Originally posted by hlaefdige
@jukie...odlicna ti je metafora sa razrednim..pa da probam...izgleda mi to kao kad bi profesor zbog bonusa na platu pristao na opste poostravanje kriterijuma za davanje ocena, a kasnije kad grupa dece nacrtaju njegovu karikaturu i zalepe je na oglasnu tablu zbornice, odluci da prestane da lobira za njihove ocene kod ostalih profesora...

ovo može da se analizira na nekoliko nivoa
Prvo što mi pada na pamet je situacija u kojoj deca smatraju da su ona preplaćena na dobre ocene i da neko ima njihove dobre ocene (npr. petice) zapisane na nekakvim malim čekovima/bonovima sa njihovim imenom u ćošku, ali da se pravi važan (ona priča sa kompleksima veće i manje vrednosti) pa te čekove/bonove drži zaključane u fioci umesto da im podeli; umesto da oni treba da zarade te ocene, tj. polaze od nule i postepeno povećavaju broj poena. To vidim kao dve potpuno različite filozofije apropo ocenjivanja, i ma koliko meni ova druga filozofija izgleda mnogo logičnija (zbog čega bi ti neko poklanjao stvari na lepe oči), pošto smo vaspitavani u njenom duhu, činjenica je da mnoga današnja deca (a uz njih izgleda i Kvirija) smatraju da je prva filozofija sasvim logična, jer su ona vaspitavana u njenom duhu otkako je usvojen famozni dekret o dečjim pravima.
E sad kad krenemo sa stanovišta ove druge filozofije, situacija sa lobiranjem za ocene postaje mutna sa stanovišta svrsishodnosti; npr. ocene između ostalog i služe da se njihovim poređenjem vidi ko je bolji đak i na taj način nekako bolji izbor za sledeći nivo školovanja (npr. da ide u gimnaziju). Opet, toliko veliki broj razrednih starešina sa velikim entuzijazmom igra igru "hajde da imam što više odlikaša u odeljenju tako što ću da nabeđujem ljude da im daju ocene" da to ne može da se smatra za marginalni obrazac ponašanja nego za mainstream. Sa te strane mislim da nikad ne bih bio "dobar" razredni starešina, tj. moji đaci bi ostali uskraćeni ocena za dž.
Još dve dodatne strane gledanja su a) detinjasta/nezrela reakcija odrasle osobe koja bi toliko emotivno reagovala na karikaturu, ali može da se delimično opravda preteranim stresom i činjenicom da vaspitavanje i primanje obrazaca ponašanja radi u oba smera; i b) povezanost bonusa sa strožijim ocenjivanjem i dobra i loša strana toga, kao i verovatnoća da se tako nešto desi (videti priču o dečijim pravima i jakom pritisku da se škola preterano olakša); ali sada nemam vremena da dalje elaboriram pa se čitamo na nekoj drugoj temi.