Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Stripi
za link na cijenjenu knjigu se bilježim sa štovanjem :awesome:
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Cottonmouth
Originally posted by Sprinter

srbi i hrvati su slovenska plemena koja su naselila ovo podrucije. to nam pise u istoriji za 6. razred. seselj tvrdi da je tih hrvata ostalo jako malo, a da su preostali tzv. hrvati u stvari srbi. u to necu da ulazim, a sve i da je to istina ne vidim u cemu je problem da neko predje iz jednog u drugo pleme. malo mi je to genetsko dokazivanje porekla shiti.

a bosnjaci ne postoje.
Pardon?
to ti je "nash slavni" pisac u trkacem galopu.
treba njega i Lutvu u jednu sobu. :giggle:
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by XanaX
Idem čitati "Srpstvo Dubrovnika" - magična knjiga, cijela je online, i intelektualno izazovna.
za tebe je i mikijev zabavnik intelektualni izazov.

frustracijo.
Korisnikov avatar
By Srklet
xanax je mozda lud, ali sigurno nije glup. ti jesi. jebiga. svatko ima nesto. odnosno nema.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Bošnjaci su nastali iz kosmičkog jajeta koje je snela Marija Terezija, oplođena od kineskog cara Tin Ši Huanga, dok je u snu preplivavala Dunav leptir stilom i prsno. Zato godina u Bosni ima 365 dana, dok je dominantni genotip u Sribiji i Hrvatskoj odlučio da je vreme da svog lekara pošalje kod psihijatra.
By XanaX
evo, za stripija, usprkos emotikonu...

link je:

http://www.rastko.rs/rastko-du/istorija ... nik_l.html

ono što me malo uznemiruje jest da stoji:

- idejno rešenje korica za Zavod za udžbenike i nastavna sredstva: Mihailo Pisanjuk

- idejno riješenje izgleda ovako:

Slika

citat (Marin Držić):

Napred smo istakli narodnosno osećanje Marina Držića, a ovde ćemo dodati i ovo: u Dundu Maroju ima mnogo ličnosti i većinom su Dubrovčani, a zašto Držić samo za Gulisava kaže da je "Hrvat"? Zar i oni drugi u drami nisu Hrvati, baš kako žele oni koji Držića smatraju Hrvatom?

citat (o Gunduliću:

U stihovima Osmana zaustavili su se mnogi Nemanjići, "Nemanjić kuća cara", sv. Sava, Miloš, Marko itd. I za Gundulića. Aleksandar Makedonski je kralj Srba.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
@Xanax: Ovo za Acu Velikog nije bez osnova, utoliko što je slovenski prevod Aleksandride računao Aleksandrov zavičaj u Srbiju (Makedonija je stvarno bila njen deo od Milutinovog doba, znači oko 1300. pa nadalje) i u jednom broju verzija Aleksandar se redovno prevodi kao "Lesandar Srbljanin". Ne znam za Gundulića, ali uopšte nije isključeno da bi neko u to doba glatko mogao da napravi takvu zamenu ako bi mu do ruku došao neki od slovenskih prevoda.

Uopšte, kako su Dubrovčani referirali na sebe u smislu etniciteta? Kao Slovini, Hrvati, Dubrovčani, ili nešto treće? U grčkim srednjovekovnim tekstovima se tu i tamo spominju raguzinski trgovci, obično s podsmehom, kao pohlepni i obučeni u rite.

Nego zar se ijekavski ne piše "rješenje"?
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Wilhelmina
Nesto je tu posebno smesno?
Ili pomalo boli to sto je covek u pravu
ma da nije njega i njegove pisane reci, balkanski narodi bi ziveli u mraku neznanja. O, ti mudri covjece.
Korisnikov avatar
By Stripi
ponekad je uistinu tako. Čovjek piše ironično, no žalosno je što to nije daleko od istine. Čak ni za milimetar.
By Cottonmouth
Ne mogu verovati kako su poneki ljudi ovde kratkovidi. :fancyklap:
By XanaX
Originally posted by AngraMaina

@Xanax: Ovo za Acu Velikog nije bez osnova, utoliko što je slovenski prevod Aleksandride računao Aleksandrov zavičaj u Srbiju (Makedonija je stvarno bila njen deo od Milutinovog doba, znači oko 1300. pa nadalje) i u jednom broju verzija Aleksandar se redovno prevodi kao "Lesandar Srbljanin". Ne znam za Gundulića, ali uopšte nije isključeno da bi neko u to doba glatko mogao da napravi takvu zamenu ako bi mu do ruku došao neki od slovenskih prevoda.

Uopšte, kako su Dubrovčani referirali na sebe u smislu etniciteta? Kao Slovini, Hrvati, Dubrovčani, ili nešto treće? U grčkim srednjovekovnim tekstovima se tu i tamo spominju raguzinski trgovci, obično s podsmehom, kao pohlepni i obučeni u rite.

Nego zar se ijekavski ne piše "rješenje"?
Da, ijekavski je "rješenje". No, konfuzija već odavna vlada, a ja sam iz "jekavskog" kraja, gdje se govorilo: ili sve "ekavski" ili sve s "je" ("jekavski")... Nisam jezikoslovac, no čini mi se kako postoji puno riječi s "kratkim jatom" gdje se piše "je", a izgovara se, zapravo, "dugi jat"... Ne znam - koji primjer - npr. "vještica" je sigurno "kratki jat" i piše se "je", no "vještac" je po (mojem, vlastitom) sluhu, zapravo "dugi jat", ali se svejedno piše s "je".

Tako je i s "rješenjem", jer gotovo svi govore "dugi jat", može se usporediti (po "zvučnosti") s riječju "griješenje" koja se izgovara s "dugim jatom" i piše s "ije"... Pretpostavljam da je tvoje znanje daleko veće od ovog što sam napisao (nakon malo mućkanja glavom) pa ocijeni ima li smisla.

Glede Gundulića i Aleksandra Velikog - zaista ne znam. Je li Gundulić zaista vjerovao slavenskim izvorima, te proglasio Aleksandra Velikog - Srbinom, ili se u to vrijeme u Ragusi ipak znalo da je Aleksandar makedonskog (prvotnog, neslavenskog makedonskog) porijekla... Čini mi se da je Gundulić Aleksandra proglasio Srbinom, što iz čiste epske estetike, a i "slovinstva".

Sama knjiga "Srpstvo Dubrovnika" nije "sama po sebi" problem, problem je taj što se jedna, eluzivna ideja nacije / naroda iz razdoblja srednjeg vijeka, prebacuje u turbulentne 90-e. Tu je navedeno dosta činjenica, no - dok su činjenice, same po sebi, zanimljive; zaključci koji se iz njih izvode jednostavno su glupi i tako vidljivo "pristrani".

Dubrovčani, ako ja nešto o njima znam, od 14. stoljeća, sve do Napoleona živjeli su u slobodnoj republici kojom je vladala dubrovačka aristokracija. Dubrovnik - Repubblica di Ragusa bila je jedna od onih "repubbliche marinare"; Dubrovčani su, za razdoblja prije 14. st., pod upravom Bizanta, a potom Venecije, uglavnom bili starosjedioci, Romani (Romeji), govorili su uglavnom dalmatinskim romanskim jezikom, a kasnije talijanskim. Podrijetlo (ono, narodonosno-plemensko) nije im bilo toliko bitno, koliko miraz ili titula koju je isto donosilo. Zbog mletačkog utjecaja u Dubrovniku je bilo podosta "izvornih" Talijana, no većina je bila "romanska", a postupno, doseljavanjem Slavena i "slavenska".

Trgovina solju, osobito u Stonu, trgovina rudama, iz Bosne i Srbije, prvo sa slavenskim vladarima iz dubrovačkog zaleđa, a zatim s Osmanlijama, bankarstvo koje je Dubrovnik povezivalo i s Hansom i Nizozemskom, te velika mornarica, koja je opstajala, uz dobre odnose i pomoć Španjolske, usprkos Mlecima - učinili su Dubrovnik slobodnom republikom i gradom koji je preuzimao (ali i davao) navade i običaje susjednih talijanskih gradova-država.

Sumnjam da su se tadašnji Dubrovčani previše zamarali svojim "narodnim identitetom"... Ipak, već se kod Držića može čitati izvorni "slovinski jazik", a kako je Držić, po uzoru na renesansu talijanskih gradova, pisao kratke (uglavnom) komedije, po narudžbi, onda je jasno da su i ti, plemićki slojevi, koji su, opet po talijanskom uzoru, sami i izvodili Držićeva djela - znali govoriti i "slovinski" uz talijanski.

Činjenica je da su u Dubrovnik dolazili ili iz njega, u podosta opasne karavane po Balkanu kretali, mnogi doseljenici "s brda", srpskog, ali i hrvatskog i bosanskog roda. Većina njih nije poznavala talijanski, pa su im pisari pisali "srpskim" (jedino što ostaje pitanje - jesu li pisali latinicom ili ćirilicom?). Ono što je svaki pravi Dubrovčanin morao biti jest - biti katolik.

Zato je i otac Ruđera Boškovića prešao na katoličku vjeru, te se mogao slobodno baviti trgovinom, oženio Talijankom, a sin mu je dogurao do znanstvenika i na kraju, redovnika, talijanskog jezuita.

Summa summarum, treba reći nekoliko stvari: pojam nacije, a pogotovo pripadanja nekoj naciji kada je riječ o gradu-državi poput Dubrovnika - složen je proces; nadalje, "Srpstvo Dubrovnika" ima samo jedan cilj - dokazati kako su gotovo svi Dubrovčani bili srpskog porijekla, a to što su bili katolici dio je drugih teza, onih o Srbima - katolicima.

Svi se navodi tako objašnjavaju, ali se izostavljaju dijelovi koji govore o podosta drugačijem odnosu između Dubrovčana i "doseljenika" (uglavnom Srba). Ne sjećam se više koju je Držić riječ koristio kada je pisao o svojoj rodnoj Rijeci Dubrovačkoj, tj. o samoj "granici" prema Hercegovini - termin je bio pejorativan i opisivao "te krajeve i ljude" (izvan granica Republike) kao "divlje" ili nekako slično...

Osobno, mislim kako se, sve do proslave i spomenika Gunduliću u Dubrovniku nije previše marilo o tome kojem narodu Dubrovčani pripadaju. Brojnošću su bili premaleni da opstanu kao zasebna nacija, a politički, vjerski i dijelom kulturom - vjerojatno su se osjećali "bliži" ideji ilirske, kasnije hrvatske matice.
By Speculum Columbae
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=1792851#p1792851]XanaX napisao:[/url]A ja mislio da su prvo malo Germani palili i rušili, a zatim dolazi prvi avarsko-slavenski val, i onda i plemenski savezi tzv. Srba i Hrvata...

A to da su baš Slaveni voljeli paliti i rušiti, ne znam - ima neki bizantijski kroničar koji je, zaprepašten, opisivao kako su se Slaveni bacali, i gušili, no svejedno trzali kako bi preplivali Dunav... I da on smatra da ih je nešto gadno prepalo kad su tako riskirali...
Izmešani Slaveni iz svih krajeva su bili ovde barem vek i po, do dva pre dolaska Avara, barem po sveodčenjima Jordanesa, a kasnije i Prokopija, cela oblast od Osijeka (Kopačkog rita, Mursijanskog jezera), Noviodunuma što se tiče južne granice, a Dnjepra i Dnjestra što se tiče severne. Već je izgleda u IV i V veku Slovenima kolonizovana cela oblast od Dnjepra do Atlantske obale, to što se tiče arheologije i pisanih izvora do V veka, a da li je bilo ranije, zavisi od tumačenja; po mom mišljenju da, jer ja tako tumačim Tacita, Plinija starijeg i Ptolemeja (i neke druge, doduše samo sam ovu trojicu čitao u celini). Arheologija za Slovene pre V veka već pravi mnošto dvosmislenosti i problema kojima treba oprezno pristupiti.

Srbi i Rvati u velikim grupama posebno dolaze kada nestaje severni stari antički limes, oko 615. godine. Otvoreno je ponajviše pitanje, da li su oni bili uopšte slavensko pleme, koje je pokazivalo snažne uticaje stepskih, iranskih naroda sa kojima su bili u prapostojbini (Sarmati i pozni Skiti), ili je možda obrnuto - su oni upravo ti, iranski i persijski narodi, njihov ogranak koji je slavniziran (kako ja tumačim da je). Kada vidim ove iranske srpske i hrvatske face, koje veze nemaju sa Česima, Poljacima, Rusima, a kamoli germanskim narodima (koji btw i pre seobe i u toku seobe, a posebno posle sebe ne postoje sa svešću o jedinstvenosti*) etc mnim da je potonje.

*Burgundi i Vandali npr. nisu smatrali da su im Goti slični u IV veku (jer su jahali konje, zamislite), a kamoli danas jedan Amer ili Australijanac da smatra da je isto što i Holanđanin, ili Englez. Svaki treći stanovnik Evrope je Slaven, statistički gledano.

Inače što se tiče same teme, da ne duljim više, jer je vrlo obimna:

Zaleti se strjelovita
na sunačnijeh kolih Slava
po najvećem dijelu svita
slovinskijeh svih država.

i rasvanu iz vedrine
nje obraza svijetla zora
s dubrovačke pokrajine
do Ledena mrazna mora

sto kraljevstva gdi se čuje
slovinsko ime slovit sada,
kijeh svijet prostran razdjeljuje
a općeni jezik sklada:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!