Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=397468

Policija je 3. i 4. septembra 2009. uhapsila Ivana Vulovića (24), Sanju Dojkić (19), Ivana Savića (25), Ratibora Trivunca (28), Tadeja Kurepu (24) i Nikolu Mitrovića (29) pod sumnjom da su izvršili krivično delo izazivanja opšte opasnosti bacanjem "Molotovljevih koktela" na zgradu grčke ambasade. U roku od 24 sata, Republičko tužilaštvo je izmenilo policijsku kvalifikaciju počinjenog dela izazivanja opšte opasnosti u krivično delo međunarodnog terorizma. Bojimo se da je došlo do arbitrarnog tumačenja Krivičnog zakonika i njegove zloupotrebe u dnevno-političke svrhe.

Nužno je ukazati na društveni kontekst već uveliko normalizovanog istorijskog revizionizma i zakonske rehabilitacije saradnika nacista, koji su sa sobom doneli izjednačavanje levih i ultradesnih političkih ideja. Svedoci smo bili, samo ove godine, eskalacije nasilja (sa smrtnim ishodom stranog državljanina) i pretnji nasiljem od strane fašističkih grupa i mlake reakcije organa gonjenja, koji su na primer pretnje fizičkom likvidacijom gej populaciji pred neodržanu Povorku ponosa nazivali "polemičkim tonovima".

Dovedena u situaciju neizbežnosti makar prividnog obračuna sa u sopstvenom okrilju odnegovanim, a sada već metastaziranim nasilničkim desničarskim grupama, država nalazi žrtvenu jagnjad na levici, čije drakonsko kažnjavanje treba da napravi kvazi balans i predstavi tu državu kao "pravednu" (kao "umerenu") između dva podjednako opasna ekstrema.

Živimo u državi u kojoj nema garancije da će neko zbog širenja rasne, verske i nacionalne mržnje biti procesuiran. Pripadnici klerofašističke organizacije Obraz (koja nesmetano deluje od 1993. godine) i Srpskog narodnog pokreta 1389 (koji se domaćoj javnosti predstavlja kao "patriotski", dok održava bliske kontakte sa ruskim fašističkim organizacijama), nakon višemesečnih pretnji LGBT populaciji, kao i više napada i premlaćivanja njenih pripadnika tokom godina, nisu krivično odgovarali za svoja dela! Vođi nacističke organizacije "Nacionalni stroj" Goranu Davidoviću "Fireru" dopušteno je da izvrgne ruglu pravni sistem Republike Srbije kada mu je ukinuta presuda na osnovu žalbe da su dokumenta za suđenje pisana latinicom.

Treba takođe podsetiti da je u Krivičnom zakoniku Republike Srbije delo međunarodnog terorizma svrstano zajedno sa genocidom, zločinom protiv čovečnosti, ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva, organizovanjem i podsticanjem na izvršenje genocida i ratnih zločina i agresivnim ratom. Živimo u državi u kojoj već decenijama vlada nacional-šovinistički diskurs i u kojoj se i dalje vode rasprave o tome da li se u Srebrenici uopšte dogodio genocid ili ne, kao i da li su na Kosovu vršeni masovni ratni zločini.

Spremnost Tužilaštva da okarakteriše bacanje dve zapaljene pivske flaše na isti način kao najstrašnije zločine koje čovečanstvo poznaje predstavlja umanjivanje užasa ovih zločina kao i simptom duboko poremećenog vrednosnog sistema koji je do njih i doveo.

U noći između 23. i 24. oktobra, u Vršcu su privedeni R.K. (17), N.H. (18) i I.F. (19) zbog lepljenja plakata na kojima je pisalo "Sloboda uhapšenim anarhistima". Protiv ovih mladića je pokrenut krivični postupak koji ih tereti za "ometanje pravde" (po članu 336b KZ) sa zaprećenom kaznom do tri godine zatvora. Ponovo je na delu obračun sa levicom, iako je navodna namera donošenja ove zakonske dopune bila borba protiv desnog ekstremizma.

Smatramo da se plodno tle za podizanje jedne ovakve političke optužnice u uticaju partijskih centara na zakonodavnu i sudsku vlast (na primer preko reizbora sudija koji obavlja Visoki savet pravosuđa, a čije članove bira parlament), a na šta je ukazala i Venecijanska komisija Saveta Evrope kao i Evropska komisija.

Imajući u vidu član 10. Evropske povelje o ljudskim pravima, ne ustežemo se da iznesemo svoje mišljenje da sve ovo upućuje na zaključak da je proces protiv šestoro mladih ljudi po svojoj suštini politički proces. U skladu sa tim zahtevamo odbacivanje besmislene optužnice.

Potpisnice i potpisnici otvorenog pisma:

Aleksej Kišjuhas
Borka Pavićević
Dragomir Olujić
Goran Despotović
Jovo Bakić
Ljubomir Živkov
Pavel Domonji
Sonja Biserko
Sonja Drljević
Srbijanka Turajlić
Staša Zajović
Svetlana Lukić
Svetlana Vuković
Todor Kuljić
Vera Marković
Vesna Rakić-Vodinelić
Vladimir Ilić
Zaga Golubović
Zoran Petakov
Želimir Žilnik

Potpisivanje je u toku...
Korisnikov avatar
By Mars
Opet ih ometaju na putu ka EU integracjama...
Korisnikov avatar
By Srklet
dakle, svi oni koji su po beogradu svojedobno porazbijali strane ambasade ce sada biti optuzeni za medjunarodni terorizam? :party:
Korisnikov avatar
By Loni
Ja im svakako ne bih stavljao visoke kazne i verujem da nema osnova.
Međutim kad sam se raspitao kod prijatelja pravnika, rekao mi je da ima srpsko zakonodavstvo zaista ima osnova da ih kazni.

Ratibor Trivunac je najpre spalio javno američku zastavu na dan posete Bajdenu.

Kasnije su on i njegova grupa bacili koktel na zgradu grčke ambasade.

Postoji stavka u zakonu Srbije (kod Evropljana toga nema u tom kontekstu, zato se i branioci pozivaju na evropske povelje) po kojoj se
spaljivanje državnih simbola, a naročito gađanje ambasada, koje predstavljaju teritoriju strane države, tumače kao poziv na napad na tu državu i pripadnicima te nacije.

Srpski pravosudni sistem kapira - Čim ti gađaš ambasade Amerima i cepaš im zastave pozivaš mase da ruše Ameriku i ispoljavaju nasilje prema Amerikancima.

Što se mene tiče, atak na ambasade Amerike ili Grčke i spaljivanje njihovih simbola trebalo bi da označavaju samo neslaganje sa državnom politikom te zemlje, ali ne i propagiranje mržnje ka celom američkom ili grčkom narodu.

Međutim srpski pravni sistem to tumači kako tumači.

Potpisi ništa ne vrede dok takav zakon postoji.
Kad budemo prešli na evropske konvencije i tumačenja će biti različita.
Korisnikov avatar
By Mars
Porazbijali, popalili i ubili čoveka.

Koštuniucu i Ivanu Žigon u zatvor!!!
Korisnikov avatar
By antibiotic
Ne razumem zbog cega bas Grcka ambasada?
Jel' to neki odgovor na proteste u Atini, te samim tim i podrska?

Ma koliko rec "anarhija" zvucala 'cool' u ovom slucaju stoje rame uz rame sa ovim pobesnelim klincima/desnicarima...
Korisnikov avatar
By Dirrty
Naravno da je kazna opravdana i osnovana!
Ukoliko ti razum, i bez poznavanja prava to ne govori... ne bih da vređam, pa neću dovršiti misao.

Anarhisti su radikalni kao i suprotna strana.
Ja ne podržavam nikakve radikalno nasilničke postupke.
Korisnikov avatar
By Srklet
Originally posted by Mars

Porazbijali, popalili i ubili čoveka.

Koštuniucu i Ivanu Žigon u zatvor!!!
mogu li jos dodik i kusturica? hajde, pomozite konacno bosni, vi srbi. :D
Korisnikov avatar
By Mars
Anarhistička grupa "Crni Ilija" preuzela odgovornost za napad molotovljevim koktelima na grčku ambasadu u Beogradu!

U nastavku članka se nalazi tekst poruke koji je poslat na e-mail našeg sajta:

"Naš drug Todoris Iliopulos, koji je uhapšen tokom narodnog ustanka u Grčkoj u decembru prošle godine, već 46 dana štrajkuje glađu zahtevajući da bude oslobođen. Pokušavajući da od njega naprave primer za sve one koji se usude da se bore za slobodu, grčka država vodi protiv Todorisa montirani proces.

Beogradski anarhisti su odlučili da se pridruže drugaricama i drugovima u Grčkoj, i u čitavom svetu, koji sprovode akcije solidarnosti sa Todorisom, zahtevajući njegovo oslobađanje. Zbog toga su pripadnici naše grupe tokom prethodne noći napali grčku ambasadu u Beogradu molotovljevim koktelima. Nastavićemo sa aktivnostima sve do oslobađanja druga Iliopulosa!

Sloboda za Todorisa!

Anarhistička grupa Crni Ilija"
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Popeye

mogu li jos dodik i kusturica? hajde, pomozite konacno bosni, vi srbi. :D
Srbijanci, misliš?

Ja sam svojevremeno naučio razliku, možeš i ti.

Što se pomoći tiče, mislim da se ona završila sa onom isporukom gasa i da gradjani BiH treba da nadju drugu crkvu da se krste (ili dzamiju da se klanjaju)...

Mada bi svakako lepo....Pa da umesto što snima "Na Drini ćuprija", živi svoju Prokletu avliju.
Korisnikov avatar
By Loni
Inače Simore, sad me je zainteresovalo nešto drugo.

Jedno je podržavati ljude da izbegnu kaznu.
Za to sam i ja.
Ali nešto sasvim drugo je podržavati ih kao političke delatnike.

Pomenuti anarhisti su jedna velika alter prevara i veruj mi da ih poznaš bliže, znaju te, brzo bi ih provalio i ne bi bio s njihove strane.
Znam neke, koji su ih napustili.

Neformalno podrazumevamo da je svet podeljen na GLOBO i ALTER države.

GLOBO sile su: SAD, EU, Kanada, Australija, Japan, Južna Koreja, Kolumbija...

ALTER sile su: Rusija, Kina, Venecuela, Iran, Bolivija, Kuba, Severna Koreja...

Imamo i UMERENJAKE- Brazil, Argentina, Meksiko, afričke zemlje, koje variraju itd.

E vidiš ti ANARHISTI na čelu s Ratom su jedan veliki igrač u službi promovisanja ALTER sila, onih, koji bi da Srbija bude u tom alter društvu, van Evropske Unije.

Bio sam na mitingu, gde su upravo ti anarhisti nosili parole NE U EU. EU = GROBNICA NARODA.

Oni nisu toliki rusofili kao desni ekstremisti, ali nisu ništa manje alter. Uglavnom su ,,latinoamerofili''. Dive se Kastru, Čavezu, Ortegi, Moralesu...

Pomenuti anarhisti nikada, ali baš nikada nisu mitingovali protiv Rusije, ili protiv represije u Kini.

Gde su bili kad je Rusija napadala gruzijske provincije, van Abhazije i Osetije? Kad je gradonačelnik moskve zabraio gej paradu nazivajući ih bolesnicima?
Gde da osude tjenanmenske demonstracije i to što su Kinezi gazili tenkovima omladinu, željnu demokratije?
Skoro je bila 20.ogodišnjica toga. Nisu se oglasili.
Gde su osude Iranu?

Nema kod njih kritika na račun alter sila. Nikada i nigde.
Uvek ćemo čuti pljuvanje samo zapada.

Medvedev je došao, Rusi nam kupili naftnu industriju, govorili o izgradnji nuklearske u Srbiji. Nema kritike.

Došo Bajden, Rata je odmah održao govor protiv Obame i SAD i spalio im zastavu.

Zašto ta anarhistična grupa tako deluje?
Razmili o tome.

Slika

Uzgred moj prijatelj je napustio njihovu organizaciju.
Smetalo mu je što Ratibor i kompanija nisu hteli u svojoj brošuri da stave pokret 1389. kao fašistički već su se dogovorili s njima o nenapadanju.
Princip im je bio - Mi radimo u istom cilju. Protiv integracije Srbije na zapad i nećemo se napadati, a vi iz 1389. ipak nemate nedvosmiskene fašističke stavove kao OBRAZ.

I tako oni i 1389. vrlo koordinisano deluju.
Jedni s poziciije ekstremnih desničara, drugi s pozicije ekstremnih levičara.

Svaka im čast.
Ja im želim svu sreću u radu. Nek postoji u Srbiji i takva organizacija.

Ako imamo umerene levičare koji su za EU (DS, LDP, SDU, LSV, SDP)
nek imamo i ekstremne levičare, koji su protive ulazu EU i zalažu za povezivanje Srbije sa Venecuelom i Bolivijom.
Nemam ništa protiv.
Nek deluju bez straha od robije, ali ja im podršku za političko delovanje potpisati neću.

Uzgred ima i drugih anarhističkih grupa u zemlji.
Korisnikov avatar
By Loni
Marse, ASI je priznao da stoji iza projekta ,,Crni Ilija''.

To ime su smislili jer su posle akcije gađanja grčke ambasade organizovali žurku na kojoj su pravili koktele ,,Crni Ilija''.
Korisnikov avatar
By Dirrty
O kakvom izbegavanju kazne ti lupetaš?
Ukoliko su članovi te grupe, dakle nisu ništa bolji niti gori od čitave grupe, i naravno da moraju snositi posledice.

Ako ti nije logično, da ne kažem moralno, iako bi trebalo biti, onda je svakako zakonito.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Loni

Marse, ASI je priznao da stoji iza projekta ,,Crni Ilija''.

To ime su smislili jer su posle akcije gađanja grčke ambasade organizovali žurku na kojoj su pravili koktele ,,Crni Ilija''.
Jel dobar koktel? Šta ide u njega?
Korisnikov avatar
By Loni
:-)
E i mene zanima.

Te koktele su smišljali na licu mesta. Ne znam šta su mućkali,
a ime su dali jer se grčki uhapšeni anarhista preziva Iliopulus il' nešto tako.
By Simor
Originally posted by Loni

Inače Simore, sad me je zainteresovalo nešto drugo.

Jedno je podržavati ljude da izbegnu kaznu.
Za to sam i ja.
Ali nešto sasvim drugo je podržavati ih kao političke delatnike.
A odakle tebi da ja politički podržavam anarhiste (u svoj njihovoj raznovrsnosti)?

Meni je samo groteskno da se šestoro ljudi drži u zatvoru a da srpski klerofašisti godinama ovu zemlju terorišu (u čemu ima neke više pravde - deceniju smo zlo izvozili u susedne republike, a sada nam se zlo vratilo da nas iznutra glođe) i da se prema tome nastupa ili sa respektom ili ravnodušno.
Korisnikov avatar
By Loni
Onda ok.

Tako sam i mislio, al' sam ipak morao da pitam.
Znam da smo negde na istim političkim pozicijama.
Potpuno je bezveze da se samo oni drže u zatvoru jer nemaju zaštitnika u zemlji, a da se ekstremni desničari štede jer iza njih stoje neke stranke i interesne grupe.

Inače neki članovi ASI-ja su učestvovali u pravljenju časopisa Bezbožnik, koji je pre par godina izazvao pravi skandal u javnosti.

http://www.pionirovglasnik.com/index.php?content=109

Ako ništa drugo umeju da stvore šok.
Korisnikov avatar
By svejedno
Ja mogu samo da ponovim sta sam pisao na temi "Напад на грчку амбасаду":

Originally posted by svejedno

Prvi put cujem za 'Crnog Iliju"

A ja kao znam tu za neke anarhisticke grupe po BGu.

..

Onda, Rata je uhapsen...za 'medjunarodni terorizam', lol.

On mu valjda dodje najpoznatiji anarhista u BGu, pa zato. (mada je on, po meni, na granici sa komunizmom, ali koga briga za finese - neko treba da padne, jel)

..

Pamte ga kako je spalio americku zastavu, valjda. Kapiram da ce to biti 'exibit A' na sudjenju.

'Spalio si americku zastavu, ocigledno si suludi piroman, vatra, vatra, zastava = ambasada.'

..

Sad, niti ja imam nesto sa Ratom, niti licno imam bilo sta sa bilo kojim grupama, anarhistickim ili ne - ne volim to, ali zaista sumnjam da bi se cak i on upustio u ovako uzaludan cin.

..

No, cak i da jeste, da je bacio flasu benzina na ambasadu...pa eeej.

Medjunarodni terorizam?

Idiotski vandalizam, pre.

..

Pojma nemam sta se desava, nekome ocigledno odgovara da i Srbija ima 'medjunarodne teroriste'..

..

..No , to je ambasada.

Postoje valjda snimci, jbt. A Ratibor je prilicno upadljiv covek.

I gde je bio pandur koji nadlgeda ambasadu?

Posto ih nisu uhapsili odmah, nego par dana kasnije, kod kuce, cujem. Valjda je taj covek bar video nesto?

...

Ma..mnogo pitanja, a bas mi ne pada na pamet odgovor ni jedan.

Zvuci kao debela namestaljka..ali..sve je moguce, jbg.

...

Crni Ilija. Medjunarodni terorizam.

Ej.

..

pS. Svaka cast profesorima.

Gorenavedeni profesori:

"Intelektualci brane anarhiste

Grupa profesora Beogradskog univerziteta i javnih ličnosti iz kulture uputili su danas otvoreno pismo javnosti u kojem izražavaju zabrinutost zbog najave da će protiv šestoro osumnjičenih za napad "molotovljevim koktelima" na ambasadu Grčke u Beogradu biti podignuta optužnica koja ih tereti za delo međunarodnog terorizma.

"Bez želje da na bilo koji način pravdamo ovakav čin, smatramo našom dužnošću da ukažemo na ono što prepoznajemo kao političku pozadinu primene dvostrukih standarda, a koja može pogubno uticati na dalji razvoj našeg društva", ističe se u otvorenom pismu koje su potpisali Zaga Golubović, Želimir Žilnik, Todor Kuljić, Vladimir Ilić, Boris Dežulović, Sonja Drljević, Ljubomir Živkov i Vladimir Arsenijević.

Ta grupa je istakla da je tokom protesta 21. februara 2008. godine nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, zapaljena ambasada SAD u Beogradu i da je znatno oštećena požarom, dok je jedan od napadača tom prilikom izgubio život.

"Jedini učesnik ovog napada koji se našao na optuženičkoj klupi tereti se za izvršenje teškog dela protiv opšte sigurnosti.

Nasuprot tome, državni organi razbijanje jednog prozora na praznoj zgradi ambasade Grčke uz pomoć dve zapaljene flaše koje nisu dovele do požara, karakterišu kao čin međunarodnog terorizma, što je delo koje u Krivičnom zakoniku Republike Srbije stoji odmah uz vršenje genocida, ratnih zločina i vođenje agresivnog rata", ističe se u pismu.

Profesori i javne ličnosti su izrazili bojazan da je paradoksalno različito pozicioniranje organa gonjenja prema ta dva slučaja politički uslovljeno nastojanjem delova aktuelne vlasti da poboljšaju svoj rejting kod nacionalistički orijentisanog dela biračkog tela.

"Ovo ima i podsticajno dejstvo na jačanje šovinističkih i desno ekstremističkih tendencija u našem društvu, poput onih koje su mahom bez većih pravnih posledica početkom 2008. godine učestvovale u spomenutom paljenju ambasada u Beogradu", navodi se u pismu i zahteva da se zakon sprovodi jednako nad svim članovima društva i srazmerno ozbiljnosti počinjenog dela.

Policija je uhapsila petoricu aktivista "Anarhosindikalne inicijative", Tadeja K. (24), Ivana V. (24), Sanju D. (19), Ratibora T. (28) i Ivana S. (25), koji se sumnjiče da su, zajedno sa Nikolom M. (29), koji je u bekstvu, izvršili krivično delo međunarodni terorizam. Posle izvršenog dela odgovornost za napad na ambasadu preuzela je do tada nepoznata anrhistička grupa "Crni Ilija".

Oni su osumnjičeni da su 25. avgusta oko tri sata najpre ispisali grafit na fasadi, a potom bacili dva "molotovljeva koktela" na zgradu ambasade Grčke u Francuskoj ulici u Beogradu.

(Beta)"

..

I nema snimaka ispret ambasade bas TE noci, btw.

..

Sad, licno nikako ne opravdavam idiotski cin napada, ali 'medjunarodni terorizam'?

Uzas.
Korisnikov avatar
By blabla54380
ovo je izmontirano da bi se videlo kako se sonja biserko&co zalazu za prava svih gradjana, a ne samo siptara i ldp-ovca :smeh:
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Pre svega, anarhizam je ideal slobode. U bilo kojem svom vidu. Svaki vid anarhizma koji podržava bilo koji oblik države sa zakonima NIJE anarhizam već neka zamenjena teza. Dakle, anarhisti jesu protiv EU, ali su i protiv SAD, Rusije i SVIH ostalih zemalja kao državnog uređenja kojim se kontrolišu ljudi i njihova po prirodi garantovana sloboda.

@Loni

U jednom od svojih postova si rekao kako neki anarhisti žele Srbiju van EU, a kao "družbenicu" onih zemalja koje si podveo pod pojam "Alter". Anarhisti su nedvosmisleno protiv državnog uređenja, te osobe koje se izdaju za anarhiste a podržavaju Rusiju ili neku drugu državu, zapravo nisu anarhisti nego neki političko - filozofski koktel nekih ideja...

AFANS i ASI su u više navrata na svojim skupovima nosili Rainbow zastave i u svojim pisanim i usmenim obraćanjima javnosti su podržavali lgbt i ostale ugrožene manjine. Takođe, u više navrata su tražile obe organizacije ukidanje Obraza, Stroja, 1389. i drugih... Sutra će se opet pokazati na delu, ali o tome kada za to dođe vreme.
Što se tiče ASI-ja, jako mi je sumnjivo da je bilo koja njihova frakcija slobodno delovala u nekom vidu kolaboracije sa nekom od fašističkih grupa, a da glavni pokret na to nije reagovao...

Što se tiče kažnjavanja anarhista. Država ima pravo da sprovodi svoje zakone a paljenje zastave i bacanje molotovljevih jesu činovi koji podležu zakonskom sankcionisanju. Država kao represor često ima naviku da zakone sprovodi na način koji njoj odgovara. To se i sada dešava. Protiv takvog sprovođenja zakona se uvek treba boriti. Rečju i delima. Država je tlačitelj slobodne volje čovekove i čovekovog duha. Iako se država bori da ostvari punu kontrolu nad onima koji žive na njenoj teritoriji, ona to neće uspeti jer će uvek biti onih koji se osećaju slobodnim i žele da svoju slobodu iskažu.
Korisnikov avatar
By Loni
Ok Just me, ja samo kažem ono, što znam od mog druga, koji je bio njihov član.

To da anarhisti ne žele ikakvu državu je jasno iz definicije anarhizma, ali u praksi nije tako.

Na žalost ASI će uvek i po pravilu da pljuju isključivo zapad.

To nije više ni kritikovanje kapitalizma jer je i Rusija kapitalistička, dok neke zapadne zemlje imaju jake socijalne programe.
To je upravo kritika baš zapada.

Kritika EU, ali ne i kritika SSSR-a i povezivanja latino zemalja.
Kritika NATO-a, ali ne i kritika Šangajske vojne organizacije.

Njihov pacifizam završava se tamo gde deluje FARK.
FARK je inače prokomunistička paravojna formacija koja se bori protiv prozapadne vlade u Kolumbiji.

Ja ti garantujem da je ASI jedan trik ALTERGLOBALISTA.

Cilj je odvratiti Srbiju od zapada i EU.

Kao što OBRAZ, DVERI, 1389, SRS i DSS propagiraju antizapadnjaštvo s pozicije - desničara, porodičnog čoveka, nacionaliste i pravoslavca, koji neće pederske zakone, neće EU federaciju s katolicima i protestantima u većini,
tako i ASI, NOVA KOMUNISTIČKA PARTIJA, SKOJ ili Vulinov Pokret Socijalista vrbuju ideju antizapadnjaštva s pozicije ultra levičara.

Ultra levičar nema iste motive da bude zapadnjak. On je protiv integracija na zapad zato što zapad isuviše miriše na kapitalizam.

I tako su se obe struje lepo dogovile.

Tokom 90-tih su SPS i SRS su imale sličan dil.
Mi Socijalisti ćemo da propagiramo antizapadnjaštvo kod partizana,
a vi radikali kod četnika.
Vulin je podržao Tomislava Nikolića,
a ASI u programu nema kritiku Pokreta 1389.

Tako ćemo igrati na dve karte i Srbija nikad neće biti zapad.

Te priče kako su anarhisti protiv države su priče za malu decu.
Zar iko zaista misli da će ijedna država uskoro da nestane?

Da će mala Srbija da izume neki novi sistem i da će to da se proširi na ostatak planete?

Ja te uveravam da su proklamovani statuti jedno, a da je njihov cilj propagiranje antizapadnjaštva i antievropejstva kod levičarski opredeljenih građana.

Sve se svodi na to da glavna borba u Srbiji nikad nije bila opredeljivanje između levice i desnice, nego između istoka i zapada.
Korisnikov avatar
By Loni
Originally posted by just_me
Država kao represor često ima naviku da zakone sprovodi na način koji njoj odgovara. To se i sada dešava. Protiv takvog sprovođenja zakona se uvek treba boriti. Rečju i delima. Država je tlačitelj slobodne volje čovekove i čovekovog duha. Iako se država bori da ostvari punu kontrolu nad onima koji žive na njenoj teritoriji, ona to neće uspeti jer će uvek biti onih koji se osećaju slobodnim i žele da svoju slobodu iskažu.
A na ovo moram posebno da se osvrnem.

Kažeš da je DRŽAVA represor?

Čekaj malo.

Haj da vidimo. Koji su glavni atributi države?
POLICIJA I SUDSTVO je l tako?
To su još i ŠKOLSTVO i ZDRAVSTVO.

Haj sad da zamislimo kako bi funkcionisala država bez državnog školstva?
Ok. Bilo bi privatnog školstva.

Haj da zamislimo da nema državnog zdravstva?
Ok. Bilo bi privatnog zdravstva.
(Surovo al ajde...)

Haj da zamislimo državu bez policije i sudstva?
E TO VEĆ NE MOŽE NIKAKO.

Šta bi bilo da nema policije?
Pa ko bi branio ljude od pljački od napada?

Ko bi branio nas gejeve od napada huligana?

Pa upravo povodom gej parade odgovor naših najvećih podržavaoca bio je - JEDINO DRŽAVA MOŽE DA STANE NA PUT HULIGANIMA.

Misli se naravno na policiju i sudstvo.

Ko bi hapsio lopove, u šta bi se pretvorio svet kad oni ne bi bili kažnjavani.

- Ratibor Trivunac je jednom rekao da se zalaže protiv zatvora. Zatvor kaže nije rešenje.

A šta bi bilo da zatvora nema?

Umesto 1 % kriminalca, bilo bi ih 10 % jer bi se ljudi osokolili kad vide da nema bog zna kakve kazne.

ANARHISTI su jedna velika naiva.
Nemoguća priča za lakoverne.
Korisnikov avatar
By svejedno
ZAPRAVO, POLICIJA I SUDSTVO SU VEOMA BITNE STAVKE ANARHIZMA, ALI SAD NEMAM VREMENA...DRUGI PUT.

^slucajni caps, Marvin je kriv ,)
Korisnikov avatar
By Loni
Onda mi molim te predoči.
Ne ostavljaj za drugi put.

Ja koliko znam policija i sudstvo su atributi države.

Da države nema onda bismo imali šta?
Privatne zatvore kao onaj jedan što je otkriven u akciji Sablja za mafijaške izdajnike.

Napravio čovek (sećam se da mu se majka zvala Iboljka) od svoje neke vikendice il štale privatan zatvor i zaključavao članove njegove mafijaške grupe, koji nešto izdaju.

Ja ne vidim kako bi neke stvari uopšte i mogle da funkcionišu bez države, koja mora da nadgleda.
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Grrr, volim ovakve diskusije, ali me društvo čeka.
Da bi se anarhizam razumeo na pravi način, trebaju se čitati Ruso, Hobs, Prudon, Godvin, Fridmen i mnogi drugi.
Grubo, uređenje društva bi trebalo da počiva na dobrovoljnosti bez prisile i prinude. Razmena dobara (kako fizičkih tako i intelektualnih) treba biti u dogovoru i saglasnosti onih koji razmenjuju. U duhu zajdništva i individualizma ne bi bilo sukoba jer za istim ne bi bilo povoda...
O svemu više u ponedeljak, kada se vrnem iz Preševa i ostalih pograničnih mesta...
Korisnikov avatar
By Loni
S nestrpljenjem očekujemo...

Posebno me zanima tema - policija i sudstvo u anarhističkom uređenju.
By wilmott
Originally posted by svejedno

ZAPRAVO, POLICIJA I SUDSTVO SU VEOMA BITNE STAVKE ANARHIZMA, ALI SAD NEMAM VREMENA...DRUGI PUT.

^slucajni caps, Marvin je kriv ,)

Zar to nisu minarhisti? Anarhisti (mada izgleda da ni oni nisu homogena hategorija) se zalazu za potpuno demontiranje drzave, jer ni drzava ne moze imati monopol na silu.
By wilmott
Zapravo - lupam. Cekam da svejedno napise sta je mislio.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Podrshka Loniju (sve ok, sve ok, samo, molim te okani se analizovanja Kolumbije na nachin da hvalish pro-bush-ovsku desnicharsku kolumbijsku vlast, iako ni ona fark gerila nije prihvatljiva svakako), ali i Simoru i svejednu. Neshto izmedju ovog shto govore ova trojica ovde je prava stvar.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!