Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by Ulix

Ne može svaki pijani policajac da priča šta mu padne na pamet...
Ova rečenica i još dve scene od danas mi se stalno vrte po glavi:

Situacija prva:
-Ulazim u banku i dve šalteruše,u najgorem smislu te reči (premda šaltera više nemaju,nego nekakvi boksevi) razgovaraju otprlike ovako:A pa gospodin S**** ,jebote,ima platu 120000,a oblači se kao zadnji klošar..."Čuo sam ime i prezime dotičnog gospodina...

Situacija druga:
-Ulazim u ambulantu Doma zdravlja i propuštam ženu,a iza se čuje glas,da li sestre,ili doktorice ne znam:"Daj mi bre alkohol da se obriše stetoskop,ova ima ko neku šugu" :puzzle:

Kikiknda je mala varoš,i svi se praktično znaju,a ja sam saznao koliku platu ima gospodin i od čega boluje gospođa...

Nisam ništa rekao i sad mi je krivo-možda se ja oblačim ko klošar i imam nešto ko šugu...

Šta bi bilo kad bih ,recimo tražio testiranje na HIV,ili gonoreju ili slično...Ili dobijem na Lotu,pa uplatim novac u neku od naših banaka...

Dakle pitanja bi bila sledeća:

Koliko verujete našim ustanovama/firmama (nebitno da li su državne ili privatne) u vezi zaštite vaših podataka?

Da li ste doživljavali nešto nalik gorenapisanom?

Dali ste ili kako biste reagovali da ste bili u nečem sličnom?

:povez:

P.S.Voleo bih da odgovore daju i ljudi koji žive u inostranstvu...
By Kragi
što se poverenja tiče ne bih generalizovao ... Nekim institucijama verujem, nekima ne, (što zbog ličnog, što zbog iskustva drugih) ali moram da priznam da izbegavam državne kad god mogu :D
Što se eventualne reakcije tiče, zavisi od toga koliko bih bio ugrožen. Raspon reakcija je od onog 'zabole me' do ... (afektivan sam jako :D )
Korisnikov avatar
By antibiotic
Trebaju nam gay lekari u koje covek moze imati poverenja i koji su specijalizovani za sve ove tipicne polne bolesti i sl. Zar nema takvih u BG?
By жњ
Originally posted by deran

Dakle pitanja bi bila sledeća:

Koliko verujete našim ustanovama/firmama (nebitno da li su državne ili privatne) u vezi zaštite vaših podataka?

:povez:

P.S.Voleo bih da odgovore daju i ljudi koji žive u inostranstvu...

u srbiji se jaaaakoo malo vodi racuna o zasititi identiteta. mi imamo zakon o zastiti licnih podataka, kao i ustav kojim se garantuje da svaki gradjanin ima zastitu na sve licne podatke, ali oni se ne primenjuju. najveci problem nepostovanja zakona, osim nesposobnosti drzave da ga primeni, cini mi se proistice i iz nabujale i pazljivo odnegovane nekulture u srba. kao prvo, dovoljno je otici u postu, sud ili opstinu i videti da niko ne postuje "crtu"... kao drugo, imacemo velikih problema sa kradjom identiteta koji predstavlja pravu nevolju u razvijenijim zemljama... samo da krene paypal... mashala :tornado:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by deran

1. nakon što sam prisustvovala razgovoru izvesne (nažalost, prilično ugledne) psihijatrice sa prijateljicom, u kojem je prepričavala probleme svojih pacijenata kao urenbesno zabavne anegdote... ne.

2. prisustvovala mnogo goroj sceni, koju nemrem ni opisivati, jer ću opet popizdeti.

3. izdrala se na sestru-idiota, ušla u ordinaciju, tražila da mi vrate knjižicu i rekla im da mi ne pada na pamet da se pregledam kod nekoga ko se tako ponaša prema ljudima.
Korisnikov avatar
By baboonbaba
Originally posted by жњda krene paypal... mashala :tornado:
ja ipak glasam da krene i ovde.

Mislim da je najmasovniji primer kupovina dopune za mob na trafikama. Da sam hteo, mogao sam do sad da skupim brojeve pola Beograda i da otvorim biznis. Današnje tinejdžerke su na sve spremne za samo jedan broj. Otvoriš biznis, uzimaš dobar keš, ako nema da plati- odvedeš je kod madam ( bordel+identity theft biz) i bog da te vidi. Ali, nije tema o poslovnim idejama.
Doduše, maštovitije persone te momente ispred trafike mogu i da iskoriste za muvačinu... :hvala:
Ponekad vidim i neke iskusnije što podmetnu neki papirić sa brojem... lisice!

Što se inostranstva tiče- živeo sam i u većim gradovima (gde ne mogu da se setim ovakvih primera), i u manjim gde je situacija praktično ista kao opisana u Zrenjaninu. Mala mesta su svuda ista- svi sve znaju o svakome i na Novom Zelandu i u Kini i u Zrenjaninu.
By mythe
mogu samo da zamisljam kako izgleda zastita podataka (privacy) u Srbiji. Secam se jedne situacije kod sam ziveo dole, otisao sam kod jednog privatnog doktora zbog odredjenih alergijskih problema, dan nakon toga sam sreo jednu prijateljicu koja je vec znala da sam bio kod doktora i znala da sam alergican na kucnu prasinu. Najpre sam se zacudio odakle to zna jer je ona studirala filozofski fakultet( nije ono da nije isla u srednju medicinsku pa sestra sto radi kod doktora joj kolegica iz skolske klupe), nisam se ustrucavao da je to pitam pa mi je rekla da igrom slucaja poznaje tu devojku sto radi kod tog doktora pa joj ona ispricala to jer je lajava medicinska sestra poznavala i mene. Nisam se puno uzbudio jer alergija na kucnu prasinu i nije nesto cega bi se postideo, ali pitam se sta bi bilo da sam imao uroloske probleme i tako nesto slicno.

U zemljama EU je zastita privatnih podataka na visokom nivou, svakao odavanje licnih podataka podleze krivicnom zakonu i ostro se kaznjava (moze se i par meseci zatvora dobiti), a osoba koja je to ucinila nema nikakve sanse da ponovno nadje posao u struci. Isto tako nimalo se ne opravdava ako je neko izneo privatni podatak neke osobe koja je kriminalac ili se sumnja da je novac stekla nezakonitim putem, za sve postoji zakonski put i procedura, niko nema pravo da uzima "pravdu" u svoje ruke. (ovde aludiram na slucaj nekadasnje sluzbenice Zagrebacke banke Ankice Lepej, koja je 1998. objavila koliko novaca na racunu ima Ankica Tudjman, pa se jos posle cudila kako je dobilo otkaz, i boze moj, pa niko nakon toga nece da je zaposli lol ).
By Hans
Ljudi moji, u nashe institucije se odavno uselio duh palanke, jeftinih poshalica i poznanstava. U institucijama se ponasham arogantno, po potrebi jako bezobrazno i lascivno. Mora se. Sve ovo postoji i u drugim zemljama, samo se tamo srecnije zhivi ili je mentalitet drugachiji, ne znam. To lichi na situaciju kada profesori donose svoje slike sa letovanja u shkolu i pokazuju deci. Samo neko kome je dvojka ochajnichki potrebna moze gledati nechije strije i dlake iz nosa.
By Ulix
Originally posted by Hans_87
Ljudi moji, u nashe institucije se odavno uselio duh palanke, jeftinih poshalica i poznanstava. U institucijama se ponasham arogantno, po potrebi jako bezobrazno i lascivno. Mora se.
ласциван (л. lascivus), латиницом: lascivan
развратан, похотљив, похотан, сладострастан, разуздан, бестидан, саблажњив. (Izvor: http://www.vokabular.org)

Морам научити да будем похотљив и сладострастан пред шалтерушама, јер овај стандардни приступ (љубазност, дистанца) не даје резултате.
:D
Korisnikov avatar
By m..
Nemam poverenja u institucije, ma nemam poverenja ni u ljude, a stalo mi je veoma do privatnosti.

Desavalo mi se cak i da, kad stanem iza crte na salteru, neko uleti ispred mene, i onda moram da se objasnjavam.

Ne znam, u ovoj sredini se privatnost izuzetno malo ceni i postuje (narocito ako se radi o tudjoj), i ond avaljda sam moras da gledas da je cuvas.
By Hans
Originally posted by Ulix
Originally posted by Hans_87
Ljudi moji, u nashe institucije se odavno uselio duh palanke, jeftinih poshalica i poznanstava. U institucijama se ponasham arogantno, po potrebi jako bezobrazno i lascivno. Mora se.
ласциван (л. lascivus), латиницом: lascivan
развратан, похотљив, похотан, сладострастан, разуздан, бестидан, саблажњив. (Izvor: http://www.vokabular.org)

Морам научити да будем похотљив и сладострастан пред шалтерушама, јер овај стандардни приступ (љубазност, дистанца) не даје резултате.
:D
Svakako, i to je jedan od nacina. Kada kazem lascivan,mislim na znachenja "bestidan, razuzdan" i to vise u kontekstu komentara. Daleko bilo da sam pohotljiv. To je samo varijanta znachenja. ;)
Korisnikov avatar
By mirth
Dozivela milion puta i nikako da prestanem da se jezim na te pojave... Najludje mi sto su nam sad ustanove donekle sredjenije, npr. banke: uglacane, skockane, sa mladim, lepim, obrazovanim i prenacifranim osobljem, a vec kod druge razmenjene recenice dodje ti da se izvnes na ledja od neobzirnosti, nekompetentnosti, neprofesionalnosti, glupoce cak cesto... o zastiti podataka kao da ni culi nisu, sto me ni ne cudi kad znam da u ovoj zemlji 90% ljudi ne procita ni ugovor o radu kad ga potpisuje, mislim sta drugo ocekivati onda....

A ne mozes ni da ih otpustas kad znas da mozes samo istim takvima da ih zamenis...
Edukovacemo se mi, verujem, samo treba i za to vremena, jbg tako je to kad kreces od nule, od minusa cak, a pravis kao uredjen sistem...
Korisnikov avatar
By KiWi
pre par meseci mi je kasnila plata par dana (neki bankarski problem, uplaćeno je na vreme). I dva puta dnevno sam išao u banku da pitam da li je uplaćeno dok mi jednom nije rekla "idi na bankomat, jebote!"

i od tada idem isključivo na bankomat i nosim se mišlju da promenim banku
By alexandermagic
Originally posted by m..

Ne znam, u ovoj sredini se privatnost izuzetno malo ceni i postuje (narocito ako se radi o tudjoj), i onda valjda sam moras da gledas da je cuvas.
Slažem se.
Tako je u svim ex-Yu zemljama. Inozemstvo je nešto sasvim drugo.
Korisnikov avatar
By baboonbaba
Opet se pominje inostranstvo, pa bih da dodam- primeri iz uvodnog posta se ne mogu baš porediti sa zapadnim zemljama, jer je većina stvari iz svakodnevnog života internetizovana. Retko ko ide danas u banku, poštu, prodavnicu, knjižaru, trafiku itd. pa takve stvari ni nemaju prilike da se tamo dese. Prijemni ispiti, intervjui za posao, vize se npr. izdaju takođe online.

Kada se radi o odavanju ličnih podataka-tamo je situacija mnogo gora od toga što će neko iz najbliže okoline ko se u tom trenutku tu zatekao nešto da sazna o tebi (kao kod nas iz opisanih primera).

Ako hoćete npr. da saznate listing poziva sa nečijeg mob. telefona u Americi, koštaće vas nekih 30ak dolara REVERSE LOOK UP PHONE NUMBER ,jer sve veće telefonske kompanije (ozloglašeni Verizon koga koristi najviše Amerikanaca) za određenu svotu prodaju brojeve telefona svojih korisnika, ako koristite Yahoo ili Gmail ili MSN mail i njihove messengere- svi oni sakupljaju informacije o vama- pogledajte šta piše u footer-u u npr. Yahoo mail- NOTICE: We collect personal information on this site., ako znate gde, možete da kupite hiljade validnih e-mailova realnih ljudi, grupa Rusa u Bruklinu se bavi isključivo krađom social security brojeva (preko kojih možete da saznate sve o nekoj osobi-uključujući broj računa u banci) i tako dalje.

Dakle, situacija na zapadu je mnogo ozbiljnija od ovoga što mi imamo ovde i dojmi mi se da ljudi koji nisu imali prilike da žive negde napolju imaju malo previše optimističnu sliku o tome kako je to negde tamo daleko.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by KiWi
pre par meseci mi je kasnila plata par dana (neki bankarski problem, uplaćeno je na vreme). I dva puta dnevno sam išao u banku da pitam da li je uplaćeno dok mi jednom nije rekla "idi na bankomat, jebote!"

podeli sa nama ime te banke, pa da je i mi preskačemo. :)
Korisnikov avatar
By Madonna
I dva puta dnevno sam išao u banku da pitam da li je uplaćeno dok mi jednom nije rekla "idi na bankomat, jebote!"

AAHAHAHHAHAHHAHAHHAHAHAHAHAH
Korisnikov avatar
By lostinspace

Joking? Pa ja bih povecao broj dolazaka... :D

No, ja zivim u jednom gradicu gde svi svakog znaju. Ako neko u banci vidi da imas puno kesa na racunu, salje dalje info; ako odes kod psihijatra, svi ce znati tvoju dijagnozu i detalje iz zivota; ako odes kod lekara i imas neku polnu bolest (ne daj boze), ako si iole "poznat" gradjanin, sutra ce svi da znaju za to. Svi znaju koliku ko ima platu, a koliko prihode "sa strane" i o tome se javno zbori, kao da je to najnormalnija stvar na svetu. Zato je palanacki zivot tako neiskvaren, ovde ljudi nemaju seks, ne piju alkohol, ne drogiraju se, svima svi zele sve najbolje, ne ogovaraju se iza ledja, ne rade nemoralne stvari i veruju u boga (jesi li ti lud da ne verujes u boga, pa kaznice te isti, jer je nepreispitivi aksiom da on mora postojati) - jednom recju krajnje licemerje. Svako ko izadje iz tih prica je narkoman, peder ili kurva. To su, koliko sam primetio do sada, omiljene etikete.

O lekarskoj etici pogotovu necu da pricam. Dogodio se pre par godina ovde jedan seks-incident izmedju dvoje profesora, inace bracnog para. Ne bih sada iznosio detalje ali, posto je zena zavrsila u bolnici, sutradan se cela "varos" sprdala sa tim slucajem, posto je neobican, a kako su se oni pojavili ponovo u skoli - ne znam. Hrabrost na nivou.
By mythe
Originally posted by mirth
Dozivela milion puta i nikako da prestanem da se jezim na te pojave... Najludje mi sto su nam sad ustanove donekle sredjenije, npr. banke: uglacane, skockane, sa mladim, lepim, obrazovanim i prenacifranim osobljem, a vec kod druge razmenjene recenice dodje ti da se izvnes na ledja od neobzirnosti, nekompetentnosti, neprofesionalnosti, glupoce cak cesto... o zastiti podataka kao da ni culi nisu, sto me ni ne cudi kad znam da u ovoj zemlji 90% ljudi ne procita ni ugovor o radu kad ga potpisuje, mislim sta drugo ocekivati onda....

A ne mozes ni da ih otpustas kad znas da mozes samo istim takvima da ih zamenis...
potpuno se slazem...mislim zaposlili u bankama neke devojke koje lepo izgledaju a to sto nemaju veze sa poslom njih nije briga...da, da se izvrnes na dupe o gluposti koje govore i jos pri tom ne snose posledice (jer se verovatno poseve sa sefom posle radnog vremena). Ne znam zasto ne zaposle nekadasnje sluzbenice drzavnih banaka, koje iako su u godinama, bolje rade i znaju svoj posao, ne idu na lazna bolovanja i postuju klijente, one su za ove danasnje prenacifrane droljice bile "zakon".
Korisnikov avatar
By m..
Juce se vozim u busu, tu je sa mnom i neki ortak. I uhvati neki od onih deda koji urlaju u mobilne da diktira neciji fixni telefon, onako lagano da druga strana moze da zapise, naravno ceo bus cuje. Moj jedni komentar je bio "Jel treba svi da ga okrenemo?".

A tako nesto cujes bar jednom nedeljno.

Koliko dugo sam morala da kenjam prijateljima da izvrdavaju bilo kakve odgovore kad ih 3. lice pita sta radim, da li sam s nekim u vezi i slicno.

Nema ovde leba od privatnosti.

(plus su ljudi jako zacudjeni sto ja to ne mogu da se dodam na fejsbuku ili da se searchujem na njemu)
Korisnikov avatar
By m..
Jbt pa u ovoj zemlji vise ne moraju ni da se tipuju gajbe. Devizne penzionere tamane ko gamad, kad cela sela znaju da ovi imaju povelike devizne penzije i brbljaju o tome na pijaci.
Korisnikov avatar
By tamanoir
Pffft, Kikinda.. :roll: Prestala sam da se razboljevam kako ne bih vise odlazila kod lekara.. Neljubaznost, netakticnost, odvratnost, neodmerenost, i gomila tako jos negativnih epiteta.. Ko im dade da uopste rade u zdravstvu? Ne poricem da mi se desavalo da cujem necije puno ime prezime i nesto lose o toj osobi, onako na sav glas, kao da apsolutno nikoga nema u cekaonici.. Dobro, sva sreca pa nisam tip osobe koji bi to razglasio dalje, a i selektivna memorija obavi svoje.. :D Isto tako cujem gomilu stvari, bilo tacne, netacne, izmisljene, o ljudima koji su kao bitni, a koje ja u zivotu nisam videla, niti mi bilo sta znace.. No, opet to zaboravim.. Neverovatno je u kolikoj meri neki ljudi tracare ili sta vec, toliko da bi im to komotno moglo biti zvanicno zanimanje..

Sto se onih uplata kredita tice, ja stvarno imam osecaj da taj neko ko radi u trafici prikuplja te brojeve, mozda cimne ponekad, otkud znam.. Moze mu/joj se, u svakom slucaju.. One kartice su bile prilicno "safe" u tom pogledu, nikom ne govoris broj na ulici gde moze jos gomila prolaznika da ga cuje..

Desilo se mojoj dragoj da upadne u neku prodavnicu gde su toliko neljubazni da to treba zakonom zabraniti.. Htela je da plati karticom, na sta je ova demonstativno uzdahnula i okrenula ocima pun krug, uz dodatno coktanje, provukla karticu kroz to chudo, i ZAHTEVALA da joj kaze onaj pin broj, pred gomilom musterija koji su cekali iza nje.. U redu, pin broj ovako sam ne znaci nista, ali opet, sigurno je sa razlogom to broj koji ne bi trebao da se ima nigde zapisan..

Ma uzas.. Malogradjanstina, sta reci...?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!