Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By DarkAngel
...pitanje je jasno, ali odgovor je poprilicno zahtevan...ali mi BAs TREBA :teg: :teg: (p.s. Odg. se, naravno, zasniva na osnovu vasih iskustava)

Gledala sam po netu cene, i uslove rada, kao i dodatne mogucnosti i ne mogu da se odlucim... Uslovi u kojima ta veza treba efikasno da radi jeste sledeca:

1. da opsluzuje racunar i laptop kao dva zasebna uredjaja i da nema nikakve komplikacije pri radu (jer sam cula da se neki korisnici ADSL-a zale na nemogucnost rada kada preko rutera povezu dva ili vise racunara)a meni ce takav jedan u ovom slucaju trebati

2. najvise mi je potrebna za download svega i svacega :zavera: :sweet: , a naravno i upload bi trebao biti solidan (ali nista preterano) uglavnom za mail i za postavljanje sadrzaja na forume, a takodje koja od njih ima najbolju anti-virusnu, anti-spyware and adware zastitu?

3.i treca stvar koji od njih je najstabilniji po pitanju odrzavanja konstante brzine protoka podataka

I jos da dodam jagodu na slag :) , i cena je bitna (znaci da ne bude preskupa, nego po vasem misljenju koja je srazmerna u odnosu na celokupnu uslugu)

A evo i paketa koji su mi zapali za oci...

1. ADSL neobee: HOME 1536
http://adsl.neobee.net/paketi.htm

2. ADSL telekom: ADSL 3 1536/192 Kb/s 2.849,70 din
http://www.telekom.nadlanu.com/isp/Priv ... =solo&br=1

3. ADSL eunet(koji je najskuplji, ali je 2007. godine proglasen da poseduje najbolju anti-virusnu zastitu :hvala: ) mada kod njega se dvoumim izmedju dve opcije: Flat tarifnog paketa i Download tarifnog paketa,s tim sto dodatak "Standard" ili "Silver" me bas zanima (sledi link, pa pogledajte)
http://www.eunet.yu/cms/view.php?id=12887

Na kraju ostaje SBB koji mislim da je najbolja solucija kada se sve pogleda, ali trenutno me malo cena koci (9000 dati za ugradnju, jos plus kablovi, i izlazak njihov na teren...mnogo ispadne, plus paket 2.450 :ubise: )...

Ko je dosao do kraja ovog posta stvarno mu hvala, a posto od tog hvala nema nista...evo ko mi pomogne u resavanju ovoga, vodim ga na pice? :pivce: ili tekilu, vino, sta god da pijes ;)

:salut:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
za ovo prvo ne bi trebalo da imaš probleme, jedina je nedoumica da li ćeš morati da dokupiš neki switch ili će ti biti dovoljno da koristiš opremu koju dobiješ/kupiš od provajdera. Telekom, na primer, daje ADSL ruter na koji možeš da priključiš dva uređaja (jedan preko Etherneta, a drugi preko USB-a) i sve radi ok. no meni to nije odgovaralo, pa sam kupio switch (10 EUR) sa pet portova, utakao kablove i sve je proradilo iz prve.

za download ti je važno filtriranje saobraćaja. neki provajderi to rade, neki se prave da ne rade, a neki stvarno ne rade. ne znam za ostale, ali za Telekom znam da ne filtrira, jer ga koristim i p2p download-i idu super (naravno ako ima source-ova). klasičan HTTP download (preuzimanje sa weba) ti omogućava svaki provajder.

a što se tiče zaštite, ne možeš se pouzdati u zaštitu provajdera, nego moraš intalirati neki AV softver na svom računaru. gotovo svi provajderi imaju nekakve sisteme za skeniranje saobraćaja, ali jako je teško proveriti koliko je to zaista efikasno i da li će biti korisno ili će rađe predstavljati smetnju (recimo hoćeš da skineš neki patch, a provajderov antivirus to blokira).

što se brzine tiče, sav ADSL ide preko Telekoma, trenutno Telekom ima najjači link ka inostranstvu koji koriste gotovo svi provajderi, pa se odgovor logično nameće. naravno, ne znači da niko drugi ne može da ti obezbedi zahtevi protok, ali je najmanja šansa za zagušenja upravo kod najvećeg provajdera.

još jedna bitna stvar, a koju nisi pomenula, jeste ugovorna obaveza. kod nekih provajdera se moraš obavezati da budeš godinu-dve korisnik i redovno plaćaš pretplatu. (Telekom je sada povećao ugovornu obavezu na dve godine, ali mislim da je to samo ako potpišeš ugovor za ovu "novogodišnju akciju". ako uzimaš ADSL bez tih popusta ugovor je na godinu dana, ali to je bar lako proveriti pre potpisivanja.)

o SBB-u nisam pisao, jer nemam iskustava sa njima osim stvari koje sam čuo u razgovoru. a to je da umeju da budu problematični.

e da, ne zaboravi infrastrukturu. da li imaš uslove za ADSL (tvoja centrala podržava ADSL, ima slobodnih portova i linija ti nije u očajnom stanju) i kakav ti je kvalitet kablovske. moja jedna prijateljica je imala situaciju baš sa SBB-om da kad god padne kiša njoj pukne Internet. i onda čeka da SBB-ovi majstori izađu na teren, što traje 24-36 sati, pa još ako uhvati vikend... :nokti:

anyway, nadam se da će ti ovo biti korisno i da će se oglasiti i drugi ljudi sa svojim iskustvima, a ti pitaj šta te još interesuje.
By Pending-For-A-Bending
1. Nauci da koristis ispravno terminologiju. Postoje ADSL i KABLOVSKI- "SBB" je samo ime provajder, popute "Eunet" i "Sezampro"
2. Totalno si omasila sa zakljuccima. Uzmi 1.5 Mbit gde god. Eto ja preporucujem Sezampro jer imaju dobro tehnicku podrsku i prilicno su brzi
3. Antiviruse, Firewallove sama postavljas. Niko ti to nece raditi za tebe.
Korisnikov avatar
By DarkAngel
pa znam da ja kablovski o boze...odmah si poceo da me spustas...ti imas nesto protiv mene ili sta???????????????????????
Korisnikov avatar
By Dominion
adsl - beotel 512/64 cca 1400din, bilo par povuci-potegni situacija ali shljaka kao blesavo.
Korisnikov avatar
By Elipsis
Sto se tice izbora moja preporuka ti je da se klonis SBB-a i da ako mozes uzmes ADSL. Ako mozes da uzmes ADSL vidi da bude flat paket, a reci hvale bi otisle za Beotel i Eunet kao skroz korektne provajdere.
Korisnikov avatar
By DarkAngel
@2Q2Bstr8 :) :obraz:

...hm vidis to za ugovor nisam pogledala, videcu

...sto se tice anti-virusa na mom kompu imam NODic 32 :) i SpywareTerminator,a i Zone Alarm i zadovoljna sam. Nista ne udje niti se pokrene, ako ja prethodno ne odobrim...tako da za to ne brinem

...a te info. o KABLOVSKOM INTERNETU OD STRANE SBB PROVAJDERA nisam znala (Big da li si sada zadovoljan? Strasno... :tetka: )

...znaci savetujes Telekom, ok ce da vidimo

:mazi: hvala ti puno na ovome, ako nesto zatreba pitacu te

I da, zaboravih, imam na telefonskoj linija PCM, ali cu videti da mi skinu to, pa da mogu da se prikljucim na ADSL.

@Big Bad Bear hvala i tebi, jer makar si odgovorio na pitanje (jesam mozda :paki: , ali nije lepo biti tako drzak, sto sam primetila da prema meni jesi...ali nebitno) mozda je :pms: :)

@Andjelat takodje
By Pending-For-A-Bending
Originally posted by DarkAngel
@Big Bad Bear hvala i tebi, jer makar si odgovorio na pitanje (jesam mozda :paki: , ali nije lepo biti tako drzak, sto sam primetila da prema meni jesi...ali nebitno) mozda je :pms: :)
Sorry. Ja sam prema svima drkadzija. Nermam nista protiv tebe. Evo u znak izvinjenja: KISS!
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
odgovorila ti je andjela, bez T. :)

anyhow, s obzirom da si na PCM, pa - držim ti fige da ga skinu. s druge strane, ako želiš da ikad dočekaš dan bez tog PCM-a onda ti predlažem da odmah podneseš zahtev za ADSL kod Telekoma, jer to jedini moguć način da se taj PCM ukloni. na žalost, samo "moguć" nije i "siguran". oni papirnati zahtevi po default-u završe u nekoj od fioka (verujem da Telekom ima poseban magacin samo sa fiokama gde su nerešeni zahtevi).

no, ako ne bude ništa od ovoga onda makar imaš smanjen izbor, ostaje ti kablovski.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ja sam na SBBovom kablovskom internetu /od aprila 2006/ i za sada mi odlično radi.
Bili su neki periodi kad su se torenti nešto vukli, ali to je kratko trajalo, uglavnom, meni sad sve radi kako treba.

Nije bilo nikakvih dužih prekida u radu, kao u gornjim primerima drugih forumaša. Što se tiče toga kakva ti je infrastruktura kablovske u zgradi/naselju, najbolje je da pitaš nekog u tvom komšiluku, a da ima kablovski net.

Ja moj kablovski net ne bih menjao za ADSL. Uplatim kad hoću i koji god paket hoću, to je mnogo fleksibilnije, plus možeš da menjaš paket preko neta još u toku samog korišćenja :)
A imaš i pakete sa povećanim uploadom :)

A imaš i lokal :) ) Tu može svašta da se nađe, he he.
Korisnikov avatar
By Rei
Sve u svemu - zaobodji neobee. U shirokom luku.

Moja preporuka je kablovski net kod SBB (FlatHOME paket), ima bolji download:upload odnos i lokal za koji svi imaju samo rechi hvale.

A i realna maksimalna brzina je veca u odnosu na ADSL iste deklarisane brzine.

Ja sam na telekomovom ADSLu i NISAM zadovoljan.
Milijardu puta za vreme surfa browser ne uspeva da uchita stranicu dok ne kazhem da je reloaduje. Jako iritira.

Smrt telekomu.
By Pending-For-A-Bending
Inace, malo upozorenje povodom ADSL i podnosenje zahteva

Ukoliko ppodneses zahtev na vise mesta (a medju njima i TELEKOM) u trenutku kad ti se odobri, TELEKOM ce ti postaviti ultimatum da uzmes kod njih. Naravno, sve ce ti proraditi i kod drugog provajdera, ali ce TELEKOM secnuti port posle par dana ukoliko ne predjes kod njih

Toliko o monopolu
By High Maintenance
Ja koristim kablovski SBB 1.5 god.
Imao sam periode kada je net bio ocajan i po 7 dana...I spoljni i lokal.
Ali mislim da je dobar izbor ako je glavna svrha veliki download jer u lokalu preko dc++ ili torrenta mozes da skidas sve,po vrlo pristojnoj brzini.A i prednost je sto pritom spoljni net ne usporava,dakle mozes 24h dnevno da downloadujes i surfujes sa dve odvojene brzine.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by Big Bad Bear
Inace, malo upozorenje povodom ADSL i podnosenje zahteva

Ukoliko ppodneses zahtev na vise mesta (a medju njima i TELEKOM) u trenutku kad ti se odobri, TELEKOM ce ti postaviti ultimatum da uzmes kod njih. Naravno, sve ce ti proraditi i kod drugog provajdera, ali ce TELEKOM secnuti port posle par dana ukoliko ne predjes kod njih

Toliko o monopolu
samo storniraš zahtev i problem rešen.

@REI: ja jedino imam problem sa DNS-om s vremena na vreme i to isključivo sa google.com. nemam problema sa reloadovanjem. možda imaš neke downloade u pozadini ili je do tvog rutera?
Korisnikov avatar
By CareBear
Originally posted by REIMoja preporuka je kablovski net kod SBB (FlatHOME paket), ima bolji download:upload odnos i lokal za koji svi imaju samo rechi hvale.

Milijardu puta za vreme surfa browser ne uspeva da uchita stranicu dok ne kazhem da je reloaduje. Jako iritira.

Smrt telekomu.
Potvrdjujem. Bio na SBBu, sad na telekomu iz nuzde.
Najveci problem kod SBBa je cekanje u redovima za uplatu.
Svakako se treba raspitati u kraju kako radi kablovski net jer, na primer, u nekim delovima Vracara dosta zeza zbog lose infrastrukture.
Korisnikov avatar
By Minie
prijavila sam se za telekomov adsl i vec mesec dana cekam da mi otvore racun.! koliko je vama trajalo? ne mogu docekati slobodu...:komp:
Korisnikov avatar
By Rei
dunno, mene zvali posle nedelju dana.
Korisnikov avatar
By Calypso
Mene iz telekoma zvali posle 15 dana a prijavila se 15.01. mada je crko vec u subotu vece a oni operateri rade tek od pon, tako da veliki sheeeeeet...:slinavko:
Korisnikov avatar
By dungoll
Originally posted by REI
Sve u svemu - zaobodji neobee. U shirokom luku.

Moja preporuka je kablovski net kod SBB (FlatHOME paket), ima bolji download:upload odnos i lokal za koji svi imaju samo rechi hvale.

Smrt telekomu.

telekom ima za adsl korisnike posebna dva DNSa koji se dodeljuju automatski sa njihove opreme, i to nisu najbolje konfigurisani serveri, te stalno baguju.

nisam korisnik njihovog adsla, tj. jesam, ali ne koristim njihov link. ;) jelte. ali znam i na primeru se pokazalo jednom da ta dva DNSa nisu srecno resenje, a imaju iznad toga, njihova dva grcka bozanska DNSa koji rade jebeno dobro, i ne prave probleme.

mozete ih forsirati iako ste ADSL korisnici :

odisej.telekom.yu [195.178.32.2]
adonis.telekom.yu [212.200.13.13]

;)

inace, generalno, u srbiji, ne postoji najsrecnije resenje za broadband internet, jer SBB iako moze biti u prednosti, to nije, zbog varijacija kvaliteta svoje usluge, te lose, zapravo jadne i vrlo cesto bezobrazne tehnicke podrske, a ADSL provajderi ograniceni su odlukama UO telekoma o nemogucnosti da se pruzi skalabilnija usluga, te usluga sa vecim brzinama uploada iako su iste moguce vec sa postavljenom opremom.

politizirano i monopolizirano.

:zacepi:
Korisnikov avatar
By Minie
objasnjenje im je kao veliki broj portova ili cega vec...nemam pojma. Jeste dobili one pokloncice kao sto su obecali??
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
Originally posted by dungoll
nisam korisnik njihovog adsla, tj. jesam, ali ne koristim njihov link. ;) jelte. ali znam i na primeru se pokazalo jednom da ta dva DNSa nisu srecno resenje, a imaju iznad toga, njihova dva grcka bozanska DNSa koji rade jebeno dobro, i ne prave probleme.

mozete ih forsirati iako ste ADSL korisnici :

odisej.telekom.yu [195.178.32.2]
adonis.telekom.yu [212.200.13.13]
e, ovo se i meni dešava u poslednje vreme, zabaguje DNS ali isključivo na Google i Google related sajtovima (tipa YouTube). doduše nisam uspeo da rekonfigurišem ruter (preko OpenDNS), pa kad ne radi pristupam preko IP adrese. doduše nisam 100% siguran da problem nije do rutera.

je l' znaš možda kako se konfigurše ovaj njihov Huawei ruter za alternativni DNS? (imam više računara u mreži, lakše mi je tako nego svaki pojedinačno da konfigurišem).
Korisnikov avatar
By HARP
Za sada Telekom drzi monopol za ADSL, tako da svi provajderi idu preko istog, s toga treba gledati ako je moguce uzeti prikljucak kod njih...
Korisnikov avatar
By Sunce
ADSL...Imao sam i SBB i isao mi je na K.
Korisnikov avatar
By dungoll
Originally posted by FireGox
Za sada Telekom drzi monopol za ADSL, tako da svi provajderi idu preko istog, s toga treba gledati ako je moguce uzeti prikljucak kod njih...
tako ce i ostati barem do 2010. ali to ne znaci da je najbolje uzeti prikljucak direktno od njih.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Kljucna razlika izmedju pravog kablovskog i adsla je sto kablovski ima veci upload.

Kod SBBa je bitno da se raspitas kako u tom delu grada radi.
Ja sam na NBG i asd ce ja mislim dve godine interneta, nisam imao nekih prevelikih problema, pucao je malo i dns i veza, ali nista na duze. Vecih problema je bilo sa podrskom koja je totalno neorganizovana i idiotska.
Pakete mozes placati preko uplatnice, ja sam najkasnije platio dva dana pre isticanja paketa i prodje ti na vreme.

Na poslu imam Blejotel adsl i od 6 puta kad nije radio, 4 puta je to bilo zato sto nismo platili na vreme :lol:
Radi ok, tih par puta kada nije radilo podrska nije imala pojma o cemu se radi no problemi su se popravljali u roku od par sati.
Ako pronadjes nekoga ko ima prof. podrsku mislim da je i to vazno.

Sto se tice portova i downloada, SBBov hub je neprevazicen. Apsolutno sve sam uspevao da nadjem tamo.
Regularni programi time limewire itd rade.
Kod beotela ima zvrcka, pri logovanju mora da se stavi kao username nesto tipa username/isp (lupetam, ovi moji idioti su to provalili - eto cime se na poslu bave :sleep: ) i onda te on uloguje sa portovima otvorenim za download.

Takodje znam XY ljudi koji koriste sezam (imas i one pakete sa odredjenim protokom, to je za dosta ljudi interesantno) i nemaju problema a torent vuche li vuche.

Sad cemo se seliti i nemamo mogucnosti za sbb (ptt ne dolazi u obzir) tako da cemo morati da podnosimo zahtev za adsl...
Moj guess je bio telekom ali citajuci ovo ovde....

Koje je inace maximum vreme od podnosenja zahteva do stizanja odgovora?
Korisnikov avatar
By KiWi
Znam da je praksa u mojoj okolini da ko ima uslova za kablovsku uzima kablovsku (SBB). Telekom ADSL nema uvek garantovani protok, dok je situacija drastično bolja sa kablovskim netom.

Mada sam čuo priče, ono "tetka moje strine ima pašenoga čiji poznanik ima kablovski koji se sjebe svaki put kad padne i najmanja kišica". Ja bih se raspitao kako radi ADSL i kablovski u tvom kraju konkretno, pa bih onda odlučio.

@unic0rn: Ne znam koje je vreme za dobijanje ADSLa u Beogradu ali moja sestričina je podnela zahtev početkom decembra i još nije dobila nikakve informacije (osim reklamnog pisma).
Korisnikov avatar
By Draco
Za adsl nemam pojma, ortak u zgradi ima samo reci hvale za njega. Ja sam na kablovskom sbbu, silom prilika, jer je pre godinu, dve radijus vektor prodao centar grada njima. Sto je po meni bezobrazluk jer bi trebalo da imamo pravo da u takvom slucaju ponovo sami biramo kablovskog provajdera.

Vec nekih 2 meseca nema problema, ali zato kad ih ima, onda ne mozes da ih se resis. Desava se da net ne radi po dva, tri dana. Kada zoves call centar, NEMAJU POJMA, ali ne mozes da verujes koliko. Liku koji koristi mek su rekli da nije problem do njih, da mozda on ima virus?!?!? Elementarno neznanje. ja kad ih zovem da im kazem da provere zasto ne radi, moram bar tri puta da zovem, dok ne dobijem nekog ko zna sta radi.

Ako uplatis paket koji nije flat, a prethodno ne platis racun za kablovsku tv<kome je rok placanja u tom trenutku za nedelju dana> oni ti lepo skinu MB u vrednosti tv racuna. I tako svakog meseca, dok se ne opametis i ne predjes na flat.

Mogu ja ovako do sutra, ali moram da idem da ucim.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!