[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370339#p2370339]smaug napisao:[/url]@ Synesthesia
Napisala sam sta je problem s tim.
Sve.
Sve je problem.
A za pocetak je problem sto to ne moze, ne sme da se tako radi. To je prinudna selidba. To je ugrozavanje ljudskih prava. To je nametanje uslova zivota. To je ugrozeno pravo na slobodu kretanja i boravka.
Ali ako ti na sve to kazes - u cemu je problem onda ja ovako mogu da nabrajam do prekosutra.
Hmm... Ja mislim da prvo moramo da se usaglasimo oko toga da li živimo u banana-državi sa hipi uređenjem, ili u... ili u realnoj državi kakva eto sticajem okolnosti postoji u današnje vreme. I takođe, možda bi bilo korisno da se usaglasimo oko toga dokle idu granice ljudskih prava, slobode kretanja i boravka, a dokle uredbe zavoda za urbanizam i slični regulatorni akti jednog urbanizovanog, koliko-toliko, modernog grada.
Ja uvažavam sva ta prava i slobode koja ti navodiš, ali kad bi svako radio šta hoće i kako mu na pamet dođe, pod štitom istih, mislim da bi smo otišli u drugu krajnost. Dakle, samo da se o tome razmisli bez usijanja i tolikog žara, sa kojim si kucala post, čini mi se. Dakle, ne, ne kažem u čemu je problem, već možda nisam bio dovoljno opširan u iznošenju svog predloga rešenja. I da, to što ti nazivaš prinudnim, ja nisam tako doživeo. Prinudno je bilo to što su dospeli ovde na takav način na kakav su dospeli, a nekoga ko je trebao taj problem da reši onog momenta kada su ti ljudi "zakucali" na vrata, npr., Beograda, u tom trenutku je bolelo uvce.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370339#p2370339]smaug napisao:[/url]I na to sve (sto je fundament, na koji zaista ne znam kako moze ista da se nastavi, ali hajde jer pricamo o konkretnim stvarima u Srbiji a ne uopsteno)drzava ne daje krov nad glavom. Ne daje parice da pocnes nesto da radis.
Ocemu ti pricas?
Pa ljude su preselil u katastrofalna nehigjenska 'naselja'. Dali su im kontejnere!!
A one koji nisu pristali su proterali iz Beograda.
Pa, upravo zato što to što je država uradila i nije rešenje problema, ja sam naveo ovaj predlog. I država to može. I mnogo je jeftinije od te priče sa kontejnerima. A to što neće, kako ti kažeš - ne daje, hah, pa to je već druga tema, ja kažem šta bih ja tim ljudima ponudio - da sam država.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370339#p2370339]smaug napisao:[/url]I kakve crne napustene kuce, poljoprivreda, besplatna trava...Sto ne rade za sebe? Pa od tih bezmalo sedamstohiljada ljudi vecina ne postoji. Nema ih nigde.
Nemoj molim te. Sve strasnije od strasnijeg.
Prvo, te kuće uopšte nisu crne. Prostrane, funkcionalne, ali prazne - ljudima je nažalost primamljivije preživljavanje u Beogradu ili Novom Sadu nego da žive i rade na selu.
A što ne rade za sebe? Pa pitaj ih. Zađi u karton-naselje, kaži nekom od njih- Evo ti kuća u selu, plaćaćeš 5.000 mesečno rentu, posle prvih 6 meseci, evo ti bespovratnih npr. 50.000 hiljada da počneš, od prekosutra - po tvom mišljenju smaug, kakav bi odgovor dobila?
A to što ih nema nigde, to nije ni njihova, ni moja ni tvoja krivica. Već države. Ovako bi bar imali mesto prebivališta, mogli da izvade dokumenta, i da počnu da postoje.
Ali da postoje u Slankamenu ili Vrbasu, što reče neko iznad, a ne u Beogradu... and, well, that really is a problem...