Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By 2kune
Pa što onda brundaš? Ako je tako kako pišeš, što si onda nezadovoljan? Ili, da preformuliram pitanje, kolika je konkretno tvoja odgovornost za tu sadašnju stvarnost u zemlji i svijetu? :trep:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ako sam deo ljudskog roda, a nažalost jesam, moja odgovornost za sva sranja u svetu je dovoljna, da ne preteram i kažem jednaka!
Korisnikov avatar
By 2kune
Ondak ti jako fino izlaziš na kraj sa svojom savješću... :giggle:
Ali kako stoji sa zdravim razumom pri tome? Kako možeš istovremeno vikati 'pička im mater lopovska zadužili nas i uzeli nam pare pa sve raskurvali na sebe' i 'tiho, nemojmo sebi ništa napraviti pa čak ni free školstvo jer će nas opet zadužiti'?
Well, ako već osjećaji nisu bitni, koliko tvog zdravog razuma sjedi u vladi koja se zadužuje i ne radi ništa za tebe a koliko misli na dobrobit lobanje u kojoj se nalazi?
Korisnikov avatar
By olga_diktator
Originally posted by 2kune
Originally posted by Dirrty

Nemoguće je tolikim masama finansirati školovanje...
Nebitno tko je napisao i u kojem kontekstu, ova glupa floskula je toliko prisutna da je postala dogma. Samo bih priupitao ima li više pučkoškolaca ili studenata, ima li više osnovnih školi ili fakulteta? Pa kako se može osigurati besplatno i obavezno osnovno školovanje a ne može se besplatno visoko? I zašto ta floskula nije postojala u SFRJ kad je postojalo besplatno visoko školstvo? Ko tu koga zajebava i jebe u zdrav mozak?
Ja samo da kažem bravo 2kune!
By Simor
Originally posted by AngraMaina

U liberalno-kapitalističkoj Americi (je l' slušaš Simorka) postoje federalne stipendije i zajmovi od kojih SVAKI Amerikanac može da se školuje, ukoliko to želi.
Zašto bih ovo posebno ja morao da slušam? Šta si u mene učitao? Da sam GS forumska inkarnacija blaženopočivših Nozicka i Hayeka? Istini za volju, nije bez logike povik klasičnih liberala da svako državno finansiranje univerziteta i nauke znači usmeravanje nauke u smeru koji država sama odabere a od naučnika pravi lobiste, ali je za mene to ipak preradikalan point of view. Ono na šta sam ja reagovao jeste stav kako je ovaj protest studenata posledica nekakvog ulaska kapitalizma na velika vrata u Srbiju, što prosto nije istina.

:lizalica:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by Dirrty
Što se tiče Grčke, vidimo dokle ih je dovela njihova socijalna država.
Drti lutko, šta pričaš kad ne znaš. Problem sa grčkim budžetom je nastao tokom dve desničarske vlade. Socijalisti su 90-ih uveli dva programa socijalnog razvoja (kojih se ljudi još sećaju po dobru) a sada vade kestenje iz vatre.
Na Zapadu postoji rangiranje svih obrazovnih ustanova.
Postoji mogućnost za sve da upišu fakultet, ali ne svaki.
Tako je čak i sa srednjim školama.
Kod nas je sve podjednako lako upisati, i stoga ništa ne poseduje prestiž, a diplome se retko priznaju van ove usrane zemlje, a u njoj služe kao zamena za toalet papir.
Prvo, rangiranje postoji i u Srbiji. Od ta tri i po univerziteta koji postoje, zna se tačno šta valja i koliko. Druga je stvar što nema dovoljno manjih i lokalnih univerziteta.

Drugo, nije istina da se ne priznaju van zemlje, priznaju se i te kako. Istina je da srpskom visokom obrazovanju fali puno toga, ali ajde da ne pričamo bezveze.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by olga_diktator

Ja samo da kažem bravo 2kune!
ma šta bravo 2kune... :sigh:
2kune i ostala bratija preko 30te ima da u ovoj temi sjede u zapećku i mjere kome se prostata više povećala... jebote, pa zar nema danas studenta koji misli svojom glavom??? :zid:
ah, šporki, šporki, kako si me ražalostio... sjede sam rastepla kose i cičim kano ljuta godina... pepeo i prah zemaljski bacam po sebi i razdirem si haljine od velike brige i žalosti kakvoj omladini zemlju ostavljamo... :isus:
Korisnikov avatar
By Vel boy

Mislim da je problem s fakultetima u Srbiji taj mehanički prelaz od istočnoevropskog ka bolonjskom (tj. američkom) modelu. Rezultat je kozmetička modernizacija, a zapravo potpuna konfuzija, gde se ne zna ni šta je uslov, ni koji su rokovi, ni šta je magisterijum, ni šta je bakalaureat (ili master i bačelor, kako ih imbecilno zovu). Do svega toga je došlo da bi se zamazale oči javnosti i izbegla prava i suštinska reforma obrazovanja, jer za ovo drugo je potrebno uložiti novca, vremena i stručnog kadra, a to je već previše za očekivati od srpskih političara.

U principu slažem se sa jukie-jem. To potpuno zapuštanje prosvete na svim nivoima, od koje se valjda očekivalo da će večno da se klacka na kadru i simboličkom kapitalu stečenom pre 1990, sad je stiglo za naplatu. Srbija ima stanovništvo koje u proseku ne zna ništa ni o čemu, a obrazovnu politiku mu kroje retardi poput Žarka Obradovića. Kad su u Grčkoj pokušali da uvedu školarine (po ustavu je obrazovanje državno i besplatno), digli su se ne samo SVI studenti, nego i prosvetni sindikati, političke partije, strukovna udruženja, običan narod. Profesori su štrajkovali zajedno sa studentima, svi univerziteti su bili blokirani, suzavca je bilo na sve strane. Otpor je bio toliki da je vlada posle mesec dana morala da povuče zakon. Danas u Grčkoj više nikom ne pada na pamet da od obrazovanja pravi biznis. Cenim da su Srbi previše letargični i umorni za tako nešto.
Slazem se. :up:

U liberalno-kapitalističkoj Americi (je l' slušaš Simorka) postoje federalne stipendije i zajmovi od kojih SVAKI Amerikanac može da se školuje, ukoliko to želi. A tako je i u ostatku Evrope.
ovo je vec vrlo simplistichki opis, kroz to i nedostatan, iako se specifichno u ovoj temi mozda vishe slazem s Angrom nego s Simorom.
u Americi se kao prvo sve temelji na tom koliko novca mozesh/hoceh da dash za bilo shta, chak i pogotovo za shkolovanje. dakle, totalno razlichito od primera Grchke ako sam dobro razumeo kako je u Grchkoj u vezi shkolstva, u Americi je shkolstvo uz zdravstvo jedan od najvecih i najkorumpiranijih biznisa pa i luksuza, a ne ljudskih humanih i drushtveno pomognutih ni bash nuzno vrednovanih potreba.
kao drugo, svakako da postoje federalne stipendije ali su one chesto tako shkrte i teshke za dobiti da je student jednostavno primoran uzimati tj. rizikovati s zajmove/ima a shto chesto znachi gadnu klopku za studenta - chitaj- dug koji nit' moze otplatiti nit' oseca opravdanim jer, opet, chesto biva, da mu to shkolstvo nije donelo to zaposlenje, karijeru za koju je ne samo mukotrpno uchio i radio vec koju je dakle i placao.
toliko.

edit: i da, zaboravih reci da u Americi u vezi shkolstva sve jako zavisi i od drzave do drzave. ja pricham iz iskustva Pennsylvania-e, a Angra moze biti da boravi u nekoj socijalnije osetljivijoj drzavi i drzavi koja malo vishe vrednuje edukaciju kao vrlo vaznu stvar, predpostavljam Massachusetts :neznam:

i ja se pridruzujem pohvalama 2kune ovde.
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by bern

Ispada da ako daju novac studentima koji protestuju (uglavnom društveni i umjetnički smjerovi - najmnogoljudniji i skupi), moraće oduzeti ovim na masteru ili doktorskim.

Koliko ja znam, ove godine nije bilo budžeta za master studije. Čak i studenti sa svim desetkama su morali da se samofinansiraju.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!