Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By u_prolazu
S obzirom da sam heteroseksulano orjentisana, moram priznati da su mi vasi komentari bas zanimljivi. Nisam ocekivala, mislila sam da cete svi biti za to da je OK biti roditelj bez obzira na gay orjentaciju.

Sto se mene tice, mislim da roditelj ne zavisi od seksualne orjentacije, vec od toga kakav je covek. Mislim da medju svima nama ima dobrih i losih roditelja ili onih koji mogu da budu dobri ili losi roditelji, bez obzira na seksualnu orjentaciju.

Slazem se da je za dete bolje da ima mamu (kao zenu) i tatu (kao muskarca), ne zato sto bi istoplni roditelji bili bolji, vec zato sto bi dete imalo manje neprijatnosti. Surovo je drustvo, deca znaju da budu surova u periodu odrastanja...sve to moze vrlo negativno da se odrazi na dete iz istopolne porodice. Nadam se da ce se i to promeniti, ali za sada je tako i ne samo u zemlji Srbiji, vec svuda. Bez obzira sto se pise svasta, znam da i u drugim zemljama vlada isto misljenje.
Korisnikov avatar
By Snj
licno nemam nista protiv ideje da dva partnera istog pola odgajaju dete, cak sto vise podrzavam .
smatram da bi dete odraslo normalno ko bilo koje drugo dete strejt roditelja. i jako ne volim one predrasude da bi to dete odraslo gej jer su mu takvi i roditelji, cak sto vise ima nas kojima su roditelji strejt pa smo mi gej il bi. za to nisi roditelji krivi nego to je nasa priroda. :alexis:
ja uvek kazem bolje dvoje tate ili dve mame nego disfunkcionalni strejt roditelji :ccn:
mada ipak je ovo Balkan i ima dosta skakljivih ljudi a i deca znaju biti okrutna , mada uvek se nadju oni sa shirim shvatanjima , tako da uz dobro okruzenje sve je moguce .
Korisnikov avatar
By Franck Whitson
Meni rekli da sam odlican roditelj. Upisao sina u skolu i pedagog posle testiranja rece da je "dete srecno, da se vidi da je voljeno i da ga otac uci onome sto se od oca i ocekuje: stavu i moralnim nacelima".

I tu ja porastoh do neba.

I sad se eto hvalim.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Franck Whitson

Meni rekli da sam odlican roditelj. Upisao sina u skolu i pedagog posle testiranja rece da je "dete srecno, da se vidi da je voljeno i da ga otac uci onome sto se od oca i ocekuje: stavu i moralnim nacelima".

I tu ja porastoh do neba.

I sad se eto hvalim.
:mazi: :radosnice: :sweet:
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Da li ce neko biti dobar roditelj ili los, najmanje zavisi od sexualne orjentacije..

A ako se i tripuju da od toga zavisi, i da bi gay ljudi bili losi roditelji, onda neka pogledaju sta oni rade sa tom decom oduvek i kako su "savrseni" kao roditelji.. :hvala:
By miliko
Zwezdice u potpunosti se slazem sa tvojim misljenjem.Mislim da dete iz porodice gde su roditelji istog pola moze biti samo tolerantnije i sirih vidika a pogresnog vaspitanja mislim da ima vise kod rodilja razlicitog pola,dovoljno je otvoriti novine i videti kakvih sve monstruma od roditelja ima.
Korisnikov avatar
By Srklet
Originally posted by u_prolazu

S obzirom da sam heteroseksulano orjentisana, moram priznati da su mi vasi komentari bas zanimljivi. Nisam ocekivala, mislila sam da cete svi biti za to da je OK biti roditelj bez obzira na gay orjentaciju.
yep, tko bi ocekivao takvu diskriminaciju samih sebe, ali eto... :cheer:
Korisnikov avatar
By 2kune
nebitno je dal osobe koje žele biti roditelji jesu ili nisu gay... to je zaista krajnje nebitno... bitno je da prije nego što ukote, ukradu ili posvoje dijete pokušaju sa posavskim goničem... ako uspiju nek slobodno otvore i lanac dječjih vrtića...
By Istripovana
Originally posted by TheTree

...hmmm,zanimljivo..
Ja jesam razmisljala do pre godinu dana o tome da rodim dete..ali sam odustala..Jedini razlog je to sto ja NE MOGU da znam kako bi to dete reagovalo na to sto ima dve mame.Naravno da bi to dete bilo voljeno i paznje mu ne bi nedostajalo jer jeste zeljeno..ali mislim da ne mogu biti toliko sebicna i tako nekome "odrediti"zivot,mislim da bi to bio prevelik pritisak za dete.Sredina jeste takva kakva je,ljudi zlonamerni,deca provociraju..nemam srca da to nekom priredjujem samo zato sto JA TO ZELIM.Mislim da je rizik prevelik,jer ne mogu da znam kako bi to uticalo na jedan mali slatki nevini zivot..Mozda bi bilo sve ok..ali onaj deo verovatnoce da i ne bi..mi je dovoljan razlog sto sam odustala..Ne bih mogla da podnesem da makar i na trenutak osetim da se to detetu lose odrazava na zivot(zbog cackanja okoline),ili da ono samo ne ume u tome da se snadje.Bilo bi nam oboma strasno...Ne mogu toliko da rizikujem,pa makar i ne imala dete..

Gari, pa daj bre... Ne treba zbog tako neceg da odustanes. Eto, mene su zadirkivali kao malu zbog kilaze i zato sto sam oduvek pomalo bila cudakinja. I imala sam probleme, a roditelji me nisu gay. A ni ja tad nisam znala da volim devojke. A u srednjoj su me bez vecih poteskoca prihvatili onakvu kakva jesam. Najmanji problem u zivotu mi je sto sal lezbejka.
Dete treba nauciti da ne slusa misljenje idiota koji nisu zasluzili da budu saslusani. Nije mi zao sto sam imala problema u osnovnoj. Ako nista, znam da sam mnogo bolja od tih morona. Nema smisla odustati od roditeljstva zbog toga. Evo sada imam divme prijatelje koji su me prihvatili. Zasto ne bi i moje dete bilo prihvaceno?

Naravno da cu jednog dana imati dete- sa devojkom ili bez nje, zavisi od situacije i odluke. Zapravo, ne jedno nego dvoje. Imam jednake sanse da budem dobra mama. Iste sanse kolike imaju i str8 ljudi. Zapravo, zelim dvoje- decaka i devojcicu.
By Speculum Columbae
Ne postoji takva stvar kao dobar roditelj.
Gej, ili strejt - na kraju deca uvek ostanu izjebana u glavu, a onda se začarani krug ponavlja.
Korisnikov avatar
By Srklet
to sam i ja mislio s 18 godina. :D sad mislim da sam vrlo sretan sto imam roditelje kakve imam.
Korisnikov avatar
By DiablO
Mislim da je biti roditelj veoma ozbiljan zadatak. Mnogo volim decu, samo mnogo je i faktora koji bi uticali na odluku da nekada imam dete. Iznad svega potrebno je da budem sa nekim koga neizmerno i u potpunosti volim kao i on mene. Zatim, da bar koliko toliko imamo sličan sistem vrednosti kako ne bismo zbunili dete. Veoma važan faktor je i sredina u kojoj dete odrasta da ne bi bilo diskriminisano zbog toga što ima dva oca ili dve majke. Složićete se da je u Srbiji to nemoguće sigurno narednih 20-ak godina. Sad je tu i pianje da li neko želi da ode iz ove zemlje i koliko godina ima i još mnogo toga... Nije jednostavno kao što žvuči...

Sve u svemu, nikad neću reći nikad ;)
Korisnikov avatar
By Sweet&Sound
Slazem se sa vecinom.Detetu je sigurno vaznije da odrasta srecno bilo ono u str8 ili gej porodici.
By dukkehjem
Nit su svi dobri, nit su svi losi, isto vazi i za strejt parove.
Za sada sam naisao na jednog gej roditelja i odusevljen sam npr. :love:

A sto se tice usvajanja, mislim da su tu cak mnogo vece sanse da su gej roditelji dobri roditelji, odnosno, ako je jedan partner alkoholicar i grubijan, ne bi im dozvolili da dete usvoje, dok neki strejt napravi dete, pa ga lema.
Korisnikov avatar
By Dina
Dukkehjem,
ali to nije ispravno poredjenje. Tom alkoholicaru su dete zato i oduzeli. A gay usvojitelji se porede sa strejt usvojiteljima i u tom smislu se mogu procenjivati kao bolji/gori/isti...

A to je zanimljivo sto si rekao za gay roditelja - kakve gay roditelje znate? Ne secam se da smo o tome pricali, da ne citam sad celu temu opet ali sve mi se cini da smo pisali o nekim imaginarnim licnostima koje negde postoje... a cini mi se zanimljivim da pisemo i prakticno -kakvi su gay roditelji oko nas...

Ja znam jednog koji ima odraslog sina, a on je vec u godinama i ima mladog ljubavnika, uzrasta njegovog sina. Sin je odrastao sa majkom i tipican je strejter i otac kaze da je mnogo bolji sin nego sto je on bio otac. Vidjao ga je samo povremeno a ovaj sad stalno dodje kod njega i nesto bi mu nosio/popravljao i tako...

Drugi je gay koji zivi u hetero braku. On je odlican otac, deca su mu na prvom mestu, sav je posvecen njima. I kaze koliko god zivota da ima odrekao bi se gay zivota za njih i ljubav prema deci. Sto je naravno tuzno da se to dvoje kod njega iskljucuje.

Treci je bio u hetero braku pa se razveo, on je isto divan otac, samo sto je majka odvela dete u inostranstvo. No leta provodi sa njim a posalje ga ona i drugim povodima u toku godine.

Jedan je biseks muskarac i strejt zena. Oni su mi narocito zanimljivi jer je to primer slobodnog braka sa detetom. Od pocetka su imali dogovor o avanturama ali ona je mislila da su kod njega u pitanju zene, njeni ljubavnici su muskarci naravno. U jednom trenutku joj se outovao i ona je to sjajno primila tako da se skroz sad slobodno vidja sa ljubavnicima. Ali on je bas zaljubljen u sopstvenu zenu, oni bas imaju super brak i veliko dete. Oni su mi primer kako ljudi mogu da funkcionisu na sasvim drugim relacijama od uobicajenih...

I znam jos ali eto to su oni iz moje okoline kojih sam se prvo setila...
By dukkehjem
Originally posted by Dina

Dukkehjem,
ali to nije ispravno poredjenje. Tom alkoholicaru su dete zato i oduzeli. A gay usvojitelji se porede sa strejt usvojiteljima i u tom smislu se mogu procenjivati kao bolji/gori/isti...
sta sam hteo da kazem - mnogo su redji istopolni parovi koji do deteta mogu da dodju, a da to nije usvajanjem, dok strejt parovi jednostavno naprave dete.

ali kapiram da poredjenje i nije bas na mestu...

i dobro bi bilo da svi navedu svoje primere, ovaj jedan sto eto znam da je izvrstan roditelj (kolko se meni cini).
By Kragi
1. u ovom trenutku ne jer nisam spreman na to ali bih ga svakako podržao u tome ukoliko on to želi. uz napomenu: 'nesebičnu pomoć možeš da očekuješ ali ne i da me obavezujes' :D Inace sama ideja o gay roditeljima mi je ok
2. da, samo zato što ništa ne radim površno i bez ozbiljne pripreme :D
By Guion Nerville
Daleko sam od razmisljanja o sebi kao buducem roditelju, magloviti su mi trenutno i mnogi koraci koji tome treba da prethode.

Mada, naravno, nadam se da ce jednog dana i to biti legalna mogucnost (usvajanje dece od istopolnih parova), i nema vise mesta ni raznim teorijskim kontra spekulacijama -- znacajna gradja psiholoskih istrazivanja pokazuje i stav je mnogih relevantnih institucija da takvo roditeljstvo po sebi pruza ekvivalentne mogucnosti za razvoj deteta kao i kod dece hetero parova. Medjutim, svakako treba raditi na smanjenju homofobije koja jeste zlo i na tom putu.
Korisnikov avatar
By m..
Originally posted by dukkehjem
Originally posted by Dina

Dukkehjem,
sta sam hteo da kazem - mnogo su redji istopolni parovi koji do deteta mogu da dodju, a da to nije usvajanjem, dok strejt parovi jednostavno naprave dete.

ali kapiram da poredjenje i nije bas na mestu...

i dobro bi bilo da svi navedu svoje primere, ovaj jedan sto eto znam da je izvrstan roditelj (kolko se meni cini).
Imam gay prijatelja koji ima dete koje je napravio na 'pravoslavan nacin', mama deteta ima devojku. Eno dete krenulo u skolu.
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by Banana

Daleko sam od razmisljanja o sebi kao buducem roditelju, magloviti su mi trenutno i mnogi koraci koji tome treba da prethode.

Mada, naravno, nadam se da ce jednog dana i to biti legalna mogucnost (usvajanje dece od istopolnih parova), i nema vise mesta ni raznim teorijskim kontra spekulacijama -- znacajna gradja psiholoskih istrazivanja pokazuje i stav je mnogih relevantnih institucija da takvo roditeljstvo po sebi pruza ekvivalentne mogucnosti za razvoj deteta kao i kod dece hetero parova. Medjutim, svakako treba raditi na smanjenju homofobije koja jeste zlo i na tom putu.
c/p

EDIT

I ovo:
Originally posted by DiablO

Mislim da je biti roditelj veoma ozbiljan zadatak. Mnogo volim decu, samo mnogo je i faktora koji bi uticali na odluku da nekada imam dete. Iznad svega potrebno je da budem sa nekim koga neizmerno i u potpunosti volim kao i on mene. Zatim, da bar koliko toliko imamo sličan sistem vrednosti kako ne bismo zbunili dete. Veoma važan faktor je i sredina u kojoj dete odrasta da ne bi bilo diskriminisano zbog toga što ima dva oca ili dve majke. Složićete se da je u Srbiji to nemoguće sigurno narednih 20-ak godina. Sad je tu i pianje da li neko želi da ode iz ove zemlje i koliko godina ima i još mnogo toga... Nije jednostavno kao što žvuči...

Sve u svemu, nikad neću reći nikad ;)
Sve to isto i ja mislim i osećam.

Hoću da odem iz ove zemlje.
Korisnikov avatar
By neza
Gej sam roditelj,trenutno nemam pratnera,iali nadam se da će ga uskoro biti.
Korisnikov avatar
By Sylar
Klinca u gay zajednicu nebi za ništa dopustio.
Jadan bebač... koliko bi samo taj osuđivanja doživio u ovoj šugavoj zemlji.
Treba razmišljati o djetetu a ne o sebi i partneru.
Dok se samo sjetim kako djeca mogu biti grozna. Kada te jebu što si ovakav ili onakav.
Što bi mu napravili kada bi saznali da ima 2 tate ili 2 mame.
Bojim se i pomisliti. To djete bi bilo psihološki uništeno doživotno.
Na kraju bi narod od njega napravio čudovište koje bi mrzilo sve pedere i lezbe na ovom svijetu.
Samo se nadam da parovi koji maštaju o djetetu...maštaju i o gore navedenom.
Ćuko mi se čini kao bolja opcija :) pogotovo na balkanu.
Po meni je sasvim ok da gej roditelji usvajaju decu...za dete je najvaznije da bude voljeno i da odrasta u toplom i harmonicnom domu... a ne koje su orijentacije roditelji. E sad, to je ok svugde samo ne u ovoj primitivnoj drzavi...jer bi to dete bilo sikanirano. I bila bi veca steta nego korist. Nazalost. Tako da, mozda i ovde za nekih 100 godina.
Ja sam gay roditelj. Imam dvoje dece, cerku i sina. Mogu da napravim paralelu sebe, dok sam bila u braku sa ubedjenjem da sam strejt i sada, kada vise nisam u braku, kada sebe ne ubedjujem u neke stvari. Od kad sam prestala da bezim od cinjenice da volim zene i da sam samo tada srecna, mnogo sam bolji roditelj svojoj deci. Imam vise strpljenja, razumevanja i jedan toliko lep odnos pun poverenja, da sam zaista ponosna na sebe i na cinjenicu da sam pobedila sopstvene predrasude. Mnogo sam otovorenija za neke teme koje su vecini taboo,vec sam vodila neke razgovore sa njima i polako ih priblizavam istini koju sam i od sebe same krila. Ova tema je odlicna, ali mislim da to da li je neko gay ili strejt apsolutno ne moze da ga definise kao dobrog, odnosno loseg roditelja. Svakako je, biti gay u svakom smislu u ovom okruzenju u kojem smo,tezi izbor bez obzira o kojoj temi pricamo ali to je vec, opste poznata stvar...
By Aven
Najvažniji uvjet za dobar odgoj djeteta su dvije (ili više :D) psihički stabilne i zrele osobe, sasvim svejedno kojeg su spola.

Ono što vidim kao prednost gay roditelja jest to da se njima dijete ne dogodi, dakle, to dijete je željeno, a odluka je dobro promišljena i donesena u trenutku kad se osobe smatraju pisihički/fizički/financijski spremne za dijete.

Što se tiče osude okoline, opet smatram da će dvije stabilne osobe pronaći najbolji način da se nose s time. Svakodnevno slušamo i čitamo o bullyingu u školama, a tome sasvim sigurno nisu uzrok roditelji istog spola.

U sklopu mog dreamlanda želja mi je uvijek bila da imam dijete s nekim prijateljem začeto na prirodan način (budući da nemam ni najmanje odbojnosti prema muškom tijelu), da živimo u istoj kući, on sa svojim partnerom na jednom katu, ja sa svojom partnericom na drugom i da to dijete odrasta uz ljubav svih nas. No to je pomalo utopistička želja, ali jako mi je drag taj scenarij. :D
By buducnost
slazem se sa thetree:)zato ako ima koja lezbejka da zeli brak sa gejom a uz to i potomstvo neka se javi.iz montenegra sam pomagajte:)?
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2514252#p2514252]Aven napisao:[/url]Najvažniji uvjet za dobar odgoj djeteta su dvije (ili više :D) psihički stabilne i zrele osobe, sasvim svejedno kojeg su spola.
Prvo što navodiš je preduslov za dobro roditljstvo u svakom slučaju, a drugo - da je svejedno kojeg su pola ni sučajno iz prostog razloga što dvoje istog pola ne mogu imati dete dok se ne "umeša" treći što dalje daje povoda za mnoge analize.
Ono što vidim kao prednost gay roditelja jest to da se njima dijete ne dogodi, dakle, to dijete je željeno, a odluka je dobro promišljena i donesena u trenutku kad se osobe smatraju pisihički/fizički/financijski spremne za dijete.
Isto važi i za heterosekualne roditelje pa čak i kada im se neplanirano rodi dete, budu sjajni roditelji. Ne znam u čemu vidiš prednost gay roditelja!
Što se tiče osude okoline, opet smatram da će dvije stabilne osobe pronaći najbolji način da se nose s time. Svakodnevno slušamo i čitamo o bullyingu u školama, a tome sasvim sigurno nisu uzrok roditelji istog spola.

A šta bi to bilo, npr.?
U sklopu mog dreamlanda želja mi je uvijek bila da imam dijete s nekim prijateljem začeto na prirodan način (budući da nemam ni najmanje odbojnosti prema muškom tijelu), da živimo u istoj kući, on sa svojim partnerom na jednom katu, ja sa svojom partnericom na drugom i da to dijete odrasta uz ljubav svih nas. No to je pomalo utopistička želja, ali jako mi je drag taj scenarij. :D
Scenarij je skoro horor.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
velika devojko, svoju (auto)homofobiju mozes da gurnes sebi u dupe i iskrvaris.

pozdrav.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!