Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By *deni*
Evo još detalja iz brojnih novinskih članaka koji izlaze o ovoj tragediji :

- Vec pri ulasku ekipe za vrsenje uvidjaja u stan u kom je poznati par na najtragicniji nacin okoncao svoju romansu, strucnjaci su bili sigurni u nekoliko cinjenica – kaze izvor blizak forenzicarskoj ekipi koja je izvrsila uvidjaj u stanu u kom su nadjena tela Ksenije Pajcin i Filipa Kapisode.

- Odmah je bilo jasno da je prisustvo treceg lica nemoguca opcija, jer su sigurnosna vrata, kineske prozivodnje ali veoma kvalitetna, sa takozvanom H-bravom, otvorena uz velike muke: bila su zakljucana sa unutrasnje strane, a kljuc je ostao u bravi. Na to je ukazivao jos jedan detalj, a to je polozaj Ksenijinog tela, cija je glava bila na dvadesetak centimetara od vrata, pa je telo zbog ulaska ekipe moralo da bude neznatno pomereno.

U stanu, kao ni na telima, nije bilo znakova borbe.

- Bilo je sasvim ocito da Ksenija nije bezala, niti je bilo otimanja i fizickog obracuna. Gornja dugmad Ksenijine bluze bila su raskopcana, ali se po pravilnom obliku rupica i dugmadi jasno videlo da ih je ona tako ostavila, da do toga nije doslo nasilnim putem. Po ovlas navucenim carapama na pola stopala bilo je jasno i da ona nije bezala niti trcala po stanu, jer bi one u slucaju bilo kakvih naglih pokreta spale. I ostatak garderobe na njoj je bio kucni, po cemu se vidi da nije imala nameru da izlazi napolje. Sve ovo navodi na zakljucak da ju je pucanj iznenadio. Istina je da su na njenoj desnoj ruci pronadjene cestice baruta, ali to je moguca posledica pucnja iz velike blizine.

Udarac pre pucnja

Strucnjacima nije promakla jos jedna neuobicajena stvar.

- Ubistvo i samoubistvo izvrseni su pistoljem CZ M-88, kupljenim ‘na ulici’ za 50 ili 60 evra koji koristi municiju para-9mm. Oruzje je pronadjeno pored desne ruke Filipa Kapisode. Iznenadjujuce je bilo da je ulazna rana na Ksenijinom celu veca od izlazne, sto je sa ovim tipom municije gotovo nemoguce. Kad se, zbog ugla ulaska metka, odbaci teza da je ustvari pucano u potiljak, jedina mogucnost je da je Filip u trenutku okidanja udario cevkom pistolja Ksenijino celo, sto je gotovo siguran dokaz da nije imao nameru da puca, vec je to uradio u velikom afektu i besu.

Na osnovu jos nekih elemenata potvrdjeno je da Kapisoda nije dosao u stan s namerom da izvrsi ubistvo i samoubistvo.

- Akt samoubistva je uvek namenjen nekome, ono ustvari gotovo nikad nije intiman cin. U tim slucajevima uvek postoji neko pismo ili poruka, a u ovom nema niceg takvog. U njegovoj crvenoj ‘tojoti jaris’ pronadjen je samo veliki, gotovo neverovatan broj diskova sa Ksenijinom muzikom, sto jasno ukazuje na to da je on nju obozavao. Iz toga, kao i jednog detalja na Ksenijinom telu, bilo je moguce zakljuciti da je Kapisoda pucao u sebe svega nekoliko sekundi posto je pocinio zlocin nad Pajcinovom: njena bluza se pri padu zadigla i otkrila joj levu dojku, i tako je ostala kad je ekipa usla u stan. Ogromno iskustvo tima govori da bi opsesivno zaljubljeni Filip, da je bacio makar jos jedan pogled na svoju ubijenu ljubav, sasvim sigurno povukao bluzu da joj prekrije dojku. Ovako se pak da zakljuciti da je mladic istog trenutka kad je shvatio sta je uradio pucao sebi u usta.

SMS-ovi izazvali svadju

U dzepovima Filipa Kapisode pronadjeno je 250 evra, a u stanu se u njegovoj blizini nalazila jos jedna srolana novcanica od 50 evra.

- S obzirom na to da je slucaj cist kao suza, tim istrazitelja nije zeleo da implicira prisustvo droge u prici, ali je opste poznato da se novcanice od 50 evra umotane u cevcicu koriste za smrkanje kokaina.

Mozda najuocljivije saznanje do kog je dosla ekipa za uvidjaje, a javnosti je nekako promaklo, jeste Filipova prepiska telefonom. Dok su svi bili okrenuti Ksenijinim sms-ovima, policija je otkrila da se mladjani maneken dopisivao sa organizatorkom snimanja televizijske emisije koje je bilo u nedelju. Ona mu je poslala cak sedam poruka, koje su tonom implicirale blizi odnos od uobicajenog poslovnog.

- Ovo jasno ukazuje na mogucnost da do svadje nije doslo zbog Filipove, vec zbog Ksenijine ljubomore. Istina je da komsiluk tvrdi da je on vikao, a ne ona, ali svi koji imaju iskustva sa partnerovom ljubomorom znaju da se mnogo vise ljuti i vredja onaj ko je optuzen za ’svraljanje’ nego onaj ko optuzuje.

Rekonstrukcija zlocina, koja u ovom slucaju ne sluzi istrazi, vec je samo pokusaj da se rasvetle okolnosti samog dogadjaja, u interpretaciji strucnjaka, kako saznajemo od izvora, izgleda otprilike ovako:

- Ksenija i Filip su se posvadjali zbog toga sto je ona, verovatno trazeci razlog da raskinu, pokusavala da ga optuzi da je neveran. Njega je to potpuno izludelo, posto sve ukazuje na to da je bio potpuno okrenut njoj. Kako je inace nosio sa sobom ilegalni pistolj, izvadio ga je i prvo poceo da preti samoubistvom. Ostace misterija sta je ona njemu rekla, a to bi moglo da bude nesto kao “nemas ti hrabrosti za to”, ali je svakako bilo nesto sto je dovelo njegov temperament do eksplozije, i doslo je do suzenja svesti. U tom trenutku, ponet porivom krajnje destrukcije, Kapisoda je krenuo pistoljem ka Ksenijinoj glavi i gotovo u istoj stotinki je udario i povukao obarac. Verovatno ga je vec sam pucanj prenuo, i kad je shvatio sta je ucinio, odmah je presudio i sebi.

Na istoj adresi

Jos jedan podatak ukazuje na to koliko su Filip Kapisoda i Goga Sekulic bili bliski prijatelji: kada se doselio u Beograd, bio je prijavljen na istoj adresi gde je po dolasku bila i Goga, u ulici Dimitrija Tucovica.
Korisnikov avatar
By *deni*
Kad mu je rekla da je na kafici sa novim momkom, napisao joj je: „Reci mi ko je novi dečko. Doći ću i ubiću ga! Slobodno mu pokaži ovu poruku", otkriva Olja Crnogorac, prijateljica pokojne pevačice...

Maneken Filip Kapisoda, koji je pre nedelju dana ubio devojku Kseniju Pajčin, a onda i sebi oduzeo život, pre kobnog događaja pevačici je slao preteće poruke! Prijateljica pokojne pevačice i voditeljka Olja Crnogorac, u čijoj emisiji „Skandalozno" se Ksenija poslednji put pojavila u javnosti, otkriva sadržaj poruka koje je maneken slao Pajčinki.

- Dok smo sedele i pile kafu na mobilni su joj stizale poruke od Filipa. Nakon što je danima pokušavala da raskine vezu sa njim, u prvoj poruci je pisalo: „Volim te. Ne mogu da živim bez tebe. Ubiću se"! Bila sam šokirana kada sam videla poruku i rekla sam joj da mu napiše da upravo sedi s novim dečkom, jer je to bio način da prekinu kontakt - kaže Olja.

Opsednut Ksenijom

Ksenija je poslušala savet prijateljice i poslala mu poruku u kojoj mu kaže da pije kafu sa novim dečkom.

- Onda je on vratio poruku u kojoj je bilo napisano: „Reci mi ko je novi dečko. Doći ću i ubiću ga! Slobodno mu pokaži ovu poruku." Pokazala mi je displej mobilnog i ja sam ostala nepomična. Takve stvari može da napiše samo neko ko je bolestan. Ona je trebalo davno da „preseče" i ostavi ga, ali očigledno da je on imao priču zbog koje mu se uvek vraćala. Filip je bio jako zaljubljen u nju, ali očigledno da je ta ljubav prešla u opsesiju - seća se Olja Crnogorac dana kada je popila poslednju kafu sa drugaricom Ksenijom.

U njenoj emisiji na televiziji Košava Ksenija je dala i poslednji intervju. Tad je insistirala da peva pesmu „Šta će mi život bez tebe, dragi".

Bila je utučena

- Insistirala je da bend svira tu pesmu. Rekla je da je to njena biografska pesma. Otpevala ju je odlično i sa puno emocija. Rekla mi je to veče da ju je Filip dovezao na snimanje i nije pokazivala da ima ljubavnih problema, ali je generalno bila utučena. Bila je razočarana estradom i pričama da je trudna. Pitala me je: „Olja, zar sam toliko debela da svi pričaju o mojoj trudnoći?", i zagledala je stomak. Nije bila jaka onoliko koliko je odavala utisak da jeste. Mislim da nije mogla da napravi granicu između privatnog i poslovnog, pa su je vređali mnogi novinski napisi - seća se Olja snimanja emisije.

Prošlog vikenda sahranjeni su Filip Kapisoda i Ksenija Pajčin. Porodica manekena oprostila se od njega u petak u rodnom Cetinju, dok je Ksenija sahranjena u subotu u Beogradu. Motiv ovog ubistva i samoubistva i dalje je obavijen velom tajne.
Korisnikov avatar
By *deni*
Zvezdan Slavnić, sin nekadašnjeg košarkaša Zorana Moke Slavnića i bivši dečko ubijene Ksenije Pajčin, dao je juče u jednom dnevnom listu čitulju, u kojoj je izrazio žaljenje povodom njene tragične smrti. Ksenija je u svom poslednjem intervjuu u emisiji „Skandalozno" na TV Košava u više navrata pominjala Zvezdana kao svoju prvu ljubav za kojom je dugo patila.

Inače, Zvezdan Slavnić je trenutno na odsluženju zatvorske kazne zbog preprodaje narkotika, a u zatvoru je bio i zbog ubistva Olivera Jovanovića koje se dogodilo u beogradskom klubu „Četiri sobe" u martu 1998. godine.

Slika
Korisnikov avatar
By Delete
^ Ma jos ga proglasite i svecem! :pljuje:

A odgovorno tvrdim da nijedan forenzicar niti vestak sudske medicine, koji se u svojoj praksi susreo sa prostrelnim ranama iz vatrenog oruzja, izjavio te gluposti koje gore pisu.
Ali, sve i da ne osporavam cinjenicu da se upravo tako desilo, kao sto pise taj novinar, zar je normalno osobi sa kojom si u vezi prislanjati cev napunjenog i otkocenog pistolja na celo...pardon, udarati je po celu...
Korisnikov avatar
By Mars
Pa dobro, oni se još uvek ne pozivaju na forenzičare nego dobro obaveštene izvore.

A to smo ti, ja...Karamela...
Korisnikov avatar
By KosmickaCestica
Smesta prekinuti medijski linč ubijene Ksenije Pajčin

Beograd, 23.03.2010.

Nevladine organizacije za ženska ljudska prava najoštrije osuđuju i zahtevaju da smesta prestane medijski linč Ksenije Pajčin, koja je ubijena prošlog utorka u Beogradu.

Danima pojedini mediji objavljuju izjave i intervjue sa poznanicima ubijene, odnosno Filipa Kapisode, pokušavajući da relativizuju nasilje kojem je žrtva bila izložena i zbog kojeg je na kraju i stradala.

Tekstovi o navodnoj trudnoći, prekidu trudnoće, tekstovi sa detaljima iz njihove veze – na nedopustiv način prikazuju nešto što se ne sme nikako drugačije predstaviti nego kao ubistvo, a odgovornost za ovaj čin nikako ne sme biti podeljena između žrtve i počinioca već je samo na počiniocu.

Naslovi poput “Nije htela Filipovo dete”, “Filip je verovatno bio iziritiran nečim pa je potegao pištolj na nju” - na krajnje nedopustiv način pomeraju fokus sa priče o nasilju nad ženama i nasilju u partnerskim odnosima, naročito imajući u vidu da je žrtva pokušavala da napusti ovaj nasilan odnos, a da je istovremeno adekvatna reakcija policije izostajala.

Potpuno je nepofesionalno i neodgovorno ponašanje medija koji ovim izbegavaju priču o nasilju nad ženama, odgovornosti nadležnih institucija kao i svih onih koji su za ovo nasilje znali ali o tome nisu obavestili policiju. Na ovaj način, mediji zapravo opravdavaju zločin i čine da nasilje nad ženama postane nešto što se može “objasniti” i “odbraniti” nekim kvazi argumentima.

Prave teme za medije, nakon ovog tragičnog ubistva i samoubistva jesu upravo nasilje u partnerskim odnosima, nasilje muškaraca prema ženama, odgovornost policije i drugih institucija u sprečavanju tj. suzbijanju nasilja, te napori da se podigne svest o opasnosti i rizicima posedovanja vatrenog oružja.

Zbog svega navedenog, zahtevamo od svih medija da o ovom ali i svim drugim slučajevima nasilja nad ženama izveštavaju profesionalno, odgovorno i sa ciljem da se skrene pažnja na važan društveni problem zbog koje mnoge žene doživljavaju nasilje a neke bivaju ubijene.

Potpisnice:

Antitrafiking centar

Centar za socijalni rad – stručna služba Porodičnog savetovališta

Ženski centar

Ženski prostor

UG Felicitas

Regionalni centar za manjine

Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava

Mirovna grupa Esperanca

Udruženje Fenomena

Taboo grupa za afirmaciju različitosti

Glas razlike

SOS telefon CSR Svilajnac

Mreža Žene protiv nasilja:

Žene za mir

Hera

Udruženja Roma

SOS telefon

Femina

Centar za zaštitu žrtava nasilja u porodici

Dečiji romski centar, Beograd

Hera, Bačka Topola

„...Iz kruga“, Beograd

Prihvatiliste za zene i decu zrtve nasilja u porodici

Autonomni ženski centar

Udruženje žena Peščanik
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Delete

Ali, sve i da ne osporavam cinjenicu da se upravo tako desilo, kao sto pise taj novinar, zar je normalno osobi sa kojom si u vezi prislanjati cev napunjenog i otkocenog pistolja na celo...pardon, udarati je po celu...
Ali uopste ne mora da znaci da je on nju prvo udario pistoljem, nego da je u nju pucao sa male razdaljine, te je drska zbog uzmaka (mislim da se tako u fizici zove) udarila nesrecnu devojku u celo.
Mislim da je sve to sada plakanje nad prolivenim mlekom.
Korisnikov avatar
By Mars
Nego mene zanima kada je on došao do pištolja.

Kada bi se pokazalo da je neposredno pred nesreću onda to ne može da bude afekat.
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Wilhelmina
Ali uopste ne mora da znaci da je on nju prvo udario pistoljem, nego da je u nju pucao sa male razdaljine, te je drska zbog uzmaka (mislim da se tako u fizici zove) udarila nesrecnu devojku u celo.
Ne, svakako drska nije mogla da je udari, ali ti verovatno mislis na cev. Teoretski, cak i da je pucao prislonivsi joj cev pistolja na celo, klizac, u povratnoj putanji nije mogao da je udari u celo zbog trzaja oruzja, ciji je smer suprotan u odnosu na smer kretanja zrna.
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Mars
Nego mene zanima kada je on došao do pištolja.
Prema mom misljenju, on je mogao sasvim regularno posedovati pistolj, ali se on, iz nepoznatog razloga, ipak odlucio da nezakonito poseduje (i, najzad upotrebi) pistolj sumnjivog porekla. Pa se samim tim odmah namece pitanje, ako mu je bilo potrebno vatreno oruzje, iz nekih opravdanih razloga, zasto isto nije kupio i registrovao na zakonit nacin...
Korisnikov avatar
By Mars
Misliš da ga je nabavio s namerom da ga samo jednom upotrebi?
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Mars
Misliš da ga je nabavio s namerom da ga samo jednom upotrebi?
Mislim da ako neko ko moze regularno posedovati vatreno oruzje, nabavi "divljaka", svakako nema nameru da ga koristi na ispravan nacin. Kakve god da su mu namere bile dok ga je kupovao, ne verujem da su bile casne.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by *deni*

Kad mu je rekla da je na kafici sa novim momkom, napisao joj je: „Reci mi ko je novi dečko. Doći ću i ubiću ga! Slobodno mu pokaži ovu poruku", otkriva Olja Crnogorac, prijateljica pokojne pevačice...

Maneken Filip Kapisoda, koji je pre nedelju dana ubio devojku Kseniju Pajčin, a onda i sebi oduzeo život, pre kobnog događaja pevačici je slao preteće poruke! Prijateljica pokojne pevačice i voditeljka Olja Crnogorac, u čijoj emisiji „Skandalozno" se Ksenija poslednji put pojavila u javnosti, otkriva sadržaj poruka koje je maneken slao Pajčinki.

- Dok smo sedele i pile kafu na mobilni su joj stizale poruke od Filipa. Nakon što je danima pokušavala da raskine vezu sa njim, u prvoj poruci je pisalo: „Volim te. Ne mogu da živim bez tebe. Ubiću se"! Bila sam šokirana kada sam videla poruku i rekla sam joj da mu napiše da upravo sedi s novim dečkom, jer je to bio način da prekinu kontakt - kaže Olja.

Opsednut Ksenijom

Ksenija je poslušala savet prijateljice i poslala mu poruku u kojoj mu kaže da pije kafu sa novim dečkom.

- Onda je on vratio poruku u kojoj je bilo napisano: „Reci mi ko je novi dečko. Doći ću i ubiću ga! Slobodno mu pokaži ovu poruku." Pokazala mi je displej mobilnog i ja sam ostala nepomična. Takve stvari može da napiše samo neko ko je bolestan. Ona je trebalo davno da „preseče" i ostavi ga, ali očigledno da je on imao priču zbog koje mu se uvek vraćala. Filip je bio jako zaljubljen u nju, ali očigledno da je ta ljubav prešla u opsesiju - seća se Olja Crnogorac dana kada je popila poslednju kafu sa drugaricom Ksenijom.

U njenoj emisiji na televiziji Košava Ksenija je dala i poslednji intervju. Tad je insistirala da peva pesmu „Šta će mi život bez tebe, dragi".

Bila je utučena

- Insistirala je da bend svira tu pesmu. Rekla je da je to njena biografska pesma. Otpevala ju je odlično i sa puno emocija. Rekla mi je to veče da ju je Filip dovezao na snimanje i nije pokazivala da ima ljubavnih problema, ali je generalno bila utučena. Bila je razočarana estradom i pričama da je trudna. Pitala me je: „Olja, zar sam toliko debela da svi pričaju o mojoj trudnoći?", i zagledala je stomak. Nije bila jaka onoliko koliko je odavala utisak da jeste. Mislim da nije mogla da napravi granicu između privatnog i poslovnog, pa su je vređali mnogi novinski napisi - seća se Olja snimanja emisije.

Prošlog vikenda sahranjeni su Filip Kapisoda i Ksenija Pajčin. Porodica manekena oprostila se od njega u petak u rodnom Cetinju, dok je Ksenija sahranjena u subotu u Beogradu. Motiv ovog ubistva i samoubistva i dalje je obavijen velom tajne.
Ovo ako je zaista tako bilo je primer neodgovornosti prijateljice. Pa i kad je Ksenija na onom svetu, ni da se zapita da li je trebalo da da takav savet, da li je uopste trebalo da daje ikakve savete, da bar kaze - eto nisam sagledala situaciju a htela sam najbolje. Jedna od stvari koje su strasno pogresne kod nas je sto prijatelji izigravaju psihologe, ja sam alergicna na onu cestu izjavu da su ljudi u Americi udaljeni pa idu kod psihijatara i psihologa a mi imamo prijatelje. Mislim da psiholozi retko daju savete ukoliko ih uopste daju, osoba sama treba da dodje do svojih zakljucaka, ali zato se prijatelji rasipaju savetima... I to u ovom slucaju prijateljica nije ni pitana ali savetuje i to posto je osoba napisala poruku u kojoj prica o samoubistvu. I sve vreme se iscudjava, neverovatno...

Sto se pistolja tice, po novinama je pisano da je Kapisoda imao dozvolu za oruzje koja je vazila u Crnoj Gori ali ne i u Srbiji.
Korisnikov avatar
By h2o
Po principu: MOJA IL' NIČIJA :avalon:

:ubise:
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!