Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By Sixto
Ne bi rekao da je digitron nuznost u osnovnoj skoli, pre idiotizam!
Korisnikov avatar
By Dirrty
Cini ih manje snalazljivom i manje samostalnom.

Trigonometrija se upravo i radi u srednjoj skoli, i tu je logicno da je potreban digitron.
Ali govorim za sve pre toga, pa cak i kasnije... kada se ljudi toliko naviknu na to, da postanu potpuno ovisni i ne mogu vise da izracunaju ni mnozenje sa brojevima od 1 do 10.

Pa kako mozes da kazes da uporedjujes uopste sportske video igre sa sportskim aktivnostima?
To jeste mozda virtuelna zamena, ali apsolutno ne bi trebala biti zamena... ne samo zbog zdravlja, nego i neke socijalizacije.

To sto nas mozak moze prihvatati takvu vrstu zamena, ne znaci da i nase telo to moze podneti, makar ne jos uvek...
Kada nam organi i telo bude robotizovano, onda necemo morati da brinemo o takvim stvarima :lol:

Tehnologija, kao tvorevina coveka, nesto u sustini neprirodno samo po sebi, kao i sve sto je stvoreno neprirodnim putem ima svojih prednosti, naravno, zato je i stvoreno, ali i odredjene mane, koje lose uticu na svet oko nas, a cesto i na nas same.
Ali takav je zivot, ne mozes imati sve, nazalost.
A posto smo navikli da balans ne moze postojati, dok ne postane izrazito kriticno, daj Boze da se ne samounistimo u narednih par decenija kao sto predvidjaju... ili makar da ja to ne dozivim :/
By Sixto
Rodjak iz SAD je dobio devojcicu tamo. Dete je krenulo u skolu i baci on pogled malo na knjige i pita dete sta je s tablicama mnozenja i deljenja, a dete gleda belo! Ode covek u skolu i pita da li oni to uopste imaju u programu, a uciteljica ce na to 'Pa ne treba im vise od sabiranja i oduzimanja, za ostalo imaju kompjutere'!

Da li ta prica ima veze s mozgom ili nema ne znam ali meni je ceo taj koncept bio totalno sulud!
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ma svi futuristicki filmovi su u pravu... ako covecanstvo prezivi, docice do potpunog otudjenja i stapanja sa tehnologijom.

Vecina razvijenog sveta ne vidi apsolutno nikakvu manu toga, te stoga nasa misljenja malo toga menjaju.

Ali neka neka, neka koriste apsolutno sve tzv. blagodeti modernog drustva... samo se nadam zarad njih da nece doziveti nestanak istog, i u najgorem slucaju prezivljavanje posle toga.
Korisnikov avatar
By lostinspace
Ja sam za umerenu varijantu, kao i uvek - da i u osnovnoj skoli nauce da koriste digitron - to ne znaci da im on postane osnovni izvor 'znanja'.

Dalje, igranje loptom i FIFA-u sam uporedio kao zabavu. Dakle, IGRANJE loptom, ne treniranje. U tom smislu se stvari sustinski ne menjaju.

Tehnologija je mozda donela i ponesto lose, ali daleko od toga da je zatupela bilo koga. Mladi su svuda (u proseku) nezainteresovani za drus.probleme, egocentricni itd.

Sto se tice obrazovnog sistema na zapadu, u par navrata sam dobijao srednjoskolske matematicke zadatke (od decka iz UK-a, tada sixth former) koji su konceptualno bili vrlo slicni nasim, neki i tezi. Tada sam razbio neke svoje dotadasnje predrasude. Sto se Amerike tice, cini mi se da je njihovo obrazovanje autonomno na nivou state-a, pa mozda cak i na nizem, tako da ne bih nista tvrdio. Siguran sam da nije prelako, ali isto tako i je daleko od savrsenog. Protiv sam neucenja tablice mnozenja, ali mislim da ono ne pravi petogodisnje devetnaestogodisnjake. Niti mislim da su mladi u Americi osetno nezreliji od Srbijanaca. :)
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ma ne hvataj se bukvalno za svaku napisanu rec.

Inace, to sto postajemo sve slicniji, po mom misljenju ne uvek na najbolji nacin, pokazatelj je globalizacije modernog drustva.

To ova glupa ekonomska kriza i dokazuje.

Povezani smo, upravo tom tehnologijom, i sve dobro, ALI i lose sto se desava jednima, neminovno ce se dogoditi i drugima.

I kao sto vec rekoh, bilo bi lepo da covek ume da nadje kompromis, odnosno ravnotezu u svemu... ali to nije ono sto nas cini ljudima verovatno... ako i shvatimo, obicno bude prekasno.
Tezimo i zelimo uvek vise i vise, nesvesni da smo ograniceni prirodom koja nas je i stvorila, i da nas mora jednom zaustaviti u nasim teznjama, bilo unistenjem, bilo korenitim promenama... ali ne mozemo silovati sve oko nas vecno.
Korisnikov avatar
By lostinspace
Originally posted by Dirrty
Ma svi futuristicki filmovi su u pravu... ako covecanstvo prezivi, docice do potpunog otudjenja i stapanja sa tehnologijom.

Vecina razvijenog sveta ne vidi apsolutno nikakvu manu toga, te stoga nasa misljenja malo toga menjaju.

Ali neka neka, neka koriste apsolutno sve tzv. blagodeti modernog drustva... samo se nadam zarad njih da nece doziveti nestanak istog, i u najgorem slucaju prezivljavanje posle toga.
U al' si ti konzervativan. :) Kako spreciti zle masine da ovladaju svetom?
Znas li sta su ljudi mislili da ce da se desi kada budu dostigli brzinu zvuka? Da ce sve da ode u p.m. I sta je bilo - nista, malo pukne i to je to. :D
Isto tako i ti. Kao sto je covek bice koje nije u stanju da iscrpi maksimalno svoje potencijale i uvek moze jos, tako je i sa covekom i tehnologijom - uvek ce biti nacina da se prezivi - mada ne verujem ni u kakvu tehnolosku apokalipsu. Ako nas je istorija necemu naucila to je da ce uvek biti revolucije ako nesto ne bude dobro, nemas brige. :D
Korisnikov avatar
By Dirrty
A da li ti znas da erupcija jednog vulkana na zemlji, (tacnije jednog u Indoneziji, ne znam mu tacno ime) ako se nasom nesrecom desi, moze izazvati exploziju stotinu, da ne lupim ali mozda i hiljadu puta vecu exploziju nego atomska bomba (koja je inace vrhunac ljudskog naoruzanja)?

I da li znas da ta ista erupcija pritom moze izazvati takve klimatske promene u narednih par godina da ga dovede do istrebljenja zbog pada temperature, i gotovo potpune blokade sunceve energije u atmosferi?

Ja ti samo govorim, da covek koliko god bio superioran u odnosu na sve vrste na ovoj planeti, on ce uvek, ali uvek biti inferioran prirodi koja ga je stvorila.

Npr. i sama svemirska putovanja su pod uticajem prirodnih zakona, koje covek ne moze promeniti... vec im se samo moze prilagoditi.
Korisnikov avatar
By lostinspace
Ma ne hvataj se bukvalno za svaku napisanu rec.

Inace, to sto postajemo sve slicniji, po mom misljenju ne uvek na najbolji nacin, pokazatelj je globalizacije modernog drustva.

To ova glupa ekonomska kriza i dokazuje.

Povezani smo, upravo tom tehnologijom, i sve dobro, ALI i lose sto se desava jednima, neminovno ce se dogoditi i drugima.

I kao sto vec rekoh, bilo bi lepo da covek ume da nadje kompromis, odnosno ravnotezu u svemu... ali to nije ono sto nas cini ljudima verovatno... ako i shvatimo, obicno bude prekasno.
Tezimo i zelimo uvek vise i vise, nesvesni da smo ograniceni prirodom koja nas je i stvorila, i da nas mora jednom zaustaviti u nasim teznjama, bilo unistenjem, bilo korenitim promenama... ali ne mozemo silovati sve oko nas vecno.
E, vidis, kljucna razlika izmedju nas je sto ja smatram da smo mi upravo prirodno neograniceni - ostavljeno nam je do beskonacnosti naseg bica da sve istrazimo/naucimo. I samo se smenjujemo, kupimo i dajemo tj.prenosimo znanja.
Ja verujem u neko kolektivno nesvesno - iako mozda ljudi kao pojedinci ne cine dobro - ukupan ishod je pozitivan.
Ja i dalje ne shvatam kako drustveno-tehnoloski razvoj i asimilacija ljudstva mogu biti negativni.
Korisnikov avatar
By lostinspace
A da li ti znas da erupcija jednog vulkana na zemlji, (tacnije jednog u Indoneziji, ne znam mu tacno ime) ako se nasom nesrecom desi, moze izazvati exploziju stotinu, da ne lupim ali mozda i hiljadu puta vecu exploziju nego atomska bomba (koja je inace vrhunac ljudskog naoruzanja)?

I da li znas da ta ista erupcija pritom moze izazvati takve klimatske promene u narednih par godina da ga dovede do istrebljenja zbog pada temperature, i gotovo potpune blokade sunceve energije u atmosferi?

Ja ti samo govorim, da covek koliko god bio superioran u odnosu na sve vrste na ovoj planeti, on ce uvek, ali uvek biti inferioran prirodi koja ga je stvorila.

Npr. i sama svemirska putovanja su pod uticajem prirodnih zakona, koje covek ne moze promeniti... vec im se samo moze prilagoditi.
U tom smislu mora se prilagoditi, ali to ne znaci da ne treba nista da dira, niti da ne istrazuje zakone kojima je podredjen. Ne mora napredak uvek ici u sunovrat - covek je primer za to - toliko je elastican da uvek moze da bude bolji i savrseniji.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ok, to je tvoje misljenje.

Ja sam malopre pomenuo da samounistenje mozda i nije jedini ishod stvari.
Covek mozda i uspe da prezivi upravo promenama.
Ali za te promene, bile one prirodnim ili neprirodno izazvanim putem, je potrebno vreme.

Ja upravo smatram da je covek ogranicen prvenstveno tim vremenom.
Mi ne znamo kada moze da se desi nesto nepredvidjeno, s cime se covecanstvo jos nije susrelo, i nije imalo vremena da prouci i nauci da se prilagodi.
Pored toga, jos uvek je ogranicen i svojim telom, ako ne i umom...
Mada, da li je um ogranicen ili ne,mi to ne mozemo znati, jer se granicama istog jos nismo priblizili, jer je opet potrebno to vreme da saznamo.

A vreme je nesto sto covek nikada nece moci da zaustavi, a i samo je prirodan proces... ono tece pa tece, i pre nas, i posle nas.

Ovo filozofiranje me izmori, nisam odavno.
Unapred se izvinjavam moderatorima koji ce morati da citaju sve ovo, i trpaju u off topic :lol:
By Sixto
Originally posted by lostinspace
Ja sam za umerenu varijantu, kao i uvek - da i u osnovnoj skoli nauce da koriste digitron - to ne znaci da im on postane osnovni izvor 'znanja'.

Dalje, igranje loptom i FIFA-u sam uporedio kao zabavu. Dakle, IGRANJE loptom, ne treniranje. U tom smislu se stvari sustinski ne menjaju.

Tehnologija je mozda donela i ponesto lose, ali daleko od toga da je zatupela bilo koga. Mladi su svuda (u proseku) nezainteresovani za drus.probleme, egocentricni itd.
Ali ukoliko im das priliku za jedno i drugo ljudi, pa i mladi, idu linijom manjeg otpora! Sto da se mucim!
Korisnikov avatar
By deran
Krenuli smo u Delta City-kad stigošmo do trigonomertije i školstva...:lol:
Korisnikov avatar
By deran
A,sad sam video krivinu...:rotflmao:
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by 2Q2Bstr8
ju, Simore, ti se toliko emancipovao po pitanju rodne ravnopravnosti da si počeo da zaboravljaš imena zanimanja u muškom rodu. kasir je muška kasirka. :)
U hrvatskom je to jednostavnije-blagajnik i blagajnica :yes:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!