Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Savet Evrope: Srbija prva po broju žena ambasadora

Žene su i dalje malo zastupljene na državnim i javnim funkcijama u Srbiji, koja je, međutim, na prvom mestu po broju žena ambasadora među članicama Saveta Evrope (SE), pokazuje izveštaj koji je danas objavila ova organizacija sa sedištem u Strazburu

Iako diplomatija u većini članica SE ostaje u rukama muškaraca - Rusija ima jednu ambasadorku na 138 ambasadora, Nemačka 10 (6,4 posto), a Grčka nijednu - Srbija prednjači sa 39 posto žena ambasadora, ispred Švedske sa 29 i Finske sa 25,7 odsto.

Srbija je dobro rangirana i kada je reč o broju žena među sudijama visokog suda (46,7 posto), dok je prosek među članicama SE 27,6. Srbija je i jedna od pet zemalja, pored Austrije, Češke, Finske i Crne Gore, u kojima je predsednik vrhovnog suda žena.

Paritet je ispoštovan i kada je reč o gradonačelnicima, gde se Srbija nalazi na četvrtom mestu sa 26,5 posto, iza Islanda i Švedske, dok najveći broj gradonačelnica ima Rusija - 29 odsto. Prosek među članicama SE je 10 odsto.

Izveštaj, međutim, pokazuje da Srbija ima veoma mali broj žena na ministarskim funkcijama (16 odsto), kao i u parlamentu (21,6), što je ispod minimuma od 40 posto koji preporučuje ova evropska organizacija.

Broj žena u srpskom parlamentu je na nivou proseka od 21,7 odsto u zemljama članicama SE, dok je prosečan broj žena ministara značajno veći - 28,6 odsto.

Među zemljama koje poštuju paritet žena i muškaraca su Finska i Španija, u kojima učešće žena u vladi prelazi polovinu, a iza njih su Austrija (46 posto), Francuska (43 posto) i Belgija (40 posto).

U pet zemalja - u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Rumuniji, Monaku i Azerbejdzanu - među ministrima nema žena, dok je njihov procenat u Turskoj 4,2, a u Grčkoj i Češkoj 11. Gruzija ima tek pet odsto žena u parlamentu, a samo Švedska, Finska i Holandija zadovoljavaju preporuku od 40 posto poslanica u nacionalnim skupštinama.
By ~ Le Saint X ~
Ja jedinu ambasadorku koju znam je Pesicka!U Meksiku je valjda
Korisnikov avatar
By Mr Dee
sta to vredi kada ovde valjda vredi da iza svake uspesne zene stoji - uspesan muskarac.
By ~ Le Saint X ~
Zar mislis da je van Srbije mnogo drugacije?
Osim ako ne uzmemo Skandinaviju
Korisnikov avatar
By Mr Dee
pa uzmimo skandinaviju. :) tesko da mi mozemo da se poredimo sa njima sem, u ovom slucaju, po kozmetici.
By Ulix
Originally posted by ~anAMORphOsé~
Ona je tamo bila ambasador pre devet godina. :)
Korisnikov avatar
By ZvezdasBG
Dok nije isisala sve rezerve tekile :lol:
Ma uopste ne vidim potrebu za nekakvom nazovi rodnom ravnopravnoscu u diplomatiji aman!? Jebt kako je krenulo jos ce neko praviti istrazivanja koliko ima baba sera a koliko deda sera po javnim wc-ima. Mislim :lood:
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by Ulix
Originally posted by ~anAMORphOsé~
Ona je tamo bila ambasador pre devet godina. :)
:kosa:

toliko o tome koliko pratim politiku
:lol:

a zar ona nije i dalje neka ambasadorka u nekoj juzno americkoj drzavi?
Argentini?
Belize?
Korisnikov avatar
By ZvezdasBG
Vesna Pesic je u zemlji Srbiji vec dugo. Predsednik politickog saveta Cedinog LDP-a.
By ~ Le Saint X ~
A jel postoji neko ko lici na nju, a u juznoj je americi?
:D

ma, znam da je neka zena ambasador u Argentini ili Cileu ili Kolumbiji ili Nikaragvi
By ~ Le Saint X ~
Originally posted by .L O S T
pa to je bas lepo:)
Jeste
:)

meni je bas nekako milo da vidim zene u politici

izuzev Hilari Klinton koja mi je odvratna

Jel je Margit Savovic aktivna i dalje?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!