Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Loni
Indicije govore da će države (crkva) da popusti oko ADZ-a kad je u pitanju ograničavanje mržnje prema gejevima zbog pritiska EU.
Ipak uslovili su to ne podržavanjem četvrtog slova u LGTB skraćenici, koje se odnosi na transrodne osobe (transvestiti i transeksualci).

Kakav je to način?
Kao na jedvite jade ćemo progutati gejeve, ali ako su muževni i u identitetu svog roda, ali ako nose suknje i šminkaju se, onda ne želimo da ih branimo od nasilnika i agresije!
(Za žene obrnuto)...

E svašta...

Predlažem da se svi solidarišemo sa transrodnim osobama, a aktivistička udruženja učine sve što mogu...
Korisnikov avatar
By Sunce
Podrška od :sunce: . Raznovrsnost je bogatstvo.

p.s. nepodrzavanje - jedna reč :giggle:
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by Loni
Indicije govore da će države (crkva) da popusti oko ADZ-a kad je u pitanju ograničavanje mržnje prema gejevima zbog pritiska EU.
Ipak uslovili su to ne podržavanjem četvrtog slova u LGTB skraćenici, koje se odnosi na transrodne osobe (transvestiti i transeksualci).

Kakav je to način?
Kao na jedvite jade ćemo progutati gejeve, ali ako su muževni i u identitetu svog roda, ali ako nose suknje i šminkaju se, onda ne želimo da ih branimo od nasilnika i agresije!
(Za žene obrnuto)...

E svašta...

Predlažem da se svi solidarišemo sa transrodnim osobama, a aktivistička udruženja učine sve što mogu...
APSOLUTNO SE SLAZEM!
Ja zaista ovo ne razumem....samo javite gde sta kad....dolecem.
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
My love and support to all of those who are rejected and ignored.
Mada ne vidi kako ce piskaranje na forumu, na bilo koji nacin, uticati na promenu njihovog misljenja. Sto se aktivista tice, ne verujem da ce i oni imati nekog veceg uspeha, ali... Miracles have been known to happend
Korisnikov avatar
By Loni
Nisam bio baš precizan kod prvog posta.
Izvinjavam se.

Crkve su tražile ukidanje celog zakona 21.
dakle da nema tolerancije ni zaštite ikoga,
ali je država rekla ne sem u slučaju transrodnosti.

Dakle crkvama i dalje smetaju svi,
a na vrhu države našao se neko, kome smetaju samo transvestiti

Prvobitni Predlog zakona

Član 21. Diskriminacija na osnovu rodnog identiteta i seksualne orijentacije

Stav 1: Rodni identitet i seksualna orijentacija je privatna stvar i niko ne može biti pozvan da se javno izjasni o svom rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji.

Stav 2: Svako ima pravo da izrazi svoj rodni identitet i seksualnu orijentaciju, a diskriminatorsko postupanje zbog izražavanja rodnog identiteta i seksualne orijentacije je zabranjeno.

Stav 3: Sloboda izražavanja rodnog identiteta i seksualne orijentacije iz st. 1. i 2. ovog člana odnose se i na slučajeve transseksualnosti.

Stavovi crkava i verskih zajednica

Brisati ceo Član 21.

Objašnjenje: Zabranu prisile na izjašnjavanje o ličnim svojstvima i sklonostima, osim u opravdanim slučajevima i/ili slučajevima propisanim zakonom, neophodno je rešiti opštom odredbom, a ne pojedinačno, samo za neke od ličnih svojstava i sklonosti. Apsolutno je neprihvatljivo garantovanje slobode izražavanja „seksualne orijentacije“ i „rodnog identiteta“. Radi se o ličnim sklonostima koje su u domenu privatnog života svakog čoveka i njihovo javno izražavanje protivi se Ustavom, zakonom i međunarodnim dokumentima garantovanom pravu građana na zaštitu javnog morala, privatnog i porodičnog života, kao i neprikosnovenosti ljudskog dostojanstva.

Ustav Srbije ograničava garancije ove vrste na

- slobodu ispoljavanja verskih uverenja (čl. 43. st. 2. Ustava),

- slobodu izražavanja nacionalne pripadnosti (čl. 47. st. 1. Ustava),

- opštu garanciju slobode mišljenja i izražavanja ideja i obaveštenja (čl. 46. Ustava).

Dakle, „seksualna orijentacija“ i „rodni identitet“ ni po čemu ne spadaju u red pojava koje se tiču nacionalnog identiteta, ideja i intelekta, čije se izražavanje Ustavom štiti. Naprotiv, radi se o strogo ličnim sklonostima čije javno izražavanje neposredno vređa shvatanja javnog morala, neprikosnovenost dostojanstva ljudske ličnosti, privatnog i porodičnog života, kao i verska uverenja 95% građana Srbije koji su se izjasnili kao vernici tradicionalnih crkava i verskih zajednica.

Izričito navođenje transseksualnosti skoro da nema primera u uporednom pravu. Apsolutno je neprihvatljivo navođenje ove posebne lične sklonosti. Njenim stavljanjem u isti red sa nacionalnom, polnom ili verskom diskriminacijom, kao ozbiljnim društvenim problemima, ovaj zakonski tekst se obesmišljava. Važe svi isti razlozi kao i za brisanje stava 2. člana 21.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Nisam bio baš precizan kod prvog posta.
Izvinjavam se.

Crkve su tražile ukidanje celog zakona 21.
dakle da nema tolerancije ni zaštite ikoga,
ali je država rekla ne sem u slučaju transrodnosti.

yep, i chudim ti se na uvodnom postu teme da si mislio da bi religijozashi bar eto toliko mogli i hteli da prave razlike pa da im ne smetaju bash svi GLBTI ljudi vec samo T. Njima zlima i oholima smetamo svi mi gej ili queer ljudi koji ne mislimo u svemu kao oni.
josh i da je bar tako, kolikogod da je i tako nepravedno. stvarno ne zelim da shirim pesimizam, ali sve na veliku zalost izgleda da ce Vlada uchiniti sve sto moze da ugodi religijozashima, a kamo srece da se varam. shto bi trebalo da izazove reakcije svih relevantnih evropskih i UN faktora, ako su dosledni trebali bi zbog ovog sranja da kazne Srbiju.

U vezi transvestiti i transeksualci mislim da i dalje vlada zabuna oko razluchivanja tih pojmova. Transvestiti su vecinom hetero osobe koje zbog zabave, performansa, shouova i kabarea oblache odecu i prave druge iskljuchive "karakteristike" suprotnog pola. No, to je vishe iz hira i zabave jer ne zive celi zivot tako i ne osecaju se osobama jednog pola zatochenih u telu drugog. Ni njih ne treba diskriminisati niti mrzeti, ali ipak ne spadaju u ozbiljnu i svesnu grupu ljudi kao shto su transeksualci ili transrodni.

Transeksualci ili transrodni zive njihov trans zivot punom ozbiljnoshcu i svesnoshcu. Oni se ne oblache u odece suprotnog pola niti "oponashaju karakteristike" suprotnog pola zbog zabave, zbog performansi, zbog shouova i kabarea, vec zato shto JESU u krivom telu. Dakle, te osobe koje su puno-svesne njihove situacije i koje samo zele da ih se kroz tranziciju prizna za suprotni pol zaista treba uvazavati kroz poshtovanje i nediskriminisanje.
Zato se ovde potpuno slazem s Loni-jem narochito u vezi transeksualnih tj. transrodnih osoba. No, u isto vreme ipak ne mozemo izjednachiti jedan chesto trivijalni transvestitizam sa punom ozbiljnoshcu zivota transrodnih tj. transeksualnih osoba!
Npr. korisnik Momo ili korisnica Andjelika su bash pravi primeri na ovom forumu svesnih, ozbiljnih transrodnih osoba s kojima sigurno moramo biti solidarni.
Dok, privremeni transvestitizam nekog egzibicionistichkog hetero mushkarca nije u istom stupnju ozbiljnosti s transrodnoshcu.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
apsolutna podrska....ovo je da zanemis od besa!!!
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Ama negiraju li oni to ukupno postojanje transrodnih jaganjaca Bozjih?!
Korisnikov avatar
By deran
Ne,ne negiraju,ali šta misle o nama svima da se videti...

Zakon treba da se donese u potpunosti,a ne ovako sakat...

I ja sam ipak optimista,ne zbog naših,već će prosto morati da ga izglasaju zbog pritiska od spolja...:procitajpravilnik:
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Vel boy
U vezi transvestiti i transeksualci mislim da i dalje vlada zabuna oko razluchivanja tih pojmova. Transvestiti su vecinom hetero osobe koje zbog zabave, performansa, shouova i kabarea oblache odecu i prave druge iskljuchive "karakteristike" suprotnog pola. No, to je vishe iz hira i zabave jer ne zive celi zivot tako i ne osecaju se osobama jednog pola zatochenih u telu drugog. Ni njih ne treba diskriminisati niti mrzeti, ali ipak ne spadaju u ozbiljnu i svesnu grupu ljudi kao shto su transeksualci ili transrodni.

Dok, privremeni transvestitizam nekog egzibicionistichkog hetero mushkarca nije u istom stupnju ozbiljnosti s transrodnoshcu.
Ja ne bih to tako posmatrao. Ne mozemo nikog smatrati manje ozbiljnim ili manje ugrozenim a nekog vise samo na osnovu toga sto nam neciji "problem" izgleda kompleksniji i zahteva hiruske intervencije itd.

Prvo terminologija:

transrodnost je u stvari termin koji obuhvata sve rodne identitete koji se ne uklapaju u tradicionalne binarne modele polno/rodnih podela (transrodne osobe u uzem smislu, transseksualne osobe, transvestiti, drag queen/king, kros dreseri/ke)

e sad postoje razlike:

transrodna osoba je svaka osoba čiji je rodni identitet i/ili rodno izražavanje drukčije od tradicionalnih, društveno definisanih rodnih uloga i normi

transseksualna osoba je ona osoba koja ima zelju ili/i nameru da promeni svoj pol kao i osoba koja je delimicno i/ili potpuno modifikovala svoje telo (hormonskom terapijom i/ili operativnim zahvatima) izrazavajuci svoj polni i rodni identitet (dijagnoza F64.0)

transvestiti su osobe oblace odecu suprotnog roda/pola u zelji da privremeno izraze pripadnost suprotnom rodu ali nemaju zelju za promenom pola
i transvestitizam se takodje kriterijumima medjunarodne klasifikacije bolesti klasifikuje kao poremecaj rodnog identiteta (F 64.1)

drag king – žena koja oblači mušku odecu u svrhu performansa, zabave ...
drag queen – muškarac koji oblači žensku odeću radi užitka ili performansa...

nijedan od identitita nema veze sa seksualnom orijetnacijom (mogu biti lgb ili str8)

Po meni pravo na ravnopravnost i jednak tretman moraju imati svi navedeni identiteti bez obzira da li su medicinski klasifikovani kao rodni poremecaji ili ne !!!
Korisnikov avatar
By Momo

Da verovatno ali to nije receno niti postignuto izbacivanjem tog 3. stava jer ako se garantuje sloboda rodnog identiteta u prva 2 stava a treci stav je pokrivao samo transseksualne osobe onda iz toga proizilazi da ce biti diskriminisani samo oni koji su prosli tranziciju pa neko ima dokaz ( krstenicu u koju se unose podaci o promeni pola) da su oni transseksualni.

Ja ne znam na sta su popovi i mislili ali po ovom zakonu transrodni u uzem smislu su zasticena vrsta stavovima 1 i 2 dok se samo transseksualci diskriminisu zbog same operacije promene pola.
Korisnikov avatar
By Mr Dee
planiraju li se neki protesti?

hajde sada svi redom da zovemo predsednika tadica. kada moze irinej sto ne bismo mogli mi. ako vec zelite da menjate predlog zakona mimo procedure vadeci se na to da niste bili pozvani na javnu rasprau - neka se otvori oept javna rasprava o ovim promenama zakona. mislim da bi to bilo only fair. da li je koalicija protiv diskriminacije razmisljala o ovkavom predlogu?
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Momo
Originally posted by Vel boy

Ja ne bih to tako posmatrao. Ne mozemo nikog smatrati manje ozbiljnim ili manje ugrozenim a nekog vise samo na osnovu toga sto nam neciji "problem" izgleda kompleksniji i zahteva hiruske intervencije itd.

Prvo terminologija:

transrodnost je u stvari termin koji obuhvata sve rodne identitete koji se ne uklapaju u tradicionalne binarne modele polno/rodnih podela (transrodne osobe u uzem smislu, transseksualne osobe, transvestiti, drag queen/king, kros dreseri/ke)

e sad postoje razlike:

transrodna osoba je svaka osoba čiji je rodni identitet i/ili rodno izražavanje drukčije od tradicionalnih, društveno definisanih rodnih uloga i normi

transseksualna osoba je ona osoba koja ima zelju ili/i nameru da promeni svoj pol kao i osoba koja je delimicno i/ili potpuno modifikovala svoje telo (hormonskom terapijom i/ili operativnim zahvatima) izrazavajuci svoj polni i rodni identitet (dijagnoza F64.0)

transvestiti su osobe oblace odecu suprotnog roda/pola u zelji da privremeno izraze pripadnost suprotnom rodu ali nemaju zelju za promenom pola
i transvestitizam se takodje kriterijumima medjunarodne klasifikacije bolesti klasifikuje kao poremecaj rodnog identiteta (F 64.1)

drag king – žena koja oblači mušku odecu u svrhu performansa, zabave ...
drag queen – muškarac koji oblači žensku odeću radi užitka ili performansa...

nijedan od identitita nema veze sa seksualnom orijetnacijom (mogu biti lgb ili str8)

Po meni pravo na ravnopravnost i jednak tretman moraju imati svi navedeni identiteti bez obzira da li su medicinski klasifikovani kao rodni poremecaji ili ne !!!
Ma, i po meni, pravo na ravnopravnost i jednak tretman moraju imati svi navedeni identiteti bez obzira da li su medicinski klasifikovani kao rodni poremecaji ili ne, ali 'ajde ti/mi da to objasnimo kupusarima i religijozashima koji su se uzkochoperili te Vladi koja ih slusha....

Ja sam samo potkrepljen znanjem iz svih relevantnih GLBTI sajtova hteo da kazem da ono T stoji za transrodnost koju ja shvatam identichnom sa transeksualnoshcu, dochim ne za transvestitizam koji je najcheshce performans-zabava-shou-kabare karaktera. I hteo sam da kazem da mi GLB ljudi ne treba da zrtvujemo transrodne/transeksualne te interseksualne osobe vec da se solidarishemo. Ali i da se izbegava termin i pojam transvestitizam jer objektivno to nije na istom stupnju ozbiljnosti sa transrodnoshcu, transeksualnoshcu i interseksualnoshcu.

I, svakako, podrzavam sugestiju Mr. Dee-ja da se kontaktira Tadic te sva Vlada sa GLBTI strane, da mu/im se josh jednom podseti na svu ozbiljnost koju EU, Savet Evrope, UN itd... pridaju ovom AD Zakonu u duhu evro-atlantskih integracija te da ne slusha izvrtanja i lazi crkve i tzv. predstavnika tzv. tradiconalnih tzv. verskih zajednica!
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Koliko sam ja skontao popovi ce progutati venchanje dva tipa ili ribe, ali nece venchavati devojke i mladice koji to nosu? Pa dobro, bar su neshto progutali. Kako kaze Cary Grant u Touch of Pink "Hajde da stanemo dok josh imamo prednost."
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by V I V I S E C T
Koliko sam ja skontao popovi ce progutati venchanje dva tipa ili ribe, ali nece venchavati devojke i mladice koji to nosu? Pa dobro, bar su neshto progutali. Kako kaze Cary Grant u Touch of Pink "Hajde da stanemo dok josh imamo prednost."
Ne,nije dobro-diskriminacija ostaje i dalje i zakon nema smisla,osim ako nismo krajnje sebični...
By iWanna
predlazes da se solidarisemo?

pa zar to treba da se predlaze?

edit: ne obracam se tebi iznad/ispod
Korisnikov avatar
By deran
Ako se meni obraćaš,pogledaj naziv teme...:srbin:
Korisnikov avatar
By walt333
Bezuslovna podrska od mene svim srcem
Korisnikov avatar
By .L O S T
po meni je fer ili svi u paketu ili niko.
no, ko mene pita.....
Korisnikov avatar
By Paki
Članovi 18 i 21 ostaju u zakonskom predlogu

Iz Predloga Zakona protiv dikriminacije koji je Ministarstvo rada uputilo Vladi Srbije nisu brisani članovi 18 i 21, rečeno je danas agenciji Beta u Vladi. Preostalih 11 članova na koje su verske zajednice imale primedbe ili nisu menjani uopšte ili su pretrpeli minimalne korekcije i preciziranja kojima se ne menja suština i intencija zakona.

...

U inoviranoj verziji zakonskog predloga juče dostavljenoj premijeru Mirku Cvetkoviću, a u čije je izmene Beta imala uvid, u član 18. dodat je novi stav, dok je iz člana 21. izbrisan stav 3, čija je suština već sadržana u nekim drugim odredbama istog predloga.

...

Ministarstvo je predložilo da se u član 20. ubaci novi stav kojim se zabranjuje javno ili prikriveno uskraćivanje pogodnosti u odnosu na pol ili zbog promene pola.

Verske zajednice su imale još niz zahteva poput izbacivanja termina rodni identitet i seksualna orijentacija ili brisanje odredaba o teškoj diskiminaciji, što nije uvaženo.

Takođe, nisu menjane ni odredbe kojima bi se teret sudskog dokazivanja dikriminacije prebacio na žrtvu.

http://www.gsa.org.rs/cms-run/index.php ... &Itemid=61

:)
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ma kakve crne izmene!

Ili svi ili niko, majku im njihovu ogranicenu!
Korisnikov avatar
By Kylender
Ovaj, čak i ako bi oni želeli da promene, evropska gospoda kojoj težimo bi se samo nasmejala našoj (političkoj) zatucanosti i pitali bi naše zvaničnike:" Da li ste mislili da nećemo primetiti?"

Hoću reći, koliko god se koprcao prosečni srpski homofobični čovek (političar, svešteno lice, ili ko god), ako već želi da dođe na belu šengen listu i na kraju tog puta i u samu Evropsku uniju, moraće da prihvati stvari u celosti...

No, ako treba protestovati, eto me... (ionako me pojedinci u okruženju smaraju da nisam dovoljno autovan, a ja sam se pitao zar mogu više biti) he he

:protest:
Korisnikov avatar
By transparent
Po meni transexualci imaju najvise prava jer njima se priroda najvise poigrala od svih nas......oni svoju sexualnost najteze sakrivaju...skoro nikako...

i sta bi to znacilo kada bi svi ostali bili javno dozvoljeni a oni ne......tj. ako su zabranjeni onda ne treba da postoje? sta...jel to ,da ih sve uklonimo sa lica zemlje?.......glupost.oni iz svoje koze ne mogu u neku drugu.....sa srpskim novcanikom naravno........i pored toga ostaje im transexualni mozak
By J...
Originally posted by transparent
Po meni transexualci imaju najvise prava jer njima se priroda najvise poigrala od svih nas......
Ne bih rekla da se priroda "poigrala" nama vec patriJotama. :balon:
By iWanna
i pored toga ostaje im transexualni mozak
da li bi bio ljubazan da mi objasnis ovo, nisam shvatio najbolje
Korisnikov avatar
By KiWi
Podržavam ... prvo što mi pada na pamet je peticija, ali pitanje je koliko to daje efekta ...
Korisnikov avatar
By transparent
Originally posted by J...
Po meni transexualci imaju najvise prava jer njima se priroda najvise poigrala od svih nas......
Ne bih rekla da se priroda "poigrala" nama vec patriJotama. :balon:

hteli vi to ili ne......poigrala........transexualnost ipak nije normalno stanje,nije ni bolest ...vec poremacaj...

Priroda se poigrala i sa njima ali na drugaciji nacin
Korisnikov avatar
By transparent
Originally posted by iWanna
i pored toga ostaje im transexualni mozak
da li bi bio ljubazan da mi objasnis ovo, nisam shvatio najbolje
ne bih bio ljubazan
By iWanna
ne bih bio ljubazan
:rida:
neka te, neka :placko:
:rida:

:usamljen:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!