Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Galadriel
Charlotte Bronte - Dzejn Ejr je bila prva ozbiljnija knjiga koju sam procitala, prvi roman uopste, a da nije bila lektira. To je bilo u cetvrtom razredu osnovne skole i posebno mi je draga jer sam zbog nje zavolela citanje.

Jane Austin - Odmah nakon Dzejn Ejr sam citala Emu. Mozda nisam trebala da je spominjem posto sam posle te knjige pomislila da necu vise citati zene pisce.

Mary Shelley - Frankenstajn, citala jako davno. Svideo mi se. Interesantno je da ga je pisala sa osamnaest godina i da je po njemu napravljeno cetrdesetak filmova.

Virginia Woolf - Sopstvena Soba i Gospodja Dalovej su me odusevile. Svidja mi se nacin na koji je eksperimentisala sa romanom kao formom, mada malo podseca na Dzejms Dzojsa. Interesansto je kako je uspela da provuce homoseksualnost bez cenzure za razliku od mnogih drugih autora. Nevezano za to jako je cenim.

Od domacih Isidoru Sekulic

Eto to je iz prve ruke. Ko zna jos ko je sve pisao pod muskim pseudonimom...
By polarlicht4.1
Originally posted by Ulix

O zenama pripovedacima i njihovoj nemogucnosti da se odupru "muskom" nacinu pisanja i oslobode svoj pravi glas pisali su mnogi...
A u de(kon)strukciji jezika kao "muškog jezika" čini mi se da je najuspešnija bila Elfride Jelinek. :merlinka:
Korisnikov avatar
By Galadriel

O zenama pripovedacima i njihovoj nemogucnosti da se odupru "muskom" nacinu pisanja i oslobode svoj pravi glas pisali su mnogi...
Higuchi Ichiyo je primer upravo suprotnog. I cesto je izucavana i spominjana u raznoraznim gender studijama, zbog polozaja zena u to doba i zbog zenske tacke pripovedanja i dozivljaja.
Korisnikov avatar
By Mars
Isidora Sekulić.
Slika

Astrid Lindgren
Slika

Margaret Atwood
Slika

Francoise Sagan
Slika

Ne mogu sad da pišem zašto ih volim.
Korisnikov avatar
By dharmox
Meni je u stvari svejedno kog su pola pisci, samo ih čitam. Ali hajd...

Od proznih - Agata Kristi, od dramskih - Ljudmila Razumovska, Ljudmila Petruševska, pa donekle i Nadežda Ptuškina.

Najgora dramska spisateljica ikad - Biljana Srbljanović :smajli-koji-povraća-ali-ga-trenutno-ne-vidim:
Korisnikov avatar
By castor
Asne Seierstad hrabra zena.
Mirjana Djurdjevic i Vladislava Vojnovic savrsen spoj inteligencije i duhovitosti.
Korisnikov avatar
By Mars
Nemamo bre pojma...OVO su spisateljice

Slika Slika

Slika Slika Slika

Jel sam zaboravio neku?
Korisnikov avatar
By dharmox
Jo kakve su...
Ne bi ih tako ni kroz ćebe a kamoli da im čitam knjge :nope:
Korisnikov avatar
By nsBeckie
ufff sigurna sam da cu neku da zaboravim, ali ajde da probam

Agata Kristi - ljubav koja traje vec 20 godina

sestre Bronte - tu mislim da ne trebam da pisem zasto

Dzejn Ostin - zbog velike pronicljivosti i humora u analizi vremena u kojem je zivela, i zbog savrsene kompozicije dela

Virdzinija Vulf - zbog nacina na koji je uspela da pretoci svoj unutrasnji svet u reci koje su i sada inovativne i znacajne

Toni Morison - zbog Beloved (mislim da to sve govori... ko nije procitao, neka procita)

Erika Dzong - zbog toga sto mi je u tom preadolescentnom i posle u adolescentnom dobu bilo potrebno da procitam njene slobodne knjige, zbog toga sto me je uvela u feminizam

Astrid Lindgren - kako je Mark Tven uspeo da opise slobodu decaka, tako je Astrid opisala slobodu devojcice, s tim sto je (po meni) njena Pipi bitniji lik po tome sto se "usudila" da da toliku slobodu zenskom detetu

Ursula LeGvin - zbog toga sto su njene knjige, u zanru naucne fantastike koji je dotad smatran shund literaturom, uvele taj zanr u vode lepe knjizevnosti, zato sto su njeni svetovi, iako na prvi pogled daleki i strani, u stvari ogledalo ovog sveta i nas samih
Korisnikov avatar
By Mars
Ajde napiši i zašto ja volim one moje gore...

Lepo ti to ide.
By Ulix
Originally posted by castor

Mirjana Djurdjevic
Čitao sam Čuvare svetinje i Prvi, drugi, treći čovek i nisam naročito oduševljen. Jeste duhovita, ali to je otprilike sve što mi se dopalo i to je, nažalost, bilo nedovoljno da me ozbiljnije zainteresuje, znam da je napisala bar još četiri romana.

Jedna druga Mirjana (Mirjana Novaković) mi se, doduše, dopala, kad sam čitao dve njene knjige pre nekoliko godina - Strah i njegov sluga i Johann's 501. Obe zaista toplo preporučujem.
Korisnikov avatar
By Hton
Shvatio sam da kada žene pišu nema sredine, ili je jako dobro, ili neviđeno glupo. Trenutno sam opsednut jednom baba britankom- Frensis Jejts. Biću ona kad porastem. :D
By polarlicht4.1

Jedna druga Mirjana (Mirjana Novaković) mi se, doduše, dopala, kad sam čitao dve njene knjige pre nekoliko godina - Strah i njegov sluga i Johann's 501. Obe zaista toplo preporučujem.
Ova druga je neviđeno dobra. Sad kad razmislim, jedino ona mi se i dopada od vaskolike S(v)rbijanske književne produkcije. :yes:
By Speculum Columbae
puši kurac bre GOTOVO

[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2671803#p2671803]Rosmersholm napisao:[/url]raspadam se, premoren sam, napet, bedan i lud, ČINJENICA je da su na mene bačene čini

ili da sam se bez moga znanja preobratio u Emili Bronte, što nije nemoguće da vam kažem
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2669104#p2669104]Rosmersholm napisao:[/url]Otvorio moje antikvarno izdanje Emili Bronte, unutra na prvoj strani pečat СРПСКИ ЧЕТНИЧКИ ВОЈВОДА САША ТАСА-ГЛИГОРИЈЕВИЋ -------------------------------> neko je bacao crnu magiju na moju knjigu
http://blogkojinikonecita.blogspot.com/ ... siste.html" target="_blank
By filipkum
Isidora Sekulic, njene pripovetke Bure i Krug su me odusevile, a bas mi se svideo i roman Djakon bogorodicne crkve, veoma erotican i lep

Mir -Jam takodje volim iako je laganica, omiljena mi je "U slovenackim gorama" i drago mi je sto nije ekranizovana, garant bi nasli nekog Bikovica il tako nesto da glumi seksi Slovenca doktora i bas bi mi pokvarili utisak, i nadam se da im nece pasti na pamet da prave seriju po tome

En Rajs moj omiljeni vampirolog

Dz. K. Rouling i Desanka Maksimovic od decijih spisateljica

Kolin Mekalou i njeni istorijski romani :)
Korisnikov avatar
By Markiza
Elfride Jelinek me je naučila da živim sa svojim (urođenim ili stečenim , ne zna se) pesimizmom.

Dubravka Ugrešić da se smejem katkad kao nezdrava uprkos tom pesimizmu

i to je to.
Korisnikov avatar
By tajfun983
Od "spisateljica" sam citao za zivota: Atwood i Jursenar. Sve pohvale za obje.

PS: Malo glup termin "spisateljica", sta ne?
Korisnikov avatar
By tajfun983
Zaboravili smo na jednu od najpametnijih Srpkinja uopste - Anica Savić Rebac.
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=317316

EDIT: Evo jednog isjecka iz clanka:

"Po paradoksalnoj logici, Aničino samoubistvo, iako ga je ona sama najavila, izazvalo je, kad je postalo realnost, zaprepašćenje. Dugo i metodično pripremano, ono je pobudilo izuzetno zanimanje, kao kraj života vredne osobe na vrhuncu tvoračkih moći… Aničino samoubistvo bilo je, po mnogočemu, neobično, pa i po svojoj ekstravertiranosti. Ono je bilo ne samo puki kraj života poznate osobe, nego i dramatično javno ispovedanje životne filozofije..."
Korisnikov avatar
By Markiza
Nikako je nismo zaboravili nego je Anica S. R teska kao crna zemlja. Imam njene eseje Helenski vidici ali evo vec nekoliko godina pokusavam da ih citam i ne ide mi.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!