Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By Hans
To bih i ja voleo da znam..
Rashka, Mezija, Dakija???
Korisnikov avatar
By Winter
Stripi dragi.....to sto Srbi odbijaju priznati cinjenicu da su imali aspiracije ka VELIKOJ srbiji....i to sto se to izjalovilo....to je sasvim druga prica......
A to sto pominjes kakva je ta neka od pre 100 godina Srbija bila....sasvim je i razumljivo...imali smo toliko vekova Turke...posle toga je trebalo forimirati drzavu...bas kao sto sad radimo...iznova i iznova...pa tako i za Rvatima kaskamo vise od 15 godina...jerbo su Srbi pametni i sve znaju kako treba :klavir:
Korisnikov avatar
By Tungi
Jos kad bi postovao ovo svoje raspolozenje:zid:
By Hans
Ok, onda cemo staviti jos kojeg "velikana"...pod njima je narod prosto cvetao...
Slika
Slika
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Winter

Stripi dragi.....to sto Srbi odbijaju priznati cinjenicu da su imali aspiracije ka VELIKOJ srbiji....i to sto se to izjalovilo....to je sasvim druga prica......
Pa ne znam, prešli smo do Franca, preko Hrvatske do projekta Velike Srbije. Ništa ovdje nikad nije druga priča, zapravo se uvijek držimo iste teme.
A to sto pominjes kakva je ta neka od pre 100 godina Srbija bila....sasvim je i razumljivo...imali smo toliko vekova Turke...posle toga je trebalo forimirati drzavu...bas kao sto sad radimo...iznova i iznova...pa tako i za Rvatima kaskamo vise od 15 godina...jerbo su Srbi pametni i sve znaju kako treba :klavir:
I opet je to bila Srbija, kako god. Ne vidim šta je tu razumljivo ili nerazumljivo što ja to kažem?
Originally posted by PlasticBrain

Jap. Pod Franjom je u Hrvatskoj bilo bolje nego sad.
Bilo je naprosto fantastično. Dabogda ti vazda tako bilo.
By Hans
On je kosmopolita...
Korisnikov avatar
By deran

...imali smo toliko vekova Turke...posle toga je trebalo forimirati drzavu...

...kako je zgodno imati te turke za izgovor... :srbin:

"znate,srbija je bila 500 godina pod turcima,pa smo zato iondaovdenastavitipoželji..." :povez:
Korisnikov avatar
By Winter
Derane...čitaj ono sto sam napisala, e ne ono što bi ti želeo da sam napisala...pominjanje Turaka je vezano za nastanak države.....i sve ono što jedan takav proces nosi sa sobom....a država je nastajala tad kad je nastajala, upravo zbog toga što je vekovima pre bila deo Otomanske imperije.....
Korisnikov avatar
By Tungi
Da,da...500 godina nas Turci gazili,nije to malo.Svi mi imamo te turske krvi.:nokti:
Korisnikov avatar
By Mars
Ja uvek osetim neku čudnu toplinu kada kročim na tlo Turske.

Mora da je zbog toga.
Korisnikov avatar
By Tungi
off.Zasto je Popeye banovan??!!:rida:
Korisnikov avatar
By Winter
a drugarica Viki je puna informacija....pa kaze:

У периоду од 1459. до 1804, Србија је била под директном влашћу Османлијског царства, мада је у неколико краћих интервала, од којих је најдужи био од 1718. до 1739. године, Хабзбуршка монархија држала под својом влашћу већи део централне Србије.

Србија је своју борбу за независност почела током Српске револуције, а та борба је трајала неколико деценија.

Непрестане политичке кризе у Отоманском царству довела даље су погоршавале живот хришћанског становништва. За време Првог српског устанка (1804-1813) који је предводио Карађорђе Петровић, српски устаници су успели да изграде своју државу пре него што је турска војска поново заузела Србију. Две године касније је избио Други српски устанак под вођством Милоша Обреновића, који се окончао споразумом српских устаника и турске власти.

i još

Територија данашње Србије је била у саставу Отоманског царства у периоду од XV до XX века. У састав Отоманског царства су најпре, почетком 15. века, укључени југоисточни делови данашње Србије (околина Ниша), затим, средином 15. века (1459. године), цело подручје Српске деспотовине, и коначно, између 1526. и 1552. године и подручје данашње Војводине.

Србија је била под влашћу Отоманске царевине скоро пет векова, Турци су се нарочито окомили на српску аристократију, истребљујући физички друштвену елиту. Пошто је Турска царевина била исламска држава теократског типа, у којој су хришћански Срби били народ другог реда, изложени насиљу, понижавању и експлоатацији, српски живаљ је напуштао развијена и урбанизована рударска, занатска и трговачка средишта и повлачио се у неприступачне планине, бавећи се углавном сточарством.

У почетку су све Турске територије на Балкану биле у саставу Румелијског пашалука (до 1541), а затим се оснивају нови пашалуци у чијем се саставу налази подручје данашње Србије. Турска управа на подручју данашње Србије укључивала је следеће пашалуке (вилајете, ејалете):

* Румелијски пашалук, који је до 1541. године укључивао све турске територије на Балкану, као и Славонију и Срем.
* Будимски пашалук, основан 1541 године, укључивао је следеће санџаке на подручју данашње Србије: Сегедински (Бачка), Сремски (Срем), Смедеревски, Зворнички, Вучитрнски, Видински и Крушевачки.
* Темишварски пашалук, основан 1552 године, укључивао је подручје Баната, као и подручје северно од реке Мориш.
* Босански пашалук (од 1580 године), укључивао је западне делове данашње Србије.
* Јегарски пашалук (основан крајем 16. века), укључивао је Бачку (Сегедински санџак), која је до тада била у саставу Будимског пашалука.

I tako dalje, svasta prica ta teta Viki

:serlok:
Korisnikov avatar
By 2kune
Jugoslavija nije srpska ideja već ideja iliraca... :sanjaljubaf:
a vele da su šiptari potomci ilira paaa... :D
Korisnikov avatar
By Loni
Jugoslavija je kao ideja nastala u Zagrebu.
Zapravo Srbija se tek kasnije ujedinila sa Kraljevinom Srba, Hrvata i Slovenaca.

Nego Stripi, mislim da gresis u teorioji da se nista nije promenilo u odnosu na danasnje vreme.

Hrvatska u SFRJ je imala jednu ideologiju. Samoupravni komunizam
Tokom devedesetih drugu. Na zalost sve je mirisalo na fasizam,
ali valjda je tokom poslednjih godina krenulo na bolje.

Stjepan Mesic je ipak zreo politicar, koji, pored ostalog svake godine ostavlja cvece u Jasenovcu.

Imate demokratiju, porastao je standard, razvio se i turizam, a postali ste i kandidad za EU.
Pored ostalog imali ste i gej parade.

Mi, koji nismo ziveli u vreme Tita cesto volimo da g idealizujemo.

Hrvatska danas ipak nema Goli Otok za neistomisljenike rezima.
Korisnikov avatar
By blabla54380

Stripi dragi.....to sto Srbi odbijaju priznati cinjenicu da su imali aspiracije ka VELIKOJ srbiji....
rutava nisu takvu aspiraciju imali (svi) srbi, vec pojedini srbi. dobar deo srba je i danas za jugoslaviju i posle svega sto se desilo.
Korisnikov avatar
By Stripi

Derane...čitaj ono sto sam napisala, e ne ono što bi ti želeo da sam napisala...pominjanje Turaka je vezano za nastanak države.....i sve ono što jedan takav proces nosi sa sobom....a država je nastajala tad kad je nastajala, upravo zbog toga što je vekovima pre bila deo Otomanske imperije.....
Čekaj, Srbija je prvo bila dio Otomanskog carstva pa je tek poslije toga nastala Srbija. Čudno, to mi je totalno nepoznato.
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Loni
Imate demokratiju, porastao je standard, razvio se i turizam, a postali ste i kandidad za EU.
Pored ostalog imali ste i gej parade.
I zaboravio si dodati da imamo autoput. Ono što nemam je sposobna Vlada, ekonomske stručnjake, ekonomiju i konkurentnost na tržištu koja je valjda totalno nebitna kad ulaziš u EU pa da te lako mogu pregaziti.
Dođi tu pa pričaj.
Sve je ostalo isto, vode nas isti ljudi sa istim zaostalim razmišljanjem i trulim sustavom koji em neće, em ne mogu promijeniti.

I tako dalje, svasta prica ta teta Viki

i baš je svako može natjerati da priča ono što on želi.
Korisnikov avatar
By kal zakath
Stripi idi guglaj. Ja več satima tražim koja dinastija je vladala Kraljevinom Srba, Hrvata i Slovenaca prije nego što se ujedinila sa Srbijom.
Korisnikov avatar
By Stripi
Zar nije bio Karađorđević prije SHSa?
Korisnikov avatar
By kal zakath
Ma Loni napisao totalnu glupost, da se Srbija ujedinila sa Kraljevinom SHS. Pa ja sad razmišljam koja dinastija bi se mogla kvalificirati za ovu poziciju, ako su Karađorđevići bili u Srbiji.
By wilmott
Loni je verovatno mislio na Drzavu Slovenaca, Hrvata i Srba, koja se ujedinila sa Srbijom.
By wilmott
Pa, dobro, nije mu prvi put da malo pobrka pojmove, sto ste na kraj srca.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!