Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Do, re, mi, fa, sol, la, si, do

Moderatori: Hys., Moderators

Korisnikov avatar
By ultraviolet
daj onu prošlogodišnju.

ok, edit.. niej prošlogodišnja. ček'!

evo.

''
Korisnikov avatar
By blabla54380
e kad smo kod siptara, jel ucestvuje na tim eurosongovima i kosovo? kakva je situacija sa tim?
Korisnikov avatar
By Sunce
Melos? Meni je drazi juznjacki: albanski, grcki, makedonski. Srpski melos, pogotovo iz Sumadije, ne podnosim. Mnogo mi je mlak.
By Kragi
^ jao pesmica jeste simpaticna, samo gde je albanski melos u klasicnoj ES pop pesmi? :nesiguran:

i ne kontam kakve veze Eurosong ima sa nasim melosom? :blenta: odnosno sta je poenta toga da se otvori tema 'albanske pesme na ES' da bi rekao da ti se njihov melos dopada vise nego nas? :D :D :D
Korisnikov avatar
By Sunce
Da, otvorio sam temu samo zato da bih rekao da mi je zanimljiviji albanski melos od onog iz Sumadije. Vise mi se dopada ritam, intenzivnije su mi melodije i tananije.
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by Kragi

^ jao pesmica jeste simpaticna, samo gde je albanski melos u klasicnoj ES pop pesmi? :nesiguran:

i ne kontam kakve veze Eurosong ima sa nasim melosom? :blenta:
Pa i pop pesma je odredjeni melos, o tome sam mislio.

Posto mi uvek saljemo pesme sa etno motivima, onda dakako da moze da se oseti "nas" melos na Eurosongu. Buduci da i druge zemlje salju primese etna na Eurosong, :opatica: je poredila izvore sa primesama. :zen:
By Kragi
pre svega, ja samo zivim u sumadiji, pa iako je volim ne moze da mi smeta to sto se nekome ne dopada melos iz ovih krajeva niti to mogu licno da shvatim - jerbo su mi koreni malo juznije ;) dakle, nije poenta u tome :D
By Kragi
Originally posted by Sunce

i ne kontam kakve veze Eurosong ima sa nasim melosom? :blenta:
Pa i pop pesma je odredjeni melos, o tome sam mislio.

Posto mi uvek saljemo pesme sa etno motivima, onda dakako da moze da se oseti "nas" melos na Eurosongu. Buduci da i druge zemlje salju primese etna na Eurosong, :opatica: je poredila izvore sa primesama. :zen:
da ali si u uvodnom postu pomenuo izraz 'narodni melos' a kasnije bio jos precizniji podelivsi ga na sumadijski tj. srpski, grcki itd. a pesma nema veze sa tim 'narodnim melosom' :D
hajde reci mi da bi znao da pesmu peva Albanka, odnosno da melodija vuce albanske korene (da kojim slucajem vec ne nas)?
Korisnikov avatar
By Sunce
Narodni melos moze da se oseti i u savremenim pop pesmama. Negde je to uocljivije, negde je manje uocljivo. Ritam je jedna indikacija.

Zasto ti smeta sto sam izdvojio Albaniju?
Korisnikov avatar
By Sunce
A to hoces da kazes da su Albanci ukrali pesmu?

Pa pise se da je Molitva ukradena. I "Lane moje" je ukradena, itd. Tako to ide u svetu Eurosonga. :lol:
Korisnikov avatar
By bern
Ne da je ukradena. Da su se ugledali na nju :D
By Kragi

Narodni melos moze da se oseti i u savremenim pop pesmama. Negde je to uocljivije, negde je manje uocljivo. Ritam je jedna indikacija.

Zasto ti smeta sto sam izdvojio Albaniju?
JBS! znas da mi ne smeta to sto si izdvojio Albaniju, nego sto si stavio pesmu za koju ne bi ni znao odakle je da vec ne znas. kontam da moze da se prepozna u nekim ali ne u ovakvim. aj postavi Tanju Banjanin i kazi da ti se dopada nas narodni melos :)
Ja kapiram tzv. etno pesme gde se jasno cuje Grcka, Turska, Albanija i sl ali pomenuta nema veze sa etnom i narodnim melosom (kako si sam rekao)
A to koliko mi na ES saljemo nas melos je isto dosta diskutabilno, sta vise kladim se da ga strucni ljudi ne bi prepoznali :D
(ni u ovoj koja nas sad predstavlja a ni u nekim ranijim pesmama)
Korisnikov avatar
By Sunce
Mislim da su dve pesme "neindikativne", a dve direktno "indikativne". Obe varijante mi se dopadaju.

Ne cepidlaci vise! :sigh:

U sustini, ja i nase pop pesme zovem "narodne pesme".
By Kragi
a ti se ne pravi strucan i ne pisi narodni melos i etno i sl :D
nego lepo napisi ' mislim da Albanija na ES ima bolje pesme od nas' a ja cu se cak i sloziti za neke :D
Korisnikov avatar
By Mars
A jel oni samo žene šalju na tu manifestaciju?
Korisnikov avatar
By Sunce

a ti se ne pravi strucan i ne pisi narodni melos i etno i sl :D
nego lepo napisi ' mislim da Albanija na ES ima bolje pesme od nas' a ja cu se cak i sloziti za neke :D
Ma ja sam prestrucan. :lol:

Napisao sam ono sto sam zeleo. I da, albanski melos mi je u svakom slucaju zanimljiviji od onog iz Sumadije. I izraelski, i makedonski, turski, grcki.
By str00ja
Meni je Albanija svake godine imala ok pesme, ali sto kaze Mars stalno salju zene, i da me ne shvatite u seksistickom diskriminativnom smislu, nije zbog toga, nego sto bre svake godine sve te zene imaju tako iritantne vokale da meni nije dobro kad ih cujem. Ja ne znam da li je do to do intonacije njihovog jezika odnosno akcenta ako pevaju na engleskom, ili je to fizicka antropologija zenskih glasnih zica na podrucju Albanije, ali uvek na esc mi sve nekako imaju cudne i Lea Kis-olike glasove :S

I slazem se sa Kragijem, kada se tragovi narodnog melosa bilo koje balkanske zemlje ubace u pop pesmu koja se cesto kao takva salje na eurosong, pa se jos otpeva i na engleskom, ne znam ko bi tu prepoznao konkretnu drzavu ako mu se ista ne bi naznacila, kada komplet juzni i jugistocni Balkan imaju totalno slicne melose (tipa Grcka, Turska, Makedonija, Bugarska, Albanija, pa cesto i Rumunija i Srbija). I kada je Srbija ubacivala "etno motive" u pop pesme koje smo slali na esc, to nikada nisu bila sumadijska zvucanja, vec bas ta, orijentalna grcko-otomanska, da se tako izrazim, samo u okviru balada. Mene je Lane Moje i Oro daleko vise asociralo na grcki melos nego na bilo sta iz Srbije, ako izuzmemo onu frulu na pocetku u lanetu.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by str00ja

...ali sto kaze Mars stalno salju zene, i da me ne shvatite u seksistickom diskriminativnom smislu
Da ne shvatite ni mene pogrešno...ne bih ja da vidim tamo ni nešto muško a da liči na Milana Stankovića, nego ovako nešto

Erjon Tola, albanski skijaš

Slika

Pa sam mislio ako tako nešto postoji i da još ume da peva, pa njega da pošalju...
Korisnikov avatar
By Sunce

I kada je Srbija ubacivala "etno motive" u pop pesme koje smo slali na esc, to nikada nisu bila sumadijska zvucanja, vec bas ta, orijentalna grcko-otomanska, da se tako izrazim, samo u okviru balada. Mene je Lane Moje i Oro daleko vise asociralo na grcki melos nego na bilo sta iz Srbije, ako izuzmemo onu frulu na pocetku u lanetu.
Nisu bili motivi iz Sumadije jer su oni dosadni i bez ritma. Kada pogledate narodne pesme iz Sumadije i izvorne pesme iz Sumadije, u to cete se uveriti. Vranje je mnogo zanimljivije, recimo. Trube nemaju toliku tradiciju u Guci, to su se samo inteligentni ljudi setili da naprave festival u slepom crevu, kod Cacka. Sto se tice laneta, ora i sl., sve te pesme imaju nagovestaje muzike iz Vizantije. I Turski i Grcki melos danas (mislim pre svega na balade) ima u sebi vizantijskog.

A sad jos da zabiberim: orijent jeste raskosan. Druga stvar je turbo-folk. I da odem daleko: kad je stara Grcka (Aleksandar Veliki) napala Vavilon, Persija je bila mnogo raskosnija kada je u pitanju recimo slikarstvo.

Kasnije, dok je Evropom vladala crkvena muzika, Turska i ostale zemlje istoka su razvijale svetovnu, raskosnu muziku, trbusni ples itd.
By str00ja
Pre nego sto odvalim jedan veliki off, da kazem da mi albanska pesma ove god i nije nesto "etno", vise mi je obican pop. E sad :P

I kada je Srbija ubacivala "etno motive" u pop pesme koje smo slali na esc, to nikada nisu bila sumadijska zvucanja, vec bas ta, orijentalna grcko-otomanska, da se tako izrazim, samo u okviru balada. Mene je Lane Moje i Oro daleko vise asociralo na grcki melos nego na bilo sta iz Srbije, ako izuzmemo onu frulu na pocetku u lanetu.

Nisu bili motivi iz Sumadije jer su oni dosadni i bez ritma. Kada pogledate narodne pesme iz Sumadije i izvorne pesme iz Sumadije, u to cete se uveriti. Vranje je mnogo zanimljivije, recimo. Sto se tice laneta, ora i sl., sve te pesme imaju nagovestaje muzike iz Vizantije. I Turski melos danas (mislim pre svega na balade) ima u sebi vizantijskog. Turska i jeste naslednica.

E, da, bas to, vizantijsko, nije mi sinulo kao pojam, ali bas to. Nego htedoh reci kako je taj vizantijski "fazon" kroz istoriju navatao maha i kod nas, bas jer nam je sumadijski mlak i dosadan. Sto je meni i logicno: donekle je svakome njegova uza autohtona kultura i umetnost za postovanje, ali dosadna u stilu "moje je-smara me-vec vidjeno". Pritom, mi smo (jeste diskutabilno, ali ipak) izvorno Sloveni, koji po meni imaju nekako ponosan i dobrocudan, ali zaista blazi melos, a ovde se kroz istoriju nabudzilo migracija od kojekuda, ukljucujuci i Malu Aziju, juznije delove Balkana, Indiju (Romi) itd. I logicno da oni za sobom vuku i delove svoje kulture, koja se itekako primila ovde. Da ne pomisli neko da sirim rasisticke ideologije ovde, ali evidentno da je "nama ovde" osnovna kulturna podloga Slovenska, ali sa jakim vizantijskim, mediteranskim i orijentalnim uticajima, koji su realno i upecatljiviji u provlacenju kroz nasu danasnju popularnu muziku. Elem, kao primer pomalo ubacenog "slovenskog melosa" je slovacka pesma ove godine na esc (usput jedan od mojih favorita, iako ne pratim eurosong preterano, ja npr bas vise volim "mlak slovenski i srednjeevropski melos"):

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4E0VOsdR ... re=related[/youtube]
Korisnikov avatar
By Sunce

E, da, bas to, vizantijsko, nije mi sinulo kao pojam, ali bas to. Nego htedoh reci kako je taj vizantijski "fazon" kroz istoriju navatao maha i kod nas, bas jer nam je sumadijski mlak i dosadan. Sto je meni i logicno: donekle je svakome njegova uza autohtona kultura i umetnost za postovanje, ali dosadna u stilu "moje je-smara me-vec vidjeno". Pritom, mi smo (jeste diskutabilno, ali ipak) izvorno Sloveni, koji po meni imaju nekako ponosan i dobrocudan, ali zaista blazi melos, a ovde se kroz istoriju nabudzilo migracija od kojekuda, ukljucujuci i Malu Aziju, juznije delove Balkana, Indiju (Romi) itd. I logicno da oni za sobom vuku i delove svoje kulture, koja se itekako primila ovde. Da ne pomisli neko da sirim rasisticke ideologije ovde, ali evidentno da je "nama ovde" osnovna kulturna podloga Slovenska, ali sa jakim vizantijskim, mediteranskim i orijentalnim uticajima, koji su realno i upecatljiviji u provlacenju kroz nasu danasnju popularnu muziku. Elem, kao primer "slovenskog melosa" je slovacka pesma ove godine na esc (usput jedan od mojih favorita, iako ne pratim eurosong preterano, ja npr bas vise volim "mlak slovenski i srednjeevropski melos")

http://www.youtube.com/watch?v=vx0Usjr5QPU
Divno sto si pisao. U pravu si - mi se vecito frljamo sa Vizantijom, kao da smo je izmislili. A zapravo smo Sloveni koji su vizantijsku kulturu i veru primili. E sad, to sto si rekao da je muzika Slovena ponosna, dobrocudna i zaista blaza, to je diskutabilno. Znam samo da mi je staroslovenska mitologija lepa - vezivanje sa prirodom, mnogobozacka kultura, obozavanje drveca itd. Citao sam da su Srbi i Hrvati zauzimali severne granice Vizantije i da su bili ratnicki narodi, specijalizovani za borbe u mocvarama i u okolini velikih reka.
Korisnikov avatar
By Tungi

Uvek mi se dopadaju, uvek su zarazne i imaju dobar ritam.

Vise volim albanski nego srpski narodni melos. :tamoamo:

A zar nije isti?:nesiguran:
Korisnikov avatar
By Sunce
Nije. Kao sto moravac nije isto sto i Vranje i cocek.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!