Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Regionalizacija Srbije

jesam za vladin pedlog regionalizacije
6
29%
jesam za regionalizaciju, ali ne ovakvu
11
52%
protiv sam regionalizacije
4
19%
By Dragonite
Originally posted by Sprinter

naravno da je narodna biblioteka u beogradu daleko znacajnija od bilo koje druge biblioteke u srbiji, te ce se ona iz ministarstva kulture finansirati prioritetno.
po čemu?
Korisnikov avatar
By blabla54380
postoji zakon o kulturi, odredbe, uredbe i pravilnici. njima se definisu kriterijumi kojim ministarstvo realizuje sve projekte. te zakone, odredbe, uredbe i pravilnike nije pisao beograd, vec skupstina srbije i ministarstvo kulture. na sajtu ministarstva kulture imas sve te dokumente, pa vidi po cemu.
By Dragonite
Ti si izneo tezu da je narodna biblioteka grada Beograda od neverovatnog značaja za republiku Srbiju (pored žive i zdrave biblioteke Srbije i biblioteke Matice Srpske), izvoli, obrazloži je.

Pošto smo dva posta od toga da izneseš stav da provincija koči Beograd i da ostatak Srbije pljačka Beograđane, odo ja sa ove teme.
Korisnikov avatar
By blabla54380
prvo, nisam rekao neverovatnog nego daleko znacajnijeg od. i to nije moja teza to se definise dokumentima koja nisu napisana od strane beograda, nego od strane skupstine srbije i ministarstva kulture, sva ta dokumenta su ti na raspolaganju na sajtu ministarstva kulture. citajuci ih videces da je sve definisano. videces da postoji konkursna procedura i koje to kriterijume neka ustanova kulture treba da zadovolji da bi izasla na konkurs i dobila pare za to i to, kao i na koji nacin odredjene komisije utvrdjuju raspodelu finansija, odnosno prioritete. dakle to nema veze sa regionalizovanoscu i centralizovanoscu srbije, pa tako decentralizacijia tu nece nista izmeniti.

durgo, ja nisam izneo takav stav s nekim si me pomesao.

i trece sta je to narodna bioblioteka grada beograda. postoji biblioteka grada beograda i narodna biblioteka srbije koja se nalazi u beogradu.
By Kragi
Pre svega
Originally posted by Dragonite
E, niko ovde ne spori da je Beograd glavni grad, centar i sve to, niti iko ima nešto protiv ljudi koji žive u Beogradu.
:up:
Jasno je meni da svaka zemlja ima svoj glavni grad, centar i sve to ... :)

Elem,

KgCS3 beograd je glavni grad ove zemlje, centar mnogih kulturno-privrednih-politickih zbivanja. koji to vlasnik neke kompanije, recimo banke ce svoje predstavnistvo-centralu da otvori u zajecaru? oce, boli ga kurac. i koja to decentralizacija srbije ce nekog da natera da centralu otvori u kragujevcu, a ne u beogradu.

ako neka fimra ima filijalu u kragujevcu, ta filijala placa porez kragujevcu kao i sve sto je na teritoriji kragujevca placa porez kragujevcu. od te novcane mase, po zakonu svaka opstina odvaja odredjen postotak koji ide u republicki budzet.

znaci ti bi morao da odes na sajt poreske uprave ili da svratis do ekonomskog fakulteta da se raspitas kako funkcionise privreda ko kome kako i zasto placa porez. (ja bejah isto u zabludi)

zasto bi bilo koje ministarstvo bilo preseljeno van glavnog grada? oces da mi objasnis tu ideju majke ti.

i na kraju objasni mi kako ti shvatas ovu decentralizaciju. sta ce to decentralizacijom da se promeni. kako i koga ce decentralizacija da natera da napravi posao u kragujevu, a ne beogradu i sta sprecava po sadasnjoj situaciji nekog da napravi posao u kragujevu, a ne beogradu.
I hoces da mi kazes da centralno predstvanistvo neke banke placa veci porez od filijale u nekom manjem gradu? (mislim necemo da teoretisemo, praksa je malo drugacija). Stoga nisam ni u kakvoj zabludi, samo rekoh da monopolisticki centar
u najvecoj meri ubira poreze, pa mi najblaze licemerno zvuci hvaljenje prilivom sredstava u drzavni budzet. :) To je bila poenta.
Ne mozete mi drzati predavanja o tome kako Beograd ima najveci udeo u budzetu ove zemlje a istovremeno govoriti o tome kako nekog boli kurac da cenralu svoje banke otvara u Zrenjaninu. :kontradiktorno:
Da, pozakonu svaka opstina od poreza odvaja postotak koji ide u republicki buzet osim sto:
Originally posted by KgCS3
U Vojvodini (ukljucujuci i Beograd), na primer, od privatizacije preduzeća ostaje 55 odsto (5 odsto za opštinu, 50 odsto za pokrajinu), dok u Nisu od privatizacije ostane, samo, pet.
tu ide malo vise u republicki budzet :nokti:

I na kraju:

Decentralizaciju prvenstveno shvatam kao srazmerni regionalni razvoj. Kao prenosenje vlasti sa centralnih nivoa na nize koje ce imati punu autonomiju. :)
Hocu da moj grad bude vlasnik imovine, samim tim odredjuje budzet, da poreska uprava naplacuje porez odgovarajući deo uplaćuje "Beogradu" (a ne obrnuto) i ne da molim ministra da mi da kintu za neki projekat sa unapred poznatim odgovorom "Ali zaobilaznica oko Beograda je prioritet" :D Hocu da moja opstina (a i svaka druga) ima stvarne izvorne prihode a ne one sankcionisane od strane centralne vlasti. (Pa bre nisu Vojvodjani ludi jbt!!!) :)
Ja sma ovde dao banalan primer, mada se manje vise sve vrti oko novca. Eto hocu i da se u Kragujevcu kao, po 100ti put ponavljam, UNIVERZITETSKOM gradu odobri osnivanje arhitektnoskog fakulteta, za sta objektivno uslovi postoje, kako ja ne bih morao da studiram u Beogradu. (opet ona prica iz prethodnog posta). I demografsko praznjenje opstina, odnosno slivanje stanovnista u monopolisticki centar (koje itekako ima veze i sa mojom prethodnom recenicom) je posledica centralizacije, koje bi decentralizacija mogla (morala) da spreci.
E a kad regija/grad po necemu bude specificna, vodeca, poznata, dominantna i tome sl onda mozemo razgovarati o tome ko ce to otvarati predtsvanistva i centrale bas tu (- to se upravo desava sa Beogradom jer poseduje sve navedene epitete) :sudija:
By wilmott
Potresne price o ugusenoj provinciji i Gotam Sitiju, na kojima se koncipira teorija o eksploataciji, mogu da prodju, ali u kafani, poslanickom klubu SVM, LSDV, Zajedno za Sumadiju i td. Ozbiljnije diskusije ce biti jedino posto se pomerite od tih srednjovekovnih ideoloskih mitova i gluposti, i predjete na cinjenice.
Korisnikov avatar
By blabla54380
@KgCS3
u beogradu su lokali skupi. na primer u knez mihajlovoj mesecni zakup jednog od lokala je 25 hiljada evra, te zakupac placa mnogo veci porez nego sto je to slucaj u manjim mestima, recimo u kragujevcu. ceo kragujevac ne donese toliko para odatle koliko donese porez od zakupa lokala u knez mihajlovoj.

ne vidim sta je kontradiktorno tu. svaki vlasnik neke kompanije sam odlucuje gde ce da posluje. ne mozes ti nikakvim zakonom odrediti nekome gde ce da otvori svoju firmu-sediste-proizvodni pogon etc.

sto se tice privatizacije, takav je zakon o privatizaciji i to moze da se promeni nevezano sa (de)centralizovanoscu drzave.

tvoje vidjenje decentralizacije je potpuno pogresno, utopisticki i nemoguce. vreme socijalizma&komunizma je proslo. dakle, ne moze drzava da razvija kragujevac vec kragujevac mora sam da se razija uz objektivnu pomoc drzave.

u svim mestima u srbiji pa i u beogradu imas nesto sto je u vlasnistvu grada-opstine odnosno u nadleznosti grada-opstine. dakle postoje zemljista, objekti, ustanove koje jesu na teritoriji nekog grada ali koje su u vlasnistvu&nadleznosti drzave. i to ne moze da se menja dok smo u istoj drzavi.

ako zelis potpunu autonomiju kragujevca u to bi morao da uracunas i plate lekarima, penzije kragujevackim penzionerima, plate profesorima etc. a to je naravno neizvodljivo.

nista ne sprecava i danas kragujevac da se samostalno razvija. niti beograd sankcionise kragujevac. sav porez koji kragujevac ubira sa svoje teritorije, deo koji odvaja koji mora po zakonu da odvaja u drazvnu kasu. ostatak su kragujevacki novci. ako mislite da vlast ne ume njime da rasporedjuje, imate lokalne izbore pa je promenite.

sa druge strane mnogo je ljudi iz unutrasnjosti koji su otvorili biznis u beogradu, ti decentralizacijom ne mozes nekog da nateras da osnuje posao u tvom kraju. zivimo u slobodnom svetu i svako ima pravo da radi tamo gde zeli da radi. dakle vlast u kragujevcu bi morala da poradi na uslovima i da stvori povoljniju klimu za buduce investitore. jer nikakva decentralizacija nece nekog zadrzati u kragujevcu.

beograd je tranzitni grad. u njemu takodje cirkulise veliki broj poslovnih ljudi iz inostranstva. studenata iz unutrasnjosti. tu su i ambasade velikog broja zemalja. nije dobro da glavni grad bude svakodnevno zakrcen saobracajem. obilaznica oko beograda jeste nesto sto je vazno pre svega za tvoju drzavu, a onda za beograd. beogradsko pristaniste je prvi kontakt velikog broja turista koji evropskim rekama dolaze kod nas. vazno je za drzavu da taj prvi utisak turista sa nasom zemljom bar po tom pitanju bude dobar. i s tim u vezi normalno je da ce ministarstvo za infrastrukturu i turizma (su)finansirati obilaznicu i pristaniste.
By Kragi
Originally posted by Leon Walras

Potresne price o ugusenoj provinciji i Gotam Sitiju, na kojima se koncipira teorija o eksploataciji, mogu da prodju, ali u kafani, poslanickom klubu SVM, LSDV, Zajedno za Sumadiju i td. Ozbiljnije diskusije ce biti jedino posto se pomerite od tih srednjovekovnih ideoloskih mitova i gluposti, i predjete na cinjenice.
... koje si ti u svojim postovima, pretpostavljam, izneo :nokti:

Sprinter:

Kontradiktorno je to sto se neki (a u postu sam rekao kome se obracam) hvale ulogom Beograda u drzavnom budzetu a pritom je isti

KgCS3 beograd je glavni grad ove zemlje, centar mnogih kulturno-privrednih-politickih zbivanja. koji to vlasnik neke kompanije, recimo banke ce svoje predstavnistvo-centralu da otvori u zajecaru? oce, boli ga kurac.
Zar ocekujete da provincijski grad ove zemlje, kulturno-politicko-privredna crna rupa ima veci udeo u budzetu od Beograda?
To sam pokusao da ti objasnim. :)

sto se tice privatizacije, takav je zakon o privatizaciji i to moze da se promeni nevezano sa (de)centralizovanoscu drzave.

nista ne sprecava i danas kragujevac da se samostalno razvija. niti beograd sankcionise kragujevac. sav porez koji kragujevac ubira sa svoje teritorije, deo koji odvaja koji mora po zakonu da odvaja u drazvnu kasu. ostatak su kragujevacki novci. ako mislite da vlast ne ume njime da rasporedjuje, imate lokalne izbore pa je promenite.

:roll: :klap:
Di su nasi novci? :D
Zakon kao pravni akt moze da se menja, kao sto je uvek i mogao. Nekorektno je da Beograd dobija 50% a Kragujevac 5%. Ali ono sto mene mnogo vise buni je zasto je zakon takav? Zasto bas Beograd dobija 50% a ne Pirot, Vranje ili Leskovac? Ma nema to veze sa eksploatacijom. ;)
Ulogu lokalne vlast u celoj prici ne osporavam (stavise ovu trenutnu u KG ne podnosim), ali ako bi lokalnoj vlasti dobijala 50% a ne 5% imao bih mnogo vise razloga da je kritikujem, veruj mi.

ako zelis potpunu autonomiju kragujevca u to bi morao da uracunas i plate lekarima, penzije kragujevackim penzionerima, plate profesorima etc. a to je naravno neizvodljivo.

Naravno, ali je izvodljivo da npr moja tetka, kao prosvetni radnik, ima manju platu od svoje kleginice koja ima isti fond casova i istu diplomu, sa razlikom da zivi u Beogradu. (bez gradskih subvencija of kors) :)

beograd je tranzitni grad. u njemu takodje cirkulise veliki broj poslovnih ljudi iz inostranstva. studenata iz unutrasnjosti. tu su i ambasade velikog broja zemalja. nije dobro da glavni grad bude svakodnevno zakrcen saobracajem. obilaznica oko beograda jeste nesto sto je vazno pre svega za tvoju drzavu, a onda za beograd. beogradsko pristaniste je prvi kontakt velikog broja turista koji evropskim rekama dolaze kod nas. vazno je za drzavu da taj prvi utisak turista sa nasom zemljom bar po tom pitanju bude dobar. i s tim u vezi normalno je da ce ministarstvo za infrastrukturu i turizma (su)finansirati obilaznicu i pristaniste.
Ti gosta zelis da uvedes u svoj stan, ali da osim predsoblja ne vidi npr dnevnu ili spavacu sobu? Ti bi da podignes reklamni pano iza romskog naselja kako gosti ne bi videli "sramotu" ove zemlje? :sweet: :klap:
Uz, ja sam i jukiju rekao da to potpuno razumem (lokal patriotizam), samo je tamo nekoj zeni mnogo vaznije da ne putuje 50 km do porodilista, nekima da lete sa svog aerodroma itd itd. Ja sam vec jednom napomenuo ne radi se samo o novcu, vec o konstantnom uplitanju centralne vlasti u poslove lokalnih. (banalni primer nove grupe na ekonsomskom fakultetu je najbolji za to).

tvoje vidjenje decentralizacije je potpuno pogresno, utopisticki i nemoguce. vreme socijalizma&komunizma je proslo. dakle, ne moze drzava da razvija kragujevac vec kragujevac mora sam da se razija uz objektivnu pomoc drzave.
Tvoje vidjenje decentralizacije je potpuno licemerno, po kojem vaze nejednaki zakoni koji se ,naravno, mogu menjati (bez imparativa moraju jer su toboze takvi kakvi jesu - i kao takvi nista ne govore o eksploatacije of kors :lizalica: ), po kojem je utisak turista o Beogradu vazniji od toga da li jedan gradjanin ove zemlje ima gde da pogleda film, da se leci ili u krajnjem slucaju ima sta da jede. alal ti kurac! :)

I josh samo par recenica za kraj, pa ko velim necu se vise osvrtat ovde:

Sama decentralizacija ima za cilj srazmerni regionalni razvoj Srbije sto jasno implicira da je Srbija centralizovana, odnosno da se regionalno neravnomerno razvija, odnosno da se mnogo toga u velikoj meri vrti oko monopolistickog nam CENTRA. U suprotnom ja zaista ne vidim razloge zbog kojih se osmisljava plan regionalizacije? Ovde se svi kao slazu da je regionalizacija neophodno a pritom mnogi pokusavaju da ospore centralizaciju (i sve njene posledice i nus pojave koje su same po sebi cinjenica)(?) O cemu bre vi pricate? :roll:
(pitanja su retoricka, samo razmislite o tome)
:bye:
Korisnikov avatar
By blabla54380
kragujevac mora sam da se razvija. da osposobi lokalnu ekonomiju a ne da ocekuje pare od privatizcije kao jednokratnu finansijsku injekciju. dakle privatizacija je druga tema.

nije tacno da su prosvetni radnici u beogradu bruto placeni vise od bilo kog drugog.

takodje nije tacno da pare iz kragujevca, a koje pripadaju kragujevcu idu beogradu.

beograd ima para da recimo sekretarijat za kulturu izgradi jedan novi bioskop. kragujevac nema. mi smo siromasna zemlja i ministarstvo za kulturu nema novca da izgradi bioskop u kragujevcu, jer je recimo bitnije da ulozi u rekonstrukciju lepenskog vira. posto ne zivimo u socijalizmu brtastvu&jedinstvu, beogradjani nisu duzni da kragujevcu grade bioskop. izgradite ga od svojih para.

nigde u svetu ne postoji ravnomeran razvoj. u svakoj zemlji imas siromasne krajeve i dok se na jednoj strani grade digitalne gradske fontane na drugoj ljudi zive u karnotskim kutijama. pa tako nece biti ni kod nas.

ti moras da shvatis da ti decentralizacija nece doneti ravnomerniji razvoj. i kad kragujevac bude bio "svoj" imacete isto para koliko i sada. opet tako decentralizovani necete moci da izgradite bioskop. kojim to instrumentima decentralizacije ces da zadrzis coveka koji hoce da otvori firmu u beogradu, a ne u kragujevcu? isto tako ono sto je u nadleznosti republike dok smo u istoj drzavi ima da bude u nadleznosti republike, ako hocete da imate autonomiju nad tim stvarima onda se lepo odcepite od srbije i vodite vasu politiku kako hocete.
Korisnikov avatar
By Loni
Spri, nigde ne postoji ravnomeran razvoj, ali takođe nigde ne postoji i nepravda da jedni samo plaćaju, a kod njih se ništa ne gradi, a drugi i plaćaju, al se kod njih bar nešto gradi.
Jedan primer za to ti je Javni servis svih građana ,,evropske'' Srbije - RTS.

Trenutno ga plaćaju svi. I Kragujevčani i Nišlije i Užičani, a evo najpre da nabrojimo medije, koji pripadaju Javnom servisu.

RTS 1 (Beograd)
RTS 2 (Beograd)
Radio Beograd 1
Radio Beograd 2

RT Vojvodina 1 (Novi Sad)
RT Vojvodina 2 (Novi Sad)
Radio Novi Sad

(Za ova 3 poslednje nabrojana medija pretplatu plaćaju samo Vojvođani, odnosno od njihove pretplate jedna trećina ide RTV, a ostalo RTS-u)

I sad jedno pitanje...

Gde su mediji, koji će pratiti stanje na putovima, u zdravstvu i u kulturi u Nišu, Kragujevcu, Užicu?

Koliko puta na prvom programu čujemo za Niš?
U VREMENSKOJ PROGNOZI.

Koliko puta čujemo za Užice?
ČAK NI U NJOJ.

U Dnevniku čujemo prognozu za gradove Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac i verovali ili ne PRIŠTINU.

Po kojoj to pravdi Kragujevčani i Nišlije plaćaju RTS, da bi na njemu postojala emisija ,,Beogradska hronika'', u kojoj će saznati koja ulica u BG-u od kad do kad neće imati struju i vodu, a nema sličnih emisija iz drugih gradova, ili ako ih ima, one su vrlo retke.

Naravno da je skupo da ekipa iz Beograda prati dešavanja iz drugih krajeva i da stalno pale reportažna kola pa od grada do grada, ali zašto ne postoje dopisništva.

Zašto se ne uvedu kanali

RTS Šumadija
RTS Drina
RTS Nišava
RTS Krajina

BBC ima takve programe. Za svaku regiju je drugi BBC.
Oko 70 % BBC-ija u svim delovima Britanije je isti,
ali onih 30 % su specifični i lokalni.
Pa imaš BBC Scotland, BBC MiddleEast, BBC London itd.

U Srbiji su teritorijalne nepravde u svim segmentima.
By wilmott

... koje si ti u svojim postovima, pretpostavljam, izneo :nokti:

Dakle, procitaj jos jednom sta sam ti napisao.

Nikakav problem meni nije da pobijem jednu populisticku dogmu, cinjenice su neumoljive. Ali pitanje je svrsishodnosti - ako ti ostanes kao do sada dosledan ideoloskim kategorijama, i ne odstupis od dokazano propalog intervencionistickog i etatistickog vidjenja ekonomije, ja gubim i previse vremena.

:roll: :klap:
Di su nasi novci? :D
Zakon kao pravni akt moze da se menja, kao sto je uvek i mogao. Nekorektno je da Beograd dobija 50% a Kragujevac 5%. Ali ono sto mene mnogo vise buni je zasto je zakon takav? Zasto bas Beograd dobija 50% a ne Pirot, Vranje ili Leskovac? Ma nema to veze sa eksploatacijom. ;)
Ulogu lokalne vlast u celoj prici ne osporavam (stavise ovu trenutnu u KG ne podnosim), ali ako bi lokalnoj vlasti dobijala 50% a ne 5% imao bih mnogo vise razloga da je kritikujem, veruj mi.
Vazeci Zakon o privatizaciji, clan koji se odnosi na raspodelu privatizacionih prihoda:
Члан 61
Средства из члана 41б став 2. овог закона распоређују се на следећи начин:
1) 10% средстава уплаћује се Републичком фонду надлежном за пензијско и инвалидско осигурање;
2) 50% средстава издвојиће се за финансирање реструктурирања и развоја привреде на територији Републике Србије.
1) Ако се седиште субјекта приватизације налази на територији Аутономне покрајине Војводине, 50% средстава издвојиће се за финансирање реструктурирања и развоја привреде на територији Аутономне покрајине Војводине.
2) 5% средстава издвојиће се за исплаћивање накнаде лицима чија је имовина национализована;
3) 5% средстава издвојиће се за финансирање развоја инфраструктуре локалне самоуправе према седишту субјекта приватизације.
Влада Републике Србије утврђује висину средстава за враћање дугова чији је обвезник или гарант Република Србија и одређује друге намене из члана 60. тачка 6. Закона, као и висину средстава за финансирање тих намена.

Tvoje vidjenje decentralizacije je potpuno licemerno, po kojem vaze nejednaki zakoni koji se ,naravno, mogu menjati (bez imparativa moraju jer su toboze takvi kakvi jesu - i kao takvi nista ne govore o eksploatacije of kors :lizalica: ), po kojem je utisak turista o Beogradu vazniji od toga da li jedan gradjanin ove zemlje ima gde da pogleda film, da se leci ili u krajnjem slucaju ima sta da jede. alal ti kurac! :)
Tvoje je potpuno feudalisticko, i, preciznije, nikakve veze sa decentralizacijom nema. Tako da ne znam sta te kandiduje da ocenjujes tudja vidjenja decentralizacije.
DOK GOD JE SRBIJA CENTRALIZOVANA, BICE EKSPLOATACIJE OD STRANE BEOGRADA!
Dakle, Beograd kao glavni grad je sediste vlasti i velikih institucija .Pare se vrte u Beogradu jer je tu svako moguce predsavnistvo koje je od javnog znacaja. Sve moguce kompanije svoja predstvanistva otvaraju, i cak sele, na teritoriju Beograda Vecina tih kompanija prihode ostvaruje na teritoriji cele Srbije a porez naravno placaju Beogradu, ili bar u najvecoj meri - a ti se hvalis prilivom sredstava u drzavni budzet. Zasto nijedno ministarstvo nije preseljeno u provinciju?

Procenjuje se da svakog dana oko 300.000 ljudi iz unutrašnjosti dođe u Beograd da obavi neki posao. Svako od njih, osim što plati prevoz, mora u Beogradu da kupi nešto da jede, da plati parking ili kartu za vožnju... Bez hiljadarke se ne može proći. Tako se, po tim procenama, dnevno u Beograd slije 300 miliona dinara. Ukupan godišnji budžet opštine Ljubovija je oko 270 miliona dinara. -- Inace, citat iz Pressa.

Ljudi koji zive u Beogradu, van njega ne moraju trositi novac jer imaju skoro sve (toliko o studiranju i studentima u Bg)

...

Stoga nisam ni u kakvoj zabludi, samo rekoh da monopolisticki centar u najvecoj meri ubira poreze, pa mi najblaze licemerno zvuci hvaljenje prilivom sredstava u drzavni budzet.

...

Sama decentralizacija ima za cilj srazmerni regionalni razvoj Srbije sto jasno implicira da je Srbija centralizovana, odnosno da se regionalno neravnomerno razvija, odnosno da se mnogo toga u velikoj meri vrti oko monopolistickog nam CENTRA. U suprotnom ja zaista ne vidim razloge zbog kojih se osmisljava plan regionalizacije?
Mislim da je, pored lokalnih politicara koji to rade iz sopstvenih interesa, ovakav ideoloski pristup bio svojstven jos jedino sovjetskim teoreticarima regionalnog razvoja, i da on nikako i nikada nije doveo do racionalnih zakljucaka, vec iskljucivo do propasti citavih privreda.

A ovo boldovano mi je posebno lepo, onako, gotovo nevidjeno otkad nema Saveza komunista.
Korisnikov avatar
By blabla54380
loni donekle se slazem za rts, tj. za uvodjenje regionalnih kanala. na rts-u mora da bude beogradska hronika ne da bi nislije saznale koja ulica u bg ce ostati od do bez struje, vec emisija koja prati desavanja u prestonici drzave srbije. medjutim konkretno oko rts-a isto tako mozemo da pricamo da se na rts-u ne pusta indijska duhovna muzika koju ja volim da slusam, nego moram da slusam lepu lukic u zikinoj sarenici. a placam (al zamalo :smeh: ) pretplatu.

tako da bih ja da se vratimo na ekonomske teme, jer je to nadasve bitnije od svega.
Korisnikov avatar
By Loni
Jebiga, nisam ekonomista, a ipak mogu da pričam u stvari u koje se razumem, a to su kultura, mediji i eventualno prosveta.

U medijima je stanje katastrofalno za unutrašnjost. Pre nekoliko dana ugasio se i radio Niš, koji je trajao od 195_ (i neke).

Inače glavni kriterijum da li je neka država centralizovana ili ne je priliv stanovništva u metropolu.

Srbija svake godine ima oko 40 000 ljudi manje nego predhodne.
Pola od toga je zato što je natalitet slabiji od mortaliteta. (Rodi se 110 000, a umre 130 000), a druga polovina zbog iseljavanja u inostranstvo.

Međutim i pored tog smanjivanja Beograd svake godine ima par desetina hiljada ljudi više.
Ispada da je Beograd rak, koji jede čitav organizam. Sve se polako, ali sigurno skoncentriše u njega.

Za razliku od Grčke, gde se ljudi posle radnog veka, vrate iz Atine u svoja mirna mesta na moru, naši se u rodna mesta nikad ne vrate.

Ako se tako nastavi, Srbija će uskoro izgledati tako što će biti prazna od kosovske granice još 100 km na sever i istok, pa onda par luzerskih gradova, pa opet prazno pa tek onda Beograd.
Korisnikov avatar
By blabla54380
loni jel imas nekakav predlog kako da ljudi ostanu u svom mestu, da ne dolaze u beograd i kako da se srbija ravnomernije razvija? kad kazem predlog mislim na realan predlog dakle predlog koji nije bratsvo&jedinstvo karaktera, utopisticki i predlog koji je izvodljiv.
Korisnikov avatar
By Loni
A šta bi bilo rešenje osim povećanje standarda u tim mestima i forsiranje još minimum 5 gradova u Srbiji.

Zasad Novom Sadu ne ide tako loše. Da se uzdignu Niš i Kragujevac, a dva preostala regiona nemaju jedan liderski grad već nekoliko ravnopravnih.
Kod Drinaca to su Užice, Šabac, Valjevo i Novi Pazar,
a kod ovih Krajišnika/Istočnjaka - Smederevo, Jagodina, Požarevac i Zaječar.
Korisnikov avatar
By Loni
To znaju ekonomisti, ne ja.
Pa zašto postoji ekonomski fakultet?

Ono, šta ja znam je da, čak i da nema napretka provincijalaca,
bar treba da znaju da nisu PREVARENI.

Dakle ako moj region plaća 4 miliona godine u fond za kapitalne institucije,
želim da na kraju godine imam uvid da se u regionu izgradilo novih zgrada i puteva otprilike u toj vrednosti.

Na kraju krajeva vi zaboravljate da je i za Beograđane bolje da ulazak u Beograd ne bude toliko intenzivan.

Da li ste nekad čuli Beograđana koji kaže - Eto, ja nemam posao, ali zato ga imaju ovi Šumadinci, Bosanci, Crnogorci i pitaj boga ko sve ne.

Ako je već Beograd ipak predviđen za neku ravnotežu, to u praksi znači da dolaskom nekih novih može biti ukinuto neko radno mesto za nekog starog.

No, da ne budemo provincijalofobični, svaki slobodan i sposoban čovek ima pravo da bira da živi i radi gde god želi. Želeće tamo gde je bolje, a zašto se ne potruditi da bolje bude na više mesta.

Besmislena je država u kojoj su svi skoncentrisani u jednoj tački na kartu, a sve ostalo izgleda prazno. Mi na žalost poslednjih godina idemo u tom pravcu.
Korisnikov avatar
By blabla54380
pa dobro ne moras da budes ekonomista niti ti ja trazim u sitnu paru da mi naborojis predloge. ono sto iz opste kulture svi znamo, toliko bar o ekonomiji, na koji nacin mozemo povecati standard u nekoj opstini.
Korisnikov avatar
By Loni
Što se ekonomije tiče nisam kao Leon W.
Kapiram da je on za neki totalni kapitalizam, bez ikakvog intervenisanja države.

To mi se čini nehumano prema onima, ko rade.

Znam da su mnoge zemlje napredovale prebacivanjem s komunizma na totalni kiberalni koncept. JEdna od njih je Estonija, ali opet mi je to nehumano prema penzionerima i onima, što ne rade.

Za to sam i da se proizvodnja ne guši velim porezima, ali da porezi ipak budu toliki da se od tajkuna uzima i presipa u fondove za socijalno ugrožene.

I smatram da je to kao neko srednje ekonomnsko rešenje, znano kao SOCIJALDEMOKRATIJA.

S jedne strane je liberalizam (krajnji kapitalistički koncept), s druge komunizam, a ja bih onjda bio negde na pola puta.
Korisnikov avatar
By blabla54380
ali progresivno oporezivanje nema veze sa decentralizacijom.

dakle ja mislim da svaki predlog (osim ako neko od vas ne uspe da me ubedi u suprotno sto ne iskljucujem) decentralizacije kao razvnomernijeg razvijanja drzave srbije vodi u ona vremena i drustvena uredjenja koja smo prevazisli.
Korisnikov avatar
By scout_finch
@sprinter: decko, aj bolje cuti, lupetas za sve pare.
srbija ne pokusava da izmisli decentralizaciju, to je nacin uredjenja drzave koji postoji u svim razvijenijim drzavama evrope, kojoj mi kao tezimo. tako da je recimo tvoja recenica: "decentralizacije kao razvnomernijeg razvijanja drzave srbije vodi u ona vremena i drustvena uredjenja koja smo prevazisli." ' bas glupa. a jos pritom mislis da si rekao nesto jako pametno. pa, ono, nisi. jbg.
ono za narodnu biblioteku necu da komentarisem, posto tu nisi izneo niti jedan argument, samo da je ona bitna jer je parlament tako rekao. svi znamo kakvi tek genijalci u parlamentu sede. :yes:
e, sad, mogla bih da probam da budem politicki korektna, al' vidim ljudi pokusavaju da ti objasne pet strana zasto je to sto pises glupo, a da ti ne kazu bas tim recima, i ja im se divim na strpljenju:sesir: al' reko, aj da probam ovako da ti kazem, mozda bude efektnije.
Korisnikov avatar
By blabla_guy
smatram da je Srbiji preko potrebna decentralizacija vlasti. To je najbitniji preduslov da bi gradovi osim Bg i Ns poceli da se razvijaju, kao i da bi se predupredila migracija stanovnistva u Bg.

e sad da li je predlozena regionalizacija dobro resenje za decentralizaciju - hm...mislim da nije. Po meni, veca ovlascenja bi trebalo dati opstinama, eventualno napraviti od okruga neku vrstu teritorijalne organizacije (a ne dekoncentracije kao do sada).

druga bitna stvar za razvoj manjih gradova jeste izgradnja nove i poboljsanje postojece infrastrukture (putevi, zeleznica itd), kako bi ljudi iz manjih mesta lakse mogli da dodju do gradova (prvenstveno bg, kg, ni, ns), bilo zbog skolovanja, posla, lecenja....
By Kragi
Jao moram :cheer:

Vazeci Zakon o privatizaciji, clan koji se odnosi na raspodelu privatizacionih prihoda:
Члан 61
Средства из члана 41б став 2. овог закона распоређују се на следећи начин:
1) 10% средстава уплаћује се Републичком фонду надлежном за пензијско и инвалидско осигурање;
2) 50% средстава издвојиће се за финансирање реструктурирања и развоја привреде на територији Републике Србије.
1) Ако се седиште субјекта приватизације налази на територији Аутономне покрајине Војводине, 50% средстава издвојиће се за финансирање реструктурирања и развоја привреде на територији Аутономне покрајине Војводине.
2) 5% средстава издвојиће се за исплаћивање накнаде лицима чија је имовина национализована;
3) 5% средстава издвојиће се за финансирање развоја инфраструктуре локалне самоуправе према седишту субјекта приватизације.
Влада Републике Србије утврђује висину средстава за враћање дугова чији је обвезник или гарант Република Србија и одређује друге намене из члана 60. тачка 6. Закона, као и висину средстава за финансирање тих намена.

Vazi, josh samo da mi izneses konkretna ulaganja na teritoriji Republike Srbije. Koji to procenat ide Nisu za finansiranje aerodroma a koji ostaje u Beogradu za most "Omca-Borca-Krnjaca" :lizalica:

Tvoje je potpuno feudalisticko, i, preciznije, nikakve veze sa decentralizacijom nema. Tako da ne znam sta te kandiduje da ocenjujes tudja vidjenja decentralizacije.
... rece vazal :nokti:

Mislim da je, pored lokalnih politicara koji to rade iz sopstvenih interesa, ovakav ideoloski pristup bio svojstven jos jedino sovjetskim teoreticarima regionalnog razvoja, i da on nikako i nikada nije doveo do racionalnih zakljucaka, vec iskljucivo do propasti citavih privreda.

A ovo boldovano mi je posebno lepo, onako, gotovo nevidjeno otkad nema Saveza komunista.
Ovo boldovano mi je posebno lepo, u nedostatku cinjenica zvuci gotovo apstraktno. :kgcs3:

___________________________________________________________________________________________________________

Originally posted by blabla_guy

e sad da li je predlozena regionalizacija dobro resenje za decentralizaciju - hm...mislim da nije. Po meni, veca ovlascenja bi trebalo dati opstinama, eventualno napraviti od okruga neku vrstu teritorijalne organizacije (a ne dekoncentracije kao do sada).
:up:

ma, puna autonomija! :osama:
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by scout_finch

@sprinter: decko, aj bolje cuti, lupetas za sve pare.
srbija ne pokusava da izmisli decentralizaciju, to je nacin uredjenja drzave koji postoji u svim razvijenijim drzavama evrope, kojoj mi kao tezimo. tako da je recimo tvoja recenica: "decentralizacije kao razvnomernijeg razvijanja drzave srbije vodi u ona vremena i drustvena uredjenja koja smo prevazisli." ' bas glupa. a jos pritom mislis da si rekao nesto jako pametno. pa, ono, nisi. jbg.
ono za narodnu biblioteku necu da komentarisem, posto tu nisi izneo niti jedan argument, samo da je ona bitna jer je parlament tako rekao. svi znamo kakvi tek genijalci u parlamentu sede. :yes:
e, sad, mogla bih da probam da budem politicki korektna, al' vidim ljudi pokusavaju da ti objasne pet strana zasto je to sto pises glupo, a da ti ne kazu bas tim recima, i ja im se divim na strpljenju:sesir: al' reko, aj da probam ovako da ti kazem, mozda bude efektnije.

scout_finch nemoj tako da si gruba prema meni :smeh:

lepo sam napisao predlog za drzavu srbiju. znam ja da postoje neke druge drzave koje su decentralizovane, podeljene na regione etc. ali vazno je sto je to srbija kojoj u ovakvoj katastrofalnoj situaciji neravnomernog razvoja&siromastva treba sprovesti decentralizaciju.

u tom smislu vidjenje decentralizacije od strane kgcs3-a a verujem da veliki broj gradjana imaju taj trip (imao ga i ja do skora) koji se u prvom bazira na neznanju elementarnih stvari funkcionisanja ekonomije, ne moze a da ne odvede u vreme i drustvena uredjenja koja smo prevazisli ili ne moze ali bih onda voleo da mi to neko objasni, tu mogucnost rekoh ne iskljucujem.

sto se tice narodne biblioteke, ljudi koji pisu zakone (a parlament ih uzvaja ili ne) ljudi koji pisu odredbe, uredbe, pravilnike i sva ta dokumenta iz oblasti kulture su strucni, strucni ljudi iz pojedine oblasti u kulturi. dakle niko od nas ovde nije kompetentan da procenjuje koliko je nesto vaznije od cega (moze samo to da nam izgleda logicno i sa time da se slazemo).

isto tako u tim dokumentima ne pise taksativno narodna biblioteka srbije je bitnija od narodne biblioteke u kragujevcu. postoje samo dokumenta na osnovu kojih komisije ministarstva kulture u kojoj sede strucni ljudi iz te oblasti donesu takvu i takvu odluku. to nema nikakve veze sa teritorijalnim podelama.

isto tako u beogradu postoji zavod za zastitu spomenika grada beograda. oni dobijaju pare da finansiraju rekonstrukciju, obnove itd. zgrada, spomenika po beogradu. oni su ti koji na osnovu njihove strucnosti donose odluku da li ce se pre finansirati obnova fasade zgrade starog dvora ili pobednik na kalemegdanu ili spomenik neznanom junaku na avali.

osnova svakog razvoja je novac. ni jedno mesto ne moze da se razvija od vazduha. niko nije objasnio kako ce to decentralizovana srbija da nekom mestu donese vise novca nego sto je to sada slucaj. e kad mi to objasnite, a pritom da ne zadjemo u komunisticki rezim da recimo novosadjani i preko para iz republickog budzeta placaju razvijanje vrsca, da ne zadjemo u autonomasko svodjenje drzavnih pitanja na teritorijalne, prihvatam.

za mene je sustinsko pitanje kako ce neka opstina u srbiji da pravi pare i da ih ulaze u sopstveno razvijanje u ovom trenutku, a jos mi niko nije objasnio kakve veze ima sa tim decentralizacija. mozda ima al ja eto ne kapiram, pa bih voleo da vi koji kapirate men objasnite.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!