Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Stripi
Kakav zaobilazak argumenata? Čedomira Antića? Čim ga ti citiraš oma mi je jasnije. Tako si prestao citirati Slavka Goldsteina kada je 2kune ovdje postao njegovu izjavu da je Srbija ta koja je pokrenula osvajački rat na pdručju ostalih republika :sweet:
Ja i dalje tvrdim da fašizma ima u svim zemljama, ne da se sa time slažem ali ga ima. I točno znam gdje se u Hrvatskoj nalazi. Tvoja odokativna tvrdnja da ga u Hrvatskoj ima više nije istinita- U Hrvatskoj zbog rata ima više ksenofobije izavane ratom ali ne toliko fašizma koliko bi ti htio ovdje prikazati, lijepeći uspu i meni tu etiketu. Osim toga, stormfront, fašističko udruženje širom kugle, imao je svoju srbijansku podrgupu puno proje Hrvatske i jedno par godina prije. I šta? I opet nikom ništa, nisu svi u Srbiji kao vi, čak daleko od toga. Vi ste...eto jedna grupa očajnih ljudi koja ne zna šta bi sa sobom pa im je lakše kada su čoporu istomišljenika jer ih inače teško nalaze. Težak je to život.

http://www.e-novine.com/srbija/vesti/28 ... cista.html

a grafite pisao 18godišnjak

http://www.e-novine.com/srbija/vesti/28 ... afita.html

Jesam li ti već rekao da takvih tesktova možeš naći uvijek i svugdje.
Korisnikov avatar
By Srklet
Originally posted by Sheytan
Originally posted by Stripi

...U svakoj zemlji ima fašizma...
U Hrvatskoj ubedljivo najviše, jer je kolevka fašizma u ex-yu republikama, a recidivi su i danas jako vidljivi kako u verbalnim tako i praktičnim stvarima...
u hrvatskoj ima najvise fasizma u kontekstu bivse jugoslavije, europe, svijeta? :nesiguran:
Korisnikov avatar
By Sheytan

Ja i dalje tvrdim da fašizma ima u svim zemljama, ne da se sa time slažem ali ga ima. I točno znam gdje se u Hrvatskoj nalazi. Tvoja odokativna tvrdnja da ga u Hrvatskoj ima više nije istinita.
Ti to tvrdiš, ali je to nedovoljno jer ne nudiš ni minimalnu argumentaciju.

Evo još malo info o tome šta je rekao Mesić pre neki dan na predavanju u Institutu za jugoistočnu Evropu u Berlinu kada je priznao da je „u nekoliko momenata devedesetih godina bio zaveden atmosferom i da je veličao zločinačku NDH”.

Mesić je rekao da se tokom devedesetih u Hrvatskoj kao kolateralna posledica rata pojavilo tolerisanje falsifikovanja istorije i dodao je da se uzor tražio u zločinačkoj NDH.

„Pustili smo tada iz boce duha s kojim imamo još i danas posla”, rekao je Mesić i priznao da se i pored svog čvrstog antifašističkog opredeljenja dao u nekoliko prilika zavesti tom atmosferom, posebno kad je prikupljao novac za odbranu među hrvatskim emigrantima.

„Iz toga sam naučio da ne treba činiti kompromise sa svojim uverenjima”, rekao je Mesić i izrazio zadovoljstvo što mu hrvatski antifašistički borci nikada to nisu prebacili iako su, kako je rekao, na to imali najviše pravo.

Mediji su ranije pisali o Mesićevom pevanju ustaške pesme „Jure i Boban” s emigrantima u Australiji.

S druge strane, Mesić je bio među retkima iz hrvatskog državnog vrha koji je dosledno osuđivao fašizam i ustaštvo i davao podršku antifašističkim borcima iz Drugog svetskog rata i odavao počast žrtvama ustaškog terora i genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Mesić se početkom devedesetih hvalio kako je kao kadar HDZ-a srušio Jugoslaviju, ali je već 1993. postao opozicija Tuđmanovom režimu.

@ Popeye

ex-yu
Korisnikov avatar
By Stripi
Bože, možeš li ti više riješiti sam sa sobom . jel Mesić ustaša il opće nije Hrvat, jer ako nije ustaša kakav bi to Hrvat mogao biti? Na dalje, kao argumentaciju nudim nasumce izabranih par članaka koji se mogu dobiti jednostavnim guglanjem o pojavama fašizma u Srbiji. Onog pravog, nepatvorenog fašizma, kukasti križevi and stuff. Dakle, takvog faišizma ima svugdje, što se gore može vidjeti u slici i prilici jedng osamnaestogodišnjeg Valjevca koji ide okolo i crta kukaste križeve. E takvog fašizma, na žalost i među mladim ljudima, ima iu Hrvatskoj. Furaju se na nacionalsocijalizam, negiraju postojanje holokausta dok se već u drugoj rečenici sami demantiraju da bi trebalo ljudep oslat u plinske komore baš onako kako su nacisti radili.
Ono što je u Hrvatskoj razvijenije od tog pravog, modernog i novootkrivenog fašizma jače jest ksenofobija. Netrpeljivost prema drugima, različitima, došljacima. Dakle, tim ljudima je najveći zločin verbalno maltretiranje drugih, što također nije dobro, jer u lošim vremenima i loša riječ pogibeljna. Ksenofobija također nije prirođena nekom narodu specijalno, nego se razvija u pdređenim prilikama. Tako u Sloveniji imamo razvijenu ksenofobiju prema Romima, u Americi prema crncima i latinosima, u Švedskoj, Finskoj općenito prema strancima, u Francuskoj prema Arapima a te pošasti nije pošteđena niti Srbija.
U Hrvatskoj se ksenofobija razvila u ratnim vremenima i to prema Srbima i dođljacima iz Bosne. Prema prvima jer su im rođaci okupirali trećinu zemlje, poubijali i protjerali stanovništvo, uništili gradove pa je zemlja tokom rata zapala u tešku situaciju u kojoj su još, da stvar bude bolja štakori došli na vlast. Prema drugima se razvila mržnja zato što su se fino dovukli za rođacima i pograbili sve što se pograbiti dalo. Naravno da u takvoj situaciji strada onaj ko je ni kriv ni dužan. Ja sam nebrojeno puta stao u obranu tim ljudima, toliko da su mi počeli čestitati Božić 7.1. što me i nije baš prećerano smetalo. Ja bih, bez obzira na sve i opet branio normalne i nedužne ljude. Koliko vidim, ti to ne bi, ti taman spadaš u profil rulje sa ceste koja olako stvara animozitet prema drugačijem. Ali pta da se radi, kad čovjek tako strasno mrzi teško da mu bilo šta može pomoći. No ja sam davno rekao da bi vas fašiste trebalo sve strpat na jednu livadu pa se vi svađajte i ubijajte koliko želite a da mi normalni ljudi nastavimo normalno sa svojim životom. Znam da je to utopija ali bi baš bilo zgodno.
Korisnikov avatar
By Vel boy

Inače, znao sam da ćeš i ovoga puta zaobići direktan odgovor na moje argumente. No, i to je legitimno učešće u raspravi...
pa, ne mislim bash da Stripi zaobilazi odgovore, vishe to izgleda radish ti.

dalje, Chedu Antica mozesh hvaliti koliko hocesh medjutim jasno je da je i on u onom njegovom intervjuu rekao neke, da ne kazem mnoge, stvari koje su bile generalno antihrvatske. sad mi se ne da kvalifikovati onaj njegov intervju rech ili rechenicu po rech ili rechenicu ali je vrlo muchan i najblaze recheno kontroverzan (nije da nije par izgledno istinitih stvari bio rekao, medjutim, npr. ona o frustriranosti mnogih Hrvata shto nisu josh vec primljeni u EU i sl., ali vecinom Antic je preterao).

off: nikako mi nije jasna ovolika ostrashcenost prepucavanjima devedesetih, bar ne na jednom gej forumu pa bio to i folder DiP.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Popeye

@ Popeye

ex-yu

recimo, da. i?
Recimo da tu može nastati realan problem, jer je to izgleda maksimum koji se može dobiti u odgovoru kada se razgovara o hrvatskom fašizmu i počinjenom genocidu nad Srbima.

Još, na žalost, nisam pročitao da Hrvati otvoreno i bez ograda priznaju da su počinili veliki zločin nad Srbima. O izvinjenju da i ne govorim, a učiniće sve da zlodela opravdaju, da ih umanje i optuže one kojima su to zlo naneli. To se lako može uočiti i u raspravama na ovom forumu.

Ovim ni najmanje ne želim da dosipam ulje na vatru, već jedino želim da se- najzad - suočimo sa stvarnošću.

Ponavljam, nisu svi Hrvati, ali jeste znatan deo hrvatskog društva, u dužem vremenskom periodu, sve do okončanja „Bljeska“ i „Oluje“, srpsko pitanje u Hrvatskoj nameravao da reši putem genocida i etničkog čišćenja. To se da zaključiti po dokumentima i anketama, najčešće iz samih hrvatskih izvora.

Prvi predsednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman doživljavao je svoje sudržavljane srpske nacionalnosti kao "remetilački faktor". Nije ih želeo u Hrvatskoj o čemu postoje čvrsti dokazi u Haškom tribunalu na sudjenju za zločine počinjene za vreme i posle akcije “Oluja”. Transkript razgovorea Tudjmana sa hrvatskim vojnim vrhom pred akciju etničkog čišćenja Srba iz Krajine.

Hrvatska puna sebe, medjutim, ide dalje i pored predloga Srbije za vansudskim rešenjem, pred Međunarodnim sudom pravde podiže tužbu protiv Srbije za agresiju i genocid!

Srbiji ništa ne preostaje drugo nego da odgovori protivtužbom.

Ja mislim da sada Sud treba da presudi, sem ako se Hrvatska ne odluči da povuče tužbu, a mi da se okrenemo rešavanju drugih otvorenih pitanja koja se tiču desetine hiljada ljudi, kako bismo otkravili zategnute odnose. Pre svetga tu mislim na pitanja izbeglica, nerešenih stanarskih prava, granicu, potpunu disproporciju u ekonomskim odnosima, odnosno činjenicu da je svega nekoliko srpskih firmi prisutno u Hrvatskoj.
Korisnikov avatar
By Srklet
ok, ustaska hrvatska je prakticno natjerala srbiju da je tuzi na sudu. srbija je htjela da se dogovori, ali ustaska hrvatska nece pa nece.

pa da postavim opet isto pitanje: i?
Korisnikov avatar
By Stripi

Recimo da tu može nastati realan problem, jer je to izgleda maksimum koji se može dobiti u odgovoru kada se razgovara o hrvatskom fašizmu i počinjenom genocidu nad Srbima.
Kao što je slučaj i kada je obrnuta situacija. Fašisti su svi isti, ma koliko vi to sebi ne htjeli priznati.
Još, na žalost, nisam pročitao da Hrvati otvoreno i bez ograda priznaju da su počinili veliki zločin nad Srbima. O izvinjenju da i ne govorim, a učiniće sve da zlodela opravdaju, da ih umanje i optuže one kojima su to zlo naneli. To se lako može uočiti i u raspravama na ovom forumu.
Kako ne? A prilikom susreta Marović - Mesić u Beogradu prije par godina?
Ma nebitno, ti to nisi vidio ili nisi čuo ili jednostavno nećeš ni čuti ni vidjeti. A ako si slučajno to i vidio onda ti se činilo makar neiskreno.
Ne možeš ti to uočiti na ovom forumu, jer ono par hrvatskih fašista koji su to i pokušali smo zbanirali u vrlo kratkom roku.
Ovim ni najmanje ne želim da dosipam ulje na vatru, već jedino želim da se- najzad - suočimo sa stvarnošću.
Može, kreni prvo od sebe. Da prvo uočiš da se rat vodio od strane Srbije u Hrvatskoj i da to nije nikakvo ostvarivanje negdašnje NDH nego baš suprotno - Velike Srbije
Ponavljam, nisu svi Hrvati, ali jeste znatan deo hrvatskog društva, u dužem vremenskom periodu, sve do okončanja „Bljeska“ i „Oluje“, srpsko pitanje u Hrvatskoj nameravao da reši putem genocida i etničkog čišćenja. To se da zaključiti po dokumentima i anketama, najčešće iz samih hrvatskih izvora.
Što je relativno i točno. Podatak koji nedostaje jest taj da su to isto Srbi, sve do Bljeska i Oluje pokušavali, samo sa Hrvatima. U Hrvatskoj, da se razumijemo, ne u Srbiji.
Prvi predsednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman doživljavao je svoje sudržavljane srpske nacionalnosti kao "remetilački faktor". Nije ih želeo u Hrvatskoj o čemu postoje čvrsti dokazi u Haškom tribunalu na sudjenju za zločine počinjene za vreme i posle akcije “Oluja”. Transkript razgovorea Tudjmana sa hrvatskim vojnim vrhom pred akciju etničkog čišćenja Srba iz Krajine.
Što je točno. Točno je međutim da je taj rahmetli prdonja i kreten zagorčavao život i svim ostalim građanima Hrvatske, dovevši ih, praktički, pred međunarodnu izolaciju. Prije toga je dopustio da njegovi mili lopovi opljačkaju ovu zemlju u privatizaciji koja se dogodila usred rata.
Hrvatska puna sebe, medjutim, ide dalje i pored predloga Srbije za vansudskim rešenjem, pred Međunarodnim sudom pravde podiže tužbu protiv Srbije za agresiju i genocid!
Ima pravo, kao što i Srbija ima pravo da podigne tužbu protiv Hrvatske. Međutim, nije tu Hrvatska sama, to je napravila i Bosna i Herdegovina.
Srbiji ništa ne preostaje drugo nego da odgovori protivtužbom.
Apsolutno, to je stvar međunarodnog prava a odvjetnici i suci neka rade svoj posao.
Ja mislim da sada Sud treba da presudi, sem ako se Hrvatska ne odluči da povuče tužbu, a mi da se okrenemo rešavanju drugih otvorenih pitanja koja se tiču desetine hiljada ljudi, kako bismo otkravili zategnute odnose. Pre svetga tu mislim na pitanja izbeglica, nerešenih stanarskih prava, granicu, potpunu disproporciju u ekonomskim odnosima, odnosno činjenicu da je svega nekoliko srpskih firmi prisutno u Hrvatskoj.
Izbjeglice se svakako trebaju vratiti, niko im nema pravo oduzeti njihovu imovinu. Za stanarska prava teško da će se izboriti jer ih više nema. Trebali su misliti prije na zakone države u kojoj žive kad su odlučili da je ne priznaju, nakon čega su okupirali trećinu zemlje i tu i tamo porušili pokoji grad.
Za poduzeća se apsolutno slažem, međutim, to teško da ima veze sa Srbijom zato što je Srbija, nego jednostavno ide po principu ko je jači, taj i tlači. Tako u Hrvatskoj djeluje više slovenskih firmi nego što je to obrnuto, a onda se hrvatski poduzetnici kurče nad Srbijom pa tamo posluju kao ludi a ovamo ne daju nikome iz Srbije da prismrdi, samo zato što im se može. To nikako nije fer i dobrosusjedski, to je jednostavno pokvareno.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Koliko god dugo trajala naša rasprava o ustaštvu u današnjoj Hrvatskoj, ja na žalost svaki dan imam na raspolaganju nove slučajeve koji demantuju ono što vi tvrdite – da ustaštva u Hrvatskoj ima samo onoliko koliko i fašizma u Srbiji ili bilo kojoj drugoj ex-yu republici.

Današnja vest je da su na pravoslavnoj crkvi Svetog proroka Ilije u Zadru ponovo ispisani ustaški grafiti.

Zadarski paroh, protojerej stavrofor Petar Jovanović, prijavio je slučaj policiji od koje je dobio informaciju da su grafite ispisala dvojica maloletnika i da policija "radi na slučaju".

Da sve to nije slučajno, da Srbi i u Zadru kao i u mnogim drugim sredinama istinski nisu dobrodošli, govori i to da je nedavno zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić izjavio da će u Zadru iz "zdravstvenih razloga" biti srušeno oko 80 u ratu porušenih kuća pravoslavnih Srba.

Vrančić je rekao da su one "opasne po javno zdravstvo i da su leglo štetočina".

Na zadarskoj crkvi, inače, često se ispisuju ustaški grafiti, a policija uspeva da nađe deo izvršilaca.

Grafiti takve vrste nisu izuzetak ni u drugim gradovima u Hrvatskoj, a mnogi od njih godinama ostaju neizbrisani, o čemu svedoči primer iz Karlovca gde za Srbe uvredljivi grafiti po trafo stanicama stoje i oko 20 godina, od početka rata. Neće džabe da ih kreče.

U istoriji je, dragi moji oponenti, poznat mehanizam negacije zločina. Mnogo je jednostavnije, naročito današnjim građanima Hrvatske koji nisu lično učestvovali u nečemu što predstavlja sramnu senku prošlosti čitave zajednice, kao što set i vi, da relativizuju to pitanje i da kažu da se to nije dogodilo, nego da priznaju da je jedna, pa makar i kvislinška, hrvatska država, na okrutan način ubila, a kasnijei proterala veliki broj svojih gradjana samo zato što su Srbi.

Uostalom, činjenica da u Hrvatskoj i danas, u dvadeset i prvom veku, kad je reč o nacionalnoj pripadnosti, vladaju principi feudalnog društva, „čija zemlja onoga i vera”, dokaz su da je Republika Hrvatska daleko od istinske demokratije.

Kako i Srbija i Hrvatska žele u EU, neminovno je da kao susedi dobro saradjujemo. Da li je to moguće sa takvim, odbojnim, ponašanjem Hrvatske? Novi predsednik Josipović uliva poverenje, ali ipak treba sačekati šta će se konkretno dogadjati iza lepih priča i obećanja. Srbija je uvek otvorena za saradnju, ali se za istinski i dugoročni napredak na tom polju moraju obe zemlje suočiti sa prošlošću. Hrvatska to još nevoljno čini. Zašto i dokle?
Korisnikov avatar
By Stripi
Grafiti kažeš? Jesi li moćda prošao pored katedrale u Novom Sadu zadnjih godina ili pored katoličke crvke u Bačkoj Palanci?
To što ti navodiš kao primjere možeš naći u doslovno svakoj državi, pa i u državi u kojoj ti živiš. Samo se malo kritički okreni oko sebe.
Naravno, to što se može naći u svakoj državi e treba automatski prihvaćati kao ipsravno i normalno, no ne moćemo se ponašati na način da u tuđem oku vidimo trn a u svome ne vidimo ni balvan, otprilike ovako kako se ti ponašaš.
Korisnikov avatar
By Tungi

Srbija je uvek otvorena za saradnju, ali se za istinski i dugoročni napredak na tom polju moraju obe zemlje suočiti sa prošlošću. Hrvatska to još nevoljno čini. Zašto i dokle?

A da malo Tadic spusti loptu i da se vrati u sadasnjost?I ja se pitam dokle vise sa prosloscu.Dok se bude tulilo i koliko se bude o njoj razglabalo nece biti nikakvog pomaka.Zato Srbija i dalje tapka.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Tungi

Srbija je uvek otvorena za saradnju, ali se za istinski i dugoročni napredak na tom polju moraju obe zemlje suočiti sa prošlošću. Hrvatska to još nevoljno čini. Zašto i dokle?
A da malo Tadic spusti loptu i da se vrati u sadasnjost?I ja se pitam dokle vise sa prosloscu.Dok se bude tulilo i koliko se bude o njoj razglabalo nece biti nikakvog pomaka.Zato Srbija i dalje tapka.
The New York Times: Srpski beg sa vetrometine

Podnošenje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji, deset godina nakon rata sa NATO-om zbog Kosova, pravi je pokazatelj zaokreta srpske politike sa predsednikom Borisom Tadićem na čelu, navodi se u uvodniku Njujork tajmsa.

Deset godina nakon što je NATO zaratio sa Slobodanom Miloševićem zbog Kosova, demokratska Srbija podnela je kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji. Iako će postupak pristupanja trajati pet ili više godina, taj čin je pravi pokazatelj zaokreta srpske politike na čelu sa predsednikom Borisom Tadićem.

Gospodin Tadić prvi put je izabran 2004. godine, ali je tek nakon ponovnog izbora 2008. postao dovoljno snažan da povede zemlju ka članstvu u Evropskoj uniji.

Mnogi građani Srbije ogorčeni su zbog ratova koje je Miloševoć vodio i teritorija koje je izgubio. Većina sada gleda unapred, ka boljoj budućnosti i partnerstvu sa Evropom.

Više od polovine robe koju Srbija uveze dolazi iz zemalja Unije, koje predstavljaju glavno tržište za više od pedeset odsto srpskog izvoza. Srpskoj ekonimiji, koja se još uvek oporavlja od godina pod sankcijama i propadanja pod Miloševićem, potreban je kapital koji će doprineti stvaranju novih radnih mesta.

Imajući u vidu da je članstvo u EU na horizontu, italijanski "Fijat" najavio je značajna ulaganja u proizvodnju automobila u Srbiji.

Približavanje Evropi ima i ljudsku dimenziju. Generacije građana Srbije odrasle su izolovane od Evrope. Od decembra, oni mogu da putuju u zemlje EU bez viza.

Ipak, postoje veoma bitni uslovi koji moraju biti ispunjeni kako bi pristupanje Uniji moglo da napreduje.

Vlada Srbije mora da uloži sve napore kako bi uhapsila dva preostala optuženika za ratne zločine, generala Ratka Mladića i Gorana Hadžića, i da ih isporuči Haškom tribunalu zbog suđenja. Holandija preti da će blokirati pristupanje, sve dok oni ne budu predati sudu.

Predsednik Tadić zalaže se za punu saradnju sa Tribunalom. Za šest meseci, glavni tužilac podneće izveštaj iz koga će se videti koliko je to zalaganje urodilo plodom.

Bitno pitanje je i Kosovo. Srbija sarađuje sa policijskom misijom EU i obezbeđuje svoju stranu granice. Ona odbija da prizna nezavisnost Kosova. U tome je podržava pet članica Unije, pa tako priznanje ne može biti uslov za članstvo. Vlada Srbije, međutim, mora da se obaveže da neće bezrazložno sprečavati eventualno članstvo Kosova u EU.

Da bi Srbija mogla da postane konkurentna u Evropi, Tadić mora da nastavi i sa ekonomskim reformama. Zemlja je daleko odmakla, a Evropska unija koristi podsticaj članstvom kako bi ohrabrila konstruktivnu politiku Beograda. Srbiji sada preostaje da završi dobro započetu transformaciju.

* Eto, i Njujork Tajms nam u uvodniku odaje priznanje, posebno predsedniku Tadiću... Ali, ovde na GS neki - posebno iz Hrvatske - nikako da nam to priznaju. Ko koga "mrzi", ko je fašista, a ko branitelj ustaške ideologije i slično, pažljiviji čitalac ovih rasprava lako će zaključiti.
Korisnikov avatar
By Tungi
Osecas li ti da je drzava "daleko odmakla" ili verujes samo onome sto procitas?
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Tungi

Osecas li ti da je drzava "daleko odmakla" ili verujes samo onome sto procitas?
Nezadovoljstvu, što se ne ide brže, ima i te kako mesta.
Ipak, realno gledano - uspeh je tu, kao dobra osnova da još ubrzanije i efikasnije svi osetimo taj napredak. Saradnja sa susedima je i te kako važna, posebno sa Hrvatskom zbog rešavanja sudbine stotina hiljada izbeglica. Dolaskom Josipovića i ispruženom rukom Tadića, nadam se da će i ta saradnja krenuti na bolje.
By zmeu
Ja bih bio jako oprezan kada bih govorio o grafitima a da živim gdje živim. :zev:
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by zmeu

Ja bih bio jako oprezan kada bih govorio o grafitima ...
Naravno. Grafiti su samo manji deo ilustracije ukupnog stanja u Hrvatskoj prema Srbima.

Mnogo je bitnije, prioritetnije, vraćanje građanskih prava izbeglim Srbima, hrvatskim državljanima.

Nesporno je da svako treba da bude kažnjen za zločine koje je počinio, bez obzira na to iz kog je naroda. Ali ne može ceo jedan narod da bude kažnjen zbog zločina pojedinaca. A, Hrvatska to upravo čini svojim gradjanima Srbima.

Verujem da bi problemi izbeglih hrvatskih Srba pre bili rešeni da nisu rešavani samo bilateralno, u odnosima Hrvatske i Srbije, nego da su u te razgovore bili uključeni i predstavnici međunarodne zajednice.

Pre svega mislim na rešavanje 40.000 oduzetih stanarskih prava. U svim bivšim jugoslovenskim republikama stanarska prava izbeglicama su vraćena, jedino se to u Hrvatskoj nije desilo.

Hrvatska ima i oko 40.000 izbeglih penzionera koji za vreme ratnih zbivanja nisu primali penzije...

U Hrvatskoj su privatizovana i mnoga preduzeća u čijem stvaranju su učestvovali i Srbi, ali oni su iz privatizacije isključeni.

Postoje i tajne optužnice protiv izbeglih Srba, procenjuje se,još oko hiljadu.Hrvatske vlasti neke od njih aktiviraju upravo u trenutku kad dolazi do većeg povratka izbeglica.

Sve to nedvosmisleno ukazuje da Hrvatska ne želi da joj se Srbi vrate i da Republika Hrvatska ne poštuje sopstveni zakon koji manjinama garantuje sva građanska prava, da ponovo ne govorim o tome da su Srbi u Hrvatskoj do 1990. bili konstitutivan narod.

Pored toga, Srba gotovo da i nema u državnoj upravi tako da se stiče utisak, koji iznose i neke nevladine organizacije (Hjuman rajts voč, Amnesti internešenel), da je reč o tretmanu koji se odnosi na stanovnike „drugog reda”.

Da li je to ustaška ideologija primenjena u novim uslovima ili ne, svako neka prosudjuje na osnovu činjenica. Moje duboko uverenje je da tu ima dosta ustaštva, jer se uporno ide ka etnički čistoj hrvatskoj državi, što je bila osnova NDH.
Korisnikov avatar
By Stripi
A pitaš li se ti šta je bilo sa onim umirovljenicima koji su došli iz Srbije i Republike Srpske? Ko je njima tada isplaćivao mirovinu? Srbija možda? Kao što rekoh, za ta stanarska prava nema šanse da budu vraćena, no čuda se mogu dogoditi. Da Milan Martić nije otfrknuo nosom pred Oluju možda ne bi bilo ni izbjeglica a ni uskraćenih stanarskih prava.
Osim toga, sve ostalo ide po redu. Ako neko misli da mu Hrvatska uskraćuje prava, neka je tuži Međunarodnom sudu za ljudska prava. To je bar jednostavno a vjerujem da bi svojem građaninu.
I zar ti nije dosta, što više niko ovdje ne ferma te tvoje paranoje o prekomjerenom ustašvu?
Korisnikov avatar
By 2kune

Nesporno je da svako treba da bude kažnjen za zločine koje je počinio, bez obzira na to iz kog je naroda. Ali ne može ceo jedan narod da bude kažnjen zbog zločina pojedinaca. A, Hrvatska to upravo čini svojim gradjanima Srbima.
Baš kao što ti činiš na ovom forumu narodu hrvatskom. Jako je fino imati jedne aršine za sebe a druge za državu Hrvatsku i njene stanovnike hrvate, zar ne? :D

OT:
Nije istina da je Hrvatska jedina koja na Balkanu nije vratila stanarska prava izbjeglicama. Tih 40 000 stanarskih prava samo su kap u moru od 2 i po milijuna stanarskih prava koja još nisu vraćena na područjima jugoistočne europe prema izvješćima COHRE (Centar za stambena prava i deložacije - savjetodavna agencija pri UN).
Prema Pinherovim načelima Hrvatska će u vrlo kratkom roku morati ne samo vratiti stanarska prava nego ih i pretvoriti u vlasnička ako želi zatvoriti poglavlje pravosuđa u pregovorima za ulazak u EU. Tako će 40 000 srba dobiti besplatno ono za što većina hrvata još uvijek otplaćuje mjesečne rate. Naime, nosioci stanarskog prava dobili su samo pravo prvootkupa svog stana na rate od države iako ti stanovi nisu bili državno već društveno vlasništvo za koje je svaki zaposleni redovito uplaćivao u stambeni fond te je time sada prisiljen dvaput plaćati za isti stan.

A izvlačiti privatizaciju kao argument protusrpske politike tek je najveća debilana... :lol:
Zaboga, pa i svi hrvati koji su stvarali sve te kombinate, tvornice i firme po Hrvatskoj isključeni su iz privatizacije. U nju je uključeno samo stotinjak porodica, mahom iz Hercegovine. Uostalom, budete videli kako je to kad počne masovno u Srbiji...
Korisnikov avatar
By Sheytan

Kao što rekoh, za ta stanarska prava nema šanse da budu vraćena, no čuda se mogu dogoditi. Da Milan Martić nije otfrknuo nosom pred Oluju možda ne bi bilo ni izbjeglica a ni uskraćenih stanarskih prava.

Osim toga, sve ostalo ide po redu. Ako neko misli da mu Hrvatska uskraćuje prava, neka je tuži Međunarodnom sudu za ljudska prava. To je bar jednostavno a vjerujem da bi svojem građaninu.

I zar ti nije dosta, što više niko ovdje ne ferma te tvoje paranoje o prekomjerenom ustašvu?
Nemam ja nikakve paranoje, ali ti očgledno stojiš na ustaškim pozicijama po brojnim pitanjima. Ili stvar ne poznaješ i ne razumeš. Moguće je i to, jer stalno ponavljaš uopštene fraze o poštovanju ljudskih prava Srba u Hrvatskoj, a - eto u najnovijem citiranom tvom komentaru, da li slučajeno ili ne - potpuno zastupaš stavove Hrvatska stranka prava (HSP) oko vraćanja stanarskih prava koja je pre desetak dana, kao i ti danas, izrazila nezadovoljstvo zbog programa vraćanja stanova ljudima koji su 1990-ih godina izgubili stanarsko pravo i odbacila kao neprihvatljivu "politiku po kojoj pripadnici srpske nacionalne manjine imaju veća prava od svih drugih manjina, ali i od hrvatskog naroda". Dobro, ovo drugo nisi rekao, ali nisi daleko ni od toga, kada bi se ozbiljnije analizirali tvoji postovi. No, zašto bi se time neko bavio.

Predsednik desničarske parlamentarne opozicione HSP Daniel Srb izjavio je, na konferenciji za novinare, da je program, vredan tri milijarde kuna (više od 410 miliona evra), namenjen ljudima koji su 1991. godine napustili Hrvatsku, otišli na, kako je rekao, drugu stranu i aktivno se uključili u rat protiv Hrvatske, prenela je Hina. I ti to stalno ponavljaš o hrvatskim Srbima.

Srb je, dalje, podsetio da je program usvojen u avgustu 2006. godine, kada je hrvatska vlada, na osnovu sporazuma Hrvatske demokratske zajednice i Samostalne demokratske srpske stranke, odlučila da dodeli stanove onim ljudima koji su izgubili stanarsko pravo zbog nekorišćenja stanova duže od šest meseci.

Prema njegovim rečima, među onima koji bi u prvoj fazi sprovođenja programa, i to u vreme teške ekonomske krize, trebalo da dobiju stanove ima desetak optuženih za ratne zločine nad hrvatskim civilima, desetak oficira Jugoslovenske narodne armije koji su učestvovali u napadu na Hrvatsku, jedan aktivni pripadnik Vojske Srbije i bivši lični vozač haškog optuženika Gorana Hadžića.

"Upozoravamo na neprihvatljivost odredbe po kojoj predstavnici nacionalnih manjina dolaze u situaciju da mogu da ucenjuju vladu", poručio je Srb, dodajući da se HSP protivi politici koja različito tretira pripadnike različitih nacionalnih manjina.

"Došli smo do toga da pripadnici srpske nacionalne manjine imaju veća prava od svih drugih, ali i od hrvatskog naroda", ocenio je Srb krajem januara 2010. na konferenciji za novinare u Zagrebu.

* Sad ti, Stripi, vidi čije stavove ovde realno zastupaš kada, u ovom konkretnom slučaju, kažeš da nema šanse da problem stanarskih prava bude rešen.
Korisnikov avatar
By Stripi
Ti, kao i obično lažeš :yes:
Nikakvo stanarsko pravo Srbi, iti bilo u ovoj zemlji nije izgubio 1990e godine. Oni su to pravo izgubili 96e godine, kada su svi, koji su do tada živjeli u društvenim stanovima mogli zatražiti pravo prvootkupa. Srbi, koji su tada bili u izbjeglištvu u Srbiji, nisu to napravili. Doduše, godinu dana prije toga oni u razdoblju od pet godina uopće nisu priznavali zakone države u kojoj žive. Nekako to uvijek ispustiš?
Nikakve ja stavove jedne minorne i raspadnute stranke ne podržavam. Nisam ih podržavao ni kada su bili nešto jači. Država da bi retoraktivno vratila izbjeglim Srbima pravo provootkupa prvo treba obeštetiti one koji su te stanove u međuvremenu kupili i postali vlasnici.
Nego, ti bi porekao činjenicu da su hrvatski Srbi, uz svesrdnu pomoć Republike Srbije i JNA okupirali trećinu Hrvatske, pri tome je razrušili i opljačkali, protjerali ipoubijali stanovništvo i držali teritorij 5 godina pod kontrolom? Pa zbog toga postoje optužnice u Haagu, pobogu.
E sad, kako to da tim ljudima jednom zakoni zemlje u kojoj žive malo odgovaraju, malo ne?
Korisnikov avatar
By Sheytan

Ti, kao i obično lažeš :yes:

Nego, ti bi porekao činjenicu da su hrvatski Srbi, uz svesrdnu pomoć Republike Srbije i JNA okupirali trećinu Hrvatske, pri tome je razrušili i opljačkali, protjerali ipoubijali stanovništvo i držali teritorij 5 godina pod kontrolom? Pa zbog toga postoje optužnice u Haagu, pobogu.

E sad, kako to da tim ljudima jednom zakoni zemlje u kojoj žive malo odgovaraju, malo ne?
Ne zna se šta je strašnije. Stavovi koje zastupaš, ili elementarno nepoznavanje stvarne situacije i medjunarodnog prava.

"Martić nije proglašen krivim zbog političkih stavova, ili političkih ciljeva srpskog rukovodstva, već zbog toga što su, zarad ostvarenja političkih ciljeva, on i drugi politički i vojni lideri počinili teške zločine“, rekao je sudija Pokar obrazlažući hašku presudu.

No, ti bi uporno hrvatske Srbe optuživao za to što su hteli da i dalje budu ravnopravni, a ne gradjani drugog reda u Republici Hrvatskoj.

A, kako Srbi, tako i Hrvati i svi ostali pred Haškim triibunalom, odgovaraju za ratne zločine, a ne političke stavove i ciljeve.

Dakle, shvati jednom da je u Hrvatskoj bio gradjanski rat sa verskim obeležjima, a ne osvajački rat Srbije i JNA. Kada tu istinu budeš prihvatio, u ma kojoj meri i obliku, lakše ćeš i u stvarnosti, a ne samo verbalno zastupati stavove o demokratskoj Hrvatskoj na putu za EU.
Korisnikov avatar
By Vel boy
opet :giggle: pa ne mislim bash da Stripi optuzuje cele narode pa ni Srbe, on je to vishe puta naglasio. to shto korisnik sheytan ima zabetonirane internalizacije kolektivizama (shto se najochitije vidi i, izmedju ostalog, u njegovom upornom imenovanjem zlochinaca bilo kog naroda namerno vlastitom imenicom celih naroda), je mislim problem korisnika sheytana.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Vel boy

opet :giggle: pa ne mislim bash da Stripi optuzuje cele narode pa ni Srbe, on je to vishe puta naglasio.
Ti očigledno slabo stojiš sa čitanjem i komentarisanjem... I ne podmeći se kao tudji advokat, kada to ni Stripi od tebe ne traži.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Mesić još 1968. znao za plan raspada SFRJ

LESKOVAC - Sada već bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić bio je upoznat s planom raspada Jugoslavije još daleke 1968. godine! O cepanju SFRJ govorio je tada na sudu u Leskovcu.

Marislav Stojiljković, istražni sudija Okružnog suda u Leskovcu, te godine saslušavao je Mesića kao svedoka u slučaju najveće pljačke koja se dogodila na tlu tadašnje Jugoslavije. Gradić Slavonska Orahovica, čiji je predsednik bio upravo Mesić i u kojoj je rođen 1934, bila je centar velike pljačke društvene imovine.

-Predočio sam mu da bi on, kao pravnik i predsednik opštine morao da zna da je privatna fabrika u doba socijalizma 1968. bila prava jeres. U jednom trenutku Mesić se iznervirao i odsečno mi rekao: "Slušajte, sudija Marislave, ja vam mogu reći da će se SFRJ uskoro raspasti i da će se vratiti kapitalistički sistem kod nas, te ovo o čemu sada raspravljamo tada neće biti značajno, jer će Hrvatska biti samostalna država" - kaže sudija Stojiljković i navodi da je bio sam šokiran ovom izjavom!

- Predočio sam mu da je to teško krivično delo protiv naroda i države po tadašnjem krivičnom zakonu SFRJ, a on je odgovorio da njemu niko ništa ne može. Naravno, za mene on više nije bio toliko značajan kao svedok, koliko kao neko ko je počinio krivično delo, pa sam o tome obavestio nadležne organe. Kad je Mesić biran na funkciju predsednika Predsedništva SFRJ, kod mene su dolazili predstavnici najviših državnih organa bezbednosti da se raspitaju za taj slučaj - priča dalje ovaj sudija u penziji.

Stjepan Mesić se pojavio kao svedok u Okružnom sudu u Leskovcu na glavnom pretresu 13. januara 1969. Ubrzo posle te afere, Mesić je dao ostavku na funkciju predsednika opštine, a pet godina posle ovog slučaja, septembra 1973, Okružni sud u Osijeku osudio ga je na 26 meseci zatvora zbog učešća u pokretu Maspok. Mediji su tada pisali da je odgovoran za delo protiv naroda i države
Korisnikov avatar
By Stripi
Ne zna se šta je strašnije. Stavovi koje zastupaš, ili elementarno nepoznavanje stvarne situacije i medjunarodnog prava.
I? Koji to dio ja ne kužim? Da se ti praviš lud, montiraš i lažeš? To sam odavno skužio, još u tvojim prijašnjim reinkarnacijama.
No, ti bi uporno hrvatske Srbe optuživao za to što su hteli da i dalje budu ravnopravni, a ne gradjani drugog reda u Republici Hrvatskoj.

A, kako Srbi, tako i Hrvati i svi ostali pred Haškim triibunalom, odgovaraju za ratne zločine, a ne političke stavove i ciljeve.
Samo što su jedni nedužni i branili su Jugoslaviju a drugi su ustaše, right?
Elem, par pitanja:
1. Jesu li krajiški Srbi, zaluđeni Bobom Miloševićem, Milom Martićem i ostalom bratijom, rekli da ne priznaju Hrvatsku kao neovisnu zemlju?
2. Jesu li Krajiški Srbi, zaluđeni Bobom Miloševićem i Milo Martićem 1990e godine digli bunu, okupirali trećinu zemlje koju nisu priznavali?
3. Jesu li krajiški Srbi imali okupacijsku vlast u "RSK" sve do 1995e godine?

Na sva tri pitanja odgovor je i više nego jasan iz čega je jasno uočljivo da oni nisu poštovali zakone zemlje u kojoj se nalaze.
Dakle, shvati jednom da je u Hrvatskoj bio gradjanski rat sa verskim obeležjima, a ne osvajački rat Srbije i JNA. Kada tu istinu budeš prihvatio, u ma kojoj meri i obliku, lakše ćeš i u stvarnosti, a ne samo verbalno zastupati stavove o demokratskoj Hrvatskoj na putu za EU.
U Hrvatskoj nije bio građanski rat iz razloga što je pobunjeno stanovvništvo bilo naoružano oružjem JNA, što je bilo dirigirano iz Srbije. Onog trenutka kada su izgubili potporu Slobodana Miloševića su izgubili rat. Slobodan Milošević je davao nedvosmislene signale o budućem ratu još u drugoj polovini osamdesetih godina što se na kraju i ostvarilo. Nije to bio nikakav građanski rat. Istina je da su građani bili uvučeni ali je u rat bila umiješana još i Srbija koja je Srbe potpomagala. Kada ti budeš prhvatio tu očiglednu činjenicu možda te strefi kap, ali bar ćeš biti mrvu pametniji.
-Predočio sam mu da bi on, kao pravnik i predsednik opštine morao da zna da je privatna fabrika u doba socijalizma 1968. bila prava jeres. U jednom trenutku Mesić se iznervirao i odsečno mi rekao: "Slušajte, sudija Marislave, ja vam mogu reći da će se SFRJ uskoro raspasti i da će se vratiti kapitalistički sistem kod nas, te ovo o čemu sada raspravljamo tada neće biti značajno, jer će Hrvatska biti samostalna država" - kaže sudija Stojiljković i navodi da je bio sam šokiran ovom izjavom!
A udac baš to nije naveo u zapisnik :smeh: I kako se sve samo brzo odigralo, samo 22e godine kasnije :lol:
Dobro da nije prorekao tada na sudu da će biti zadnji predsjednik SFRJ! Mora da mu je to neka gatara i rekla u Leskovcu.
Korisnikov avatar
By Vel boy

Ti očigledno slabo stojiš sa čitanjem i komentarisanjem...
pa shta drugo da ti kazem nego- eto, otvori chitavu anketu i temu o Stripiju i da li je on ustasha i srbofob (nije da nije bbb to vec radio :giggle: ) na ovom forumu, pa gledaj rezultate...... :eureka: ja eto ne znam kakvi ce otprilike biti rezultati......
I ne podmeći se kao tudji advokat, kada to ni Stripi od tebe ne traži.
ma Stripi je lichno ovde ponajmanje bitna figura zashto se angazujem ("tudji advokat" ) da dekonstruishem tvoje nebuloze sheytan-e.
sam duh foruma :yes: poziva da ti se bar neko suprotstavi sheytan-e.
Korisnikov avatar
By Vel boy
na ovo, kao i na Marislavovu shokiranost

LESKOVAC - Sada već bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić bio je upoznat s planom raspada Jugoslavije još daleke 1968. godine! O cepanju SFRJ govorio je tada na sudu u Leskovcu.

Marislav Stojiljković, istražni sudija Okružnog suda u Leskovcu, te godine saslušavao je Mesića kao svedoka u slučaju najveće pljačke koja se dogodila na tlu tadašnje Jugoslavije. Gradić Slavonska Orahovica, čiji je predsednik bio upravo Mesić i u kojoj je rođen 1934, bila je centar velike pljačke društvene imovine.

- Predočio sam mu da je to teško krivično delo protiv naroda i države po tadašnjem krivičnom zakonu SFRJ, a on je odgovorio da njemu niko ništa ne može. Naravno, za mene on više nije bio toliko značajan kao svedok, koliko kao neko ko je počinio krivično delo, pa sam o tome obavestio nadležne organe. Kad je Mesić biran na funkciju predsednika Predsedništva SFRJ, kod mene su dolazili predstavnici najviših državnih organa bezbednosti da se raspitaju za taj slučaj - priča dalje ovaj sudija u penziji.

Stjepan Mesić se pojavio kao svedok u Okružnom sudu u Leskovcu na glavnom pretresu 13. januara 1969. Ubrzo posle te afere, Mesić je dao ostavku na funkciju predsednika opštine, a pet godina posle ovog slučaja, septembra 1973, Okružni sud u Osijeku osudio ga je na 26 meseci zatvora zbog učešća u pokretu Maspok. Mediji su tada pisali da je odgovoran za delo protiv naroda i države
ne mogu a da se grohotom ne nasmejem :pucaodsmeha:

zapravo ovo jeste jedan od primera kako su odredjeni dogmatski jugo-komunistichki hegemonisti i antihrvati maltretirali najvishe one Hrvate koji to nisu zasluzili jer nisu ustashe (dok su dozvolili da pavelic, artukovic i ostale ustashe umaknu).
jedini greh Mesicu (kolikogod da je postajao kontroverzan) tada je bio shto je ochekivao pluralizam u socijalizmu i radio na osamostaljenju Hrvatske. tu nishta nuzno generalno antisrpskog nema.
Npr. meni to od Mesica nije smetalo, ali eto dogmati Stojiljkovicu jeste- jedan od primera krucijalne razlike izmedju mentalnih sklopova medju npr. Srbima.
Korisnikov avatar
By 2kune

Ma je dušo... Sam Tile mu je reko... U Orahovici nakon orahovice... :pucaodsmeha:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 48
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!