Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

Planiram da na drugoj particiji (pored Win XP), instaliram Win 98 SE, zbog performansi u igrama. Takodje, taj Win ce BITI on line (dok budem igrao igru).

1) postoji li neka ne kompatibilnost izmedju NTFS i FAT 32 particije?
100% podataka mi je na NTFS particijama, moze li i Win 98 SE biti NTFS ?
I kako se ta ne kompatibilnost izrazava ?

2) Koliko ce taj kompjuter biti otvoren za viruse tj. koliko je Win 98 SE bagovit za iste ?
Naravno poteracu na njemu neki AV i firewall

=========================================
p.s. da ne otvaram drugu temu odmah da pitam ...

Treba mi firewall za Win XP SP3, i taj (buduci) Win 98 SE.
Koji da izaberem ? (pozeljno bi bilo da uzima previse resorsa)

post je editovan, prepravljene greske
Korisnikov avatar
By Rei
Win 98 ne podrzhava NTFS, morash za njega da napravish novu particiju koju cesh da formatirash kao FAT32. Uzmi npr Acronis Disk Director Suite.

Shto se tiche ovog drugog, Eset Smart Security ne podrzhava Win 98, tako da ne znam shta da stavish (a stavi ga na XP SP3, ce ti poshaljem link na u2u :) )...
Korisnikov avatar
By erkondisn
isuse, marijo i josipe bolje nemoj ako ti bas stvarno nije neophodno.
Korisnikov avatar
By bakalar
Originally posted by REI
Win 98 ne podrzhava NTFS, morash za njega da napravish novu particiju koju cesh da formatirash kao FAT32.
Dakle nikako ne mogu, cak ni nakon instalacije, nekako da ga konvertujem u NTFS ?
Originally posted by REI
Uzmi npr Acronis Disk Director Suite.
Sta je to ?

I zar ne postoji neki problem u kompatibilnosti izmedju ta 2 sistema, nesto tipa, ne mozes citati jedan sa drugoga, ili pisati sa FAT32 na NTSF i sl ?

I zar nece Win 98SE sam napraviti sebi FAT32 kada formatiram odredjenu particiju ?
Korisnikov avatar
By Delete
Nece biti problema ako jedan stavis na NTFS, a drugi na FAT32. Znam jer je meni na drugoj particiji bio Milenium :)
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
prvo, mislim da time nećeš ništa postići, jer OS jako malo utiče na performanse u igrama. jedina eventualno primetna razlika je između 32-bitnog i 64-bitnog OS-a, ali pod uslovom da je igra optimizovana za 64 bita. takođe, na 98-ici ti neće raditi najnoviji drajveri (kao ni nove igre), a to je faktor koji je najbitniji po pitanju softvera.

dakle, 98-ica ne može na NTFS. znači, prvo moraš da podeliš disk na dve particije. ovaj program što ti je rekao REI to može da uradi "u letu", tj. bez brisanja podataka. ima takvih programa još. ali to je rizičan potez, jer uvek postoji šansa da se podaci izgube. zato obavezno uradi backup.

što se bezbednosti tiče, ako ćeš 98-icu da koristiš samo za igrice, onda ti ne treba ništa - ni firewall, ni antivirus, ni ništa. ali onda i ti moraš da budeš odgovoran, pa da ti Net zaista bude isključen dok koristiš 98-icu. tako ne možeš ničim da se zaraziš sa Neta. a time dobijaš i povećanje performansi, jer nema skeniranja u pozadini, suvišnih procesa itd. (što zapravo može biti glavni uzrok "sporosti" XP-a.)

s druge strane, ako nešto "pokupiš" instalacijom igre, jedino "zaraženo" područje ostaje FAT particija, tj. igrice. jer (kako smo ustanovili) 98-ica ne vidi NTFS.

koje igre su uopšte u pitanju? i koja ti je konfiguracija?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ps: što se firewall-a tiče, uz ažuran antivirus dovoljan ti je ovaj Windows-ov.
Korisnikov avatar
By bakalar
NE ne!

Win98 HOCE biti on line, jer je u pitanju CS.
Bitno mi je da radi na 99fps-a, pa zato i instaliram OS.

Prosto, verujem da ce mi to puno pomoci ... nadam se ;)

Masina je: Atlon XP 2200+
768 SD rama
6200 nvidia
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
tu nije problem OS, već slab hardver. ne isplati ti se cimanje.
Korisnikov avatar
By bakalar
Hm, juce sam odabrao particiju od 30gb i planiram na nju da stavim win98 ...

formatirao sam je iz control panel > administrative tools> computer menagment

stavio sam fat 32, windows uradio posao ...

sada dok cekam da dobijem win98se, pitam se, sta ce mi onaj tool koji mi je REI dao ?

p.s. nadam se da je disk bootabilan :D
Korisnikov avatar
By bakalar
aha nasao sam odgovor u rei-jevom post

kako logicno

:idiot:

edit: jedino me brine kako cu da ga boot-ujem, citao sam da win XP nece da mi da ga instaliram ... i zato sam trebao da to uradim obrnutim redosledom, prvo 98 pa XP ...

videcu :merlinka:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
verovatno se neće butovati, ali ti je dovoljno da imaš sistemsku disketu za 98-icu (ako uopšte imaš flopi drajv). :smilegrin: možeš i da napraviš butabilni flash ili običan CD. dobićeš dos prompt odakle pozivaš setup.

u svakom slučaju, sigurno ne možeš iz jednog OS-a da instaliraš drugi bez obzira koja je verzija.

i javi kolika je razlika u performansama.

btw, odakle ti CS? javi na u2u, da ne pravimo off. :D
Korisnikov avatar
By bakalar
Originally posted by 2Q2Bstr8
verovatno se neće butovati, ali ti je dovoljno da imaš sistemsku disketu za 98-icu (ako uopšte imaš flopi drajv). :smilegrin: možeš i da napraviš butabilni flash ili običan CD. dobićeš dos prompt odakle pozivaš setup.

u svakom slučaju, sigurno ne možeš iz jednog OS-a da instaliraš drugi bez obzira koja je verzija.

i javi kolika je razlika u performansama.

btw, odakle ti CS? javi na u2u, da ne pravimo off. :D
joj nemam flopi :S

hm, a kako mogu da napravim bootabilni disk ?

mogu li samo ovo da stavim u root tog diska i problem resen ?
http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
pa sve su to images, znači ne može samo da se iskopira. vidim da je većina stvari za flopi, ali ima i par linkova za CD-ove ispod.

znači, downloaduješ fajl, narežeš ga na CD i dobićeš butabilni CD-ROM. digneš sistem sa njega, pa instaliraš OS.

postoji i mogućnost da napraviš butabilni flash. o tome je već pisano u Tehnologiji, a imaš i gomilu informacija na Netu o tome.
Korisnikov avatar
By bakalar
Oj, posto mi je SBB zadavap muke nisam stigao da Vam se javim, iako sam potrosio dosta vremena ...

Kada oduzmem i saberem sve sto mi se desilo na putu da instaliram nisam mnogo postigao ...

Hiren's boot mi je pomogao, ali ne dovoljno. Iako sam pokrenuo setup.exe, naisao sam na sledecu poruku
"If you have NTFS you must create MS-DOS boot partition"
Napominjem da jesam formatirao D particiju na FAT32 (iz Windows-a).

Zna neko kako da se resim ovoga problema ?

p.s. imam 2 hard diska, da nije problem u tome sto se FAT32 (jel treba 16 mozda?) particija tj. hard disk sa tom particijom slave ?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
uf... primarna particija mora da ti bude FAT, jer se na njoj nalazi boot record (zapis potreban za podizanje sistema). a pošto smo već apsolvirali da 98-ica ne vidi NTFS, samim tim ne može da zapiše svoj boot.

(nebitno je da li je FAT32 ili FAT16 za sam setup, ali je FAT32 noviji fajl sistem i bolji od FAT16, pa ti preporučujem da koristiš njega.)

ono što možeš da uradiš (osim formatiranja C particije) :) je da tu novu FAT particiju označiš kao aktivnu (za to će ti trebati pomenuti Hiren's BCD). tako će se OS dizati sa nje. onda ideš standardni setup 98-ice i posle samo popraviš MBR da dobiješ startup meni za XP.
Korisnikov avatar
By bakalar
Originally posted by 2Q2Bstr8
ono što možeš da uradiš (osim formatiranja C particije) :) je da tu novu FAT particiju označiš kao aktivnu (za to će ti trebati pomenuti Hiren's BCD).
Neki hint za program kojim da se sluzim ?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ma bilo koji od tih partition manager-a koje imaš na disku. ja sam imao obrnut problem, butabilna mi je bila D particija umesto C, i sećam se da sam to rešio pomoću Hiren's-a.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!