- 24 Maj 2008, 19:21
Trokira mi komp.
Zablokira se sve na par sekundi, pa tako na po par minuta, pritom, ako radi winamp i nešto svira neće secnuti, ali ne daj bože da se pesma završila i da treba sledeća da krene, to će trajati i duže od "par sekundi". Za to vreme blokade, temperatura procesora raste kao luda, pa je u nekim trenucima dostigla i 69stC (poređenja radi, sad kad je kao sve ok, temp je 59). E sad... Problem je što se to nekada dešavalo, a nekada nije...
Prvo sam posumnjala na štroku u kuleru procesora (ne radi dobro cooler, pa temp raste i komp se onda zaglupi). Otvorih kućište, očistih cpu cooler (priznajem, bio je pun mačijih dlaka
i bog-te-pita-čega), kao i cooler na kućištu. Dva dana je sve bilo ok, a onda prslo ponovo, na već opisani način.
Onda mi je neko ko se razume u kompove više od mene održao predavanje o onome što sam zvala "ono metalno ispod coolera" tj. hladnjaku i termalnoj pasti, njenoj svrsi i vremenu trajanja i pripretio da će mi komp crći jer nijednom za 6 godina nisam skinula hladnjak (koji leže direktno na cpu) da izvadim mačije dlake i iz njega, kao i da promenim termalnu pastu koja "veže" hladnjak i cpu.
Na moje pitanje "KAKO??" - odgovor dobih na youtube u vidu "how to replace thermal paste on a socket A cpu"...
I tako sam ja išla od prodavnice do prodavnice kompjuterske opreme i tražila termalnu pastu, na očigledan šok prodavaca muškog pola koji su verovatno videvši plavušu kako ulazi u radnju već spremili odgovor "ne, nemamo roze tastaturu i miša".
Mis'im... Svaki je prvo rekao zabezeknuto "molim?" (sa nekim tupavim polu-osmehom i iskolačenim očima), a onda "ne... nemamo..." (gde me uz taj komentar još jednom overi od poda do plafona, da se valjda uveri da sam "žensko koje traži termalnu pastu"). Lm, nađoh je...
Tako sam danas otvorila kućište, izvadila sve, ali SVE... Rastavila komp na sitne deliće (dva kulera, hladnjak, cpu, graficka, zvučna, modem, mrežna, tv kartica, napajanje, rezač, čitač, hdd fioka, hdd, fdd) svaki deo usisala i prebrisala jedno 5x, očistila staru pastu sa cpu i hladnjaka, nanela novu (što je bilo jebeno, jer kad ti neko kaže "tanak" sloj... wtf??? tanak ima mnogo verzija!), sve to sklopila natrag uspešno (ako izuzmemo da su 3 šrafa ostala neiskorišćena...
) i onda uz preznojavanje i ruku i nogu i lica i svega i uz rečenicu "pomoz' bog"
konačno kliknula power button i odmah uletela u bios da pratim temp. Mis'im, otkud znam da l' sam dobro stavila jebenu pastu i hladnjak ("je l' kvrcnulo?" pa jeste "je l' se mrda levo desno?" pa mrda se "e onda ne valja... je l' kvrcnulo?" pa jeste! "pa kako se onda mrda?" kako ja to mogu da znam??? - moj razgovor sa onim "što zna više"). Lm, na taj moj ulazak u bios me je dotični dočekao sa rečenicom "da je nešto loše - zapalio bi se odmah, ne bi čekao da mu ti pratiš porast temperature"...
I tako...
Uđem ja u windows posle svih uspešno okončanih peripetija... Sva srećna gledam u 55stC procesora i da, eto, proslavim uz Madonnu - Nothing fails... Kad, 56... 57... 59... 62... 64... U K!
Panično krećem da zatvaram winamp, explorer, mozillu, msn, yahoo, outlook... I setim se komentara dotične osobe da ako je prslo prslo je, moje zatvaranje neće ništa da pomogne procesoru koji gori...
I ostavim komp da radi posle zatvorenih programa. Kad... Gle čuda... Padne temp na 58. Hm... Startujem ja opet neku pesmicu da se vrti... CAP! 59, 60, 61, 62, 63, 64stC... Zatvorim winamp - sačekam, temp opet padne.
Jbg sad, šta se tu može... Zaključim da je prso win i da nekim čudom drka procesor tako da ovaj mlati u prazno i diže temp, a kako sam i onako planirala da ga reinstaliram (posle čišćenja hardwarea mog'o bi i software
) i okačim se na net. Startujem yahoo, msn, winamp... GLE ČUDA! Temperatura ne raste! Porasla je za jedan stepen, 59 i coolira. Hm... Skinem se s neta, pozatvaram sve, pa onda samo pustim muziku... I kreće opet... 60, 1, 2, 3, 4...Woops. Zatvorim winamp. Sačekam da padne na 58. Okačim se na net. Pustim muziku. 59 i coolira.
Ne verujem.
Ponovim postupak više puta.
Zaključim sledeće: ukoliko se prvo startuje winamp ili bilo koji drugi program - temperatura jebe kevu do trokiranja na po par sekundi, međutim, ukoliko se prvo okačim na net - mogu da otvorim sve programe i startujem The Sims 2 - sve će raditi normalno i temp će možda porasti za 1, 2 stepena.
Hoće li mi neko objasniti ovaj kretenizam????
U pitanju je Audigy 2 zvučna, a internet je wireless tj. ide preko Realtekove mrežne.
Je l' ovo uopšte trip do hardwarea ili je samo windows nešto gadno ufiksirao?

Prvo sam posumnjala na štroku u kuleru procesora (ne radi dobro cooler, pa temp raste i komp se onda zaglupi). Otvorih kućište, očistih cpu cooler (priznajem, bio je pun mačijih dlaka

Onda mi je neko ko se razume u kompove više od mene održao predavanje o onome što sam zvala "ono metalno ispod coolera" tj. hladnjaku i termalnoj pasti, njenoj svrsi i vremenu trajanja i pripretio da će mi komp crći jer nijednom za 6 godina nisam skinula hladnjak (koji leže direktno na cpu) da izvadim mačije dlake i iz njega, kao i da promenim termalnu pastu koja "veže" hladnjak i cpu.

I tako sam ja išla od prodavnice do prodavnice kompjuterske opreme i tražila termalnu pastu, na očigledan šok prodavaca muškog pola koji su verovatno videvši plavušu kako ulazi u radnju već spremili odgovor "ne, nemamo roze tastaturu i miša".

Tako sam danas otvorila kućište, izvadila sve, ali SVE... Rastavila komp na sitne deliće (dva kulera, hladnjak, cpu, graficka, zvučna, modem, mrežna, tv kartica, napajanje, rezač, čitač, hdd fioka, hdd, fdd) svaki deo usisala i prebrisala jedno 5x, očistila staru pastu sa cpu i hladnjaka, nanela novu (što je bilo jebeno, jer kad ti neko kaže "tanak" sloj... wtf??? tanak ima mnogo verzija!), sve to sklopila natrag uspešno (ako izuzmemo da su 3 šrafa ostala neiskorišćena...

Uđem ja u windows posle svih uspešno okončanih peripetija... Sva srećna gledam u 55stC procesora i da, eto, proslavim uz Madonnu - Nothing fails... Kad, 56... 57... 59... 62... 64... U K!

Jbg sad, šta se tu može... Zaključim da je prso win i da nekim čudom drka procesor tako da ovaj mlati u prazno i diže temp, a kako sam i onako planirala da ga reinstaliram (posle čišćenja hardwarea mog'o bi i software

Ne verujem.
Ponovim postupak više puta.
Zaključim sledeće: ukoliko se prvo startuje winamp ili bilo koji drugi program - temperatura jebe kevu do trokiranja na po par sekundi, međutim, ukoliko se prvo okačim na net - mogu da otvorim sve programe i startujem The Sims 2 - sve će raditi normalno i temp će možda porasti za 1, 2 stepena.

Hoće li mi neko objasniti ovaj kretenizam????
U pitanju je Audigy 2 zvučna, a internet je wireless tj. ide preko Realtekove mrežne.
Je l' ovo uopšte trip do hardwarea ili je samo windows nešto gadno ufiksirao?