Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Srbija bez duvanskog dima !?

ДА
24
75%
НЕ
8
25%
Korisnikov avatar
By *STATUS*
Stroži zakon o zabrani pušenja
Zakon o zabrani pušenja u Skupštini Srbije. Zakon predviđa potpunu zabranu u javnim prostorima. Kazne i do milion dinara.

Pred poslanicima Skupštine Srbije nalazi se Predlog zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu. Taj Zakon predviđa potpunu zabranu pušenja u javnom zatvorenom prostoru i javnom prevozu, kao i u taksiju.

Za nepoštovanje odredaba predviđene su kazne od 5 hiljada do milion dinara. Potpuna zabrana pušenja odnosiće se i na Skupštinu Srbije. Zakon predviđa da škole, bolnice, domovi zdravlja budu mesta bez duvanskog dima.

Apsolutna zabrana pušenja odnosi se i na sva mesta gde se proizvode i prodaju lekovi ili hrana, kao i na sve državne i javne institucije.

Od zabrane su delimčno izuzeti ugostiteljskih objekti.Vlasnici objekata manjih od 80 kvadarata, mogu da se odluče da li će se u njima pušiti ili ne, dok veći objekti moraju da ih podeli na pušački i nepušači deo. Ni skupštini se neće gledati kroz prste.

“Što se tiče Skupštine Srbije, ovde ce biti pošto se radi o javnom prostoru ovde će u potpunosti biti zabranjeno konzumiranje duvana . Kompromis koji napravljen tice se isključio ugostiteljskih objeketa”, kaže Simo Vuković iz Odbora za zdravlje Skupštine Srbije.

U teoriji lepo zvuči, ali je pitanje kako će to izgledati u praksi, budući da u parlamentu ima strastvenih pušača.

Među poslancima ima i onih koji jedva čekaju zabranu pušenja, ali onih koji imaju razumevanja za loše navike svojih kolega,

“Ja sam nepušač, nikad nisam zapalio cigarertu. Meni je drago gde kod da se pojavim i vidim da nema pusenja, izuzetno mi smeta. Pušači nemaju milosti , oni-em truju sebe, em truju druge. To je diskriminacija”, rekao je predsednik Nove Srbije, Velimir Ilić.

“Zabrane ne daju rezultate, osim kad su u pitanju političke stranke , što se tiče pušenja tu bi, kao i svudge, trebalo naći prostor gde bi moglo da se puši, i to je rešenje koje ima smisla. Ako zabranite potpuno, biće više kršenje tog pravila, nego ako ostavite prostor gde se taj porok može upražnjavati”, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, kaže Nenad Čanak.

Zakon predviđa da oni koji budu pušili na radnom mestu ili u prostoriji gde se održavaju sastanci, moraće da plate 5.000 dinara.

Ukoliko se ne sprovede zabrana pušenja u zatvorenom javnom prostoru, novčana kazna za pravno lice biće između 500.000 dinara i milion dinara, a odgovorno lice kažnjava se od 30.000 dinara do 50.000 dinara.

Zakon će stupiti na snagu 180 dana po usvajanju u parlamentu.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by *STATUS*
Od zabrane su delimčno izuzeti ugostiteljskih objekti.Vlasnici objekata manjih od 80 kvadarata, mogu da se odluče da li će se u njima pušiti ili ne, dok veći objekti moraju da ih podeli na pušački i nepušači deo. Ni skupštini se neće gledati kroz prste.
svaka kafana ima vise od 80 kvadrata. da bi podela na pusacki i nepusacki deo imala smisla u kontekstu zastite nepusaca od pasivnog pusenja, objekat bi morao ozbiljno da se renovira. zamislimo sada jednu kafanu sa prepoznatljivim izgledom i atmosferom, recimo u skadarliji. kako se zove bajka u kojoj ce vlasnici svih tih kafana i splavova da ispostuju to?
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ja sam za zabranu duvanskog dima na svim javnim mestima.
Ali bojim se da će svi manji objekti odabrati da budu mesta za pušače, a ni da veći objekti neće dobro podeliti prostorije, tako da će dim nastaviti da nas guši i dalje...
Korisnikov avatar
By *deni*
Ne raduje me ovaj zakon, jer mi drastično ograničava pravo da pušim kad i gde mi se prohte.
:cigareta:
Korisnikov avatar
By *STATUS*
Апсолутно сам за усвајање овог закона јер мислим да је дошло крајње време да се држава позабави овим проблемом и да коначно непушачи буду заштићени....

Ко жели да пуши, да смрди на дим, нека то ради, али што даље од нас непушача... Да смо хтели да пушимо, пушили би, а овако нас непушачи трују против наше воље....

:bicikl:
Korisnikov avatar
By Mage
Naizad :up:

Više mi je pun kurac i cigara i dima
Korisnikov avatar
By *deni*
Ma da, sve je savršeno, inače vas ništa ne truje, samo smo vam mi pušači, eto, narušavali "Plavu lagunu" u kojoj živite.
Nije nego.
:roll:
Korisnikov avatar
By ns.happy
a kakva je kurva ova srbija, to nije normalno... pa vlada se obavezala da nece remetiti poslovanje duvanske industrije ne znam koliko godina, to je bio uslov na koji se obavezala prilikom privatizacije...
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by *deni*

Ma da, sve je savršeno, inače vas ništa ne truje, samo smo vam mi pušači, eto, narušavali "Plavu lagunu" u kojoj živite.
Nije nego.
:roll:
Recimo da mi je dosta da kada god negde izađem, pa makar i na kafu, smrdim na dim posle ceo dan. I pošto 95% ljudi oko mene puši cigare, non stop mi ide odvratna dimčina u facu i truje me.

Slažem se da svako ima prava da radi sa sobom šta hoće, ali kada to narušava zdravlje drugih ljudi, skroz je druga priča :kosach:
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by ns.happy

a kakva je kurva ova srbija, to nije normalno... pa vlada se obavezala da nece remetiti poslovanje duvanske industrije ne znam koliko godina, to je bio uslov na koji se obavezala prilikom privatizacije...
Doneti zakon 2010. godine a koji ne podrazumeva totalnu zabranu pusenja i jeste kompromis ka duvanskoj industriji ma shta ljubitelji of poison`n`stink mislili o tome. :sladoled:
By ~ Le Saint X ~
Nadam se da ce zaista zaziveti
i
da ce kaznjavati one koji se ne pridrzavaju toga

Smucilo mi se vise da budem manjina u prostorijama gde svi pushe
i da zbog toga se osecam neprijatno
Korisnikov avatar
By colorado
Stoooo bih jaaa bio sreeeecaaaan...

Ali naglasak je na potencijalu. Mislim da skoro nece preci u buduce vreme. :-/
Korisnikov avatar
By Tungi
Izgleda da sam jedini koji je birao NE:cigareta:
Korisnikov avatar
By Crazy_Bee
jesam pusac (od skoro ponovo) i nisam glasala. meni je iskreno svejedno. i mogu i ne moram da zapalim kad izadjem negde. umem da se savladam zelju za niktotinom.
ali vec mogu da zamislim scenu u nekim osrednjim lokalima gde bi moglo biti zabranjeno pusenje, kako DJ ili ko god nastupa najavljuje "a sada sada, dragi nasi i vasi, molim vas da napravimo pauzu od 10tak min", i 2/3 mase (ako ne i vise) istrcava napolje i divljaci pusi te jadne slatke cigarice. :lol: :cigareta:
Korisnikov avatar
By boy89
Valjda ce zaziveti....al kako se zakoni kod nas postuju, ko zna,al stvarno bih voleo da zazivi
Korisnikov avatar
By Stripi
Welcome to my world :lol:
Kad su oni počeli pričati o tome onda će se to i dogoditi. Evo, kod nas u dva navrata zabranjivali, pa popuštali pa će totalno zabraniti u ugostiteljskim objektima. Tja, šta da se radi, nek se snalazi ko i kako umije.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Mislim da je to samo polovina posla.
Sledeca polovina je podizanje cene cigareta za toliko da prosecnom stanovniku zemlje Srbadije jednostavno bude previse da kupi paklu cigara (da ne bude da pricam napamet, u zemljama Zapadne Evrope cigarete kostaju od 3 eura navise. Pa da vidim baju koji ce popusiti 300 dinarijusa svaki dan).
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by Stripi

Welcome to my world :lol:
Kad su oni počeli pričati o tome onda će se to i dogoditi. Evo, kod nas u dva navrata zabranjivali, pa popuštali pa će totalno zabraniti u ugostiteljskim objektima. Tja, šta da se radi, nek se snalazi ko i kako umije.
da,znam da se rat vodio pred turističku sezonu-i bogami su ljudi poštovali...ja sam mislio da će na moru biti malo opuštenije,al jok!

šta je sad bilo-ponovo može...:srbin:
By Kala
Strastveno podržavam!
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by Wilhelmina

Sledeca polovina je podizanje cene cigareta za toliko da prosecnom stanovniku zemlje Srbadije jednostavno bude previse da kupi paklu cigara (da ne bude da pricam napamet, u zemljama Zapadne Evrope cigarete kostaju od 3 eura navise. Pa da vidim baju koji ce popusiti 300 dinarijusa svaki dan).
:up:

A inače glasah "za".
Korisnikov avatar
By Police
Ja sam protiv, zasto zabranjivati pusenje, neka pusi ko, gde i kome hoce ;)
Korisnikov avatar
By ns.happy
cigara bez dima, kafana bez boemaaaaa... pevao nekad dzej. :lol:

ma hajte. u meku je zabranjeno pusenje. idite. pijte milk sejk. :smeh: ali gledajte da nema aspartama (ili od cega se vec status to uplasio neki dan pa prestao da zvace orbit :lol: )
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by ns.happy

cigara bez dima, kafana bez boemaaaaa... pevao nekad dzej. :lol:

ma hajte. u meku je zabranjeno pusenje. idite. pijte milk sejk. :smeh: ali gledajte da nema aspartama (ili od cega se vec status to uplasio neki dan pa prestao da zvace orbit :lol: )

Fructal people:awesome:

:roflmao: :lol:
Korisnikov avatar
By Frey
Podržavam. Ali ako se izuzmu kafane!
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by SvakiMarkoRadiNaopako
Originally posted by Wilhelmina

:up:

A inače glasah "za".
Mišljenja sam da bi to poskupljenje duvana u Srbiji pojačalo i ovako proključale socijalne tenzije i da bi se povećao i ovako veliki broj slučajeva nasilja među ljudima.
Nervoza je i bez poskupljenja duvana na vrlo visokom nivou.
Pa sad uskrati narodu i to zadovoljstvo da purnja, pa ćeš da vidiš belaja.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!