[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2301407#p2301407]barni011 napisao:[/url]
Takodje generalizovanje crkve i svestenstva uopste kroz pojedinacne slucajeve nemorala je neprihvatljivo i naziva se predrasuda cak i govora mrznje se da ovde cuti.
Da li takva razmisljanja daju za pravo i protivnicima recimo parade ponosa koja propagira ljubav da nam kace etiketu nemorala?
Zasto imamo onda dvostruke standarde i zasto generalizujemo stvari, kad zapravo se protiv predrasude i netolerancije borimo?
Zasto uopste traziti od nekog da nas prihvati ako mi ne zelimo da prihvatimo njegove vrednosti?
Aktivizam mora da se gradi na edukaciji i jednih i drugih.
mrzelo me sve da procitam pa ne zamerite ako nesto lupim
ja bi malo o crkvi pa o aktivizmu
generalizovanje crkve i svestenstva kroz pojedinacne slucajeve hmmm da li su pojedinacni
ja verujem u Boga i volim ponekad otici u crkvu ali da popa ne vidim ocima
sto se vere tice u covekovoj prirodi je da u nesto veruje
i ateiste su vernici - veruju da nema boga, veruju u darvina
lepo bi bilo da se ljudi medjusobno postuju i tolerisu tudji izbor
crkva je institucija koja se ne moze pomiriti sa cinjenicom da vise nisu apsolutni vladari nego se moraju svuda guziti (sorry za izraz)
nekada su bili i vladari i placali im se porezi, sav svet je bio njihov na sve nacine, imali su MOC a MOC je ono oko cega se svi bore od politickih vladara preko crkve do masona
sto se popova tice najbolje ih opisuje anegdota "daj pope ruku"
naime pop se utapao (davio) u reci i priskoci mu neko u pomoc i kaze
DAJ POPE RUKU a on ruke sebi i udavi se
radila sam u crkvi i do tada imala neku drugaciju viziju tj bila u zabludi
a onda videla svakakvo zlo ocima i grdno se razocarala pa od tada popa ne mogu videti ne podnosim ih sto uopste postoje a mislim da ni Bog nije bas odusevljen sa njima (ovo zakljucujem po Bozijem amanetu i kako je zamislio da sve funkcionise od apostola na ovamo)
da krenem o popovima i crkvi ne bi bilo kraja toj pisaniji
i koliko sam upucena ni strejt vernici nisu nesto odusevljeni nasim svestenstvom i delovanjem crkve ali ni oni nemaju izbora kao ni mi
ako ih izopste iz crkve izopstili bi ih iz zivota
ali sve to ne daje nama za pravo da ih mrzimo
ovo jeste delikatna situacija jer kakvi ljudi i vernici mogu gledati da nekoga tuku u sred bg-a samo zato sto je gay ali mrznjom odgovarati na mrznju to nije dobro, takvo nesto truje coveka i samo produbljuje jaz
ja sam bila u ratu zivotno ugrozena od strane druge nacije... imala sam mnogo argumenata i razloga za mrznju ali nisam to sebi dopustila nego sam se izdigla iznad svega i sacuvala i dusu i razum
mnogi su mi govorili da nisam normalna ali ti mnogi su na antidepresivima jer ih mrznja izjeda i nikako da izadju iz tog vrzinog kola a i zapeli su negde u devedesetima u toj svojoj traumi
slazem se sa da je nemoguce traziti da nas neko postuje ako se ne ponasamo na takav nacin
evo jednog licnog primera: bila sam na festivalu poezije na kome je ucesce uzelo preko 30 zemalja od kojih vecina nije bila prijateljski raspolozena prema nama
prethodne godine nasi predstavnici su srbovali pa dolili ulje na vatru ali mi smo to uspeli popraviti postovanjem i tolerancijom
bilo je tragikomicnih ali i dirljivih momenata kada smo im ispravili iskrivljenu sliku o nama koji jedemo ljude :d
na kraju su se predstavnici jugoslavenskih zemalja istakli kao izuzetno toleratni jer su zbog mnogih iz arapskih zemalja morali vazda menjati program
(oni su opiceni do daske) irak i iran zajedno u istom terminu nikako
mene su ganjali kada sam slucajno skljocnula aparatom i uhvatila u isti kadar nekoliko "neprijatelja" i onda mi rekose kako smo nas nekolicina vise ucinili od svih nasih politicara jer smo noci i noci drzali okrugle stolove o nasoj istoriji, politici, ratu...
a mogli smo da mrzimo i sta bi ucinili samo bi dali povoda da kazu srbi su divljaci, monstrumi, genocidan narod
inat i mrznja nikada nikome nisu doneli bilo kakvu korist
isto tako malo mi je detinjasto da kazemo oni su prvi poceli
uslovno receno nebitno je ko je prvi poceo, bitno je da neko presece taj krug zla
e tu dolazimo do aktivizma
po meni aktivizam ne cine samo aktiviste
kao sto nije vernik svako ko ide u crkvu niti je neveran i manje vredan ko ne ide a veruje a i ateista ako ne cini zlo nikome jednako vredi kao verujuci jer veruju u isto u ljudske vrednosti i dobro
nego aktivizam, prvo ono mi je bilo strasno kad nasi predstavnici nisu znali odgovor na pitanje sta mi zelimo
to je nevidjena lakrdija i misljenja sam da je greska u tome sto nas predstavljaju nvo organizacije
nvo su sve iste ma sta predstavljale svodi im se posao na isto
toboze se za nesto bore a ono nekoliko ljudi zivi od toga dok ostali izgaraju u vatrama entuzijazma koje ovi vesto potpiruju
projekat naprave za celu godinu da bi dobili i opravdali finansijska sredstva koja posle odu ko zna kuda a nama ostane aktivista koji ne zna sta hocemo
recimo termin edukacija je toliko u opticaju da kada bi se na svaki stoti izgovoreni put ucinila nekakva konkretna akcija verujem mnoge stvari bi bile drugacije
npr zasto ne bi na trgu izveli neki performans (to vole narodne mase) a onda kao kada rade promocije piva podelimo brosurice o lgbt populaciji u kojima nema sile i revolucije nego lepo prikazani primeri cenjenih pojedinaca koji su homoseksualci (provereno znam da to izuzetno pali jer malo ko ima petlju da skoci i kaze da momentalno mrzi nekoga koga je postovao ceo zivot a samo zato sto je gay)
politika sva vrata otvara odnosno takav nacin prezentacije
dalje gledam na tv kako frcera aktivizam u americi
oni ne ganjaju pravo na paradiranje nego udaraju na parlament i ne odustaju dok se ne izbore za zakon koji ce osigurati one za koje se bore
to jeste veliki zalogaj koji tamo zagrizu i obicni pojedinci osnivajuci udruzenja ali kod nas je poenta svakog udruzenja i nvo uzeti pare iz budzeta i mrsiti muda ostatak godine
aktivizam je i kada pojedinac priblizi suprotnu stranu nama tj nasim problemima
a kod nas nista od toga ne funkcionise kako treba
meni jos zveci u glavi smeh kada nakon onog pitanja sta vi zelite
smeh nekih meni bliskih strej ljudi koji su samo cekali takav fijasko pa da imaju argument da sam zastranila :d i da mi treba pop pod hitno ocitati molitvu
sve na ovom svetu ima poredak i zakonitosti, od kosmosa do periodnog sustava elemenata...
da nije tako samo sekund ko zna sta bi bilo
sudarale bi se planete, nestali bi, sve bi nestalo
inat usmeren prema heteroseksualcima je nista do pisanje uz vetar jer nemoguce je ziveti van svih zakona, jednostavno nemoguce
patrijarhat je bolestan instrument vladavine crkve nad covecanstvom
ali meni je bolesno i paradiranje (ne znam iz koje zemlje, bilo mi je bzv pa nisam upamtila) u koznim gacicama i ladno tipovi na sred ulice u sred parade imaju oralni sex
time opravdavaju hetero tvrdnje da je homoseksualnost sexualni pokret nesto kao hipici sto je najgora moguca definicija nase populacije koja onemogucuje i pomisao da je toliko mnogo cenjenih lekara, sportista, umetnika, raznih na svoj nacin vrednih pojedinaca koji su gay i njihova homoseksualnost nicim ne utice na njihovu strucnost, moralne i ostale ljudske kvalitete
....
Aktivizam mora da se gradi na edukaciji i jednih i drugih
....
a spustanje lopte i izlazak iz zacaranog kruga mrznje nije poraz nego pobeda koja mora uroditi plodom i to treba da bude cin koji ce pripremiti teren za istinski i pametno smisljen aktivizam
a kada smo kod aktivizma evo moj predlog da neko otvori temu u kojoj bi iznosili predloge, nacrte, sugestije za neka buduca aktivisticka delovanja
ajde da izmudrujemo strategiju da znamo sta da kazemo na pitanje sta zelimo