Mene nikada preterano nisu privlačili ti shopping mallovi (jel' sam pogodio naziv) jer se ne osećam prijatno u toj histeriji mnoštva ljudi i mnoštva tih nekih brandiranih prodavnica. Ali, to je moj lični problem - ja ne znam da nabrojim ni tri modne marke, te me niz prodavnica vrištećih imena, punih nekih skraćenica koje kod drugih ljudi izazivaju orgazmičko raspoloženje, samo zbune, obeshrabre i dodatno demotivišu u procesu kupovine, koji ne volim sam po sebi.
(Jedino volim da čeprkam po prehrambrenim proizvodima i da tragam za zdravom hranom

).
No, kontam da to nije tako loše. Naime, em se zaposle neki ljudi (doduše, samo prodavci/prodavačice, kasirke (koji je muški rod od kasirke?)), ali obzirom na obrazovnu strukturu u Srbiji time se ipak rešava bar deo problema nezaposlenosti), em se mogu skupiti neki porezi koji će omogućiti funkcionisanje socijalne politike države. Jeste da sve to malo dehumanizovano izgleda, ali nešto nemam običaj ni da upisujem romantične vizije u neke raspadnute prodavnice, posebno što su kod nas te raspadnute prodavnice deo komunističkih giganata više nego neke lične privatne inicijative (a mindegy je da li je Država poslodavac ili je Mišković poslodavac; ionako: Mišković, to je država).
A što se tiče psihološke pozadine (ono: razvijanje potrošačkog mentaliteta, modus imanja, svođenje ljudi samo na potrošače, etc.), tu su shopping mallovi posledica a ne uzrok.
Btw, koliko kontam ovo Ušće (mada ja tu imam asocijaciju na večnu vatru, JULovske kontramitinge i ostale bedastoće nacionalističke nam bliske prošlosti) nema veze sa Miškovićem. Ono što ima veze sa čika Miškovićem i teta Forcan, dakle svi ti Maxiji i Delta Shitiji, kod mene izazivaju gastro reakcije, ali i to je, jel' te, posledica. Naime, nisu oni krivi što imamo tako sjajnu vladu da Forcan i Mišković idu kod Oli Rena ili na Obaminu inauguraciju da promovišu srbsku ekonomiju.
Dakle, živeli shopping mallovi, dok se ne pojave neki antiglobalisti i ne porazbijaju ih.