Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Podrzavate li ovaj vid propagande?

DA
3
33%
NE
6
67%
Korisnikov avatar
By Myto
Mislite li da bi nase vojne i paravojne formacije trebale da imaju nesto slicno, a u vezi sa Albancima?

Mrtve bebe i srušene džamije na majicama

Mrtve bebe, palestinske majke koje plaču nad grobovima svoje dece, puška uperena u palestinsko dete i razrušene džamije, to su samo neki primeri dizajna koje izraelski vojnici biraju da im se nađu na majicama na kraju vojne obuke ili nekog drugog vojnog kursa, objavila je ovih dana izraelska štampa.

Poruke ispisane pored takvih crteža su, takođe, šokantne. Majica namenjena snajperistima nosi natpis "Bolje koristi Dureks" pored fotografije mrtve palestinske bebe, uz koju tuguje majka, a kraj tela se vidi plišani meca. Pripadnici bataljona Šaked nose majice na kojima je trudna Palestinka s metom na stomaku i porukom na engleskom "1 shot 2 kills" (1 metak 2 ubistva). Na drugoj majici je dete koje je takođe meta uz poruku: "Što su manji, to je teže".
Za one koje su završili snajperski kurs namenjena je i majica s palestinskom bebom koja izrasta u borbenog dečaka i onda u odraslog, naoružanog čoveka uz natpis "Bez obzira kako počne, mi ćemo ga dokrajčiti".
Ima puno majica i sa direktnim seksualnim porukama. U bataljonu Lavi, na primer, popularne su majice na kojima je prikazan vojnik uz mladu ženu punu modrica, uz poruku: "Kladim se da si silovana". U mnogim slučajevima, kako piše dnevnik "Haarec", komandiri jedinice moraju da odobre izradu takve majice. Oni navodno ne kontrolišu uvek šta se štampa jer se, u stvari, radi o inicijativi vojnika za koje nikad nisu čuli. Tako se crteži i slogani, zabranjeni u jednoj jedinici, pojave u drugoj.

Upravo to se desilo s natpisom "Neka svaka arapska majka zna da je sudbina njenog sina u mojim rukama" - bio je zabranjen u jednoj pešadijskoj jedinici. Ove nedelje, međutim, jedan vojnik je otkrio da je krajem prošle godine napravljeno desetine majica i pantalona s baš tom porukom.
«Najsmešnije je bilo kada je naš vojnik došao po majicu, a čovek koji ih štampa je Arapin. Vojnik se osećao toliko loše da je devojci na blagajni rekao da mu ih kasnije donese», pričaju vojnici o majicima na kojima je vojnik prikazan kao anđeo smrti kraj jednog arapskog grada.
Izraelski funkcioneri su štampanje takvih poruka na odeći označili "neukusnim", ističući da se ne uklapaju u vrednosti armije. U saopštenju armije je, takođe, navedeno da se takva odeća pravi zapravo van nadzora vojske, ali i najavljeno da će se tome stati na put.
Primeri koje je naveo reporter "Haareca" nisu u skladu s vrednostima izraelske armije, oni su jednostavno neukusni, piše u saopštenju. U istom tekstu se, takođe, ističe da je takva vrsta "humora" neprikladna i da je treba osuditi, ali i navodi da zapravo i nema nekih vojnih pravila koje se odnose na standarde koji se odnose na (ne)prihvatljivost civilne odeće vojnika.

Slika

Članak o majicama, crtežima i porukama objavljen je u trenutku kada je izraelska armija suočena sa optuzbama za velik broj civilnih žrtava u nedavnoj ofanzivi na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze.
Armija je optužila palestinske ektremiste da su koristili civile kao živi štit. U upravo objavljenom izveštaju grupe eskperata Ujedinjenih nacija, međutim, navodi se da je, u jednom kvartu u gradu Gazi, izraelska armija slala 11-godišnjeg palestinskog dečaka kao prethodnicu u zgrade u koje je potom upadala. Fabrika u Tel Avivu "Adiv", koja štampa poruke na majicama, odbila je da da bilo kakav komentar. Ona je dosad bila puna mušterija (mnogi su vojnici u uniformama), za koje svakoga meseca štampa 500 različith mustri majica. Uglavnom su to šale na račun života u armiji, ali ima i onih kojima se ispoljavaju agresivnost, nasilje i vulgarnost, pa čak i zvanično zabranjena praksa "overavanja ubistva" (pucanje u beživotno telo neprijatelja).

Vojnici dolaze da naruče odeću sa oznakama svoje jedinice. Te oznake obično prate poruke i crteži. Ispisuju se ne samo na majicama već i na kapuljačama, duksevima i kapama. Čitav taj "umetnički" rad nadzire mladi Arapin iz Jafe i on deli gotovu odeću.
U saopštenju armije je najavljeno da će se povesti disciplinski postupak protiv vojnika koji nose takve majice. Ovi, međutim, tvrde da ih nose uglavnom kod kuće, u kasarnama ili dok džogiraju, jer se ne zna kako bi javnost reagovala.
"Te majice nisu za izlaske", rekao je jedan vojnik, navodeći da bi se moglo desiti da ih neko presretne i priupita šta to treba da znači.

Teranje šokatne mode je obelodanjeno samo nekoliko dana nakon što su objavljena svedočenja borbenih pilota i pripadnika pešadijskih jedinica. Oni su rekli da su, zbog labavih pravila službe, hladnokrvno ubijani palestinski civili i uništavana njihova imovina u ofanzivi.
Šef izraelske armije Gabi Aškenazi smatra, međutim, da je reč o izolovanim incidentima i deli mišljenje ministra odbrane Izraela Ehuda Baraka da je izraelska armija - najmoralnija na svetu. Palestinska organizacija za ljudska prava navela je ovih dana da je, u tronedeljnoj ofanzivi na pojaz Gaze, započetoj 27. decembra, ubijeno više od 1.400 Palestinaca. Među njima je bilo 960 civila, uključujući 288 dece i 121 ženu. Na izraelskoj strani je poginulo 13 ljudi, uključujući tri civila.

Izvor: http://www.blic.rs/svet.php?id=85149
Korisnikov avatar
By Zonche!
Nisam hteo da citam do kraja...

Ogavno mi je to.
By Sixto
Pa koliko je to propaganda u pravom smislu reci je diskutabilno ali svakako je neukusno!
Na zaracenim stranama svako misli najlosije o onome iz rova prekoputa! Propaganda bi bila deljenje tih majci po skolama i na ulici! Sto se tice vojnika, samo je neko smislio nacin da uzme pare! Kod njih je to umesan arapin koji pravi majce, dok je kod arapa u pitanju mozda fraza koju je slusao sinoc u dzamiji na propovedi! Sve je to isto, samo sto uz ovo dobijes i fiskalni racun!
By Sixto
Doduse i kod nas u skoli Drinka Pavlovic u bgd je pre nekoliko dana grupa dece dobila zadatak da crtaju Borisa Tadica i pisu nesto u fazonu 'zasto volim predsednika'! :doh:
Korisnikov avatar
By Myto
Originally posted by Sixto
Doduse i kod nas u skoli Drinka Pavlovic u bgd je pre nekoliko dana grupa dece dobila zadatak da crtaju Borisa Tadica i pisu nesto u fazonu 'zasto volim predsednika'! :doh:
Zao mi je dece koja nisu talentovana za crtanje.
Korisnikov avatar
By deran
Nisam čitao uvodni post,te se izvinjavam na ofu (razlog je umor:D ),ali ja sam redovno i obavezno morao da pišem svakog 25. maja sasatav "Zašto volim Tita"...

Mogu sad ovako umoran da ga sklepam za ciglih tri minuta...:rotflmao:
By Sixto
PA da, pogledaj ti sta je to! 'Sve je isto samo njega nemaaaaaa...'! :peva:

EDIT:
zadatak je bio da se napise pismo Tadicu! :lol:

Zamisljam sebe kao malog Dimitrija Vojnova u Tito i Ja kako sav zamazan pisem u vezbanku 'Dragi druze Borise'! :rotflmao:
Korisnikov avatar
By deran
Ma gde je isto-ni blizu nije:egzorcist:

:lol:
Korisnikov avatar
By Rei
Meni je lik sa slike hot... Greshna sam :opatica: Mislim poruke su svakako grozne i tuzhne, ako je istina, nemam zhivaca chitati ceo tekst.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by Myto
Mislite li da bi nase vojne i paravojne formacije trebale da imaju nesto slicno, a u vezi sa Albancima?
mislim da ti je pitanje prebolesno, a tema dobra samo za brisanje.
Korisnikov avatar
By Myto
Originally posted by Lepa Krepa
mislim da ti je pitanje prebolesno, a tema dobra samo za brisanje.
Nisam imao nameru nikog da uvredim. Znam da na svakoj strani ima fanatika, znam da i na ovom forumu ima velikih patriota i nacionalista, znam da u Srbiji ima mnogo krvozednika, koji bi na svaki nacin ispoljili svoju mrznju i netrpeljivost prema Albancima, ali ne znam zasto ova tema ne bi bila dobar povod za kvalitetnu diskusiju, i, najzad, ne znam zasto bi bila dobra samo za brisanje.
Treba li da izbrisemo sve ono sto nam se ne svidja, treba li da okrenemo glavu i da se pravimo da ne postoji, kao sto Palma kaze da u Jagodini nema pedera?
Korisnikov avatar
By Dirrty
Nimalo zanimljivo, niti smesno... pogotovu za vojnike koji rade, i cesto zive za takve grozote!
Korisnikov avatar
By castor
Ovako odvratnu ideju je samo neki retadrd mogao da smisli.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
znam da u Srbiji ima mnogo krvozednika, koji bi na svaki nacin ispoljili svoju mrznju i netrpeljivost prema Albancima, ali ne znam zasto ova tema ne bi bila dobar povod za kvalitetnu diskusiju,
a o čemu bi se vodila ta diskusija? treba li krvožednicima dati adekvatne ilustracije na majicama?
znaš šta, da je neko napravio i obukao takve majice, pa da se o tome iznosi mišljenje, to bi bila jedna stvar... ali da ti PREDLAŽEŠ njihovo pravljenje, to je sick i zato je tema za brisanje.
By superfly
Originally posted by V I V I S E C T
Majica je fenomenalna....must have! :smiling:
javi mi kad nabaviš da uzmem mustru. :pivce:
Korisnikov avatar
By Delete
...ali da ti PREDLAŽEŠ...
Citiraj deo u kojem je predlagao takvo nesto. :osama:

Koliko znam, neke nase formacije i imaju majice sa takvim motivima.

Posedujem jednu "takvu", cak se autor, ne znajuci sta simbolise znak na majci ponudio da mu je poklonim, pa se predomislio. :P

Smatram vrlo ruznim stampanje takvih motiva i njihovo javno prezentovanje, ali ne vidim da takvi simboli ikako, a narocito ne pozitivno, uticu na moral pojedinca u borbi.

Ono sto je sigurno, ne moze se spreciti pojava takvih motiva na majicama, a ako se vec i pojave, mislim da niko nece naci za shodno da se bori u suzbijanju njihovog sirenja. Imamo primere navijackih zastava, majica, transparenata, sa parolama i motivimaod kojih se krv u zilama sledi, koji se javno prezentuju pre, posle i za vreme odredjenih sportskih dogadjaja, koje cak i policija obezbedjuje...i niko ne pridaje znacaj tome, dok se ne oglasi, mozda, neka organizacija, koja uvidi koliko je to diskriminatorno ili sta vec...pa policija malo povede racuna o tome, a onda se za mesec-dva sve zaboravi i `ajmo ponovo.
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Superstar!
Nisam hteo da citam do kraja...

Ogavno mi je to.
Upravo. Gadi mi se.
Korisnikov avatar
By jukie
Hoću i ja da radim u školi Drinka Pavlović :pickme:
to je u poslednje vreme najpopularnija škola u medijima
te skulpture u školskom dvorištu, te imaju kurs stripa i ikonopisa preko raspusta, te tri dojave o bombi u dve nedelje, te pišu pismo Tadiću, te navala đaka iz svih delova grada (pre početka upisa unapred popunjena skoro sva mesta za prvake)

A sad malo ontopic:
Sa moje vremenske distance mnoge stvari oko kojih se ovde (a i na recimo forumu b92 i komentarima vesti) jauče su bile svakodnevni deo života u nižim razredima osnovne
-sa literarne sekcije u drugom razredu su me izbacili jer ni na temu o 20.oktobru ni na temu od 29.novembru nisam umeo da napišem super sastav
-mozak su nam ispirali pričama o mladim pionirima-kuririma koji su prenosili tajne vojne poruke (neki u pletenicama duge plave kose, neki su progutali poruku da je ne nađu, neki su je naučili napamet, mnoge su ubili jer nisu hteli da odaju poruku); čim su bili viši od puške puštali su ih da pucaju; u priči Branka Ćopića dvojica dečaka su bacala kamenje na prugu kojom idu naci vozovi, pa kad oni stanu, partizani napadnu voz (jedan je imao crnu kosu kao gavran a drugi belu kao jagnje) itd itd
-na likovnom smo crtali ljude (majke, decu itd) kako sede u velikoj sobi u konc.logoru i zlopate se. Ja sam jednoj drugarici nacrtao ljude kako sede jer nije umela pa su taj crtež poslali na takmičenje
-takođe i partizane i nemce kako ratuju; kada smo kritikovali crteže ostalih u odeljenju (?!) moj crtež su hvalili jer sam nacrtao realistični metak i putanju kojom ide iz puške, ali se nekima nije svidelo što sam nacrtao veliko žuto Sunce, jer onda slika izgleda optimistično a ne strašno, dok jedna popularnija devojčica nije rekla "Pa šta, valjda je i onda sijalo sunce" i onda su zamukli (doduše mislim da je to bila upravo ta kojoj sam nacrtao logoraše)

A pisma Tadiću sam pročitao u Večernjim novostima, koje su i objavile konkurs na kome su Drinka i još nekoliko škola učestvovale (kao što su tokom godina bili i konkursi za crteže i sastave o reciklaži, sadnji drveća itd. - takvi konkursi postoje svake godine), i odgovori su bili isti kao što i deca u drugim državama pišu svojim predsednicima:

-predsedniče, voleo bih da naša škola ima bazen

-predsedniče, voleo bih da svaka škola ima bazen

-predsedniče, meni je dosadno kada dođem kući iz škole pa moram da čekam da se mama i tata vrate sa posla da im ispričam kako mi je bilo. Da li je i vašoj deci dosadno kad ste na poslu?

-predsedniče, gledao sam na TV da je neko dete tukao očuh. Dajte uradite nešto da se to ne dešava više

-predsedniče, voleo bih da naše školsko dvorište ima ogradu jer se sada ljudi tu parkiraju pa mi ne možemo da se igramo

-predsedniče, uradite nešto da nas više ne plaše kako je bomba u školi

-predsedniče, voleo bih da svaki đak ima svoju karticu sa imenom pa da neke nepoznate ljude više ne puštaju u školu

-predsedniče, ja stanujem u Borči pa uvek kasnim u školu jer je gužva u saobraćaju pa putujem po sat vremena i više, a kasnila sam nekoliko puta i na tenis. Možemo li da dobijemo neki most da bih mogla da stižem u školu na vreme?

-predsedniče, ja mislim da imate jako lepu ćerku

itd. itd.
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Originally posted by Delete
...ali da ti PREDLAŽEŠ...
Citiraj deo u kojem je predlagao takvo nesto. :osama:
Pa, citirala ga je.

Način na koji je postavio tj. sročio ono pitanje lepo odražava jedan umobolno relaksiran pristup temi.

Mislim, kako neko uopšte može da dođe na ideju da takvo pitanje postavi,
kao da pita da li je okej da srpski fudbaleri nose crvene dresove... ne, možda ipak bolje plave, a?
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Dušan Maljković
Javlja mi se da će uskoro jedan korisnik dobiti trajni ban... A vama?
:nono:

Mislim da nam treba malo "osvezenja", od LDP zalopojki.
Na svakom drugom forumu, to pitanje bi bilo predmet diskusije, samo ovde je povod za (ni manje ni vise, nego) TRAJNI ban.
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Naravno da je povod za trajni ban.
Kako uopšte diskutovati nakon onakve formulacije?
O čemu diskutovati?
Da glasam za DA ili NE?
Kakvo, bre, osveženje?

Evo, imaš Dudu Maljkovića koji sasvim fino oponira pristalicama LDP-a.

Btw, time što za jedinog pravog oponenta LDP-a proglašavaš čoveka koji poziva na ovakvu diskusiju, zapravo se vrlo pozitivno izjašnjavaš o politici Čede Jovanovića i njegovih sledbenika, što beše sve samo ne tvoj uobičajeni stav, zar ne? Ups. :)
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
S obzirom da je bivši režim pokušao da prikrije etničko čišćenje skrivajući leševe Albanaca po raznim kontejnerima hladnjačama, i da je to izašlo u javnost van svake racionalne sumnje, postaviti sada pitanje u vezi sa ovim majcama predstavlja se kao navodno blagosloveno neutralno: pa zaboga, takev stvari su se dešavale, zašto "naše" (para)vojne formacije ne bi nosile "istinu" svog dejstva?

E pa evo zašto:

Zato što to nije osuda, nego glorifikacija zločina.

Zato što to nije dekonstrukcija posredsvom hiperidentifikacije, nego stvarni fetišizam.

Zato što takva propaganda poziva na nastavak, a ne na prekid.

I zato što je to još jedan korak ka prihvatanju zločina jer se zaboga on desio nad Albancima. Na tim majcaam zapravo piše "Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji!"

I to korisnik, postavljač teme vrlo dobro zna.
Korisnikov avatar
By Delete
Dzelajza, treba li mene banovati zato sto nosim majicu veoma slicnim onima iz uvodnog posta? Promovisem li, na taj nacin, ono sto je zabranjeno samo na ovom forumu?
Treba malo spustiti tenzije i promoliti glavu iz jednoumlja, koje vlada na forumu, a Myto cak nije ni pravi predstavnik onih koji zagovaraju ono za sta ga naprasno optuziste.
Korisnikov avatar
By Delete
Borbe?!
Prejaka rec, upotrebljena uzalud.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!