Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Srklet
lol, dzevad galijasevic je totalni freakshow. informiraj se.
Korisnikov avatar
By Vel boy
pa, informiraj me eto ti. :hvala: unaprijed. :trep:

p.s. poznata su mi otprije braca Galijashevic kao neki navodno "autonomashki" (ili tako neshto) aktivisti josh od kraja 80-ih u teshanjsko-maglajskom ili tamo negdje kraju, ali ne znam nishta negativno o Galijashevicima josh.......

edit: dalje, guglao sam o Galijashevicu i koliko vidim boshnjachki nacionalisti i shovinisti (a posebno islamisti) ga mrze, velikosrpski nacionalisti i shovinisti (od shekija :pokazuje: pa nadalje) ga izvrcu na njihov nachin da ga vole i prisvajaju- ali, to je sve njihov problem, i jednih i drugih, ne Galijashevicev. chovjek nije prorkaradzicevski boshnjakomrzac vec nekomunistichki, nedogmatski, neislamistichki, nenacionalistichki Boshnjak musliman evroatlantske i jugoslovenske orijentacije i meni je ok.
e, sad, mozda se on izrazava malo konfuzno i frikasto, ali idejno izgleda da je poshten chovjek, nazalost chesto i neshvacen, te, od strane raznih rezima (bilo dogmatskih jugokomunistichkih u proshlosti, bilo islamistichko velikoboshnjachkih u sadashnjosti), proganjan kao disident.

i, opet, kakve veze ima jedan ochiti rkaradzicevac poput korisnika Sheytana s Galijashevicem i Galijashevic s Sheytanom i inim rkaradzicevcima, ja stvarno ne znam. no, na Sheytanu i inim rkaradzicevcima je da se zanose zabludama :giggle:
Korisnikov avatar
By Sheytan
Sprečen teroristički napad vehabija u Tuzli

Dvojica vehabija uhapšeni su u Tuzli jer su spremali teroristički napad koji je trebalo da bude izveden 15. maja u tom gradu.

Vehabija Maksim Božić (20) iz Bijeljine, uhapšen prošle sedmice u iznajmljenoj kući u tuzlanskom naselju Grabovica, i vlasnik tog objekta Enes Sejranić (23), takođe pripadnik vehabijskog pokreta, osumnjičeni su za terorizam, a istragu od od tuzlanskog tužilaštva preuzelo je Tužilaštvo BiH.

Kako otkrivaju banjalučke "Nezavisne novine", Božić, koji nakon pristupanja vehabijskom pokretu koristi imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed, u pritvoru je jer se opirao hapšenju, a kod njega je pronađena i izvesna količina naoružanja i eksploziva.

Prilikom pretresa prostorija, kako je saopšteno iz tužilaštva BiH, pronađeni su predmeti koji asociraju na improviziranu ekplozivnu napravu, materija koja asocira na eksploziv, uključujući i upaljač, te je pronađeno nekoliko priručnika za rukovanje ekplozivnim sredstvima i napravama.

Istražitelji Agencije za istrage i zaštitu, prema nezvaničnim informacijama banajlučkog lista, došli su do saznanja da bi teroristički napad mogao biti izveden 15. maja na Brčanskoj malti u Tuzli, ali službeno ta informacija nije potvrđena, ni negirana.

Tuzlaci 15. maj slave kao dan kada je odbranjen grad od napada vojnika tadašnje JNA, dok se u Republici Srpskoj obeležava kao dan stradanja više desetina vojnika u "tuzlanskoj koloni".

Ove godine porodice nastradalih vojnika su najavile polaganje cveća i paljenje sveća na Brčanskoj malti, a njihov dolazak ocenjen je skupom visokog rizika i biće angažovano, prema saznanjima lista, više stotina policajaca.

U tekstu se navodi da je pronađeni eksploziv poslat na veštačenje, ali se pretpostavlja da se radi o vrsti C4. Takođe, će biti veštačen i mobitel, za koji se pretpostavlja da je trebalo da posluži za aktiviranje improvizirane eksplozivne naprave.

Uz to, u delu kuće u kojoj je Božić živeo pronađeno je nekoliko ručnih bombi i druge vojne opreme, te otkriveno da su na automobilu koji je koristio falsifikovane registarske tablice.

Na saslušanju u MUP-u TK i Kantonalnom tužilaštvu Tuzla Božić je negirao da su pronađene eksplozivne naprave i oružje njegovi. Tvrdi da ga je prijatelj zamolio da to kod njega uskladišti, ali njegov identitet nije odao.

Tuzlansko tužilaštvo za Sejranića, prema pisanju banjalučkog lista, nije tražilo pritvor, jer je kod njega pronađen samo pištolj za koji nije imao odobrenje.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je i on osumnjičen za krivično delo terorizma.
Korisnikov avatar
By Stripi
Ovo je tema o Ejupu Ganiću. Ako želiš raspravljati o vehabijama otvori drugu temu. Pih, te novajlije :alexis:
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Stripi

Ovo je tema o Ejupu Ganiću. Ako želiš raspravljati o vehabijama otvori drugu temu. Pih, te novajlije :alexis:
Hvala moderatoru Stripiju na obavjesti, no kako smatram da je Ejup Ganić personifikacija svega ružnog što se dogadja u Bosni, nadam se da neće smetati post onima koji iskreno i razumno pristupaju temama, a ne dolaze samo da bi provocirali Srbe.
Korisnikov avatar
By Stripi
Meni ne smeta, to smeta tebi. Dakle, drž' se svojih pravila i ne skreći sa teme.
By Stephen Dedalus
Ejup Ganić je učestvovao u jednom zločinu i treba mu se suditi.
Mene sad zanima kako mu se može suditi u zemlji koju je Hag oslobodio od optužbe da je učestvovala u agresiji na BiH? Zašto mu se ne bi sudilo recimo u Sudanu?
Korisnikov avatar
By Sheytan
Srbi obeležavaju 18. godina od "Tuzlanske kolone"

U Srpskoj se danas obeležava godišnjica stradanja vojnika i starešina JNA pobijenih prilikom povlačenja iz grada. Po prvi put počast žrtvama odata na mestu zločina u Brčanskoj Malti.

Tačan broj žrtava još nije utvrđen, ali prema podacima srpske Vojske u "Tuzlanskoj koloni" poginula su najmanje 92 i ranjena 33 vojnika, a oko 140 je zarobljeno, od kojih su mnogi mučeni.

Na mestu zločina zapaljene su sveće i položene bele ruže, nakon čega je služen verski obred, čime je na miran i dostojanstven način svijetu poslata jasna poruka da se na Brčanskoj malti u Tuzli na današnji dan prije 18 godina desio zločin u kojem su stradala najmanje 92 pripadnika JNA.

Skup, koji su obezbeđivale jake policijske snage Tuzlanskog kantona, prošao je bez bilo kakvih provokacija, a pratilo ga je i nekoliko desetina domaćih i stranih novinara.

Nakon 15-minutnog odavanja pošte na Brčanskoj malti, učesnici skupa su autobusima uz pratnju tuzlanske policije krenuli prema Banj brdu, gdje će ih preuzeti policija Republike Srpske i dopratiti do Bijeljine.

Veliki broj građana Tuzle pratio je prolazak autobusa koji su napuštali grad, a saobraćaj je bio zaustavljen.

U okviru obeležavanja 18. godišnjice, u organizaciji Odbora Vlade RS za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, na Spomen-kosturnici na gradskom groblju Pučile u Bijeljini održan je parastos i polaganje cveća a zatim okrugli sto u zgradi opštine Bijeljina.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se povlačila iz kasarne "Husinska buna" sa oko 200 motornih vozila i oko 600 starešina i vojnika, izveli su 15. maja 1992. godine pripadnici lokalne Teritorijalne odbrane i policije uz pomoć paravojne formacije "Zelene beretke".

Prema sporazumu o mirnom povlačenju JNA sa teritorije BiH, a na osnovu dogovora komandanta kasarne pukovnika Mileta Dubajića i lokalnih vlasti, evakuacija je trebalo da počne u 15:00 časova, ali su lokalne vlasti inscenirale spor oko predaje dela naoružanja TO Tuzla.

Kasnije će se ispostaviti da je to bio deo plana za razmeštanje snajperista na pravcu povlačenja JNA i mestu zasede. Da je napad na kolonu JNA unapred dobro planiran i pripreman pokazale su i zapreke na putevima, kopanje rovova, izrada zaklona, isturanje ježeva i krstila na put i izvlačenje nagaznih mina na kanapu ...

Posle pregovora u kojima je postignut kompromis, evakuacija kasarne počela je u 19:00 časova. U trenutku, kada je poslednja trećina kolone, dolazeći iz Skojevske ulice, prolazila raskrsnicu Brčanska Malta, po njoj je iz okolnih zgrada i zaklona osuta paljba vatrenim oružjem, "zoljama" i drugim zapaljivim sredstvima.

U eksplozijama i plamenu na licu mesta život su izgubila 32 vojnika, a povrede su bile tako teške da je sutradan u bolnici samo sedam žrtava moglo biti identifikovano.

Raspoređeni snajperisti, prvo su pucali i ubijali vozače vojnih vozila da bi ih zaustavili i blokirali dalji prolaz, a onda su pucali u vojnike i sanitetsko osoblje, koji su tako opkoljeni bili laka meta.

Pripadnici TO Tuzla zatim su išli duž zaustavljene kolone i ranjene vojnike brutalno likvidirali u vozilima. Na putu za bolnicu u sanitetskom vozilu pobijeno je 17 ranjenika udarcima čekića u čelo, tela ostalih su noću odvezena na gradsku deponiju i zatrpana buldožerom.

Masakr nedužnih vojnika u Tuzli prenosila je direktno lokalna televizija FS-3, a snimci na kojima se vidi njihovo stradanje, emitovani su u više navrata u Republici Srpskoj (RS) i Srbiji.

Na audio zapisima zabeleženo je kako dežurni u Operativnom štabu javne bezbednosti Tuzla Ilija Jurišić naređuje napad na kolonu navodeći pritom i komande kao što su "pucaj" i "ne dovodi" iz čega se može zaključiti da nije želeo zarobljenike.

Ovaj nekada visoki funkcioner MUP-a BiH, uhapšen je u Beogradu po optužnici Tužilaštva za ratne zločine i osuđen 28. septembra 2009. na 12 godina robije zbog upotrebe nedozvoljenih metoda borbe.

Optužnica ga tereti da je posle naredbe za napad, koju je dobio od pretpostavljenog, izdao naredbu svim muslimansko-hrvatskim jedinicama za napad na kolonu JNA, koja se mirno povlačila iz Tuzle, a pred Apelacionim većem u Beogradu u toku je žalbeni postupak.

Jurišić je, na žalost, jedini u komandnom lancu muslimansko-hrvatskih snaga koji je zasad procesuiran za ovaj strašan ratni zločin. Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu protiv tadašnjeg gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića, komandanta štaba TO Envera Delibegovića i penzionisanog policajca Budimira Nikolića.

Šef Posebnog odelenja Tužilaštva BiH za ratne zločine Dejvid Švendiman se, neposredno pred istek mandata, saglasio "da prikupljeni dokazi ne potkrepljuju optužbe protiv ovih osumnjičenih."

Pred Sudom BiH vodi se samo postupak protiv Izeta Smajića za pokušaj ubistva ranjenog zarobljenika Radovana Krstića kome je stavio pištolj u usta i pucao, ali je ovaj uspeo da preživi.

Haški istražitelji, koji su 2003. godine predmet "Tuzlanska kolona" ustupili sudu BiH, zaključili su upravo suprotno - da ima dovoljno dokaza za pokretanje istrage protiv devet osoba.

Među njima su na prvom mestu tadašnji komandanta lokalne TO Enver Delibegović, bivši načelnik stanice javne bezbednosti Mehmed Bajrić i njegov zamenik Muhamed Brkić, kao i komandant inžinjersko -diverzantske jedinice TO Faruk Prcić.

U timu MUP-a RS za istraživanje ratnih zločina uvereni su da na osnovu više od 2.000 stranica sakupljenih dokumenata, video i audio zapisa i izjava preživelih i očevidaca ima dovoljno dokaza za procesuiranje svih odgovornih za masakr pripadnika JNA u Tuzli.

Centar javne bezbednosti Bijeljina je podneo nadležnom tužilaštvu izveštaj za dopunu krivičnog predmeta "Tuzlanska kolona" i krivične prijave protiv 27 osoba.

Sud BiH ne pokazuje zasad nikakvu nameru da ključne krivce izvede pred lice pravde, a dobar deo osumnjičenih za pokolj vojnika JNA u Tuzli i danas je na vrlo visokim funkcijama u gradu i državnim organima.

Datum napada na kolonu JNA u Tuzli se slavi kao dan "oslobođenja grada", dok je to u RS dan sećanja kada se služi pomen i odaje počast nevinim žrtvama.

Posmrtni ostaci 30 ubijenih vojnika, čiji identitet, uz sve napore nije bilo moguće utvrditi, ekshumirani su iz jedne masovne grobnice u Tuzli i sahranjeni u Bijeljini uz najviše vojne počasti 15. maja 2002. godine u spomen kosturnicu sa velikim mermernim krstom, a na spomen ploči su uklesane reči: "Ova humka mučenika, sveta je kao zemlja srpska".
Korisnikov avatar
By Sheytan
Koncert podrške Ganiću u Domu vojske BiH!?

Nemački diplomata Kristijan Švarc-Šiling, sada predavač u Ganićevoj školi u Sarajevu, navodno organizuje koncert podrške Ejupu Ganiću u Domu Oružanih snaga BiH.

Zamenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac rekao je da u Ministarstvu odbrane ne postoji odluka o ustupanju prostora Doma Oružanih snaga BiH, koji je u vlasništvu Ministarstva, za koncert podrške ratnom članu Predsedništva BiH Ejupu Ganiću.

"Ja sam apsolutno protiv toga. Možda su organizatori to drugačije najavili. Razgovaraću sa ministrom i nastojaću da se koncert podrške Ganiću zabrani. Ne dolazi u obzir da se takav koncert održi u Domu Oružanih snaga BiH", izjavio je Marjanac za sutrašnje "Nezavisne novine".

I ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, kao i njegova zamenica Marina Pendeš, rekli su da nisu znali za nameru održavanja koncerta podrške Ganiću u Domu Oružanih snaga.

Koncert na kome će, prema najavi, 20. maja nastupiti mlada violinistkinja iz Nemačke Rebeka Hartman i pijanistkinja iz Italije Serena Stela, organizuje bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling, a suorganizator je Javna ustanova "Sarajevo Art".

Održavanje koncerta najavila je Tijana Vignjević u ime organizatora.

Švarc-Šiling sada je predavač u Sarajevskoj školi nauke i tehnologije, čiji je vlasnik Ganić.

"Želeli smo da u čast Ejupa Ganića organizujemo ovaj koncert, uz želju i očekivanje njegovog skorog povratka u BiH", rekla je Vignjevićeva za federalne medije.

Ejup Ganić, bivši član Predsedništva Republike BiH, uhapšen je 1. marta ove godine u Londonu po zahtevu Srbije čije ga pravosuđe tereti za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Odobrena mu je odbrana sa slobode uz kauciju, a pred britanskim pravosuđem u toku je proces po zahtevu Srbije za njegovim izručenjem.

Političari iz Republike Srpske protestovali su zbog dosadašnjeg aktivnog učešća Harisa Silajdžića, predsedavajućeg Predsedništva BiH, i njegovog kabineta u "odbrani" Ejupa Ganića pred britanskim pravosuđem.

Pravosudni organi Srbije pokrenuli su u slučaju "Dobrovoljačka" istragu protiv Ganića u decembru 2008. godine.
Korisnikov avatar
By Stripi
Nek pitaju Kukanjca, možda on nema ništa protiv koncerta.
Korisnikov avatar
By 2kune
ako Srbija procesuira Ejupa za ratni zločin u BiH građanskom ratu, da li ona time priznaje da je zapravo u tom ratu učestvovala kao agresor sa svojom vojskom i ispravlja historijsku pogrešku da se tu radi o nekakvom građanskom ratu a ne o običnoj agresiji? :vogue:
Korisnikov avatar
By Incubus
Originally posted by Sheytan
Originally posted by mythe

zlocinac i lopov, sta drugo reci. Potpuno isti kao i Radovan Karadzic.
Nikako se ne može reći kao i Radovan Karadžić.

Evo, zašto:

Porodica nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića gotovo godinu dana ga nije posetila u Hagu zbog nedostatka novca. Dok je živeo pod indentitetom dr Dragan Dabić, Karadžić je morao da radi da bi preživeo. On ni njegova porodica nisu nikakvi lopovi, a da li je i koliki zločinac utvrdjuje sud.

Istovremeno, Haris Silajdžić na račun svih građana BiH pomaže osumnjičenom za ratne zločine Ejupu Ganiću koji ima basnoslovno bogatstvo stečeno lopovlukom u ratu.

Znaš li uopšte šta si napisao?!
Kada je moj grad u Bosni trebao da ''padne'' ili bolje rečeno dođe pod upravu muslimanskih snaga u njega je stigla delegacija sa Karadžićem na čelu i pokupila sav novac iz trezora,u šali se govorilo da je ostalo 10 Deutsch Maraka,znam jer je moj otac tada radio u trezoru.Dakle toliko o Karadžićevoj ispravnosti,altruizmu i strepnji o sudbini bosanskih Srba.

A Ganić,hmm to treba sud da odluči.Smatram da jeste kriminalac,lopov ali se ne usuđujem da ga okarakterišem kao zločinca,kao što je neko već napisao.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Incubus

zlocinac i lopov, sta drugo reci. Potpuno isti kao i Radovan Karadzic.
Nikako se ne može reći kao i Radovan Karadžić.

Evo, zašto:

Porodica nekadašnjeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića gotovo godinu dana ga nije posetila u Hagu zbog nedostatka novca. Dok je živeo pod indentitetom dr Dragan Dabić, Karadžić je morao da radi da bi preživeo. On ni njegova porodica nisu nikakvi lopovi, a da li je i koliki zločinac utvrdjuje sud.

Istovremeno, Haris Silajdžić na račun svih građana BiH pomaže osumnjičenom za ratne zločine Ejupu Ganiću koji ima basnoslovno bogatstvo stečeno lopovlukom u ratu.

Znaš li uopšte šta si napisao?!
Kada je moj grad u Bosni trebao da ''padne'' ili bolje rečeno dođe pod upravu muslimanskih snaga u njega je stigla delegacija sa Karadžićem na čelu i pokupila sav novac iz trezora,u šali se govorilo da je ostalo 10 Deutsch Maraka,znam jer je moj otac tada radio u trezoru.Dakle toliko o Karadžićevoj ispravnosti,altruizmu i strepnji o sudbini bosanskih Srba.

A Ganić,hmm to treba sud da odluči.Smatram da jeste kriminalac,lopov ali se ne usuđujem da ga okarakterišem kao zločinca,kao što je neko već napisao.
To što si napisao, i ono što je sada istina o finansijskom stanju porodice Karadžić, mogu samo uputiti na logičan zaključak da on novac nije uzimao za sebe, već za ratne potrebe.

A o krivici Ganića, mislim da ima i te kako dovoljno elemenata da se proglasi i osudi kao ratni zločinac. No, slažem se da je to posao pravosudja.
Korisnikov avatar
By Srklet
ako ti radovana karadzica smatras svojim, to ne znaci da ja franju tudjmana smatram svojim. :hand:

tako je to u zivotu, jel... razlicitim ljudima su vazne razlicite stvari.
pa je tebi jako vazno sto si srbin, dok mene totalno boli kurac sto sam gradjanin republike hrvatske, osim sto s njenim pasosem lako putujem po svijetu. :)
By mythe
Incubus says
"Kada je moj grad u Bosni trebao da ''padne'' ili bolje rečeno dođe pod upravu muslimanskih snaga u njega je stigla delegacija sa Karadžićem na čelu i pokupila sav novac iz trezora,u šali se govorilo da je ostalo 10 Deutsch Maraka,znam jer je moj otac tada radio u trezoru.Dakle toliko o Karadžićevoj ispravnosti,altruizmu i strepnji o sudbini bosanskih Srba."

tacno, Radovan Karadzic je pre svega jedna velika lopuza, prevarant, varalica, lopov....zadnjih dana svoje vlasti (pre nego sto je ovlasti preneo na Bilju Plavsic) je prerusen u doktora, u belom mantilu, usao u zgradu SDK u Banjaluki i pokupio oko 30 miliona DEM! Pitam se samo zasto se tom lopovu nije sudilo za te stvari?
Korisnikov avatar
By Sheytan
Možeš ti biti i protiv Franje, ali zahvaljujući najvećim delom njegovim zločinima imaš taj pasoš s kojim možeš putovati ...

Mislim, tako nekako ... Potpuino nebitno na ličnoj razini...

Mislim, u tom stilu je "tvoj", koliko i Karadžić "moj" ...

.
Korisnikov avatar
By Srklet

tacno, Radovan Karadzic je pre svega jedna velika lopuza, prevarant, varalica, lopov....zadnjih dana svoje vlasti (pre nego sto je ovlasti preneo na Bilju Plavsic) je prerusen u doktora, u belom mantilu, usao u zgradu SDK u Banjaluki i pokupio oko 30 miliona DEM! Pitam se samo zasto se tom lopovu nije sudilo za te stvari?
doista, kako nije?! :iskolacen:
By mythe
plus sto ima bezbroj prica gastarbeitera i biznismena koji kazu da su davali Radovanu na ruke velike sume novca za 'obranu Republike Srpske' a pritom cak ni priznanicu dobili nisu...
Korisnikov avatar
By Sheytan
Zabraniti koncert podrške Ganiću

Zamjenik ministra odbrane BiH Živko Marjanac rekao je da u Ministarstvu odbrane ne postoji odluka o ustupanju prostora Doma Oružanih snaga BiH, koji je u vlasništvu Ministarstva, za koncert podrške ratnom članu Predsjedništva BiH Ejupu Ganiću.

"Ja sam apsolutno protiv toga. Možda su organizatori to drugačije najavili. Razgovaraću sa ministrom i nastojaću da se koncert podrške Ganiću zabrani. Ne dolazi u obzir da se takav koncert održi u Domu Oružanih snaga BiH", izjavio je Marjanac za "Nezavisne novine".

I ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, kao i njegov zamjenik Marina Pendeš, rekli su da nisu znali za namjeru održavanja koncerta podrške Ganiću u Domu Oružanih snaga.

Koncert na kome će, prema najavi, 20. maja nastupiti mlada violinistkinja iz Njemačke Rebeka Hartman, te pijanistkinja iz Italije Serena Stela, organizuje bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling, a suorganizator je Javna ustanova "Sarajevo Art".

Održavanje koncerta najavila je Tijana Vignjević u ime organizatora Kristijana Švarc-Šilinga. Ovaj njemački diplomata sada je predavač u Sarajevskoj školi nauke i tehnologije, čiji je vlasnik Ganić.

"Željeli smo da, u čast Ejupa Ganića, organizujemo ovaj koncert, uz želju i očekivanje njegovog skorog povratka u BiH", rekla je Vignjevićeva za federalne medije.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Miladin Milojčić rekao je za "Glas Srpske" rekao je da postoji odluka ministra Cikotića od 19. aprila kojom je predviđeno da 20. maja u prostorijama Doma Oružanih snaga nastupaju umjetnici na violini i klaviru, ali da se u zahtjevu "Sarajevo arta" za održavanjem koncerta nigdje ne pominje da se koncert održava u čast Ganića.

Milojčić je rekao da je taj zahtjev prošao kompletnu proceduru i da je Zajednički štab dostavio informaciju da su prostorije slobodne, a ministar donio odluku.

"Ukoliko se bilo šta prepozna što bi upućivalo na bilo kakvu podršku Ganiću, istog časa ću svoje naređenje da se prostorije ustupe staviti van snage", rekao je Milojčić i dodao da nikakvo održavanje koncerta u čast Ganića u prostorijama Oružanih snaga ne dolazi u obzir i da se ta zloupotreba sigurno neće dozvoliti.

Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva Republike BiH, uhapšen je 1. marta ove godine u Londonu po zahtjevu Srbije čije ga pravosuđe tereti za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Odobrena mu je odbrana sa slobode uz kauciju, a pred britanskim pravosuđem u toku je proces po zahtjevu Srbije za njegovim izručenjem.

Političari iz Republike Srpske protestovali su zbog dosadašnjeg aktivnog učešća Harisa Silajdžića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, i njegovog kabineta u "odbrani" Ejupa Ganića pred britanskim pravosuđem.

Pravosudni organi Srbije pokrenuli su u slučaju "Dobrovoljačka" istragu protiv Ganića u decembru 2008. godine.
Korisnikov avatar
By Stripi

Možeš ti biti i protiv Franje, ali zahvaljujući najvećim delom njegovim zločinima imaš taj pasoš s kojim možeš putovati ...

Mislim, tako nekako ... Potpuino nebitno na ličnoj razini...

Mislim, u tom stilu je "tvoj", koliko i Karadžić "moj" ...

.
? :pucaodsmeha:
Tako se može reći da zahvaljujući Franji mnogi Srbi u Hrvatskoj i oni koji su iz Hrvatske protjerani imaju hrvatske dokumente koji uključuju i pasoš. I da je Franjo i njihov. Fakat si frik na kub :lol:
Mislim, ništa na ličnoj razini.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević otputovao je danas u London kako bi sa britanskim kolegama razmenio informacije o bivšem članu ratnog predsedništva BiH Ejupu Ganiću, čije izručenje traži Srbija zbog sumnji za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Sarajevu, 1992. godine.

Vukčević će "sa predstavnicima Kraljevske tužilačke službe razmeniti informacije i podatke vezane za zahtev odbrane Ganića za osporavanje nadležnosti suda u ekstradicionom postupku protiv bivšeg člana ratnog predsedništva BiH", saopštilo je srpsko tužilaštvo.

Ročište povodom zahteva odbrane za osporavanje nadležnosti suda u slučaju ekstradicije Ganića na zahtev Srbije zakazano je za 11. jun pred Magistratskim sudom u Vestminsteru, dok je glavno ročište zakazano u periodu od 5. do 9. jula, navodi se u saopštenju.

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu u Londonu po zahtevu Srbije zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici prilikom povlačenja iz Sarajeva 3. maja 1992. godine kada je poginulo najmanje 18 vojnika a 22 ih je ranjeno.
Korisnikov avatar
By 2kune
hoće li i kraljica biti prisutna? :merlinka:
Korisnikov avatar
By Sheytan
Rasprava o zahtevu za izručenje Ganića

LONDON – Pred većem Suda za ekstradicije u Londonu će sutra početi glavna rasprava provodom zahteva Srbije za izručenje bivšeg člana ratnog Predsedništva BiH Ejupa Ganića, najavio je srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Na tom ročištu koje je predviđeno da traje naredne dve sedmice, od 5. do 14. jula, raspravljaće se o zahtevu za Ganićevo izručenje kako bi se u Srbiji okončao postupak protiv njega koji je u fazi istrage, izjavio je Vukčević Tanjugu.

On je rekao da očekuje da će sud pozitivno rešiti naš zahtev „u kratkom roku, ako ne i odmah po završetku rasprave”, ističući da su engleskom sudu dostavljeni svi spisi i dokumetacija koja je bila zatražena.

„Mi smo im ponudili isključivo pravnu argumentaciju, na osnovu koje smatramo da postoji određena količina sumnje da je Ganić izvršilac krivičnog dela ratnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici, kako smo naveli u zahtevu za ekstrradiciju”, naglasio je Vukčević.
Korisnikov avatar
By Sheytan
BBC: Oštro unakrsno ispitivanje svedoka Ganićeve odbrane

Pred sudom u londonskoj opštini Vestminster nastavljen ee glavni pretres po zahtevu Srbije za izručenje bivšeg člana Predsedništva BiH, Ejupa Ganića, koga Beograd tereti za ratne zločine.

U tom postupku reč je dobila odbrana koja je izvela svog prvog svedoka.

Ganićeva advokati kažu da su odgovornost njihovog klijenta za događanja u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine istražila dva međunarodna tužioca - prvi u Hagu, drugi u Sarajevu - i u oba slučaja su zaključili da nema osnova za podizanje optužnice.

Pred sud su juče doveli jednog od njih, Filipa Olkoka, koji je do pre nekoliko meseci bio međunarodni tužilac u Sarajevu.

Jedan od advokata Stiven DŽentl zadovoljan je onim što je taj svedok rekao:

"Mislim da je dao iskaz koji će u velikoj meri doprineti utvrđivanju istine. On je nezavisni stručnjak na koga se mi oslanjamo. Jasno je rekao da je sproveo vrlo detaljnu istragu i došao do zaključka da nema dokaza protiv doktora Ganića."

Bivši tužilac u ulozi svedoka je rekao da je na početku rata u Sarajevu delovalo više muslimanskih naoružanih grupa - od Zelenih beretki i Patriotske lige, do teritorijalne odbrane i kriminalnih grupa - te da je teško zamisliti da je nad njima postojala jedinstvena komanda.

Takođe je kazao da je nemoguće utvrditi koja je grupa otvorila vatru na vojna ambulantna kola, vojnu bolnicu i napokon na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici. Ako nisu poznati napadači onda nema ni dokaza da ih je kontrolisao Ganić, naglasio je Olkok.

Takođe je rekao da je u istrazi nepobitno ustanovio da nije istinita tvrdnja srpskog tužilaštva da je Ganić učestvovao u dogovaranju oko povlačenja kolone JNA koja će biti napadnuta.

Zamenika srpskog tužioca za ratne zločine Milana Petrovića koji prati postupak u Lonodnu BBC je pitao da li je time pao u vodu važan element beogradske optužnice.

"Dokazi ukazuju na suprotan zaključak, i to će se pokazati tokom svedočenja koja slede", odgovorio je Petrović.

Oštro unakrsno ispitivanje

Svedok odbrane se suočio sa prilično oštrim unakrsnim ispitivanjem britanskog tužioca DŽemsa Luisa koji zastupa Srbiju.

Luis je iz dokaznog materijala koji mu je prosleđen iz Beograda pročitao izjave komandanata muslimanskih snaga iz tog vremena koji govore da slušaju Ganićeva naređenja, budući da je predsednik Predsedništva Izetbegović najpre bio odsutan, a potom ga je u nekoj vrsti pritvora držala JNA.

Olkok je priznao da se na te izjave može gledati kao na pokazatelj da je Ganić imao kontrolu, ali da on u istrazi koju je vodio do takvog zaključka nije došao.

Na pitanje zašto dok je vodio istragu nije saslušao samog Ganića, svedok je odgovorio da nije procenio da je to potrebno.

BBC je pitao jednog od Ganićevih branilaca Stivena DŽentla, nije li njihov svedok tokom unakrsnog ispitivanja ipak priznao da je moguće da je Ganić kontrolisao naoružane grupe koje su otvorile vatru u Dobrovoljačkoj ulici.

"Ne bih rekao da je to priznao, ja to svakako nisam čuo."

Zamenik srpskog tužioca Milan Petrović je međutim siguran da je unakrsno ispitivanje bivšeg tužioca pokazalo da je načinio greške dok je vodio istragu o Ganiću.

Tokom svedočenja Filipa Olkoka je inače utvrđeno da je on, dok je vodio istragu razgovarao sa ista dva zaštićena svedoka koji su tužiocima iz Beograda dali iskaze tereteći Ganića.

Za razliku od srpskog tužilaštva Olkok smatra da ta dva svedoka nisu kredibilni. Jednog je opisao kao sitnog kriminalca, drugog kao nedovoljno upućenog pripadnika jedne od muslimanskih naoružanih grupa s početka rata. Svedok odbrane je takođe izrazio uverenje da Ganiću u Srbiji ne bi moglo da bude organizovano pošteno suđenje.

Milan Petrović iz srpskog tužilaštva to odlučno odbacuje.

Unakrsno ispitivanje Filipa Olkoka se nastavlja.

"Zloupotreba sudstva"

Ganićevi advokati su izjavili da Srbija, kako su rekli, zloupotrebljava britansko sudstvo zahtevom da on bude izručen Srbiji.

Dodali su da su srpska optužnica i zahtev za izučenje politički motivisani.

Glavni argument advokata odbrane je da su navodi o Ganićevoj odgovornosti za ratne zločine 2. i 3. maja 1993. godine u Sarajevu već dva puta istraženi od strane Haškog tribunala i od strane međunarodnog tužioca suda u BiH Filipa Olkoka.

Tu je, tvrdi odbrana, zaključeno da nema osnova za krivično gonjenje Ejupa Ganića i Srbija u ovom zahtevu za izručenje nije ponudila ništa novo.

Drugi argument odbrane je da Ganić u Srbiji ne bi mogao da očekuje fer i pošteno suđenje, odnoso da bi on u Srbiji, kako je rekao jed an njegov advokat, "bio tretiran kao demonizovani vođa mrskog neprijatelja".

Ključni argument Ganićevih advokata je da su uslovi za povlačenje kolone JNA iz Sarajeva bilo dogovoreni između Alije Izetbegovića, koji je tada bio praktično u pritvoru JNA, i generala JNA Kukanjca, te da Ganić nikada nije prihvatio te uslove, pa ne može da snosi odgovornost.

Argumenti tužilaštva

Britansko tužilaštvo, koje u ovom procesu zastupa Srbiju, nastojalo je da pokaže da postoji dovoljno osnova da se Ganić izvede pred sud.

Dve strane su se prvog dana rasprave sukobile i oko zaštićenog svedoka koji je srpskom tužilaštvu dao izjavu tereteći Ganića, ali se neće pojaviti na sudu u Londonu.

Britanski tužioci u sudnicu su uneli malo brdo materijala kojim su ih snabdele kolege iz Beograda.

Osim debelih fascikli punih dokumenata uneli su i mapu Sarajeva i dva DVD- sa video snimcima tragičnih događaja u tom gradu 2. i 3. maja 1992. godine.

Bilo je potrebno malo vremena da se u sudu nađe DVD plejer sa kojeg srpski diskovi mogu da se gledaju, i nakon što je taj problem rešen tužioci su uz povremeno sufliranje dvojice ljudi iz Beograda počeli da iznose argumentaciju.

"Briljantno izlaganje"

Prvi deo posla je bio da sudiju ubede da su u 2. i 3. maja u Sarajevu počinjena dela koja spadaju u ratne zločine. Detaljno su govorili o napadima na Dom JNA, na vojna ambulantna vozila, na vojnu bolnicu i, napokon, u Dobrovoljačkoj ulici, na kolonu JNA koja se povlačila iz grada.

Drugi zadatak je bio da pokažu da ima dovoljno razloga da se Ejupu Ganiću zbog toga sudi.

Britanski tužioci su, pozivajući se, između ostalog, na transkripte snimljenih razgovora preko radio veze, nastojali da pokažu da su te napade izvršile Zelene beretke i Teritorijalna odbrana - snage koje je, kako tvrde, kontrolisalo Predsedništvo BiH, na čijem je čelu tih dana bio Ganić, jer je Aliju Izetbegovića u nekoj vrsti pritvora držala JNA.

Milan Petrović, zamenik srpskog tužioca za ratne zločine, izjavio je za BBC da je veoma zadovoljan načinom na koji britansko tužilaštvo izlaže ono do čega su u istrazi o Ganiću došli u Beogradu. On je izlaganje britanskog kolege nazvao briljantnim.

Pretres će trajati do srede sledeće nedelje. Prvostepena presuda, na koju postoji mogućnost žalbe, očekuje se nedelju ili dve nakon toga.

(BBC)
Korisnikov avatar
By valovnica
Ama to treba rešavati po kratkom postupku. Kao Mosad.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!