Pre nego sto odvalim jedan veliki off, da kazem da mi albanska pesma ove god i nije nesto "etno", vise mi je obican pop. E sad
Originally posted by Sunce
Originally posted by str00ja
I kada je Srbija ubacivala "etno motive" u pop pesme koje smo slali na esc, to nikada nisu bila sumadijska zvucanja, vec bas ta, orijentalna grcko-otomanska, da se tako izrazim, samo u okviru balada. Mene je Lane Moje i Oro daleko vise asociralo na grcki melos nego na bilo sta iz Srbije, ako izuzmemo onu frulu na pocetku u lanetu.
Nisu bili motivi iz Sumadije jer su oni dosadni i bez ritma. Kada pogledate narodne pesme iz Sumadije i izvorne pesme iz Sumadije, u to cete se uveriti. Vranje je mnogo zanimljivije, recimo. Sto se tice laneta, ora i sl., sve te pesme imaju nagovestaje muzike iz Vizantije. I Turski melos danas (mislim pre svega na balade) ima u sebi vizantijskog. Turska i jeste naslednica.
E, da, bas to, vizantijsko, nije mi sinulo kao pojam, ali bas to. Nego htedoh reci kako je taj vizantijski "fazon" kroz istoriju navatao maha i kod nas, bas jer nam je sumadijski mlak i dosadan. Sto je meni i logicno: donekle je svakome njegova uza autohtona kultura i umetnost za postovanje, ali dosadna u stilu "moje je-smara me-vec vidjeno". Pritom, mi smo (jeste diskutabilno, ali ipak) izvorno Sloveni, koji po meni imaju nekako ponosan i dobrocudan, ali zaista blazi melos, a ovde se kroz istoriju nabudzilo migracija od kojekuda, ukljucujuci i Malu Aziju, juznije delove Balkana, Indiju (Romi) itd. I logicno da oni za sobom vuku i delove svoje kulture, koja se itekako primila ovde. Da ne pomisli neko da sirim rasisticke ideologije ovde, ali evidentno da je "nama ovde" osnovna kulturna podloga Slovenska, ali sa jakim vizantijskim, mediteranskim i orijentalnim uticajima, koji su realno i upecatljiviji u provlacenju kroz nasu danasnju popularnu muziku. Elem, kao primer pomalo ubacenog "slovenskog melosa" je slovacka pesma ove godine na esc (usput jedan od mojih favorita, iako ne pratim eurosong preterano, ja npr bas vise volim "mlak slovenski i srednjeevropski melos"):
[youtube]
http://www.youtube.com/watch?v=4E0VOsdR ... re=related[/youtube]