Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Egon
Originally posted by Ulix
Originally posted by the1whowished
@ Ulix: da se prikljucim spisku: Joyce- "Ulysses"; Dostojevski- "Kockar"/"Zapisi iz podzemlja", Kafkine pripovetke...
Evo da ponudim jos koju knjigu za listu:
Other Voices, Other Rooms, T. Capote (koliko znam nije prevedeno na srpski)
Pescanik, D. Kis
Roman o Londonu, M. Crnjanski
Sva ta imena, Zoze Saramago
pripovetka Vlaovici Isidore Sekulic, npr.
pridodao bih i "Dnevnik" Andrea Zhida
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot
...pisci zive visestrukim ili bar dvostrukim zivotom, onim svakodnevnim nazovimo ga trivijalnim i zivotom svoje imaginacije...
:up:

Uglavnom me ne zanima previse, najvise zbog ovoga sto je Tot napisao. Pisca upoznajem kroz njegovo delo i ako me ono dotakne postoji neka veza izmedju nas. Ali nemam bas potrebu da iskopavam da li je ta veza onakva kakvu sam je ja osetila jer to mi je nebitno, a ne moze se ni utvrditi jer mozda je to iz zivota imaginacije (kako je rekao Tot), pa nece biti opisano u biografiji. I kada saznam podatke iz zivota mene nekako vise interesuje neka bliskost sa mnom ili mojim zivotom sto mi eventualno objasnjava zbog cega sam se "nasla" u nekom delu nego da citam neutralno.
By mikka
Volim da znam ko je taj covek koji pise. Tada delo ostavlja jaci utisak na mene, nekako mu vise verujem, i lepse se sazivim sa njim. A s druge strane, znam i da je piscu (verovatno i umetniku uopste) sigurno lakse da prenese vec prozivljene momente u svoj rad, da pusti da progovore razni aspekti njegove licnosti, te da licna premisljanja, unutrasnja previranja i sukobe pretoci u zive dijaloge sopstvenih likova; za mene je takav preobrazaj kontemplacija gotovo cista alhemija, onaj trenutak kada "rec postane meso"- i zapravo ako ne krajnji, onda sigurno vazan cilj umetnickih pobuda.
A i umetnost onda moze dozvoliti dalje dokucivanje zivota i ljudske duse; siguran sam da stoga moze pruziti i posebno vredan materuijal psiholoskim istrazivanjima- kada npr. vidim snazni, izrazeni kolorit van Gogovih slika, sa poznatim opsesivnim motivom, njegova dusevna slika mi se prirodno slije u delo, ili posebnu moć dela Fride Kalo, iz kojih se samo pogledom može upiti njena suština, gorostasni naboj bola, njena stremljenja i poreklo.

Stavise, mislim da bi najveca greska umetniku (dakle, ogresenje o njega samog) bila upravo da krije sopstveni identitet od svojih dela, on postaje puki opservator koji nije krocio u reku zivota, osetio njenu svezinu, prolaznost, dno i tople belutke, ili jezivo ostro kamenje; takav umetnik, i njegovo delo sa njim, je svojevrsni zivotni apatrid. Tu ne bih svrstao one koji umetnost shvataju kao bekstvo ili jedinu mogućnost ovaploćenja nikada ostvarenog alter-ega, jer i takvo što jeste integralni deo ličnosti.
Setim se Pekića: "Ima ljudi čije stope, u pesku trajanja utisnute, ne vode istim smerom u kome su vodili njihovi životi. Ako tim tragom pođemo, nećemo o njima istinu saznati. Njihove stope tu su, ali se ne vide. osećaju se u tuđim tragovima, naziru u tuđim smerovima, otkrivaju u tuđim stopama.

Oni su bića Zemlje. Zemlja je njihov element. Njihova priroda i sudbina."

Dakle, mislim na one koji pišu kako je poželjno biti pisano, na način koji je prihvatljiv, i strahuju ili su nemoćni da utisnu autentičan, ali sopstveni trag.

Doduse, ne volim da se bavim spekulacijamae na nivou onih da li je jedan veliki pesnik imao sifilis ili nije. Meni lično to ne prija, i degutantno je, a zaista ne vidim kakvu ulogu bi to moglo imati u boljem tumačenju njegove zaostavštine.

Kritičar bi trebalo da stekne zanat da napravi rez između biografije i dela, radi procene umetničkih kvaliteta istog, ali ne treba ni da beži od umetnikovog života kao potencijalnog ključa za razumevanje dela; u svakom slučaju, sebi, kao recipijentu, dozvoljavam da mi se mešaju lik stvaraoca i utisak njegovog stvaralaštva pri percepciji dela. :snob:
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
Volim da procitam o piscu, ali ne u onom tracerskom smislu - sta je jeo u subotu uvece i sa kim je bio u petak, nego osnovne biografske podatke.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
taj covek koji pise je covek koji treba manje da pise, jer nemamo pet zivota da ga citamo.

:kafa:

"ko je" znaci stabilni identitet, a to je izvizdano... ne citas biografiju nego zbirku pripovedaka (anegdota) iz zivota, biografija mitologizira, alegorizuje, zivot se pretvara u tekst, nije to pavic smislio. citanje biografije pisca je citanje sinaksarskog zitija, radi se u odredjenom trenutku, predstavlja ritualni cin, treba obavezno da sadrzi cudesa i znake, podvizenje ili mucenistvo, to je zanr sa razradjenim narativnim postupcima... pikanterije i "pojedinosti iz licnog zivota" su najupecatljivije funkcionalne karakteristike tog zanra, bez njih se ne moze, andric je cicija i zenskaros, crnjanski je smotan, itd. zbog toga se biografije i pisu i citaju. sve je u tome kakvu je ko (ne)srecu imao s kriticarima/istoricarima i s odazivom citalaca, i od toga jedino zavisi da li ce i kakvo zitije imati.

eto, ukratko.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Originally posted by Egon
Originally posted by the1whowished
@ Ulix: da se prikljucim spisku: Joyce- "Ulysses"; Dostojevski- "Kockar"/"Zapisi iz podzemlja", Kafkine pripovetke...
Evo da ponudim jos koju knjigu za listu:
Other Voices, Other Rooms, T. Capote (koliko znam nije prevedeno na srpski)
Pescanik, D. Kis
Roman o Londonu, M. Crnjanski
Sva ta imena, Zoze Saramago
pripovetka Vlaovici Isidore Sekulic, npr.
pridodao bih i "Dnevnik" Andrea Zhida
Zbirke "Kolevka" i "Lelek sebra" Tina Ujevica sa svojom sjajnom drustveno- konotativnim izrazom u samom jeziku. Primera radi.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
meni je, na primer, neverovatno da neko moze da uziva u filmu "Sati" ako nije procitao "Gdospodja Dalovej" i ne zna dovoljno o samoj Virdziniji...

...slicno je i sa knjigama....nezamislivo mi je da ne znam nista o piscu dela.... toliko se propusti...
Korisnikov avatar
By Judith
Razlika izmedju dela i pisca slicna mi je onoj razlici izmedju forme i sadrzine,
ali forme koja ne uoblicava vec gotovu i nadjenu sadrzinu,
vec omogucuje da se ona prvi put nadje i vidi. Tako ispadne da romani stvaraju pisce. :lukavi:

...and to stay loyal to my gayness :njanjanja: , must add: bom’ nije ni ‘va Vulfova za bac’t! :maljkovic:
Korisnikov avatar
By castor
Originally posted by arwen_evenstar

Kada uzmete knjigu u ruke, da li se trudite da saznate, pre citanja, nesto o piscu?
uvek
Da li vam se dogodilo nekad da knjigu dozivite na potpuno drugaciji nacin, nakon sto ste doznali neku biografsku pikanteriju? ?
da dosta puta
:up:

Jedna domaca knjizevnica u svaki svoj roman ubacuje nesto iz svog zivota (najcesce macku :D ), nesto sto joj se trenutno desava, okupira. Dopada mi se sto je nasla savrsenu meru, da neko ko je ne poznaje i neko ko zna njena razmisljanja na isti nacin dozivi tu knjigu.
Korisnikov avatar
By m..
Tek mi je prekjuce palo na pamet tako nesto, nesto me zainteresovalo... ali tek kad procitah.

Inace se ponekad desi da nisam bas ni sigurna kako se pisac zove, koja jeres.

Ne znam, ja bih radije da te biografske detalje znam posle. Mislim da bi mi smetali prilikom citanja. Citam halapljivo, potrosim knjigu za dan- dva, i onda kad zavrsim eventualno porazmislim uopste o tome, tako mi odgovara. Hocu prvo da osetim pa da analiziram.
Korisnikov avatar
By ns.happy
ne, ne volim da znam ko je pisac. vrlo cesto umem da prepricam delove, cak pasuse da citiram, ali da se ne setim ko je pisac. uvek imam taj romanticni trip da su ti pisci neka vanzemaljskki obdarena bica koja mi pomazu da rasplamsam svoj svet maste, pa su njihove reci u kombinaciji sa mojim mislima dobitna kombinacija.

sklon sam predrasudama, pa se bojim da bih znajuci neki los detalj u necijoj biografiji - to uticalo na mene. glavni lik u njihovim delima onda vise ne bi imao moj, vec njiihov lik... (da, uvek je onaj glavni sa mojim likom :lood: )
Korisnikov avatar
By Lepa Lezbejka
Originally posted by Tot
...pisci zive visestrukim ili bar dvostrukim zivotom, onim svakodnevnim nazovimo ga trivijalnim i zivotom svoje imaginacije...
:up: I to je to.
Korisnikov avatar
By walt333
sad hteo da proverim neki podatak o Selindzeru kad videh da covek juce preminuo :(
R.I.P. Mr. Salinger
E upravo je on primer pisca koji se zasigurno trudio da sakrije svoj privatni zivot. Sta mu je to donelo. Pa donelo mu je samo mistifikaciju, nikada necemo da znamo ko stoji iza imena ovog coveka a to ce otvoriti siroke mogucnosti lazima, tracevima i fantasticnim pricama.
Po meni je mnogo bolje otvoriti prostor javnosti i neka ti ceprkaju koliko hoces po svim aspektima zivota, nego u nedostatku istih da ti prikace izmisljotine.
Vec sledece nedelje ocekujem gomilu prica koje ce da tvrde da je Selindzer bio nacista, plagijator, potomak Isusa, gej, mason, mizogin, betmem, i ko zna kakve izmisljene pricice
Korisnikov avatar
By Loni
Obrnuto.
Prvo pročitam jedno njegovo delo, pa drugo, pa se tek onda zainteresujem i za privatan život.
Iz dela se doduše više stvari mogu saznati. Biografije i onako liče jedna na drugu.

S mojim omiljenim piscem u poslednje vreme - Viktorom Peljevinom, imam problem.
O njemu se ništa ne zna. Čovek se nigde ne pojavljuje.
S tim imenom ne postoji niko u realnom svetu, a postoje indikacije da iza tog pseudonima stoji više pisaca.
By Ulix
Originally posted by walt333

Po meni je mnogo bolje otvoriti prostor javnosti i neka ti ceprkaju koliko hoces po svim aspektima zivota, nego u nedostatku istih da ti prikace izmisljotine.
Vec sledece nedelje ocekujem gomilu prica koje ce da tvrde da je Selindzer bio nacista, plagijator, potomak Isusa, gej, mason, mizogin, betmem, i ko zna kakve izmisljene pricice
Plagijator i nacista nije bio koliko se sećam, ali mizogin jeste. Njegova ćerka je pre par godina objavila knjigu o njemu.
Korisnikov avatar
By lazarus
Ko je taj Ulix koji pise? Sjajan je! :crveni:

Nedavno sam cuo kako M. Pantic spominje neobiografizam...
By Guion Nerville
Ne znam ni ko sam ja, a kamoli taj covek koji pise.

Ali biografija mi je nekad zanimljiva.

Mozda (prividno?) pojasni poneke stvari...
Korisnikov avatar
By Galateja
Ulix napisao: Da li vam se dogodilo nekad da knjigu dozivite na potpuno drugaciji nacin, nakon sto ste doznali neku biografsku pikanteriju? Ili spadate u one ljude kojima guranje nosa u privatnost autora predstavlja svojevrsnu jeres, za koje je sama potreba da se gura nos u privatnost umetnika dokaz da je rec o losoj umetnosti? Ili, mozda, dokaz nase nesposobnosti da je pravilno shvatimo bez "varanja"?
Sklona sam voajerizmu te vrste. Delove autorovog života ne percipiram kao pikanterije, već kao potencijalni ključ za otvaranje jednih od mnogo vrata dela. :awesome:
Korisnikov avatar
By Laerem
Fikcija nekog pisca me vise informira o zivotu tog pisca, nego sto me njegov zivot informira o njegovoj fikciji. Kod umjetnika, ono najintimnije je uvijek javno.

Takodjer, treba imati na umu da su biografije i generalno faktografije zivota pisaca uvijek dijelom fikcija, sa svojom ideologijom, i svojim pogledom na zivot doticnog subjekta. I pri tome su najcesce lose.
Korisnikov avatar
By Pauceti
Zbog ovakvih tema mi je prosto krivo sto ne citam vise. Moje skromno misljenje je:
izuzetno je tesko odvojiti svoj lik od dela i verujem da je u tome uspela tek nekolicina umetnika. Metodom kojom su se sluzili je najverovatnije kanalisanje ideja/osecaja/likova kroz vise medijuma da bi na kraju dobili fuziju istih bez primesa sopstvenog pecata.

Ukoliko pomno pratite svako novo delo i razvoj pisca (u ovom slucaju), mozete videti kako raste i kuda stremi. Upravo u tim razlikama koje ce kasnije zaokruziti u svoj opus mozemo izvuci autobiografsku notu.
Mozda gresim jer sagledavam temu kroz prizmu slikarstva koja mi je bliza.

Nontheless, reci nam kao i boje mogu otkriti put od dela do umetnika (cesto definisani vremenom u kom su ziveli) i time nagovestiti umetnikov lik i njegovo vidjene sveta ali u privatnom i zatvorenom krugu koji je cesto skriven od ociju javnosti.

Zasto je tako? Verujem da je inspiracija i njeno ponekad zahtevno dobavljanje (maestru samo to treba posto mu tehnike ne manjka) bocice koja nikad nije puna. Kako je napuniti a ne pribegavati ritualima (koji su za vecinu stanovnistva u najmanju ruku cudni i ludi) doprinosi argumentu da je takve radnje bolje ostaviti za sebe i uzi krug vernih prijatelja.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!