Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Slika
Od 1. marta izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih važiće neograničeno, rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

"Time prestaje svaka mogućnost da organi zahtevaju od građana da uz svoje zahteve prilažu izvode iz matičnih knjiga koji nisu stariji od šest meseci, a što je do sada bila praksa", rekao je on. On je istakao da Zakon o matičnim knjigama propisuje krivičnu odgovornost ukoliko građani koriste izvod koji ne sadrži poslednje podatke koji su upisani u matičnu knjigu.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=411856
Korisnikov avatar
By Marvin
To je zato što ja vadim novi pasoš :klap:
Korisnikov avatar
By jukie
Ja sam čekao da vidim da li to važi i za državljanstvo, i ispostavilo se da se ono vadi kod službe unutrašnjih poslova ili kako se to već zove??? tako da verovatno do daljnjeg opet moram da čekam da mi državljanstvo stigne poštom
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Kako bi bila PC verzija fala kurcu? Fala genitalijama?
Korisnikov avatar
By Dina
Juuupiiii :yay:

Mada uzas da se ne odnosi i na drzavljanstvo. :mad:

Ja svaki put ludim kad vadim izvod iz maticne knjige rodjenih jer nisam rodjena u Beogradu a u tom drugom gradu sam bila samo kao beba i jedva da imam neke rodbine tamo i to daljnje... i svaki put moram da se cujem kako bi mi oni vadili to kao da se ponovo radjam uvek... :roll: A drzavljanstvo vadim u mestu rodjenja oca, gde je ista prica kao i za moje mesto rodjenja :roll: Izvod iz maticne knjige vencanih bi mi bilo najlakse da izvadim jer to je na mojoj opstini, ali dobro je da ukinuse i to...
Korisnikov avatar
By blabla54380
za izvod iz maticne knjige rodjenih mi nikad nije bilo jasno sto mora da bude frisko 6 meseci. kao. ne mozes dva put da se rodis. a za drzavljanstvo mi je razumljivo, jer to mozes da promenis.
Korisnikov avatar
By Dina
U izvod iz maticne knjige rodjenih se upisuje da li se osoba vencala u medjuvremenu. Pretpostavljam da za one koji promene prezime glasi sad na novo, nisam sigurna jer ja nisam menjala pa su mi upisali da sam se vencala ali da nisam menjala prezime :zid: To mi je sve totalno besmisleno - kakve veze vencanje ima sa rodjenjem? Ali pretpostavljam da je to i eventualna promena prezimena razlog sto se vadi ponovo...
Korisnikov avatar
By bu
eh..kad sam izvadila sve oni resili da ukinu..ccc :D al dobro..bar za sledeci put ne moram da se mucim :)
Korisnikov avatar
By deran
ja sam u četvrtak izvadio krštenicu-novost-nema upisan JMBG,ni moj,ni mog oca ni majke...kad sam pitao čemu onda to,objasnio mi je tako nakaradno da ja to sad ne mogu da ponovim... :D

uglavnom,sad tako treba,a JMBG je u nadležnosti SUPA-a/MUP-A (tako nekako... :D )
Korisnikov avatar
By Frey
Таман кад ми више никад неће требати...
Korisnikov avatar
By 2kune
Ja sam protiv toga da važi neograničeno! :durenje: Tko meni smije zabraniti da se tu i tamo preporodim? :pms:
By mythe
a recite mi, jel moguce dobiti Izvod na latinici? Naime, ja kada trebam reguliarati neke stvari u RH, traze na latinici, jer dosta ljudi ne poznaje cirilicu ( a i ne mora je poznavati jer je to pismo proslosti).
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Super vest, samo što ja svejedno moram dokumenta da prikupim pre tog 1. marta.
Btw, već godinama koristim pogodnosti pribavljanja tih papirića poštom. Opština Zemun ima tu opciju da na njihovom sajtu popuniš formular i pošalješ zahtev, a onda ti kroz par dana sve bude uručeno.
Већ од 1. марта нови изводи из матичних књига рођених, венчаних и умрлих имаће неограничени рок важења, а сваки образац који штампа Завод за израду новчаница биће посебно заштићен. Тиме ће, како је најавио Милан Марковић, министар за државну управу и локалну самоуправу, престати шестомесечни рок важења извода из матичних књига.

Израда нових документа стаје 29 динара више него раније, додао је министар, али то неће утицати на промену цене извода, већ ће бити могуће само минималне корекције. Све општине у којима је било другачије наплате мораће да врате цене на износ који је прописан законом, поручио је Марковић. За око месец дана, према његовим речима, биће представљена и друга фаза примене закона. То практично значи да ће становници других градова моћи у Београду и још неколико градова да добију изводе из матичних књига на исти начин на који би то урадили у свом родном месту. Активности на успостављању централног система почеле су и пре почетка примене новог закона. У првој фази пилот-пројекта већ су учествовали Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац и Лесковац. Израђен је главни пројекат и прототип централне апликације за преузимање података из матичних књига, а у току је и израда централне пријаве за преузимање података из матичних књига. Према закону најкасније у року од пет година све општине у Србији требало би да имају и електронску верзију матичних књига, па грађани неће морати да путују из једног града у други по документа, јер ће то моћи да обаве у општини у којој живе.

Цео текст на: http://www.politika.rs/rubrike/tema-dan ... no.sr.html

Извор: Политика, 17.02.2010.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!