora se znati ko zaista previše troši, bilo da je reč o klasi, sloju ili instituciji", naglašava on.

Vidojević kaže i da sumnja u tačnost podatka da je u Srbiji, prema zvaničnim statistikama, oko 700.000 siromašnih, jer se, kako kaže, "do njega se verovatno došlo na osnovu famozne 'potrošačke korpe'”.

"Ona se određuje polazeći od cene količine namirnica i troškova kupovine proizvoda neophodnih za elementarno preživljavanje, kao i izdataka za neizbežne usluge, što se sve skupa meri iznosom od 8.000 dinara?! A šta se može kupiti i za duplo veću sumu od te?", pita on.

"Pre jedne decenije objavljeno je istraživanje o siromaštvu u Srbiji, koje je pokazalo da imamo 40 odsto siromašnih, isto toliko na granici siromaštva, 15 odsto u tankoj “srednjoj klasi”, pet odsto je bilo bogatih, od kojih 0,5 ekstrabogatih. Nije bilo takvog privrednog i opšteg društvenog razvoja koji bi u međuvremenu doveo do bitnih pozitivnih promena. Kako se može toliko smanjiti broj siromašnih, a u isto vreme povećavati skupina nezaposlenih?", kaže Vidojević.

On navodi i da su "stope privrednog rasta i veličina društvenog bruto proizvoda godinama naduvavani, odnosno nerealno prikazivani. Industrijska proizvodnja je manja nego 1998. kada je Srbija bila pod sankcijama takozvane međunarodne zajednice. Dugovi prema inostranstvu – ogromni. Konkurentnost privrede i nivo tehnološkog razvoja – veoma niski. Opada broj visokoobrazovanih lica. Odliv 'pameti' u inostranstvo i dalje je intenzivan. Dakle, nije postojala nikakva realna osnova za značajnije smanjenje siromaštva u poslednjih deset godina".

Vidojević zaključuje da će se siromaštvo još više povećavati. "Nema osnove za drukčiji zaključak. Na delu su oštre klasne nejednakosti koje svedoče o postojanju brutalnog kapitalizma, eksploataciji i nadeksploataciji žive radne snage čiji je status često ispod nivoa regulisanog najamnog položaja. Nisu usamljeni slučajevi da se taj status pretvara u nešto što je blisko položaju ovovremenog roblja. Radništvo je razbijeno kao klasa. Ono nije istorijski mesija, niti je apriorni nosilac progresa, ali jeste realna socijalna grupa, većinom bez odgovarajućih prava iz radnog odnosa", objašnjava on.

Zoran Vidojević kaže i da je "privatizacija kao suština ekonomsko-socijalne 'tranzicije' po načinu kako je ostvarena bila u celini porazna i pljačkaška. Kao takva je sistemom omogućena, jednom vrstom 'obrnutog boljševizma', nasiljem odozgo. Zna se ko su njeni glavni dobitnici: pretežni deo politokratije (bivše vladajuće klase), sada pretvorene u nazoviburžoaziju, ratni profiteri i najmoćniji pripadnici društvenog mulja koji su se putem kriminala domogli velikog bogatstva'.

"Problem je, međutim, što je preovlađujući deo bogatstva stečen na pseudolegalan način, na temelju zakona i podzakonskih propisa bez pravde, legaliteta bez legitimiteta. Naravno, nije svaki bogat pojedinac u Srbiji legalni pljačkaš ili skriveni kriminalac. Ali, svima je pogodovao sistem organizovanog haosa, odsustva propisa i velikim delom nameštenih prodaja preduzeća, zemljišta i ustanova. Promene sistema u zaista demokratskom smeru njima ne odgovaraju jer nisu moguće ako ne dovedu u pitanje način sticanja njihovih velikih imetaka", dodaje on.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... _id=441562
Korisnikov avatar
By *deni*
Mi siromašni smo izbušili te rupe na kaišu do ivice presecanja pleksusa.
Ne može se dalje.
:nono:
By Dragonite
Trebalo bi da nađu novu floskulu, pošto su siromašni u međuvremenu pojeli i taj kaiš.
Korisnikov avatar
By Mage
:fancyklap:

... evo moj ćale radi već 5 meseci bez plate, a neće da im daju otpremninu i zatvore firmu. Neki tako rade i 10 godina bez plate jer nemaju šanse da se zaposle negde drugde...
Korisnikov avatar
By _LuKa_
"Dok je leđa biće i samara, dok je para - biće i drugara..." Nešto nisam u revolucionarnom tripu... :lol: odavno sam se srozao ispog granice očaja i sad mi sve smešno - Bože oprosti!:lood:
Korisnikov avatar
By Sheytan
"Sirotinjo i Bogu si teška", kaže jedna narodna izreka kojoj bi ja dodao da je, na našu veliku žalost, naša sirotinja i te kako teška i našim tranzicionim tajkunima, njima bliskim političarima, ministrima...

Prof. Vidojević je potpuno u pravu, ali u ovoj državi niko ne vodi računa o gradjanima, već samo o sebi i biračima, što ni najmanje ne znači i o stanovništvu...

Tema je zaista dobra, ali trenutno nemam ni volje ni želje da pišem šire i navodim primere demagogije i pogrešnih poteza vlasti, a na štetu siromašnuih bez obzira što se zaklinju u pomoć najsiromašnijim, što su u predizbornim obećanjima govorili o socijalno odgovbornoj vladi... Jeste u tome postignut napredak, ali je to daleko od onoga što bi trebalo i bilo neminovno da uradi jedna proevropska socijalno odgovorna vlast...
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Da, to je sramno. Srećom ne mogu ni da se dogovore šta hoće.
Originally posted by Dante

Definitivno je Platon bio u pravu:

"Η δημοκρατία είναι ο ἰδιώτήν"
Demokratija je za idiotes (nesposobne)
Ovo ne znači ništa ("Demokratija - biti - član u nominativu - idiota u akuzativu") plus akcenti su svi pogrešni.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
^P'gresi covek. Platon je rekao da je demokratija vlast nerazumne vecine, a covek koji se ne bavi javnim poslovima - idiot (ne malouman, vec neko ko je nezainteresovan, neupucen). Rekao je i da je svrha drzave srecan zivot. Svasta je on pricao, al' su ga samo idioti slusali, lol.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Treba nam još jedna revolucija, pa nacionalizacija da bi smo najzad denacionalizovali ono što je nacionalizovano za vreme Tita.
By mythe
dobro ljudi, nemojte preterivati, pa nije u Srbiji tako lose kao sto se to na prvi pogled cini. Posebno nije lose u Novom Sadu, koji je po anketama, na prvom mestu glede zivotnog standarda gradjana. A nije lose ni u unutrasnjosti, nemojte gledati samo puki prosek plata i procenat zaposlenosti, ne treba zaboraviti da ljudi imaju baste, tamo uzgajaju voce i povrce i tako dosta ustede na hrani. Dalje, dobar deo ljudi radi na crno, tako da nezaposlenost nije bas tolika. Plus deo onih sto rade formalno dobiva minimalac a u praksi i na ruke dobiju dosta vise. Dakle, stop kuknjavi, treba razmisljati na pozitivan nacin :)
Korisnikov avatar
By _LuKa_
Originally posted by mythe

ne treba zaboraviti da ljudi imaju baste, tamo uzgajaju voce i povrce i tako dosta ustede na hrani.
oš da te opletem preko leđa motikom jal grabuljama? :seljache:
Korisnikov avatar
By Sheytan
Evo jednog primera nehaja i birokratskog odnosa državnih organa prema siromašnoj devetočlanoj porodici Crvenković iz Beljina kojoj je struja isključena pre osam godina... i šta sve preživljava zbog nemaštine i državne birokratije

- Moj tata nije lopov. On nam je samo uključio svetlo da bi ja, moje sestre i brat mogli da učimo. A, onda su došli neki ljudi sa policajcima popeli se na banderu i ponovo nam isključili svetlo. Vikali su na tatu, a posle je morao da ide u zatvor. Dugo ga nismo videli, ali se vratio i rekao nam da nas više nikada neće ostaviti. Nema veze što nemamo struju, samo da ne ide opet u zatvor.

Ovim rečima se reporterima „Novosti“ obratio 10-godišnji Aleksandar Crvenković, čiji je otac Milan (51) zbog krađe struje proveo sto dana iza rešetaka.

Mališan nas je dočekao na kućnom pragu u selu Beljin, u opštini Vladimirci. Čim je video nepoznati automobil kako ulazi u dvorište, „alarmirao“ je ostale ukućane. Za nekoliko sekundi u dvorištu se stvorila čitava „vojska“ dece. Njih šestoro, jedan drugom do ušiju.

Iz trošne i gotovo raspale kuće izlazi i majka Slađana Crvenković. Saopštava nam da suprug nije kod kuće, jer je otišao da zaradi neki dinar. Ljubazno nas poziva na kafu, dok ne padne mrak, jer njena porodica već dugo ne zna kako „svetle sijalice“.

Sedimo u jednoj od dve prostorije gde godinama živi ova devetočlana porodica. Stari kreveti, pokvaren šporet i televizor. Jedino frižider radi, kad ima struje. Slađana počinje potresnu ispovest.

- Sve je počelo pre osam godina kada su nam isključili struju. Nismo imali od čega da je plaćamo - drhtavim glasom priča majka. - Milan i ja smo uspevali da zaradimo neku dnevnicu sa kojom smo nekako prehranjivali tada četvoro dece - Milesu (16), Sinišu (15), Marijanu (14) i Aleksandra (10). Međutim ubrzo sam rodila Milicu (8) i zbog bebe više nisam mogla da radim. Svi smo zavisili od Milanovog rada. Čak i kada bi našao posao, mnogi poslodavci bi ga odbili, jer on već godinama ne čuje.

Crvenkovići su 2005. godine dobili šesto dete, Tamaru.

- Leti smo nekako i mogli bez struje, ali je zimi bilo jako teško. Pozajmljivali smo od komšija struju bar za sijalicu, ali ni to nije moglo doveka. Prošle godine 17. decembra, Milan je na banderu zakačio kabl da bar normalno dočekamo svetog Nikolu i da deca nekoliko dana uče uz svetlost sijalice.

Radost mališana je kratko trajala, jer su se na dan slave 19. decembra pojavili radnici Elektroprivrede Srbije. Uz asistenciju policije skinuli su kabl sa bandere, a glavi porodice ispostavili račun od 100.000 dinara i podneli prijavu zbog nelegalnog priključka. Kako Milan Crvenković nije imao da plati, sud u Šapcu ga je osudio na 100 dana zatvora!

- Na izdržavanje kazne je otišao 1. februara ove godine, a vratio se 15. maja - nastavlja njegova supruga. Ja sam tada bila u osmom mesecu trudnoće sa Nikolinom.

Milan je u zatvoru saznao da je 6. marta po sedmi put postao otac.

- Molio je upravu zatvora u Novom Sadu gde je robijao da ga puste samo na dan da vidi ćerku, ali su ga odbili - kroz suze priča Slađana.

Da sve bude gore, 100 dana koliko je Milan proveo u zatvoru, nisu „izbrisali“ dug državi od 100.000 dinara. Da bi u domu Crvenkovića ponovo zasvetlela sijalica, potrebno je da izmire bar 50.000 dinara. Ali odakle...

BEZ IČIJE POMOĆI

OD PORODICE Crvenković su izgleda svi digli ruke. Slađana kaže da ih već godinama niko iz Centra za socijalni rad u opštini Vladimirci ne obilazi, niti primaju dečji dodatak. - Nekoliko puta sam tražila pomoć od opštine Vladimirci, ali svi su mi zatvarali vrata - očajna je majka sedmoro dece. - U Centru za socijalni rad kažu da ne ispunjavam uslove za pomoć. Veliki problem predstavlja što niko od njih nema zdravstvene knjižice, pa kada se neko od dece razboli moraju da se snalaze kako znaju i umeju.

ELEKTRODISTRIBUCIJA SVE KRADLjIVCE STRUJE TRETIRA NA ISTI NAČIN

DA li neko jedva sastavlja kraj s krajem, živi na ivici egzistencije, ili je imućan, a ukrao je struju, za Elektroprivredu Srbije ima isti tretman. Zakon je tu nemilosrdan!

- Jednostavno ne smemo nikome da dajemo besplatno električnu energiju, bez obzira na socijalni status - kaže Moma Cebalović, zadužen za odnose sa javnošću u EPS-u. - Ne tretiraju se na isti način slučajevi krađe električne energije i neplaćanje potrošnje struje. Dužnika koji ne plaća, a regularno je priključen na mrežu, tužimo za dug, a onda ga sud goni, ili isključuje sa mreže. Ako se posle toga sam priključi, čini krađu i tada sud određuje kaznu. Ako je neko socijalni slučaj, trebalo bi da se prijavi Centru za socijalni rad i EDB dobija spiskove tih ljudi i omogućava umanjenje troška za struju za 35 odsto.

Kako Cebalović kaže, godišnje zbog krađe električne energije državna kasa ostane „kraća“ za 60 miliona evra.

:krstiselevomidesnomrukom:
Korisnikov avatar
By *deni*
Sedmoro dece izroditi na ovoliku sirotinju ?
Neki ljudi baš vole da se muče.
Da, tu je i ona priča da je najveće bogatstvo brojna porodica i dečiji smeh, ali se meni čini da se ta priča malo izlizala, a u 21. veku zvuči i u najmanju ruku demode.
:ozbiljan:
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by *deni*

Sedmoro dece izroditi na ovoliku sirotinju ?
Neki ljudi baš vole da se muče.
Da, tu je i ona priča da je najveće bogatstvo brojna porodica i dečiji smeh, ali se meni čini da se ta priča malo izlizala, a u 21. veku zvuči i u najmanju ruku demode.
:ozbiljan:
Pravo je svakoga da bira svoj život, da li će se ženiti, koliko će dece imati...

Hrabro je da jedna porodica u ovoj nemaštini izrodi toliko dece. Svaka im čast.

Meni je ovde, prevashodno, problem u birokratskom odnosu države prema sirotinji, bez ibzira da li imaju ili nemaju dece...

Političarima su puna usta "bele kuge", ali se na ovom i mnogobrojnim sličnim primerima vidi koliko stvarno država brine o naraštaju, a posebno o siromašnim gradjanima.

Kada se toj birokratskoj bruci doda da je u pitanju porodica sa sedmoro maloletne dece, onda je "slika" potpuno jasna. Nebriga!

A, odnos elektroprivrede je posebna priča. Bogati ne plaćaju, pa im ni kazne ne dolaze, a ovog jadnika uz sve nevolje su odveli u zatvor jer nije imao da plati struju, pa se divlje prijključio da se deca zimi ne posmrzavaju, da mogu da uče...

Ma, ovo je priča za Nušića, ali ga nažalost danas nema...niti nekog drugog ko bi ove državne ludosti opisao...
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Stripi

ustaške li prakse
Ustaška praksa je, na žalost, mnogo surovija. Nož pod grlo ili metak u čelo.

No, moderator Stripi bi trebao da zna da o tome postoji druga tema i da je ovaj njegov post u ovoj temi samo još jedna potvrda njegovog prostakluka i primitivizma na ovom forumu.
Korisnikov avatar
By Stripi
Svašta. Dio ustaške prakse su i logori gdje su ljudi lišeni svega: slobode, dostojanstva, raznih resursa i na kraju života. Tako da mi ovo mnogo nalikuje na ustašku praksu.
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by _LuKa_

"Dok je leđa biće i samara, dok je para - biće i drugara..." Nešto nisam u revolucionarnom tripu... :lol: odavno sam se srozao ispog granice očaja i sad mi sve smešno - Bože oprosti! :lood:

meni nije-ja sam/mi smo preživeli 93.ne znam ko koliko od vas ima godina i čega se seća...
Korisnikov avatar
By Sheytan

Svašta. Dio ustaške prakse su i logori gdje su ljudi lišeni svega: slobode, dostojanstva, raznih resursa i na kraju života. Tako da mi ovo mnogo nalikuje na ustašku praksu.
Žalosno je koliko toga tebi u Srbiji nalikuje na ustašku praksu, a u sadašnjoj Hrvatskoj ama baš ništa!

To samo pokazuje, ne samo koliko si zao, već i siromašan duhom i mislima.

Ovde je, istina, reč o siromaštvu u Srbiji koje je osnovni razlog našeg zaostajanja u svim aspektima života. Ono sputava punu realizaciju svih naših intelektualnih, kreativnih i stručnih potencijala.

Hrvatska nije imala sankcije, pa je sada ekonomski naprednija od Srbije, što bi trebalo da znači da su i gradjani Hrvatske u povoljnijoj prilici za razvoj svih svojih potencijala. Što to nije slučaj i sa tobom, potpuno je beznačajno za ovu temu.
Korisnikov avatar
By Galadriel
E da stvarno, ne pamtim gore vreme , a stvarno je bilo loših momenata. :srbin:
Korisnikov avatar
By deran
momenata...?-to su bile godine(tek da ne preteram)...
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Sheytan

Žalosno je koliko toga tebi u Srbiji nalikuje na ustašku praksu, a u sadašnjoj Hrvatskoj ama baš ništa!

To samo pokazuje, ne samo koliko si zao, već i siromašan duhom i mislima.

Ovde je, istina, reč o siromaštvu u Srbiji koje je osnovni razlog našeg zaostajanja u svim aspektima života. Ono sputava punu realizaciju svih naših intelektualnih, kreativnih i stručnih potencijala.

Hrvatska nije imala sankcije, pa je sada ekonomski naprednija od Srbije, što bi trebalo da znači da su i gradjani Hrvatske u povoljnijoj prilici za razvoj svih svojih potencijala. Što to nije slučaj i sa tobom, potpuno je beznačajno za ovu temu.
Siromaštvo je izvor i dobra podloga mnogih fašizama. Dovoljno si star da si to mogao već ukapirati.
To što Hrvatska nije imala sankcije - hah! A pet godina rata nikom ništa? I obnavljanje onoga što je potaracano? To nema nikakve veze?
I ne brini se ti za moje stanje duha, kad si ti tu, sve je na visini :love:
Originally posted by deran
a jebote stripi,stvarno-klasično stalkovanje... :komp:
Kad su zvijezde poput Shekya u pitanju - immer, immer!
By mythe
Stripi says - "Siromaštvo je izvor i dobra podloga mnogih fašizama. Dovoljno si star da si to mogao već ukapirati."

ima u tome istine ali kako onda objasnjavate cinjenicu da je to bujanja nacionalizma, fasizma i eskalacije nacionalnih sukoba u bivsoj SFRJ doslo upravo u godini kada je zivotni standard bio na visokoj razini, najvisi ikada u SFRJ - 1990oj ?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!