Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By reveal
Razmisljam vec duze vreme o kupovini novog kompa... Neki prosecan komp bi mi savrseno odgovarao.
Otprilike znam da zelim AMD X2, 1 GB RAM, graficku sa 256 MB i HD od 160 GB. Problem mi je maticna ploca... ne znam koja bi odgovarala najbolje...

Da li neko moze da mi da neke predloge? :trep: :trep:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
to ti je baš low-end konfiguracija. ako ostaješ pri tim komponentama, ne treba puno ni da biraš matičnu, jer će svaka od ~50 EUR zadovoljiti sve tvoje potrebe. prvo skontaj koliko ćeš para dati na nju, pa onda eventualno suzi izbor prema mogućnostima (tipa koliko kojih proširenja ima matična, koje funkcije ima ugrađene i sl.).
Korisnikov avatar
By andjela
amd 5000+ BE (black edition, ~5000 dinara), 2GB rama je minimum danas (40 eura, mislim stvarno :) ) graficku 9600GSO (90 eura)
Korisnikov avatar
By reveal
AMD Athlon 64 X2 (dual core) 5000+ Box, Socket AM2, 2.6GHz, 2x512kB cache, HT1000, Windsor/Brisbane dual-core, gar. 3 god

Gigabyte MA69GM-S2H, AM2, AMD690G/SB600, VGA, PCIex16, 4DDR2-800DC, 4SATAII RAID, ATA, 2PCI, 3FW, G-LAN, mATX, gar. 3 god

DIMM 1GB DDR2/800MHz Kingston HyperX Low Latency, 240-pin, PC6400, CL4-4-4-12, 2.0V, LifeTime Warranty

Western Digital 320GB Caviar SE16 (WD3200AAKS), SATA2, 7200rpm, 16MB buffer, 3Gb/s, high perform., OEM, gar. 3 god

Koju grafichku da uzmem uz ovo?

:srbin:
Korisnikov avatar
By Berserker
A treba ti za shta?

I koliko si platila RAM?
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
uzmi odmah još RAM-a, bar još 1 GB. sad je jeftiniji nego ikada, 1 GB DDR2 košta 20-ak EUR.

koliko para planiraš da daš za grafičku?
Korisnikov avatar
By Berserker
Na itsvet.com stoji da se GF 8800 GT 512MB PCIe moze nabaviti za 150evra pa navishe... mislim da bi odgovarala...

A imash i noviju Asus EN9600 od 100 pa do 160 evra...
Korisnikov avatar
By reveal
Uzecu josh giga RAM...
A za grafichku... Pa neka zlatna sredina.
Korisnikov avatar
By bigirl
Nemoj microATX matičnu...
Što se grafičke tiče, jeftina (oko 65 jurija), a izuzetna (odnosi pobede nad mnogim 512MB pločama) je ASUS EN8600GT Silent/HTDP/256 (GeForce 8600GT, 256MB/128bit, DDR3, DVI, HDTV (PCI-E)).
Lično, smatram da je dobro da matična i grafička budu od istog proizvođača (Asus + Asus ili Gigabyte + Gigabyte itd)...
Korisnikov avatar
By bigirl
Originally posted by reveal
A sta fali ATX matichnoj?
Ta tvoja nije ATX nego mATX tj. micro ATX. A njoj fali svašta. ;)
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by bigirl
Originally posted by reveal
A sta fali ATX matichnoj?
Ta tvoja nije ATX nego mATX tj. micro ATX. A njoj fali svašta. ;)
Slazem se.

Ako bih ja birala, dvoumila bih se izmedju ASUS P5KC ili GA-P35C-DS3R.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ploča ti je skroz ok, to što je microATX ima veze samo sa dimenzijama, tj. može da se uglavi u manje kućište. ima sve važne priključke i u dovoljnom broju: 2xPCIe, 4xSATA, USBx10, LAN, FireWire, 5.1 audio, čak i integrisanu grafiku. a i jeftina je i daje mogućnost proširenja do 16 GB RAM-a što je sasvim solidno.

na nju možeš da upariš bilo koju grafičku, nema razlike u kompatibilnosti ako su matična i grafička od istog proizvođača ili ne. bitan je chipset, ne proizvođač kartice. btw, od proizvođača grafičkih kao OK imena imaš ASUS, Gainward, Gigabyte, MSI...

što se grafičke tiče, ako već ne daješ velike pare za gejming performanse, uvek je bolje uzeti neku osrednju u svojoj klasi nego kupovati nešto što je entry level više klase. em je skuplje, em nećeš dobiti nikakvo značajno poboljšanje performansi, pa nećeš moći ni da koristiš sve te mogućnosti koje tvoja kartica nudi, a da dobiješ pristojni framerate.

ako hoćeš nVidiu 8xxx onda gledaj 8800GT modele, oni su oko 150 EUR što je neka ok cena za sasvim solidnu grafičku, a imaš mogućnost i da je koristiš u DX10 režimima pod Vistom. za oko 100 eur gledaj 9600GT ili 8600GT, mada ja ne bih preporučio da sada uzimaš karticu sa 256 MB VRAM-a, kad su ove sa 512 sasvim pristojnih cena. preporučujem GT modele, mada ako praviš kompromise onda uzmeš isti model, ali GTS, a ako je i to skupo GS. to je to što se tiče nVidie.

što se ATi-ja tiče, nisam baš upućen u njihovu ponudu, mada gledajući cenovnike evidentno je da Radeon modela ima daleko manje u ponudi u odnosu na Geforce, pa kontam da ćeš lakše naći pristojnu nVidia karticu nego ATi. inače, aktuelne su ove 3870/3850 i tu su oko 100 EUR.

bez obzira na koji se model odlučiš, na tebi je da uradiš "domaći" i da pročitaš po koji test grafičkih i vidiš komentare korisnika, makar u cenovnicima na itsvet.com. nema bolje preporuke od preporuke zadovoljnih korisnika. :)
Korisnikov avatar
By bigirl
Originally posted by 2Q2Bstr8
to što je microATX ima veze samo sa dimenzijama, tj. može da se uglavi u manje kućište. ima sve važne priključke i u dovoljnom broju:
Ima samo 2 PCI slota... I zar mATX ploče nisu poznate po preranom crkavanju od pregrevanja i strujnih udara??? Iz iskustva jednog servisera znam da jesu...
Originally posted by 2Q2Bstr8
nema razlike u kompatibilnosti ako su matična i grafička od istog proizvođača ili ne.
Bože.
Originally posted by bigirl
Lično, smatram da je dobro da matična i grafička budu od istog proizvođača (Asus + Asus ili Gigabyte + Gigabyte itd)...
Fetiš.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
takvih "iskustava" ima na izvoz. pošto na ploči ima integrisano sve živo, pitanje je da li će joj trebati dodatni slotovi osim ta dva. a ovo "Bože" ne znam na šta se odnosi.
Korisnikov avatar
By andjela
giga rama 1000 dinara smesno (znaci minimum 2GB, ako zelis vistu x64 onda 4GB)

za 130-140 eura imas ati radeon hd4850 bestbuy kartica mnogo jaca od 8800gt (malo jaca od 9800gtx)

procesor intel e7200 za oko 90 eura

ploca neka sa intel p35 chipsetom (moze i neki gigabyte p35 za oko 70 eura)
Korisnikov avatar
By Oziris
HP compaq 6735s notebook. Instaliram Vistu ili jok? :)
Korisnikov avatar
By andjela
ako je ona sa 2GB rama i 250GB hardom verzija onda mozes (ako bas zelis), ali meni za sada win xp radi mnogo bolje od viste.

videcemo sta ce biti sa Windows 7
Korisnikov avatar
By Oziris
da, taj je... i ja trenutno imam XP
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Oziris
HP compaq 6735s notebook. Instaliram Vistu ili jok? :)
Ni ne pomisljaj na Vistu!
Korisnikov avatar
By Oziris
Pa sad, pomisljam ja, ali je necu instalirati :lol:
Korisnikov avatar
By ech0 et distanc3
Nadjoh za shodno na ovoj temi da kazem nesto.Nemojte narednih mesec dana bez preke potrebe da kupujete nove racunare ili nesto od skupljih komponenti.Doneta je uredba o priblizavanju cena Evropskoj Uniji i za otprilike mesec dana sva tehnologija ce biti uvozena bez carina,znaci nize cene 20% minimalno.Trenutno je trend rasta cena jer pokusavaju svi da zarade pre pojeftinjenja
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
lol, nisam davno video veću provalu... :doh:
Korisnikov avatar
By Delete
@ ech0 et distanc3

Ti kao da ne znas kako to u zemlji Smrdiji funkcionise. Ako treba necemu da se smanje cene, one se prvo podignu, kao sto si vec napisao, a kad ih budu smanjivali-smanjice na vec postojece, nema nista od toga da ce biti 20% nize od sadasnjih.
Korisnikov avatar
By ech0 et distanc3
Ne znam,videćemo...Informaciju sam dobio od jednog saradnika koji ima svoju prodavnicu računarske opreme,a direktno sarađuje sa Pakomom pa je valjda od njih dobio informacije...
Korisnikov avatar
By Kulturni Jelen
:blush:

imam dilemu između
Gigabyte-ove matične

GIGABYTE
GA-EP45-DQ6

i Asus-ove

Asus Maximus II Formula

ićiće Quad na nju

ako postoji neka matična koja je bolja od ove dve, a da je iz 775socket-DDR2-16GB RAM grupe
da je tu do 200,210 eura, please
let me know :)
Korisnikov avatar
By Allkey
Što se tiče microATX ploča (nekima mogu biti zanimljive, pogotovu ljubiteljima manjih kućišta), moram podeliti svoje mišljenje sa vama. Nedavno je ortakinji crkla ploča i jurio sam joj najjeftinije komponente. Naleteo na tu Biostar microATX matičnu ploču i oduševio se performansama. Za 30 €, ej, integrisana grafička (+PCI-E slot), 800Mhz DDR2 max, podrška za 45nm Intel procesore, sata2... Odlične performanse za te pare. :)
Originally posted by Delete
Ako bih ja birala, dvoumila bih se izmedju ASUS P5KC ili GA-P35C-DS3R.
Bogami, p5kc imam više od pola godine i moram reći da je objasnila kakve evorclocking mogućnosti daje i koliko opcija BIOS ima. Iako je možda već zastareo čipset (intel p35) mislim da će rulati još dosta vremena, jer, jebi ga, podržava ddr3.
I svaka njima čast na stabilnosti, termalnoj zaštiti etc.
Originally posted by Kulturni Jelen
:blush:

imam dilemu između
Gigabyte-ove matične

GIGABYTE
GA-EP45-DQ6

i Asus-ove

Asus Maximus II Formula

ićiće Quad na nju
Mene zaprepašćuje kada vidim da se neko dvoumi između Asusa i Gigabyte-a.
Da se neko dvoumi između MSI-a i Asusa pa 'ajde - oni su u istom odnosu otprilike kao Intel i AMD danas... Ali Gigabyte... Brendovi sa kojima sam najviše problema imao, što iz ličnog iskustva, što na tuđim računarima bio je Gigabyte i Maxtor. Dve najocrnjenije firme u mojoj glavi.

A Maximus 2 Formula je vrhunska gejmerska ploča, mada bi možda bilo bolje da sačekaš da stignu Asusove matične koje podržavaju Core i7 procesore, pa da kupiš i Core i7 kada već imaš tako velike ciljeve. ;)
Korisnikov avatar
By andjela
naravno asus maximus 2 formula. sta se uopste dvoumis
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!