- 08 Okt 2007, 17:47
Sve jedno dacu odgovor.....
Scena iz filma "Balkanski spijun" Kada Ilija Cvorovic (Bata Stojkovic) drzi vezanog podstanara (Bora Todorovic) pod crvenim svetlom i govori mu sledece
"Je li ti,da li se secas sta si govorio?Jesi li govorio da je ekonomija dovedena do ivice propasti,da se jedna garnitura ljudi zaduzivala tamo na zapadu iz cistog luksuza,kako ce nam unuci pljuvati u slike,sinovi nece smeti jer cemo biti jos zivi,kako je dvostruki moral doveden do ivice savrsenstva,kako se mlad svet pita samo onda kad za nesto odgovara"
"Mene ako se sete na dan bezbednosti,sete se,ako se ne sete nikom nista.To je bila moja duznost,najvece zadovoljstvo bice mi misao da sam jednog coveka izveo na pravi put"
E sad komentar....Bata Stojkovic je ulogu Ilije Cvorovica u gore pomenutom filmu odigrao savrseno.Za tako nesto zasluzio je Oskara bez preterivanja.
Film prikazuje stanje svesti coveka u svetu komunizma,koji zivi u sopstvenoj paranoji koju pokusava da nametne svima i delimicno u tome i uspeva.Nisam mogao da predpostavim da je iko mogao tako da razmislja u to vreme....Da li je UDBA zaista imala prevelik uticaj na ljude pa makar ih zvala samo na informativni razgovor.
Ako neko nije pogledao ovaj film (u sta sumnjam) preporucujem ga.