Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

By Ulix
Dosadila mi je Vista koju su mi uvalili kad sam onomad kupio novi laptop, i sada sam smislio da instaliram neki linux uporedo sa Vistom.

Kako to da izvedem, pitanje je za vas. :)

I ako instaliram i taj drugi OS, kako da znam koji ce se pokrenuti kad upalim komp, tj. postoji li neki programcic koji ce mi pustiti da izaberem koji OS kad upalim komp.

:retard:
Korisnikov avatar
By KiWi

Podeliš HD na dve particije i instaliraš npr. Ubuntu (meni je on najlepši) ... kad ga instaliraš on ti sam kada uključiš komp podesi da te pita koji sistem želiš ... Ubuntu (on je Debian) možeš da skineš sa neta, ili da odeš na njihov sajt i poručiš ga for free (čak ni poštarinu ne plaćaš) ... e sad, možeš da uzmeš i neki drugi linux ... ima ih stvarno puno (Red Hat, Fedora, Madriva, Debian, Slackware ...) ... ima i neki Green OS, taj je nov ...
Korisnikov avatar
By unic0rn
- defragmentuj hard disk
- napravi zasebnu particiju koja ce sluziti za linux
- cd u cd rom pa reboot
- pokrenes instalaciju, sada su verovatno vrlo jednostavne tipa next next next
- najvaznija stvar je boot loader... ako nemas floppy (pa da bootujes lin sa floppyja, sto ja vise volim ako je dual boot masina) onda moras da instaliras boot loader.. koji ce te prilikom paljenja kompa pitati sta hoces da pokrene.. a iz linuxa mozes da namestis sta mu je default ako mu ti nista ne kazes

i to bi bilo to u kratkim crtama :)
Korisnikov avatar
By KiWi

to defragmentuj se valjda podrazumeva ... :)
By Ulix
Hvala. :)

Kad sam se u srednjoj zaludjivao kompjuterima, imao sam Red Hat Linux, i meni se mnogo svidjao.
Sad cu verovatno da instaliram Ubuntu. Ne samo sto mi se svidja ime, vec i izgleda lepo. :)
Korisnikov avatar
By KiWi

i ja mislim da je najlepši ubuntu ...

Slika
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
možeš iz Viste da shrinkuješ (smanjiš) sistemsku particiju, pa da oslobodiš mesto za još jednu gde ćeš staviti Linux. Vista ima dobar manager, pa je stvarno mala šansa da izgubiš podatke (ali uvek postoji). ideš desnim na My computer, pa Manage, pa otvoriš Disk Management. ili bootuješ sistem sa Vista DVD-a, pa odatle to sve uradiš.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
i ja sam dobio vistu s kompom i hocem da se vratim na xp!!

jedina dilema mi je - linux ili xp? s linuxom nemam iskustva (istocni evropljanin, sta ja znam o legalnom softveru?)

ne znam sta mi je ciniti, da li ima neko neki savet?

a mac os x - sve je to lepo i krasno, ali kako ja da zivim sa kompjuterom koji nema podrsku za sve zive jezike - a narocito grcki?
Korisnikov avatar
By Rei
Originally posted by REI
ja ne mislim da se vratim na XP. :durenje:
Reche rei i vrati se na XP dva meseca kasnije :)

edit: lol otkud ovaj post ovde :lol:

Ovo treba da ide na drtijevu temu o visti :spank: mod je malo seckao pa se zbunio :P
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ha ha, Vista+Linux (bilo koji), kakva ubitačna kombinacija.
Dva sistema, a kad se saberu vrede manje od jednog XPa.
:P
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by unic0rn
ovo ti je za osx:

Slika
:) ne znam, u jednoj redakciji (u grckoj) gde sam radio a gde su imali pretezno mekove situacija je bila katastrofalna. mekovi nisu mogli da prepoznaju tekstove na raznim nacionalnim cirilicama, imali su ukljucene sve podrske ali nisu imali fontove, nije postojala kompatibilnost sa pc-jevima, neki fontovi su se prikazivali na ekranu ali nisu hteli na printeru... krsh. mislim da je microsoftov unicode jos uvek zakon za te stvari. a i nikako ne mogu da se priviknem na one karakuke od 3 ctrl tastera i desni klik koji nije desni, i onu bradavicu umesto dugmeta za rolanje na misu... ali ne kazem, mnogo brze i stabilnije okruzenje, kad se jednom naviknes :kolo:
By Ulix
Jedno prakticno pitanje:

Mogu li se na netu naci drajveri za Ubuntu? Posto sam Vistu dobio instaliranu, nisam morao nista da trazim, pa nisam o tome ni razmisljao, sve do sinoc... :lood:
Korisnikov avatar
By iJazz
Zavisi od hardvera koji imaš. Veliki broj komponenata je podržan i drajveri će biti instalirani uz instalaciju sistema. Ali, postoji i manji broj komponenata koje su slabo podržane, ili nisu podržane. Pročitao sam da je napravljen pomak na polju podrške za wireless kartice u novoj verziji Ubuntu 8.10. Meni je sistem sam ponudio da instalira vlasnički drajver za Broadcom-ovu karticu koju imam. Jedino sam imao problema sa štampačem HP LaserJet 1020, pa sam morao ručno da instaliram drajver za njega.

Ako koristiš modem, tu bi moglo da bude manjih do većih problema.

Najbolje je da podigneš sistem sa LiveCD-a. Tada ćeš moći da vidiš koje komponente dobro rade, a koje ne.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
generalno HP 1xxx serija ima probleme sa drajverima, čak i na Windowsu.
By Ulix
Originally posted by iJazz
Ako koristiš modem, tu bi moglo da bude manjih do većih problema.
Instalirao sam Ubuntu, i posto koristim modem, imam problem, a koliko je velik, to ne znam. A ne znam ni kako da resim problem. I osecam se kao stefan19. :kosa:

Ono sto mi Help kaze da uradim, to cak i ne postoji. :lood:
Trazi da otvorim Network, ali to nigde ne mogu da nadjem.
By Ulix
Originally posted by 2Q2Bstr8
generalno HP 1xxx serija ima probleme sa drajverima, čak i na Windowsu.
Moj laptop je Acer Aspire 5613. Modem je (ako je verovati Computer Manageru) HDAUDIO Soft Data Fax Modem with Smart CP.
:balon:
Korisnikov avatar
By erkondisn
nova verzija ubuntua meni genijalno radi. jedino stekaju analogni modemi, ali srecom to vec dugo ne koristim. da ne spominjem da sam vezu preko mobilnog telefona uspio iz cuga namjestiti :lol: , u windowsima se trebalo instalirati kojekakva sranja :)

takodjer, novi kernel prepozna mi cak i nekakve lijeve usb dvb-t kartice. skraceno receno, drajveri ti u 95% slucajeva nece ni trebati, osim ako je rijec o jako egzoticnom hardveru.

sad sam i na rezervni laptop instalirao ubuntu i pobrisao sve FAT particije i na laptopu i na desktopu (osim usb sticka, koji mi je, ijopet, bootabilan na ubuntu :D ). u stanu mi sad od windowsa gotovo ni traga nema, osim sto imam 2,3 pomocna programa za dreambox risiver koje pokrenem preko wine-a :klap:

ali dobro, ja sam ipak ponesto radio na linuxu, malo slackwarea, malo red hata, cisto osnovno :)
Korisnikov avatar
By iJazz
@Ulix: Mozes pokusati sa ovim uputstvom. Network Manager-u mozes pristupiti preko ikonice koja prikazuje dva monitora i nalazi se u system tray-u. Ne garantujem da ces uspeti da podesis modem, niti da ce biti lako :shrug: . Takodje ces verovatno morati i da skidas te programcice u Windowsu, pa da ih kopiras u Linux (posto u Linux-u nemas pristup mrezi)... Ljudi savetuju i da se kupi eksterni hardverski modem - ponekad bude lakse od teranja softverskog modema da proradi. Dok sam koristio modem imao sam Conexant-ov softverski, koji je na kraju lepo proradio.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
meni je Linux sam instalirao Conexant-ov soft modem. mada ako koristiš ADSL ili cable, drajver za modem nemoj ni da stavljaš.

e da, mislio sam na HP štampače. :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!