Originally posted by nsBeckie
moje glavno pitanje tice se novinara/kriticara drustva, kao sto su eto ti u Pescaniku, i da li oni cine dovoljno za LGBT aktivizam? Govore oni o nasilju u drustvu, govore o aktuelnim stvarima, sve to stoji, ali ima li neko ko otvoreno jasno i glasno govori konkretno, bez pozivanja na neke druge teme, o LGBT pravima, o homoseksualnosti? ako ima, da li je to dovoljno? ako nema, da li nam je potrebno da imamo nekog takvog? jer, meni se cini da novinari, generalno gledano, vecinom izbegavaju da pisu o LGBT pravima, a kada i pisu o njima, to je vise usput... OK, sad je to malo vise nego sto je bilo ranije, bas zbog svih ovih desavanja oko Prajda, ali da li je to dovoljno? da li ce za 15-20 dana sve to da utihne? sta bi se moglo uciniti da se sada iskoristi momenat i da se nastavi u ovom smeru? govorim o sferi novinarstva, ili mozda cak neke vrste novinarskog aktivizma u okviru LGBT aktivizma. da li nam je to potrebno? ako jeste, koji je najbolji nacin pisati o LGBT pravima a da to ne bude kontra-produktivno ili neefektivno? (evo sad sam elaborirala ono moje trece pitanje)
Mislim da novinarski aktivizam nije neophodan. Mislim da nije neophodan neko ko otvoreno, jasno i glasno govori konkretno, bez pozivanja na neke druge teme, o LGBT pravima, o homoseksualnosti itd.
Ne kažem da bi bilo kontraproduktivno imati takvog novinara, ali mislim da to nije potrebno.
Mislim da novinskim napisima nije moguće "podići svest" o LGBT pravima kod pripadnika tzv. "tihe većine". OK, ja sam i zahvaljujući novinskim napisima u mainstream medijima, kojih je zahvaljujući Prajdu bilo porilično, došao do ovog sajta. Ali ja i jesam deo LGBT populacije.
A da će novinski članci imati uticaj na većinu, ne verujem. Na većinu može da ima neki uticaj samo ako je po nečemu lupe (bilo to po džepu, bilo po nadi da će eto bar oni, većina, živeti "kao sav normalan svet"). Ako vide da ako ne poštuju LGBT prava, ako ne dozvoljavaju Prajd, ne mogu ni oni živeti "kao sav normalan svet", e tada se može nešto promeniti i novinskim napisima.
A do tada bi, ako mene pitaš, trebalo lobirati kod svih evropskih političara koji se protive širenju EU (počevši npr. od Angele Merkel, zatim Holanđana, kod Vordsvorta itd.) i tražiti da se za svako pravo koje bi EU dala Srbiji (počevši npr. od belog šengena) zahteva od Srbije da ispuni konkretne stvari po pitanju LGBT prava. Ako je Mladić uslov za SSP, neka Prajd bude uslov za beli šengen. Pa ćemo imati Prajd u decembru, ako ga nismo imali u septembru. Pitaj Vordsvorta, ako ne veruješ meni, čovek očekuje Prajd za koju nedelju...