- 05 Jul 2010, 12:13
Iskreno, nisam ni priblizhno dovoljno edukovan da bih se upushtao u temeljnu raspravu na ovu temu, niti mi pada na pamet da pravim komparacije Djindjica sa drugim odavno upokojenim ljudima koji su navedeni u pochetnom postu, ali samo laichki moram da prokomentarishem temu, jer smatram da je nepravedno postaviti je i privlachiti pazhnju ljudima blacenjem mrtvog choveka koji je opet, mozda jedini uchinio neke pozitivne stvari za ovu drzhavu i, naglashavam, NACIJU.
Djindjic, kakvim god da ga vidite, je bio jedini koji je imao petlje i mozga da sprovede svoju viziju u ovoj drzhavi nakon perioda koji je bio u najmanju ruku porazhavajuc i iscrpan kako za stanje drzhave i ljude ovde, tako i za chitavu okolinu Srbije. Ne znam shta je loshe u demokratizaciji drzhave koja je mentalitet svog naroda svela na ponashanje ovaca koje, od kad smo se oslobodili Turaka, znaju samo da prate najglasnijeg od svih pastira, koji ne mora uvek da bude i najpametniji.
Nije mi cilj da kazem da je on savrsen politichar (zapravo, to ne postoji), ali da je mozda najbolji kojeg smo ikad imali. Vecinu njegovih poteza koji se kritikuju vidim samo kao politichke kompromise koje je uspeo da otrpi zarad vecih ciljeva, prevashodno zarad ujedinjavanja naroda koji je i medju sobom navikao na podele i charke, da bi se istovremeno posvetio i unapredjenju i postavljanju drzhave kao relevantnog medjunarodnog faktora u regionu i shire. Teshko da bi se bilo ko u EU osvrnuo i pomagao narodu koji uzhiva u podeli na "nashe" i "njihove" i koji bi se najradije klali medjusobno, pa kad jedna strana pobedi, pocheo da kolje sve ono sto mu se ne dopada. Naravno, govorim o figurativnom klanju.
Nije bio savrshen, ali je bio jedan koji je bio spreman da nachini neophodne korake da bi ova drzhava bar delovala funkcionalno u ochima drugih.
Malo je sramno praviti ovakav lament choveku koji je imao dobru ideju i koji je bar pocheo i uspeo da realizuje istu. Vidim ga kao patriotu, ne kao nacionalistu, smatram da je razlika izmedju ta dva enormna. Vidim ga i kao choveka koji je znao shta zheli i shta mora da postigne, kakve kompromise mora da napravi da bi sve to zapravo pochelo da deluje.
Uvek postoje kritichari lika i dela drugih. Neki kritichari organizuju ljude i ubiju te ako im se ne dopadne ono shto radish. Drugi, mozda zbog sopstvene neostvarenosti i sposobnosti da deluju, vec samo da prigovaraju i blate one koji zapravo neshto rade, chekaju desetak godina posle tvoje smrti i uz sve ono pozitivno shto si uchinio, pochnu da vade najnebuloznije detalje o tebi i da ih postavljaju kao teorije i mitove, prishivajuci ti epitete koji nisu ni malo pohvalni. Mislim da Djindjic sad vezba piruetu u sanduku.
Zato mi cela ova tema dodje kao trazhenje dlake u jajetu iz kog se pile odavno izleglo i prava filozofska blasfemija.