Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By deran
Autoru teme-korektnost je uvek poželjna i dobrodošla:)
Originally posted by Simor
Razumem da neki ljudi imaju stav da je politička korektnost često jedan licemeran pokušaj da se prividno napravi atmosfera kako je stepen uvažavanja Različitih na višem nivou, a da se stanje na terenu suštinski ne promeni...
Ovde se osvrćem samo na ovaj deo rečenice-zapravo pokušavam da napisano nekako više približim svakodnevnom životu...

Hoću da kažem da jezik i treba da služi da se napravi stepen uvažavanja...Da ne ulazim sad u to da je svaki pošten posao dobar posao,ali čoveku koji je muzač ili gonič krava sad poslodavac dodeljuje ugovor u kojem se njegovo radno mesto navodi kao Manipulant u stočarstvu,spremačica je referent za higijenu (nije šala) :dm:

I znam da se prijatnije oseća kad se predstavlja kao Manipulant,nego kao Muzač,mada se u suštini ništa nije promenilo-ni uslovi rada,ni plata...

Što se pak preterivanja tiče,naravno da ga ima-ne moramo sve baš prepisivati od Amerikanaca...Već sam pisao da je besmisleno da mi koristimo izraz Afroamerikanac (već sama upotreba reči je na neki način rasistička-valjda su svi oni Amerikanci)...Tamo je to opravdano,pošto je njihova reč Crnac kroz istoriju dobila ružnu konotaciju-nešto poput reči Cigan kod nas...
Korisnikov avatar
By Sing
Originally posted by AngraMaina
Originally posted by Sing
Rec 'cigan' je skracena/modifikovana (sa Latinskog? Egipcian, Egypcian, 'gipcian, 'gypcian)
rec ciganin dolazi od grckog tsinganos (τσιγγάνος), a ona od vizantijskog grckog athinganos (αθίγγανος) "nedodirljivi" koja se koristila za jeretike, otpadnike i generalno ljude s margine. ne moz' bit pogrdnije.

ovo sto si naveo vazi za englesko 'gypsy'. lepo si citirao wikipediju, samo si zaboravio da su srpska i engleska rec razlicite :D :love:
Neznam Grcki, i neznam kakav kontext Cigan/Rom ima u tom jeziku i koja je verzija 'ispravnija'. Ako je na Grckom uvredljivo reci Cigan, kako se kaze Rom, ili kako reci politicki korektnije?

A wikipedia je verovatno citirala ovi definiciju (The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition copyright ©2000 by Houghton Mifflin Company), koja izgleda govori o latinskom izvoru reci GYPSY/GIPSY (a izvor reci CIGAN verovatno i da dolazi od Grckog kao sto si napisao):

GYPSY (GIPSY: Chiefly British): Alteration of Middle English gypcian, short for Egipcien, Egyptian
Origin:
1505–15; back formation of gipcyan, aph. var. of Egyptian, from a belief that Gypsies came originally from Egypt
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Rec 'cigan' je skracena/modifikovana (sa Latinskog? Egipcian, Egypcian, 'gipcian, 'gypcian)
rec ciganin dolazi od grckog tsinganos (τσιγγάνος), a ona od vizantijskog grckog athinganos (αθίγγανος) "nedodirljivi" koja se koristila za jeretike, otpadnike i generalno ljude s margine. ne moz' bit pogrdnije.

ovo sto si naveo vazi za englesko 'gypsy'. lepo si citirao wikipediju, samo si zaboravio da su srpska i engleska rec razlicite :D :love:
Neznam Grcki, i neznam kakav kontext Cigan/Rom ima u tom jeziku i koja je verzija 'ispravnija'. Ako je na Grckom uvredljivo reci Cigan, kako se kaze Rom, ili kako reci politicki korektnije?

A wikipedia je verovatno citirala ovi definiciju (The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition copyright ©2000 by Houghton Mifflin Company), koja izgleda govori o latinskom izvoru reci GYPSY/GIPSY (a izvor reci CIGAN verovatno i da dolazi od Grckog kao sto si napisao):

GYPSY (GIPSY: Chiefly British): Alteration of Middle English gypcian, short for Egipcien, Egyptian
Origin:
1505–15; back formation of gipcyan, aph. var. of Egyptian, from a belief that Gypsies came originally from Egypt
grci su daleko od politicke korektnosti, ne brini za to :)

a za wikipediju, ne moras da se pravdas, svakom se desi :kiss:

rom je ispravno.
Korisnikov avatar
By Sing
"...Oba izraza, Gypsy i Cigani imaju pežorativno značenje...Anti-Ciganizam, sam po sebi, je kompleksan društveni fenomen koji se manifestuje kroz nasilje, govorom mržnje, iskorištavanjem i diskriminacijom kao najevidentnijim oblikom...Dehumanizacija i svođenje Roma na njihovo ciganstvo su ključni elementi anti-romskih osećanja. Romi se smatraju manje vriednim bićima i kao takvi ne zaslužuju uživanje ljudskih prava. Ova dehumanizacija nije bazirana na pogrešnom razumevanju ili neuvažavanju nego predstavlja zakonski mit koji opravdava grubo ponašanje većine spram Roma koji se ne shvataju kao osobe nego jednostavno kao ‘Cigani’. Vrlo često, umesto da se razgovara o problemu sa kojim se Romi suočavaju, priča se ‘ciganskom problemu’ tkz. ‘Ciganluk’. ‘Ciganluk’ sam po sebi, definirana se kao veoma negativan indikator..."
Korisnikov avatar
By Sing
a za wikipediju, ne moras da se pravdas, svakom se desi :kiss:
:placko:
:salut:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by 2Q2Bstr8
to što si naveo nisu potrebe, već sredstva.

ovo što sam napisao je ono kako su me uputile same osobe sa hendikepom. a kontam da ako oni sami tako kažu, to nekako ima posebnu težinu. :)
to sto sam naveo su potrebe. nekom treba rampa i treba da mu se omoguci da je dobije. on ima potrebu za njom.

znam da su u srbiji odabrali naziv "osobe sa hendikepom", postujem taj izbor ali sam prokomentarisao to kao jezicko pitanje.

to sto je neko gej ne znaci automatski da se razume u gej kulturu, ako razumes sta hocu da kazem.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ja mrzim Facebook i Myspace od prvog dana kada cuh za ta zla!

Cak i kada sam bio clan Myspace-a na par dana, nisam bio po je*enim imenom i prezimenom!

Uh! Rado bih se uclanio u taj hate club...

Ot: Ja sam misljenja da treba reci sve sto ti je na umu potpuno otvoreno i bez previse zavlacenja.
Naravno da ponekad covek treba birati blaze reci (ukoliko postoji izbor), ako je u pitanju neka bitna, odnosno draga osoba...
Ali sustina i dalje ostaje ista, samo je izrecena u nesto blazem obliku.
Korisnikov avatar
By Sing
Originally posted by Dirrty
Ja sam misljenja da treba reci sve sto ti je na umu potpuno otvoreno i bez previse zavlacenja.
Tesko bi to proslo u latinskoj americi... bez dubokog zavlacenja i okicenih komplimenata nema nista... :tepih:
Ali zato u skandinaviji bi te obozavali...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Dina
Slazem se da invalid nije korektan izraz. Ali "osoba sa posebnim potrebama" mi se isto ne cini kao najsrecnije resenje.
to i nije rešenje, jer hendikepirane osobe nemaju ništa "posebnije" potrebe od ostale populacije (sloboda kretanja, komunikacija, obrazovanje, ovo, ono...). ;) invalid je baš to - neko ko je ne-validan, neispravan. zato - osoba sa hendikepom, hendikepirana osoba.
Ja mislim da je pravo rešenje da se svakome dodeli bar par dijagnoza o posebnim potrebama i da se te potrebe uzimaju u obzir kada se vrši adaptacija prostora u kome te osobe borave (jer u suštini sem adaptacije prostora i ne postoji nikakva situacija u kojoj je važno da li neko ima te posebne potrebe ili ne).

A svako ima bar dve posebne potrebe koje se mogu dijagnostifikovati.

Pojam hendikep bih ostavio za stvarno najteže slučajeve, gde su potrebne brojne adaptacije prostora da bi ta osoba mogla normalno da funkcioniše (potpuno slepa osoba u kolicima itd).

Nekima od nas su dovoljne samo kozmetičke popravke prostora, ali IPAK ako glavna osoba samo kaže "ma nije tebi ništa, vidi onog slepog u kolicima, kako misliš da je njemu, tvoje želje neću ni da gledam, ima sve da ostane ovako kako je sada" onda jednostavno nećemo da funkcionišemo onoliko dobro koliko bismo mogli; a zašto; zato što je toj nekoj glavnoj osobi krenulo da se pravi važna.
Korisnikov avatar
By Sing
Mene je bananica na nekom postu prozvao AZIJATKINJA, i to je politicki nekorektno.:rotflmao:
Korisnikov avatar
By Momo
Politicki nekorektan govor je jedna vrsta psiholoskog nasilja.

Vecini ljudi sa teme je politicki korektan govor - "izvestacen"... a to mi govori da ni sami nisu sposobni da ga upraznjavaju neizvestaceno sto mi govori da u sustini nisu politicki korektni i izvan jezika...

Ne znam onda sto vam smeta Kurir i njegov nacin pisanja...oni samo koriste svoje pravo da gay zurku zovu pederbal, gay ljude - topla braca, homici....
a to nije puno uvredljivo jel da, vecina ljudi tako govori pa sto bi se oni pravili fini...

isto tako ako jednog dana prostitucija bude legalizovana sexualne radnice treba uvek zvati KURVE... ma sta ima veze one su i onako kurve, tako ih oduvek zovemo...a legalizacijom dobijaju bolje uslove rada pa ih verovatno zabole za naziv struke...
Originally posted by svejedno

recimo da hocu svoje PRAVO da pricam politicki nekorekno.

K'o South Park.
a mozda neko hoce svoje pravo da te odvali mochugom u glavu kad mu se prohte...
ko Kenija...
al nista zato , vratices se ti u sledecoj epizodi...
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ti si pobrkao gomilu stvari. Kurva je očigledno pogrdan izraz i njegova upotreba nije u domenu političke korektnosti i nekorektnosti već bezobrazluka. Isto važi za pederbal i druge termine. Meni lično ne smeta kad mi kažu da sam peder, ali ako nekom drugom smeta, dobro. Politička korektnost predstavlja dodatno krivljenje već korektnih termina da bi se naglasile "posebne potrebe" određenih populacija.

A premisa da uvođenje nekih promena u govoru može da dovede do nekih promena u realnosti je krajnje besmislena, jer ja verujem da će efekat biti krajnje suprotan, pazićemo šta pričamo, a radićemo kako nam se ćefne. Edukacija je ključ, a ne besmislena morfologija ili semantika.

Moje mišljenje je da je politička korektnost glupost i ja to ne koristim. U mom rečniku imenice koje nemaju ženski rod ga neće imati sve dok se ne uvede zakon koji će novčano da me kazni za to što za ženu sociologa ne kažem sociološkinja.
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Kiborg
Ti si pobrkao gomilu stvari. Kurva je očigledno pogrdan izraz i njegova upotreba nije u domenu političke korektnosti i nekorektnosti već bezobrazluka. Isto važi za pederbal i druge termine. Meni lično ne smeta kad mi kažu da sam peder, ali ako nekom drugom smeta, dobro. Politička korektnost predstavlja dodatno krivljenje već korektnih termina da bi se naglasile "posebne potrebe" određenih populacija.
Iz ovoga sto sam procitao ja bih rekao da si ti taj koji je pobrkao neke stvari.
To sto tebi neki termini deluju "iskrivljeno" ne znaci da i drugima tako izgledaju.
Nekom peder deluje skroz ok kao i homic i kurva a naziv seksualna radnica mu je nerazumljiv /stran/ iskrivljen.
A premisa da uvođenje nekih promena u govoru može da dovede do nekih promena u realnosti je krajnje besmislena, jer ja verujem da će efekat biti krajnje suprotan, pazićemo šta pričamo, a radićemo kako nam se ćefne. Edukacija je ključ, a ne besmislena morfologija ili semantika.
Pa kad bi ljudi bili edukovani ne bi morao niko da ih ubedjuje u neophodnost politicki korektnog govora. I naravno ne bi im delovao izvestaceno vec uobicajeno.

Moje mišljenje je da je politička korektnost glupost i ja to ne koristim. U mom rečniku imenice koje nemaju ženski rod ga neće imati sve dok se ne uvede zakon koji će novčano da me kazni za to što za ženu sociologa ne kažem sociološkinja.
Nadam se da ce da uvedu taj zakon. Kod nas uglavnom uz pomoc batine i kazne sve profunkcionise pa tako i tolerantnost , postovanje tudjeg identiteta i slicno.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Tim drugima kojima te reči ne izgledaju pogrdno, potrudićemo da im se objasni, isto kao što ćemo se potruditi i tebi da objasnimo šta je politička korektnost. Takođe, objasnićemo im da pedagog ne mora da bude muško, već i žensko i da kada se taj termin pomene, taj neko, ko to ne razume, u glavi nema automatski sliku muškarca, već svest o tome da pedagog može da bude i muško i žensko, nevezano za gramatički rod. Takođe, daćemo razumne alternative, u okviru postojećih gramatičkih normi za reči kurva i homić.

Ja se, vidiš, nadam da neće uvesti taj zakon. Jer će on da institucionalizuje upropaštavanje jezika. A sve to ni za šta. Jer bi sve to moglo da se lepo reši kad ljudi ne bi bili tako uskih shvatanja i kada se ne bi trudili da institucionalicuju gramatičke nastavke, koji bi dali samo neki privid uvažavanja i tolerancije preko batina i džepa, pogotovo za stvari, koje realno NE UGROŽAVAJU NIKOGA, već su samo kapric.
Korisnikov avatar
By Momo

Tim drugima kojima te reči ne izgledaju pogrdno, potrudićemo da im se objasni, isto kao što ćemo se potruditi i tebi da objasnimo šta je politička korektnost. Takođe, objasnićemo im da pedagog ne mora da bude muško, već i žensko i da kada se taj termin pomene, taj neko, ko to ne razume, u glavi nema automatski sliku muškarca, već svest o tome da pedagog može da bude i muško i žensko, nevezano za gramatički rod. Takođe, daćemo razumne alternative, u okviru postojećih gramatičkih normi za reči kurva i homić.

Ja se, vidiš, nadam da neće uvesti taj zakon. Jer će on da institucionalizuje upropaštavanje jezika. A sve to ni za šta. Jer bi sve to moglo da se lepo reši kad ljudi ne bi bili tako uskih shvatanja i kada se ne bi trudili da institucionalicuju gramatičke nastavke, koji bi dali samo neki privid uvažavanja i tolerancije preko batina i džepa, pogotovo za stvari, koje realno NE UGROŽAVAJU NIKOGA, već su samo kapric.

Nakon svega ovoga sto si rekao nadam se da ce neko uspeti tebi da objasni sta je mizoginija i okoreli heteropatrijarhat te da ces se prepoznati u tome valjda jednog dana.

A za ono upropascavanje jezika...sta da kazem.. Vuk ga je odavno upropastio...

ako se budes negde vodio kao cistacica, medicinska sestra, pralja nadam se da bi ti bilo sve jedno jer sto bi se podrazumevalo da je zena iza tih naziva zanimanja
neko ne dozvoljava da se imenice koje mogu imati zenski rod koriste u tom rodu jer se time upropastava srpski jezik, a neko ne da da se homoseksualnost institucionalizuje jer se time upropastava ceo srpski narod....
Korisnikov avatar
By Kiborg
Znam ja vrlo dobro šta su ti termini /mizoginija i heteropatrijarhat/, ali ako ćemo tako, možda ja to shvatim kada ti razjasniš sebi razliku između političke korektnosti i prostakluka.
A šta da ti radim kad postoje medicinski tehničar, čistač i perač. Jezik je takav kakav jeste i ne menja se na silu.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
A šta da ti radim kad postoje medicinski tehničar, čistač i perač. Jezik je takav kakav jeste i ne menja se na silu.
ne bih da se mesam u vasu diskusiju ali ovo nije tacno. normiranje jezika je slozen proces i ukljucuje izmedju ostalog i preskriptivne norme, tj. nametanje pravila 'odozgo' - drzavne institucije, komisije za standardizaciju, zakoni o informisanju i sl. to su stvarno basics opste lingvistike.
Korisnikov avatar
By Momo
Znam ja vrlo dobro šta su ti termini /mizoginija i heteropatrijarhat/, ali ako ćemo tako, možda ja to shvatim kada ti razjasniš sebi razliku između političke korektnosti i prostakluka.
Ma nije valjda, ne menja se na silu a? Ti izucavas jezike pretpostavljam, cim tvrdis tako nesto?
A sto menjati uopste neke stvari... ne znam sto su uopste zenama dozvolili da se zaposljavaju...samo su zloupotrebile to i evo ih sad hoce i da ih zovemo u rodu koji izaberu...zamisli tek to... ma poshast jedna...

lepo su ljudi (naravno ovde podrazumevamo samo muskarce i to bioloske jer sta hoce ovi trans ljudi ko ih jebe kad ne postoji zakon koji bi im omogucio promenu dokumenata nakon promene pola i dok ga ne uvedu ne treba ih tretirati uopste) smislili zakon po kome su svi koji studiraju - studenti jer upisulje ionako nisu studirale do pocetka 20.veka, sad smo im dali pravo da studiraju a one oce i da ih zoves studentkinje...
By Simor
ne bih da se mesam u vasu diskusiju
Javni forum je, što nećeš da se mešaš? Pa, gore si kukao kako ti smeta slaganje; kao izveštačeno je. Evo ti prilika da se pokarabasiš i da daš na dinamici forumu, a ne samo da "uživaš" sa strane. Posle onog patetičnog "pile" koje štedro deliš po forumu, možda nije loše da vidimo da se i ti nekom virtuelno "zameriš".

:rock:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
to sto sam naveo su potrebe. nekom treba rampa i treba da mu se omoguci da je dobije. on ima potrebu za njom.
ovde si baš pobrkao pojmove. nema niko potrebu za rampom, već mu je potrebno da uđe negde i plati račun, na primer. kao što ni ti nemaš potrebu za stepenicama, već da se popneš na osmi sprat i uđeš u svoj stan.
Originally posted by AngraMainato sto je neko gej ne znaci automatski da se razume u gej kulturu, ako razumes sta hocu da kazem.
nisam pričao o "nekome", već o odgovarajućim udruženjima. pa sad ako oni nemaju pojma, onda definitivno treba da im se javiš i da ih uputiš u ove stvari. biće svima korisno.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
ovde si baš pobrkao pojmove. nema niko potrebu za rampom, već mu je potrebno da uđe negde i plati račun, na primer. kao što ni ti nemaš potrebu za stepenicama, već da se popneš na osmi sprat i uđeš u svoj stan.
edit: sad sam malo googlao i izgleda da sam ipak nesto pomesao - "posebne potrebe" se odnosi npr. na decu s autizmom, daunovim sindromom itd. (kojoj stvarno treba vise paznje i brige nego drugoj deci/odraslima), dok se "disability" odnosi na osobe s hendikepom. ko zna sta se meni pomesalo u glavi. ali eto nesto i da naucim kuckajuci ovde.

inace i dalje mislim da "hendikep" nije dobar prevod na srpskom, zato sto znaci "uskracenost, nedostatak" a to zvuci kao neka negativna osobina, dok "disability" vise znaci nesto kao "smetnja, nemogucnost", mali otklon, i na to sam reagovao jer mi je zvucalo kao neprecizan i los prevod engleskog termina. ali naravno oni o tome imaju poslednju rec.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Simor
Javni forum je, što nećeš da se mešaš? Pa, gore si kukao kako ti smeta slaganje; kao izveštačeno je. Evo ti prilika da se pokarabasiš i da daš na dinamici forumu, a ne samo da "uživaš" sa strane. Posle onog patetičnog "pile" koje štedro deliš po forumu, možda nije loše da vidimo da se i ti nekom virtuelno "zameriš".

:rock:
:gric:

''
Korisnikov avatar
By Dina

Ja mislim da bolje da tu energiju koristimo da ubedimo one koji smatraju da ne ugrozavaju da te reci ipak ugrozavaju ;) Reci za zene u nekim zanimanjima ne postoje jer se one nekada nisu skolovale i nije ih bilo u tim zanimanjima pa nije bilo potrebe za recima. Kada su i usle u ta zanimanja bilo ih je malo a to podrazumevanje zene uz muskarca je isto ostatak iz proslosti. Nista se tu ne podrazumeva. Da se podrazumeva onda bismo i muskarca koji je lekar mogli zvati lekarka a on neka zamisli da pod tim podrazumevamo i musko i zensko, isto bismo direktora zvali direktorka, a studenta studentkinja... Ako muskarce ne teramo da se negde zamisljaju i podrazumevaju, isto bi trebalo da vazi i za zene. Jezik se menja i mnogo reci koje su nekada bile u upotrebi sada nisu. Isto tako mogu se uvoditi i nove reci kada za njima postoji potreba, ranije nisu postojale jer za njima nije bilo potrebe.
Korisnikov avatar
By Daliborka
O politickoj korektnosti smo vec diskutovali u jednoj od mojih tema

http://www.gay-serbia.com/forum/viewthread.php?tid=34995

i tamo sam iznela svoje glediste, a sad bih samo ponovila :

- Respektujem politicki korektno izrazavanje kod ljudi koji su zaista kulturni i koji i u dusi veruju da je to jedino ispravan vid izrazavanja i za drugi ne znaju.
Persone koje u dusi gaje prostakluk i kojima, da izvinete, praziluk viri iz guzice, zvuce neiskreno i izvestaceno kad hoce politicki korektno da se izrazavaju.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Momo
Originally posted by svejedno

recimo da hocu svoje PRAVO da pricam politicki nekorekno.

K'o South Park.
a mozda neko hoce svoje pravo da te odvali mochugom u glavu kad mu se prohte...
ko Kenija...
al nista zato , vratices se ti u sledecoj epizodi...
Dalje je islo: sto ne znaci da cu da vredjam ljude.

I nanosenje telesnih povreda nije uporedivo.

..

South park sam pomenuo zbog cenzure, koja ih prilicno yebe, i protiv koje se kao bore.

Isto kao family guy.. i nekada pajtonovci.

..

Zelim pravo da se sprdam sa SVIME. I sa sobom.

..

Politicka korektnost previse lici na cenzuru.

..

Mrzi me da ulazim u dublje objasnjavanje.
Korisnikov avatar
By Kiborg
ne bih da se mesam u vasu diskusiju ali ovo nije tacno. normiranje jezika je slozen proces i ukljucuje izmedju ostalog i preskriptivne norme, tj. nametanje pravila 'odozgo' - drzavne institucije, komisije za standardizaciju, zakoni o informisanju i sl. to su stvarno basics opste lingvistike.
Samo izvoli :)
Slažem se da bi preciznije bilo da sam napisao "ne treba da se menja na silu". Koliko je meni poznato svi ovi načini menjanja koje si naveo nisu pravili neke drastične izmene, više je to bilo "peglanje" nekih sitnica iz praktičnih razloga, običan narod to nije ni primećivao, što ne bi bio slučaj sa promenama koje bi pojedini forumaši da nametnu kroz političku korektnost. Sa druge strane, slažem se ja da zakonom može da se nametne da prezent i perfekt zamene mesta, ništa tu nije sporno, ali sad što je to besmisleno druga je stvar.
Originally posted by Dina

Ja mislim da bolje da tu energiju koristimo da ubedimo one koji smatraju da ne ugrozavaju da te reci ipak ugrozavaju ;) Reci za zene u nekim zanimanjima ne postoje jer se one nekada nisu skolovale i nije ih bilo u tim zanimanjima pa nije bilo potrebe za recima. Kada su i usle u ta zanimanja bilo ih je malo a to podrazumevanje zene uz muskarca je isto ostatak iz proslosti. Nista se tu ne podrazumeva. Da se podrazumeva onda bismo i muskarca koji je lekar mogli zvati lekarka a on neka zamisli da pod tim podrazumevamo i musko i zensko, isto bismo direktora zvali direktorka, a studenta studentkinja... Ako muskarce ne teramo da se negde zamisljaju i podrazumevaju, isto bi trebalo da vazi i za zene. Jezik se menja i mnogo reci koje su nekada bile u upotrebi sada nisu. Isto tako mogu se uvoditi i nove reci kada za njima postoji potreba, ranije nisu postojale jer za njima nije bilo potrebe.
Da da, sve je to tako tužno i žalosno, ali nije argument da se borba za bilo čija prava pretvori u perverziju i silovanje imenica. Sad mi do sutra možemo da analiziramo zašto nema nekih imenica u ženskom rodu, ali to ne znači da psihološkinja zvuči jako glupo i da bi mene, da sam žensko bilo sramota da imam tu titulu. Rimuje mi se nekako sa sluškinja :) A jezik se menja, i neka se menja, ali polako, a ne onako kako hoće radikalni feminizam i obespravljeni transseksualac. Najveći broj žena, barem one sa kojima sam ja imao priliku da kontaktiram, i ne razmišlja o tim stvarima, čak je i protiv tih tupavih termina, samo nekom tako padne na pamet da mlati praznu slamu jer nema preča posla u životu ili ga neko plaća za to da sedi u nekom budžaku od kancelarije i izmišlja takve gluposti jer se, jelte, bavi proučavanjem nekakvih "teorija" - queer, feminističke, ovakve-onakve i sutra ja treba da lupam glavu šta ću i kako da nazovem iako sve već ima ime.
By Ulix

Da da, sve je to tako tužno i žalosno, ali nije argument da se borba za bilo čija prava pretvori u perverziju i silovanje imenica.
Da govorimo o turskom ili madjarskom, ili nekom trecem jeziku gde imenice nemaju rodove, ja bih razumeo celu tu pricu o silovanju jezika, jer bi uvodjenje rodova bilo ogromna promena, ali posto srpski nije jedan od tih jezika, jako bih voleo da mi objasnis sta tacno znaci silovanje jezika i kako se to manifestuje.
:)
Korisnikov avatar
By spliff
po meni, silovanje jezika je chinjenica da tv stanice menjaju pravopis, umesto da to uchini sanu, neka komisija za standardizaciju ili vetj neko....
Korisnikov avatar
By svejedno
Inace, da dodam jos ovo:

Politicnkom nekorektnoscu u serijama poput SP i sl se mnogo lakse ukazuje na neke STVARNE probleme nego opeglanim jezikom.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!