Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Regionalizacija Srbije

jesam za vladin pedlog regionalizacije
6
29%
jesam za regionalizaciju, ali ne ovakvu
11
52%
protiv sam regionalizacije
4
19%
Korisnikov avatar
By Loni
Eh Jukie, koja je logika da pregrade Novi Beograd u regione?

Jednom će ga pregraditi u 2 opštine (jer je ova s 250 000 ljudi prevelika),
pa će i Bežanija dobiti svoju opštinu, ali status regiona je besmislen.

To je jedino radio Sloba Milošević za republičke izbore tokom 90-tih.
Podelio je Beograd na 4 dela i svaki priključio jednoj regiji.

U svakoj od tih regija ruralno stanovništvo preglasalo bi Beograđane i tako bi se ispostavilo da Milošević dobija u svim regijama.

No njega qrcu hvala više nema.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Ulix
Pošto mi i dalje nije jasno o kom Šandoru je ovde reč, ne bih znao da ti odgovorim na to pitanje.

a) Savez vojvođanskih Mađara (predsednik je Ištvan Pastor)

b) Demokrtska stranka vojvođanskih Mađara (Andraš Agošton)

c) Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (Šandor Pal)
pa ochito ovaj pod c). madjarska verzija (sm)radikala.....
By Ulix
Originally posted by Vel boy
Originally posted by Ulix
Pošto mi i dalje nije jasno o kom Šandoru je ovde reč, ne bih znao da ti odgovorim na to pitanje.

a) Savez vojvođanskih Mađara (predsednik je Ištvan Pastor)

b) Demokrtska stranka vojvođanskih Mađara (Andraš Agošton)

c) Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (Šandor Pal)
pa ochito ovaj pod c). madjarska verzija (sm)radikala.....
Tebi je to očigledno jer je to jedini Šandor koji je pomenut, ali meni, vidiš, nije očigledno ništa. Posebno jer Loni nije govorio o savezu mađarskih partija, nego o onoj partiji koja se zove Mađarska koalicija, koja je začela ideju o teritorijalnoj autonomiji o kojoj smo pričali, a među čijim poslanicima nema nikakvog Šandora. Stoga me i dalje zanima da li je Šandor za tebe i Lonija sinonim za "neki Mađar" ili zapravo aludirate na nekog realnog Šandora?
:sweet:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Pál Sándor je mislim poznati madjarski pandan (sm)radikalima. Na kog je tachno Loni mislio, ni ja nisam siguran. :)
Korisnikov avatar
By Pipin
Šandor Egereši, bemvas glupave.
odgovorih pod b.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Pipin
Šandor Egereši, bemvas glupave.
mislim da je taj dobar!
By Hans
Ja imam samo jedno pitanje: Kako to da za Vojvodinu nije predvidjeno nekoliko regiona kad su nas oduvek ucili da je Vojvodina- Srem, Banat i Backa? Ko je ovde lud uopste? Tako su mislili da ce nam biti bolje ako se presele u zgradu na Trgu Nikole Pasica ili ako stave orla na zastavu. Ovoj zemlji treba rashciscavanje sa prosloscu i strogi zakoni, najstrozi. I dobre skole, da sacuvaju pamet deci.
Korisnikov avatar
By HARP
Originally posted by Hans_87
I dobre skole, da sacuvaju pamet deci.
Ako pogledaš ko se danas postavlja za ministra obrazovanja i po kom merilu onda zaključiš da toj deci pameti neeema :nokti:
Korisnikov avatar
By Loni
Ja imam samo jedno pitanje: Kako to da za Vojvodinu nije predvidjeno nekoliko regiona kad su nas oduvek ucili da je Vojvodina- Srem, Banat i Backa? Ko je ovde lud uopste? Tako su mislili da ce nam biti bolje ako se presele u zgradu na Trgu Nikole Pasica ili ako stave orla na zastavu. Ovoj zemlji treba rashciscavanje sa prosloscu i strogi zakoni, najstrozi. I dobre skole, da sacuvaju pamet deci.
Pa i zamišljeni region DRINA ima 3 srca junačka - MAČVU (šabac), KOLUBARU (Valjevo) i ZLATIBORSKI KRAJ (Užice).

Nije kraj isto što i evro region.

Na žalost po Banaćane i Sremce, ova dva regiona nikad nisu uspele da izgrade ijedan pravi grad (sa univerzitetima, jakim zdravstvenim centrom, infrastrukturom, jakom ekonomijom)

Banat je potpuno nesamostalna regija.

Najveći grad Zrenjanin nema, koliko znam, nijedan jedini fakultet. Svi studiraju u Novom Sadu. (A ako i ima jedan, dva, to su lastice koje proleće ne čine)...

Zrenjaninci studiraju u Novom Sadu i tamo traže posao,
a Pančevci u Beogradu, i o kakvom samoodrživom regiona onda govorimo?

DREM - Ista priča. Ni Mitrovica ni Inđija, ni Ruma, ma koliko napredovale nisu metropole, a nemaju nameru to ni da budu jer je Novi Sad jako blizu (Istočnom Sremu i Beograd), tako da pola Srema maltene spada u novosadsko pregrađe.

SREM i BANAT su danas na žalost samo pasivni krajevi, čak i s prizvukom egzotike, ali je jedino cela VOJVODINA ima potencijal da bude pravi evroregion, nalik italijanskim regionima - Lombardija, Toskana, Lacio, Kalabrija, Umrija.
Korisnikov avatar
By Pipin
Ja imam samo jedno pitanje: Kako to da za Vojvodinu nije predvidjeno nekoliko regiona kad su nas oduvek ucili da je Vojvodina- Srem, Banat i Backa?
Srem, Banat i Bačka (Šumadija, Mačva... itd) su geografski, a ne administrativni regioni (pokrajina, okrug, opština...itd). Vojvodina jeste administrativni region/entitet. Ustav jasno propisuje šta od nadležnosti može da ima pokrajina, a šta ovi ostali delovi (to je ono sranje oko Statuta). Decentralizacija (ili bolje "decentralizacija") se vrši u okviru već postojećeg Ustava. Zato su ovi novoponuđeni regioni samo statistički, jer ne postoje u Ustavu kao takvi.

To otprilike i ukratko.
Korisnikov avatar
By deran
Na žalost po Banaćane i Sremce, ova dva regiona nikad nisu uspele da izgrade ijedan pravi grad (sa univerzitetima, jakim zdravstvenim centrom, infrastrukturom, jakom ekonomijom)

Banat je potpuno nesamostalna regija.

Najveći grad Zrenjanin nema, koliko znam, nijedan jedini fakultet. Svi studiraju u Novom Sadu. (A ako i ima jedan, dva, to su lastice koje proleće ne čine)...

Zrenjaninci studiraju u Novom Sadu i tamo traže posao,
a Pančevci u Beogradu, i o kakvom samoodrživom regiona onda govorimo?

DREM - Ista priča. Ni Mitrovica ni Inđija, ni Ruma, ma koliko napredovale nisu metropole, a nemaju nameru to ni da budu jer je Novi Sad jako blizu (Istočnom Sremu i Beograd), tako da pola Srema maltene spada u novosadsko pregrađe.

SREM i BANAT su danas na žalost samo pasivni krajevi, čak i s prizvukom egzotike, ali je jedino cela VOJVODINA ima potencijal da bude pravi evroregion, nalik italijanskim regionima - Lombardija, Toskana, Lacio, Kalabrija, Umrija.
Pa i ne treba da imaju nikakve fakultete-sasvim je dovoljan jedan jak Univerzitet-isto važi i za Zdravstvene centre-jer jak Zdravstveni centar ne može da radi kako treba bez fakulteta koji treba da ga "pokriva"...

Ja bih vas molio da imate malo obzira,milosti,kako hoćete, da nas pustite da neke stvari rešavamo i sami...
Korisnikov avatar
By antibiotic
Originally posted by Loni
i bar jedan jak univerzitetski centar na svojoj teritoriji.
A koji pa to U.C ima istocna srbija ili ti "krajna" kako stoji ovde na karti?
Pozarevac? Zejcar? Koliko znam PO ima samo neku nedefinisanu visu ekonomsku gde dolaze profesori iz BG.
By wilmott
Jos jedan update:

Политички представници бошњачке националне мањине инсистирају да Нови Пазар, Тутин, Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница буду у једном статистичком региону, због чега ће можда влада преиначити уредбу донету пре десет дана

....

Мунир Потурак, народни посланик из СДП-а, сматра да ће обећање које су добили средином прошле године ипак бити испуњено. „Не видим никакву препреку за то, посебно због тога што је реч о статистичким регионима. Ова подела нема политичку конотацију”, каже он.

....

Бошњачко национално веће јуче је оценило да је уредба коју је влада усвојила седам дана пре нове године противна Уставу, јер је доведено у питање „делотворно, ефикасно и задовољавајуће остваривање мањинских права санџачких Бошњака”. Есад Џуџевић каже да ће коалиција којој је Угљанин на челу инсистирати да се уредба измени, а уколико се то не догоди он ће, као лидер Бошњачке демократске странке Санџака, „озбиљно размислити да пређе у опозиционе редове”.

Klik
By Kragi
Originally posted by Li

Ja sam za političku i ekonomsku decentralizaciju Srbije, za njen ravnomerni razvoj.
To je moguce samo ako se ona podeli na regione gde ce svaki od njih imati potpunu autonomiju.
Slazem se :up:

Eto u tvom Nisu je drzava odlucila da ne ulaze u aerodrom Konstantin Veliki jer se, Boze, investicija ne isplati a o trosku je svih gradjana ove zemlje. Medjutim bitno je da ministar sa starackim pegama planira gradju mosta u BG koji ce spajata Omcu, Borcu, Krnjacu, Jebacu i sl mesta o trosku svih gradjana Srbije :shmi: Tako ce Beograd dobiti josh jedan most a u nekim mestima zena mora da putuje i po 50 km, odnosno u drugi grad, kako bi se porodila (posto u njenom gradu nema cak ni porodilista).
Hocemo regije sa punom autonomijom :ostrisekiru: :D
By wilmott
Odnosno da svaka regija raspolaze svojim parama - da Nis svoje pare od svojih poreskih obveznika ulaze svoj u aerodrom (pa neka se i ne isplatio, ali od nasih je para), Uzice u svoj aerodrom, Vojvodina u svoje puteve. Samo sto to nije decentralizacija.

Na stranu prica o (i ovoj) eksploataciji (Konstantin Veliki - most Borca-Zemun) koja je neutemeljena.
Korisnikov avatar
By 2kune
eeeeeeee! nećemo tako! a gđe je regija Đukadin? :alikako:
By Kragi
Oh ima, ima premda sam ja bio malo ironican :lizalica:
Interesantna mi je cinjenica da Kragujevac (citaj: UNIVERZITETSKI grad) ne moze da otvori novu grupu na recimo ekonsomskom fakultetu sa novih 30 studenata, bez dozvole, zamislite, "Beograda" :sweet:
I ova prica je potpuno neosnovana i neme veze sa decentralizacijom, da! :nokti:
By wilmott
Je l' to Beograd kao grad ili sinonim za centralne republicke vlasti? Ne znam da se Skupstina Beograda pita za odeljenje Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu?

A da je sediste centralnih republickih vlasti u Gornjoj Zupi, je l' bi i onda Beograd bio odgovoran sto u Kragujevcu ne moze da se izvrsi prosirenje Ekon.fak?

I zasto npr. to sto centralne vlasti sa sedistem u Beogradu ne dozvoljavaju da se otvori jos jedno odeljenje u KG znaci eksploataciju od strane Beograda, a ne i od strane Nisa, Subotice ili Novog Sada, gde takodje postoje ekonomski fakuleti?

I kakve veze to uopste ima sa eksploatacijom, koju ja osporavam, a ne decentralizacijom koju mi ti pripisujes?
A i kakve sustinske veze to ima sa decentralizacijom? Ako bi se centar odlucivanja za Kragujevac prebacio u Kragujevac, to odmah znaci da je u pitanju decentralizacija?
Korisnikov avatar
By dungoll
ja jesam za regionalizaciju, i to što se mene tiče ( a tiče me se Krajina i tiče me se Beograd, nemam neke zamerke, sve dok će za Krajinu biti Zaječar centar regiona (mada ima tendencija da će to biti Slobograd iliti zvanično Požarevac) a za Beograd, pa Beograd je svet ;) )
enivej, čini se da je ova mapa malo izmenjena u odnosu na ono što je poslednjo radni predlog vlade Pravoslavne Džamahirije Srbistana ....
By Kragi
Naravno da se skupstina BGDa ne pita za odeljenje ekonomskog fakulteta u Kgu, zato sam i stavio navodnike ali animozitet prema Beogradu ne krijem bas zbog eksploatacije koju ti osporavas :) Da je kojim slucajem centralna vlast u Gornjoj Zupi, "Beograd" ne bi bio odgovoran, no nije, pa ce do tada biti odgovoran ;) (i citaj "beograd" - no hard feelings)

Dalje:
U prvom postu je osporena i decentralizacija a ne samo eksploatacija a sustinske veze ima u toj meri sto ce prenosenjem vlasti sa centralnih (citaj "Beogradskih") organa na nize, ovi drugi (sa punom autonomijom) sami moci da odlucuju o tome koliko im odeljenja neophodno na fakultetima. Dakle nije poenta u lokaciji centra za odlucivanje za odredjene regije/gradove nego u autonomiji odnosno nezavisnosti, pa tako centralna vlast ne odlucuje o tome sta je dobro za odredjene gradove/regije lupajuci po dzepu svim gradjanima Srbije. :) Toliko
By wilmott
Samo sto to nije decentralizacija.
Dakle, nije osporena decentralizacija, nego pogresno vidjenje decentralizacije.

Decentralizacija nije prenosenje moci odlucivanja sa republike na pokrajinu, sa pokrajine na okrug itd. To je u osnovi pogresno, jer centralno mesto odlucivanja i dalje postoji na nizem nivou. To je samo pregrupisavanje centralizovane moci.

Poenta je decentralizacija odlucivanja - transfer moci odlucivanja sa centralnog mesta odlucivanja na pojedinacne aktere kojih ce odluke ticu. Sto znaci da u pravom decentralizovanom sistemu ni vlasti u Beogradu, ni vlasti u Kragujevcu nece odlucivati koliko ce studenata biti na kragujevackom Ekonomskom fakultetu, nego ce to odlucivati sam fakultet.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by KgCS3

bitno je da ministar sa starackim pegama planira gradju mosta u BG koji ce spajata Omcu, Borcu, Krnjacu, Jebacu i sl mesta o trosku svih gradjana Srbije :shmi: Tako ce Beograd dobiti josh jedan most a u nekim mestima zena mora da putuje i po 50 km, odnosno u drugi grad, kako bi se porodila (posto u njenom gradu nema cak ni porodilista).
Ja sam se rodio u drugom gradu jer nije bilo mogućnosti za carski rez
I onda kad god negde pomenem mesto rođenja, moram da razočaravam prisutne jer ne poznajem nikoga od njihovih prijatelja iz tog grada koji su mojih godina.

Kad smo kod mosta, mislim da se iz tih naselja do downtown Beograda (i porodilišta) u proseku isto toliko putuje (vremenski) zbog neregulisanog saobraćaja i zastoja, a zato se i gradi most

U beogradskim okvirima, ista pravolinijska razdaljina na mapi ne znači da će ako nekoliko ljudi sa raznih mesta istovremeno krenu negde stići u isto vreme. Postoje uska grla tipa Autokomande gde u špicu možeš komotno sat vremena da stojiš u punom autobusu
Korisnikov avatar
By Loni
Sto se obrazovanja tice regioni ipak ne bi ni trebali da budu potpuno samostalni.
Bilo bi to nemoguce.

U Kantoniji (nezvanicno ime za Federaciju BiH), se tako desilo da jedan kanton za jedan profil prepise visu skolu u trajanju 2 godine, a drugi u trajanju 3 godine.
Kad dobijes diplomu u jednom kantonu, ona ti se ne priznaje ni u drugom kantonu ni u Republici Srpskoj.

Fakultete ipak mora propisivati drzava. Ne moze recimo neki planinski grad, recimo Uzice da osnuje poljoprivredni fakultet, cisto da ga ima, ako u planinama nema nigde mesta za poljoprivredu.

Mnogi u Sremu i Banatu se zale da se boje da ce im sada sve odlucivati Novi Sad. Ni to naravno nije resenje, ali je najmanje lose resenje kad se o tebi brine bar najblizi veliki grad, nego samo jedna udaljena prestonica.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Leon Walras
Samo sto to nije decentralizacija.
Dakle, nije osporena decentralizacija, nego pogresno vidjenje decentralizacije.

Decentralizacija nije prenosenje moci odlucivanja sa republike na pokrajinu, sa pokrajine na okrug itd. To je u osnovi pogresno, jer centralno mesto odlucivanja i dalje postoji na nizem nivou. To je samo pregrupisavanje centralizovane moci.

Poenta je decentralizacija odlucivanja - transfer moci odlucivanja sa centralnog mesta odlucivanja na pojedinacne aktere kojih ce odluke ticu. Sto znaci da u pravom decentralizovanom sistemu ni vlasti u Beogradu, ni vlasti u Kragujevcu nece odlucivati koliko ce studenata biti na kragujevackom Ekonomskom fakultetu, nego ce to odlucivati sam fakultet.

mislim da ti je promakla sustina, a to je ko ce finansirati ekonomski fakultet u kragujevcu.
By wilmott
Studenti vaucerima.

edit: I samofinansirajuci studenti, naravno.
By Kragi
U redu je, ali mi i dalje ne mozemo da odlucujemo :peace:
Originally posted by Loni

Fakultete ipak mora propisivati drzava. Ne moze recimo neki planinski grad, recimo Uzice da osnuje poljoprivredni fakultet, cisto da ga ima, ako u planinama nema nigde mesta za poljoprivredu.
Samo sto bi u ovom slucaju o tome odlucivale regije, a uz to sam i bio ubedjen da status univerzitetski grad znaci nesto vise od pukog prefiksa u odredjenim prilikama. Uz to, ako postoji zainteresovanost i ako je u bilo kakvom interesu grada/regije da osnuje fakultet ne vidim zasto bi se centralna vlast za to pitala. Ponizavajuce je to sto svi gradjani Srbije placaju isti porez za obrazovanje ali zato oni koji ne zive u monopolistickim centrima moraju da ga plate malo vise :peace:
Originally posted by jukie
Originally posted by KgCS3

bitno je da ministar sa starackim pegama planira gradju mosta u BG koji ce spajata Omcu, Borcu, Krnjacu, Jebacu i sl mesta o trosku svih gradjana Srbije :shmi: Tako ce Beograd dobiti josh jedan most a u nekim mestima zena mora da putuje i po 50 km, odnosno u drugi grad, kako bi se porodila (posto u njenom gradu nema cak ni porodilista).
Ja sam se rodio u drugom gradu jer nije bilo mogućnosti za carski rez
I onda kad god negde pomenem mesto rođenja, moram da razočaravam prisutne jer ne poznajem nikoga od njihovih prijatelja iz tog grada koji su mojih godina.

Kad smo kod mosta, mislim da se iz tih naselja do downtown Beograda (i porodilišta) u proseku isto toliko putuje (vremenski) zbog neregulisanog saobraćaja i zastoja, a zato se i gradi most

U beogradskim okvirima, ista pravolinijska razdaljina na mapi ne znači da će ako nekoliko ljudi sa raznih mesta istovremeno krenu negde stići u isto vreme. Postoje uska grla tipa Autokomande gde u špicu možeš komotno sat vremena da stojiš u punom autobusu

Joj sve ja to znam, samo meni u interesu nije most u Bg nego porodiliste, sa razlikom da je centralna vlast tebi odobrila realizaciju projekta a meni nije :)
Korisnikov avatar
By blabla54380
dobro ako bi studenti snosili kompletne troskove skolovanja onda ne vidim razloga da se beograd pita, sto ne znaci da i ne treba da se pita. mozda postoji nesto u prosveti sto ja ne razumem, kao sto je na primer cinjenica da na akademijama primaju samo po 12 ljudi. zasto ako postoje studenti koji su voljni i mogu da snose skolarinu od 150 hiljada ili koliko je vec.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!