Originally posted by Leon Walras
Potresne price o ugusenoj provinciji i Gotam Sitiju, na kojima se koncipira teorija o eksploataciji, mogu da prodju, ali u kafani, poslanickom klubu SVM, LSDV, Zajedno za Sumadiju i td. Ozbiljnije diskusije ce biti jedino posto se pomerite od tih srednjovekovnih ideoloskih mitova i gluposti, i predjete na cinjenice.
... koje si ti u svojim postovima, pretpostavljam, izneo
Sprinter:
Kontradiktorno je to sto se neki (a u postu sam rekao kome se obracam) hvale ulogom Beograda u drzavnom budzetu a pritom je isti
Originally posted by Sprinter
KgCS3 beograd je glavni grad ove zemlje, centar mnogih kulturno-privrednih-politickih zbivanja. koji to vlasnik neke kompanije, recimo banke ce svoje predstavnistvo-centralu da otvori u zajecaru? oce, boli ga kurac.
Zar ocekujete da provincijski grad ove zemlje, kulturno-politicko-privredna crna rupa ima veci udeo u budzetu od Beograda?
To sam pokusao da ti objasnim.
sto se tice privatizacije, takav je zakon o privatizaciji i to moze da se promeni nevezano sa (de)centralizovanoscu drzave.
nista ne sprecava i danas kragujevac da se samostalno razvija. niti beograd sankcionise kragujevac. sav porez koji kragujevac ubira sa svoje teritorije, deo koji odvaja koji mora po zakonu da odvaja u drazvnu kasu. ostatak su kragujevacki novci. ako mislite da vlast ne ume njime da rasporedjuje, imate lokalne izbore pa je promenite.
Di su nasi novci?
Zakon kao pravni akt moze da se menja, kao sto je uvek i mogao. Nekorektno je da Beograd dobija 50% a Kragujevac 5%. Ali ono sto mene mnogo vise buni je zasto je zakon takav? Zasto bas Beograd dobija 50% a ne Pirot, Vranje ili Leskovac? Ma nema to veze sa eksploatacijom.
Ulogu lokalne vlast u celoj prici ne osporavam (stavise ovu trenutnu u KG ne podnosim), ali ako bi lokalnoj vlasti dobijala 50% a ne 5% imao bih mnogo vise razloga da je kritikujem, veruj mi.
ako zelis potpunu autonomiju kragujevca u to bi morao da uracunas i plate lekarima, penzije kragujevackim penzionerima, plate profesorima etc. a to je naravno neizvodljivo.
Naravno, ali je izvodljivo da npr moja tetka, kao prosvetni radnik, ima manju platu od svoje kleginice koja ima isti fond casova i istu diplomu, sa razlikom da zivi u Beogradu. (bez gradskih subvencija of kors)
beograd je tranzitni grad. u njemu takodje cirkulise veliki broj poslovnih ljudi iz inostranstva. studenata iz unutrasnjosti. tu su i ambasade velikog broja zemalja. nije dobro da glavni grad bude svakodnevno zakrcen saobracajem. obilaznica oko beograda jeste nesto sto je vazno pre svega za tvoju drzavu, a onda za beograd. beogradsko pristaniste je prvi kontakt velikog broja turista koji evropskim rekama dolaze kod nas. vazno je za drzavu da taj prvi utisak turista sa nasom zemljom bar po tom pitanju bude dobar. i s tim u vezi normalno je da ce ministarstvo za infrastrukturu i turizma (su)finansirati obilaznicu i pristaniste.
Ti gosta zelis da uvedes u svoj stan, ali da osim predsoblja ne vidi npr dnevnu ili spavacu sobu? Ti bi da podignes reklamni pano iza romskog naselja kako gosti ne bi videli "sramotu" ove zemlje?
Uz, ja sam i jukiju rekao da to potpuno razumem (lokal patriotizam), samo je tamo nekoj zeni mnogo vaznije da ne putuje 50 km do porodilista, nekima da lete sa svog aerodroma itd itd. Ja sam vec jednom napomenuo ne radi se samo o novcu, vec o konstantnom uplitanju centralne vlasti u poslove lokalnih. (banalni primer nove grupe na ekonsomskom fakultetu je najbolji za to).
tvoje vidjenje decentralizacije je potpuno pogresno, utopisticki i nemoguce. vreme socijalizma&komunizma je proslo. dakle, ne moze drzava da razvija kragujevac vec kragujevac mora sam da se razija uz objektivnu pomoc drzave.
Tvoje vidjenje decentralizacije je potpuno licemerno, po kojem vaze nejednaki zakoni koji se ,naravno, mogu menjati (bez imparativa moraju jer su toboze takvi kakvi jesu - i kao takvi nista ne govore o eksploatacije of kors

), po kojem je utisak turista o Beogradu vazniji od toga da li jedan gradjanin ove zemlje ima gde da pogleda film, da se leci ili u krajnjem slucaju ima sta da jede. alal ti kurac!
I josh samo par recenica za kraj, pa ko velim necu se vise osvrtat ovde:
Sama decentralizacija ima za cilj srazmerni regionalni razvoj Srbije sto jasno implicira da je Srbija centralizovana, odnosno da se regionalno neravnomerno razvija, odnosno da se mnogo toga u velikoj meri vrti oko monopolistickog nam CENTRA. U suprotnom ja zaista ne vidim razloge zbog kojih se osmisljava plan regionalizacije? Ovde se svi kao slazu da je regionalizacija neophodno a pritom mnogi pokusavaju da ospore centralizaciju (i sve njene posledice i nus pojave koje su same po sebi cinjenica)(?) O cemu bre vi pricate?
(pitanja su retoricka, samo razmislite o tome)