- 03 Apr 2013, 19:34
Isto mogu i ja da pitam- odakle izvlacite te informacije?
Jednostavno nije tacno da je Kini preko glave N.K. Da se boji manicnog ponasanja bilo koga, na isti nacin na koji su im dali naoruzanje bi ga i uzeli nazad. Sigurno ne bi cekali neuracunljivog Vodju da pritiska dugmice.
Kini rat sigurno ne odgovara i ne zeli ga. Nije joj potrebno da bilo koga pokorava vojno kada to efikasno cini ekonomski. Ali je jos sigurnije da joj ne treba jedna sumanuta americka administracija koja u svom kompletnom ekonomskom krahu uzurpira pola planete. Pola planete sa kojom Kina ima odlicne odnose. Kina je najveci investitor u Africi poslednje decenije, a ko u ovom trenutku kolonizuje Afriku? itd, itd. Jasno da najveca ekonomska sila nece sedeti apsolutno nema na ono sto se desava. N.K. nikada nece raditi nesto mimo volje Kine, jer ovi da hoce mogli bi ih stvarno pustiti da pomru od gladi. Vodja je nebitna, tek protokolarna figura, lud ili ne, bezuticajan svakako.
Kina svojim vojnim vezbama na granici sa N.K. u ovom trenutku jasno daje na znanje o svom odnosu sa N.K.
Americko dovlacenje, na svu postojecu masineriju od ranije, jos i avione f22 i destroyer uss fitzgerad, samo provocira. Ne boji se niko nuklearnog napada, jer je isto poguban za napadaca kao i za napadnutog. Teorija eksterminizma. Sanse za sukob smatram minimalnima, upravo iz razloga sto to Kini ne treba, ali Kini treba da kaze Americi- ne mozete u nedogled. Na slucaju Sirije je to pokazano pasivno od strane Kine (od strane Irana i Rusije aktivno), a u ovom slucaju Severne Koreje aktivno suprotstavljanje kolonizaciji je stvar Kine sa najvecim mogucim znacajem.
Sta Kina misli o svemu govori da je na vojnom najvecem stepenu pripravnosti. I gomila vojsku na svoju granicu ka korejskom poluotoku. Zato i pitam odakle ideja da je Kini dosta Severne Koreje, kada je aktivno podrzava, u prvom redu vojno. To rade administracije koje rade sinhronizovano i sa istim ciljem.
N.K. sluzi da Kina preko posrednika kaze sve ono sto zaista zeli da kaze, a nije diplomatski da to kaze licno.
Am. administracija zna da ovaj rat sada nece voditi (mada mislim da ce biti u goroj poziciji sto duze budu cekali, moguce je da ni ne dodju u poziciju da posle budu u stanju voditi ga).
Ovo je cisto odmeravanje trenutnih snaga. Amerika ne ostvaruje progres na Bliskom Istoku, Kini se ne svidja sto im pada jedna po jedna partnerska drzava.
O tome da li je neka okolina psihicki nezdrava i sta jasno svedoci o tome, ja necu suditi vise nikada. Istorija pokazuje da kao zapad, vise nemamo pravo gurati nos u tudje unutardrzavne odnose. Ni jedan jedini put zapadno mesanje nije donelo boljitak, niti jedan jedini put. Donelo je samo ratne zlocine, apsolutnu pljacku i porobljavanje stanovnistva tih drzava, za koje je smatrano da zive u nezdravnoj sredini. Nije nasa stvar. Gradjana Severne Koreje ima dovoljno da pobiju sve koji ih ugnjetavaju unutar sopstvene drzave, ako je tako i ako im to smeta. Ne znam da li im nesto smeta, ne znam da li oni svesno biraju neke stvari. Posto ne znam sa sigurnoscu, onda ne smem na osnovu pretpostavke, osecaja, propagande ili bilo cega sto nije cista cinjenica da zakljucujem o prirodi ekonomskog, emotivnog, socijalnog i svakog drugog stanja gradjana Severne Koreje.