Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Azdaja
@deni - grozno...

@stipi - jao da, JUL...
Korisnikov avatar
By *deni*
….Povratak u Bukurešt

....Predsednički Boing 707 uzleteo je tog ponedeljka uveče u 18,40, napravio veliki krug iznad grada i okrenuo se ka Bukureštu, ostavljajući za sobom Kip slobode. U Bukureštu je već bio utorak.
Čim je avion dostigao potrebnu visinu, Čaušesku posla po Opreu, Andreja, Pungana, Avrama i mene.
'' Šta ima novo ? '' , poče kao i obično.
'' Srećni smo što smo ponovo na rumunskoj teritoriji '', proskviča Oprea, udarivši desnom nogom nekoliko puta o pod predsedničkog Boinga 707.
'' Misliš da si strašno pametan, Oprea. Zar ne znaš da je ovo američki avion ? '' , jetko primeti Elena, ponizivši ga. Jednim okom se divila svojoj fotografiji u kosmičkom centru NASA, koja je objavljena na naslovnoj strani '' Skanteje ''.
'' Dok Paćepa i Avram ne počnu da proizvode naše avione , moraćemo da letimo kapitalističkim. Ali, u pravu si, Oprea, na rumunskoj smo teritoriji '', zaključi Čaušesku.
'' Samo još jednom stani na Opreinu stranu, Nik, i večeras možeš da spavaš s njim '' , zaurla Elena.
'' Rozentalov govor je nadmašio sva očekivanja '', odvaži se Andrej, misleći na Miltona Rozentala, američkog predsednika Amričko – rumunskog ekonomskog saveta, koji je tog dana održao govor na poslovnom ručku.
'' Bio je baš pronicljiv '' upade Oprea, željan da da svoj prilog laskanju '' kada je objasnio kako je Drug počeo da služi narodu svoje zemlje još kao mladić . ''
'' Oči su mi se zamaglile. Posebno kada je rekao kako je rumunski narod, poznat po svojoj inteligenciji i sposobnosti, naučio da proizvodi visokotehnološku robu '', glasio je Avramov nimalo inspirisani doprinos.
'' Zar nije pametan ? '' , upade Elenin oštar jezik. '' Rumunski narod. Oh ! Bez Druga, njegov '' obdareni '' rumunski narod bi još uvek bio gomila bosonogih čobana. Zar nije tako, Andrej ? Ti treba da znaš to bolje od mene. ''
'' Ovo ću ispisati velikim slovima u holu mog Ministarstva '', promeni temu Andrej, čitajući iz male sveske. ' Kao vođa svoje velike zemlje, Predsednik Čaušesku ne samo da je doneo ogroman napredak Rumuniji, već je preuzeo i rukovodeću ulogu u čitavoj međunarodnoj zajednici. ' To je Karter rekao svojim ustima. Postaviću to tamo da svi vide šta je rekao američki predsednik. ''
'' Ja imam lepu zbirku onoga što je Karter rekao '', dodade Pungan, čitajući iz svoje sveske.
'' Čaušesku poseduje jedinstvenu sposobnost da lako uspostavlja kontakt sa liderima zemalja, bez obzira na njihovu političku pripadnost, ili orijentaciju '. Evo još jedne : ' Čaušesku služi kao most za popuštanje zategnutosti i bolje razumevanje u svetskim razmerama . ' Ili : ' Njegov uticaj na međunarodnoj sceni je izuzetan. Ili... ''
'' Nemoj samo da mi praviš heroja od Kikiridžije '', upade Elena. '' Zar se ne sećaš njegove žene idiota i njenog vrišteće ružičastog blejzera na ručku koji mi je priredila u onom muzeju, umesto da, kao politički rukovodilac, naučnik svetskog značaja i prva posle rumunskog vođe, idem na glavni ručak kao i moj suprug, a ne na neku propratnu manifestaciju sa američkim suprugama. Ja nisam predsednikova supruga. Ja sam prva posle rumunskog vođe ! ''
'' Bila je odlična poseta '', zaključi Čaušesku, posle čega odmah poče da izdaje naređenja, grubo ignorišući prateći hor, koji je pevao ''da '' i '' svakako''.
'' Trebalo bi da sazovemo vanredno zasedanje Ministarskog saveta, Oprea. Posvećeno samo ovoj poseti. Ono bi trebalo da izrazi puno i jednoglasno odobravanje rezultata . ''
'' Sjajno ! '' , uzviknu Oprea.
'' Premijer bi trebalo da održi govor, a govore bi trebalo da održe i svi oni Mađari, Nemci i Jevreji koje još uvek imamo. ''
'' Ja ću pripremiti i napisati njihove govore čim se vratimo u Bukurešt. Neću čak ni kući pravo da odem '', uveravao ga je Oprea. Kao prvom zameniku premijera, taj posao je zapao njemu.
'' Trebalo bi da primim telegram od Ministarskog saveta o poseti . ''
'' Odmah ću ga napisati, u avionu. ''
'' Nećeš zaboraviti mene, zar ne, Oprea ? '' , dražesno se umiljavala Elena.
'' Pomozite mi, drugovi . Latite se svojih pera. Takođe bi trebalo da primim telegrame iz čitave Rumunije. Upotrebite maštu, drugovi. Trebalo bi da čitav narod izrazi punu podršku ovoj poseti. '' Čaušesku završi svoju oduševljenu tiradu, uputivši mi svetlucav pogled. '' Naravno, i od zapadnjaka. ''
'' I od Nikua i njegovog Saveza komunističke omladine '', dodade Elena. '' I od Komiteta žena, Nik . ''
'' Umorni ste, drugovi, ali učinite samo još jedan napor. Idite i napišite te telegrame sada, tako da mogu da budu objavljeni odmah po mom dolasku u Bukurešt. ''
Kada je general Sten javio da su '' Drug i Drugarica otišli u krevet '', Andrej izvadi flašu viskija iz svoje tašne, koja je bila punija i veća nego ikada, puna svega čega je mogao da se dočepa u rezidenciji Bler i hotelima, od flaša sa pićem do sapuna, četkica za zube i kapa za tuširanje.
Pungan posla šifrovani telegram Dumitruu Popeskuu, partijskom sekretaru zaduženom za propagandu , napisavši mu da '' na aerodromu treba Druga da dočekaju dosad najveće i najoduševljenije mase '' i da '' sve radio i televizijske stanice treba da emituju patriotske programe o poseti i da budu spremne da emituju specijalni materijal koji donosimo sa sobom. ''
Oprea, Pungan, Andrej i ja smo ostatak leta za Bukurešt proveli sastavljajući stotine pohvalnih telegrama Čaušeskuu od raznih regionalnih partijskih komiteta, od nekih ministarstava i drugih vladinih ustanova, od nekoliko univerziteta i institucija za kulturu i umetnost, kao i od nekoliko ambasada u inostranstvu. Postojalo je čvrto pravilo da '' Skanteja '', posle svake njegove posete inostranstvu, mora neko vreme da dojavljuje telegrame pune hvale na dve svoje strane. Posle njegovih ranijih poseta Sjedinjenim Državama, telegrami hvale objavljivani su više od tri nedelje.
Po našem dolasku u Bukurešt, gotovo 100.000 ljudi je čekalo na aeroderomu. Bilo je tu učenika u novim, novcatim pionirskim uniformama, seljaka u narodnim nošnjama, radnika u novim radničkim odelima, sveštenika u crnim mantijama i vladinih činovnika u sivim sakoima. Kao i obično, iz škola i sa radnih mesta autobusima su prevezeni na aerodrom. Sada su bili pažljivo poređani, a redari zaduženu za svaku grupu nosili su crvene trake oko ruke i upravljali ''oduševljenim i spontanim '' dočekom Nikolaja i Elene Čaušesku. Visoko su bile podignute stotine fotografija '' kraljevskog para '', a more ljudi je bilo prošarano bezbrojnim transparentima na kojima je pisalo '' Čaušesku i narod! '' i '' Najvoljeniji i najpoštovaniji sin i kćer rumunskog naroda ! ''Televizijske kamere su uživo prenosile svečani doček.
Kada su Čaušesku i Elena izašli iz aviona, običan narod je bio poređan s jedne strane, a članovi diplomatskog kora s druge. Pioniri su uzvikivali : '' Živeo predsednik ! '' , a folklorne grupe igrale na sredini piste.
Preko zvučnika je svečani glas objašnjavao da ''pozdravi i ovacije prisutnih izražavaju zadovoljstvo čitavog našeg naroda izuzetnim rezultatima posete šefa rumunske države Sjedinjenim Američkim Državama, njegovim novim i dragocenim doprinosom... ''
Daleko u pozadini ugledah Popeskua zajedno sa Jonom Dinkom, gradonačelnikom Bukurešta, kako organizuje nove '' spontane '' aktivnosti. Pa ipak, njihov posao nije tako komplikovan kao što je bio. Sada svaki od osam administrativnih sekretara na koje je Bukurešt podeljen ima svoje stalne planove za dovođenje ljudi na aerodrom povodom Čaušeskuovih odlazaka i dolazaka. Popesku i Dinka moraju samo da kažu broj ljudi koji svaki sektor treba da obezbedi, tekst transparenta koje će nositi i parole koje će uzvikivati...
Korisnikov avatar
By *deni*
Kolekcija naučnih diploma

Kada je Čaušesku 1965.godine došao na vlast, njegova supruga je bila potpuno nepoznata javnosti. Nije, međutim, trebalo dugo čekati da se razvije njena žudnja za slavom. Kao ženi obožavanog vođe svih Rumuna bilo joj je veoma lako da u kratkom roku nagomila mnoštvo naučnih zvanja : predsednica Sekcije za hemiju u rumunskom Vrhovnom savetu za privredni i društveni razvoj, na čijem je čelu sam Nikolae Čaušesku ; potpredsednik Nacionalnog saveta za nauku i tehnologiju, stvorenog samo i naročito za nju ; punopravni član Rumunske akademije, što je najviše naučno zvanje u većini komunističkih zemalja.
Tokom posete Buenos Ajresu, 1973. godine ( bio sam u pratnji ), Elena je sa divljenjem gutala činjenice iz političke biografije Izabele Peron i odlučila da i sama kroči u aktivan politički život. Vrlo brzo je napredovala na političkoj pozornici, imajući otvoren put s obzirom na neverovatan i neprikosnoveni kult ličnosti svoga muža : prvo postaje član Velike narodne skupštine ; član Centralnog komiteta Komunističke partije ; član Političkog izvršnog komiteta Partije ( tj. Politbiroa ) ; i , odnedavno, član njegovog Stalnog biroa, institucije koju je Čaušesku stvorio ne bi li u svoje
ruke i ruke svoje žene usresredio što veću vlast. Danas Elena predstavlja drugu ličnost hijerarhije u kojoj samo prezime Čaušesku obezbeđuje stalno i čvrsto mesto, dok ostali pripadnici '' kamarile '' predstavljaju samo ukrasne biljke, kojima se svakog časa menja položaj kako ne bi pustile korenje.

Uprkos sve bogatijoj političkoj karijeri, Elena Čaušesku se ni po koju cenu ne odriče svog prvog položaja, mesta direktora Instituta za hemijska istraživanja ( ICECHIM ).
Najznačajniji ukrasi njene kancelarije su Čaušeskuov portret u prirodnoj veličini iza radnog stola i mnogobrojni tomovi njegovih dela u kožnom povezu, poređani na police na sve strane. Preostala dva zida pokriva mnoštvo Eleninih rumunskih i inostranih naučnih diploma, kao i medalje za naučne, tehnološke i obrazovne pronalaske i doprinose. Mnoga od ovih priznanja dobro su mi poznata, jer se već desetak godina značajan deo napora naše obaveštajne službe ulaže u njihovu nabavku.
Elena strasno i gramzivo skuplja sve moguće naučne diplome – od počasnih zvanja do članstva u inostranim naučnim društvima.
'' Gle, ko me to tako strpljivo čeka '', reče Elena pojavivši se na ulazu i uguravši me, potom, u svoju kancelariju. Razmetljivo spusti na sto tašnu od krokodilske kože ; slaže se sa cipelama, isuviše finim za njena široka, seljačka stopala.
'' Idemo pozadi '', reče, uzimajući me za ruku.
' Pozadi ' označava pokrajnu prostoriju, skrivenu iza nevidljivih vrata u zidu Elenine kancelarije, prostorija gotovo nema nikakvog nameštaja i samo jedan, crveni telefon povezan sa predsednikom i malim brojem privilegovanih, uključujući i mene. Tu se Elena najviše zadržava kad je u Institutu, nastojeći da se kloni pravih naučnika.
'' Drugarica je veoma zauzeta ' pozadi ' proučava naučne spise '' – glasi najčešći odgovor Elenine sekretarice uljezima iz Instituta. A tamo ' pozadi ', Elena s dosadom bludi kroz prozor, ili drema u svojoj omiljenoj fotelji, dok bi joj '' Skanteja '', zvanično glasilo Komunističke partije, pala u krilo.
'' Imam jedno iznenađenje za tebe. Kad sam polazila od kuće, zatražila sam da nam spreme paštetu od tartufa. ''
Nikada ranije nisam jeo tartufe i bio sam više nego siguran da će mi ih Elena veoma skupo naplatiti.

Naravno, račun je bio izuzetno veliki : '' Rekoše mi da u Americi mogu da se nađu najbolje bunde od nerca , najbolje na svetu. Je li to tačno, dušo ? ''
Odmah sam shvatio šta hoće. Kad god sam pripremao neko od Čaušeskuovih putovanja u inostranstvo, Elena je tražila od mene da sredim da dobije '' lepe poklone ''.
Kad se išlo u Japan, najvažniji su bili biseri. Zaista ih je dobila mnogo, veoma skupe biserne ogrlice. U to doba je crna bila njena omiljena boja. Sve te silne niske crnih bisera plaćale su japanske firme zainteresovane za poslovanje sa Rumunijom.
'' Želim neke američke nerčeve '', reče Elena autoritarnim glasom. '' Naravno, samo duge bunde i kepove. Dušo, ti tamo imaš čitavu armiju ljudi, a oni ne rade ništa osim što šetaju sa jednog diplomatskog prijema na drugi. E pa, sada neka nešto stvarno i urade. Sigurna sam da gospođa kikiriki ( mislila je na suprigu Džimija Kartera ) nema ni najmanju predstavu o tome šta može da se radi sa jednim nercom. Od nje mogu da očekujem samo korpu kikirikija, zar ne, dušo ? '', upita Elena, očigledno se nadajući da ću moći da joj protivrečim.
'' Koliko ja znam, Džimi Karter želi da vam da svoju knjigu pod naslovom '' Zašto ne najbolji ? '' i zbirku satelitskih fotografija Rumunije '', glasio je moj skromni odgovor.
'' Baš kao što ti rekoh, dušo. To se farmeri prave da su intelektualci. Koja je najveća privatna kompanija koju ćemo posetiti ? ''
'' Teksas instruments. Ali znam da Drug ima neke posebne ideje u vezi sa posetom toj kompaniji. ''
'' Nema, niti treba da bude bilo kakve veze između toga što Drug mora da dobije ono što nema i toga što ja treba da dobijem ono što želim, samo ako ti je '' instrument '' dovoljno veliki. '' Onako nezvanično, Elena je umela veoma grubo da se šali.
'' Pa zar se tebi ne dopadaju bunde od nerca ? '' Ne čekajući odgovor nastavi : '' Pogledajmo istini u oči. Danas je Rumunija na zapadu poznatija od Ajfelove kule, a uglednija od britanske kraljice. A sve je to zahvaljujući Drugu i meni. Kud god idemo, naši domaćini žele da nam prirede najsvečaniji mogući prijem, ali ne znaju kako to da učine, ako ih mi ne podučimo. Sećaš se Nemaca ? Bilo je dovoljno da ti samo izgovoriš ''Automobil ''i onda su nam svi davali limuzine. Koliko smo dobili ? ''
'' Mercedes 600 – limuzinu za Druga, Mercedes 450 za vas, Mercedes kupe za Zoju, dva Audija za Nikua. Dobili smo i veliko vozilo opremljeno kao kabinet za Druga. ''
Naravno, nikada ništa od toga nije korišćeno, budući da je čitava porodica imala više nego dovoljno raznoraznih vozila koje je dobila od rumunske vlade.
'' Znaš šta ? '' , ponovo me Elena prekide u razmišljanju. '' Nemoj zaboraviti da mi organizuješ i obilazak izložbe nakita. ''
'' Neću zaboraviti . ''
'' Paćepa, izgleda da ćemo imati lepu posetu Americi . ''
'' Daću sve od sebe, drugarice Elena. ''
'' Baš si sladak. ''

U izveštaju koji je '' Njujork tajms '' objavio 12.septembra 1978. godine, Dejvid Bajnder je pisao : '' Paćepa je lični savetnik za bezbednost predsednika Čaušeskua i pomogao je da se pripremi njegova poseta Americi. Američki funkcioneri se sećaju da su im rumunske kolege postavljale bezbrojne '' neostvarljive zahteve. '' Jedan od takvih zahteva bilo je da predsednik i njegova supruga Elena posete sedište '' Teksas instruments '' u Dalasu , a Rumuni su očekivali i da kompanija pokloni bundu od nerca gospođi Čaušesku. ''

Briga za ćerkin seksualni život

'' Šta ima novo o Mihaju ? '' , upita Elena.
'' Sve je po starom '', odgovorio sam.
Mihaj je bio mladi novinar lista '' Lumea '', rumunskog spoljnopolitičkog časopisa. Nekoliko meseci pre toga, zahvaljujući prislušnim uređajima za koje je Elena naredila da budu postavljeni u stanu njene kćerke Zoje, otkrilo se da joj je Mihaj postao ljubavnik.
Elena ga je odbacila davno pre nego što je Zoja uopšte počela da govori o njemu. Naime, roditelji su mu bili isuviše beznačajni, neobrazovani i nisu imali nikakvog stila.
'' Pogledaj samo kako korača. Pogledaj njene zdepaste noge i debelu zadnjicu, pogledaj i njega '', govorila je Elena, proučavajući tajno snimljene fotografije i filmove o Mihajevim roditeljima. Međutim, onog trenutka kad je prvi put videla fotografiju Mihaja u farmerkama, on joj se zaista zgadio. '' Odvratno '', glasila je njena presuda i posle toga smo morali i Mihaja stalno da pratimo. Elena ga je sve više mrzela, pothranjivana snimcima telefonskih razgovora, filmovima tajno snimljenih prilikom seksualnih susreta sa Zojom. Sad je već počela da histeriše i na sam pomen Mihajevog imena.
'' Neću da taj dripac proboravi još jedan dan ovde. Najradije bih ga zgazila kao bubašvabu. Po meni bi se to najlakše dalo rešiti nekom automobilskom nesrećom, ili nečim u tom stilu. Međutim, moja šupljoglava ćerka bi od toga mogla da napravi pravu dramu. Stoga hoću da ga pošaljem u inostranstvo i da tamo istrune '', reče Elena otrovnim glasom. '' Umorna sam već od ovih košmara koje zbog njega neprestano imam. ''
Elena je želela da Mihaja deportuje u Gvineju. '' Sećaš se kad smo bili u Konakriju ?, upita me. '' Ambasador nam je rekao da je jednom od naših poljoprivrednih tehničara glava odjednom prsla kao lubenica. Bio je pun larvi i crva. Sećaš se , ambasador je rekao da tamo postoji nekakav insekt koji kroz kožu polaže jaja u čovekovu glavu. E pa hoću da Mihajeva glava tako prsne kao lubenica. ''.....
Korisnikov avatar
By Stripi
Nije mi samo jasno kako se thread o Miri Marković pretvorio u memoare Elene Čaušesku?
Mislim, jest spomenut bračni par Čaušesku ali opet...
Korisnikov avatar
By *deni*
Pa eto, mnogi tvde da su po sličnom principu funkcionirale i da su bile slične, pa sam računao da se to sve uklapa u jednu temu.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Nazalost, niko od njihovih poltrona nece imatu onu stvar da nesto ovako objavi. A bilo bi zabavno.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Ne mogu da verujem da se sada smejemo na sve to.
Pa svaka seoska biblioteka ima komplet njenih knjiga
a sad ih josTE stancuju. Hajmo- nemojmo.
Korisnikov avatar
By Blady
Al je omatorio Bulatovic..
Jbga ponestaje joj para, izvori presusili..
Korisnikov avatar
By *deni*
Ja mislim da ona i danas izdaje knjige i dobija hvalospeve baš zato što ima para.
I to više nego što smo u stanju i da zamislimo.
Kao neprikosnovena gospodarica Srbije punih 10 godina stigla je da nakrade milijarde.
A prima i penziju od Srbije.
:yes:
Korisnikov avatar
By Blady
Prima penziju? :shok:

Koja prefriganusa :barf:
Korisnikov avatar
By *deni*
Ovo me posebno zanima da pročitam :
- Mira Marković ima obavezu prema svim građanima Srbije koji su imali iskustvo života u vreme Slobodana Miloševića, da svedoči o procesima tog vremena, i o mnogim likovima koji su promenili gazde i zadržali pozicije. Ona je to i činila, a prestala je da piše nakon što je u dva nastavka objavila kolumne pod nazivom „Socijalni i moralni ateista“, u kojima govori o Željku Mitroviću. Treći nastavak stopirao je vlasnik lista Pravda Aleksandar Vučić. Meni je rekao da se sa njom dogovorio da prestane da piše neko vreme, a kasnije sam čuo da to baš nije bilo tako - ispričao je Popović i napomenuo da za sebe ne može da kaže ono što je Aleksandar Tijanić svojevremeno rekao na promociji Markovićkinih knjiga - da ima iste poglede i isti sistem vrednosti.
Deli Mira šamare preko svojih kolumni iz Moskve svojim bivšim čankolizama, samo tako. :lol:
Mora Vučić da trči da stopira kolumnu.
:lol:
Korisnikov avatar
By Mars
opet će da nas grde ovde...

Slika

Slika
Korisnikov avatar
By Mars
Karen Walker (Will & Grace) ... “As I once said to Celine Dion, 'Why the long face?'”

A meni nesto u sred noci oko risajzovanja nije htelo.

A zainatio se da u pozadini mora da bude BAS ta crkva...i eto.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!