Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Ostale teme i diskusije...

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Mars
E, dobro.

Ako je ujedno i sve, nema veze - pričamo ti i ja. Ako dođu još neki, onda još bolje.

Bilo je tema čini mi se, tipa - koji predmet u školi ste voleli, ili tako nešto, al iza matematiku mesto nismo imali.

Mislim da pošto znamo ko imama kakav muzički i filmski ukus, koje parfeme voli, kakva su mu politička ubeđenja...da vidimo kako stoje stvari po pitanju matematike.

Da vidimo da li će još neko da nam se pridruži pa da kaže ko šta ima na ovu temu, šta nam matematika znači u životu, o oblastima, zbirkama zadataka i slično :D

Do tada malo zabavnog sadžaja...

Slika
Korisnikov avatar
By Dirrty
^

LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL!

Da, ja se učlanjujem u klub.
Iako sam na društvenom faxu, jer većinu društvenih nauka obožavam, matematika ostaje apsolutno jedina prirodna nauka koju sam podjednako obožavao. :love:
By RuznaGlupaZla
Veneova zbirka :love:

U gimnaziji mi je matematika bila omiljeni predmet.
Poslije se nisam bavila njom. Uglavnom.
Korisnikov avatar
By krpica
ahahahahahaha

mi smo radili po krugovoj :P
^.^
:cigareta:
Korisnikov avatar
By Mars
Veneove zbirke su meni bile odlične. Ne znam ono dete gore šta priča, kakve greške u rešenjima...možda zavisi od izdanja, ne znam.

Znači svake godine Vene, jasno, postupno, sistematično...

Paralelno Matematiskopi...oni mi nisu bili nešto ujednačeni...kod Venea kad uradiš zadatak n, siguran si da možeš da uradiš i sve zadatke 1, 2, ...., n-1 (mada sam ja uvek radio sve, ne na preskok). Kod Matematiskopa to nije bio slučaj.

A u IV godini smo već krenuli i Demidoviča, kad smo došli do analize, paralelno sa ove dve gore.
Korisnikov avatar
By Mars
Matematička gay sekcija, za sada :D

krpica
Dirrty
Delete
RuznaGlupaZla...
Mars
By Ulix
Neke oblasti sam baš voleo: matematičku logiku, analitičku geometriju, limese, izvode, diferencijalne jednačine, itd. :love:
Korisnikov avatar
By Mars
Osnovna i srednja škola, ono što sam najviše voleo i iz čega nije postojao nerešiv problem: stereometrija i analitička geometrija, svi mogući tipovi jednačina i nejednačina, trigonometrija...Na dnu interesovanja ali i dalje rešivo: kombinatorika i euklidska geometrija.Ono što nisam razumeo: nacrtna geometrija. Ali niša.

Izvodi, diferencijali, integrali i diferencijalne jednačine su u mojoj srednjoj bili na nivou tablica zakonitosti i praćenja istih. Tek kasnije na fakultetu kada mi je objašnjena fizička pozadina i osnova pojma izvoda....veliki prasak se desio. Onda sam se vratio na sve i video koliko tu ima smisla u stvari, koliko to nije puko poštovanje nekih ustanovljenih pravila...(znači krivica profesorke u gimnaziji što nam to tako nije prenela)...kad ti vidiš da iz definicije "ubrzanje je priraštaj brzine po jedinici vremena" da iz toga čisto matematički možeš da dođeš do formule za brzinu ravnomernog ubrzanog kretanja...a to je tek bio početak...

..TAKO DA su mi do sada najveća poslastica primena izvoda i diferencijala, integrala...sve vezano za funkcije.

A na fakultetu...razne matematike, svake godine, a najzanimljivija Numerička matematika, apsolutni HIT....razni metodi za rešavanje zeznutih jednačina, iterativni metodi, aproksimacija, interpolacija funkcija....i zadnje što sam radio Diskretna matematika: teorija grafova, problemi povezanosti, najkraćeg puta, opet fantastična stvar, sve sa jakim uporištem u prirodi i praksi...

Na crnoj listi iz tog perioda: verovatnoća, ortogonalni polinomi i razvoj funkcija u neke redove (Tejlorov mi je bio ok, ostali ne)

:)
By Ulix
Zar se nešto malo interpolacije funkcija ne radi i u srednjoj školi? Or is it me? :nerd:
Voleo sam i verovatnoću i kombinatoriku, mada to nismo mnogo radili u srednjoj. Nešto malo na kraju prve godine, ako se dobro sećam, i na kraju treće.

Na fakultetu sam imao samo statistiku, koja mi nije bila zanimljiva za učenje, jer je knjiga bila odvratna, a profesori (ružno je reći, ali tačno) prosto glupavi. Ali sam svakako mora da je naučim, jer bez nje ni jedan naučni rad ne bih mogao da napišem. :cut:

Od gimnazije, u stvari, i nemam dodira sa "pravom" matematikom. I ova statistika koja mi treba može da se uradi preko kompjutera, dovoljno mi je da znam koji test treba da primenim. :klap:
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by Ulix

Zar se nešto malo interpolacije funkcija ne radi i u srednjoj školi? Or is it me?
E, tugo moja...

Nama je ista profesorka predavala običnu matematiku, numeričku matematiku, računare, a nesrećnijem delu odeljenja i programiranje. Tako da tek kad sam došao na fakultet ja sam video šta su sve ljudi radili u srednjoj...Časovi svih drugih predmeta su joj služili da nadoknadimo gradivo iz matematike, a njihov program je redukovala maksimalno.

Verovatnoća nam je bila jeziva...uradiš 1000 zadataka i opet može da naiđe jedan koji ne znaš ni kako da počneš.

A i nije me zanimalo, stvarno.
Korisnikov avatar
By Tungi
Ja sam ipak drustvenjak,al sam spremao klince za prijemni iz matisha:D
Korisnikov avatar
By pazzaz
i ja se pridruzujem

u srednjoj sam najvise voleo Analiticku tj (valjda se zvala Analiza sa algebrom) onda Filozofiju matematike, Geometriju, Verovatnocu
dok Numerička matematika mi je bila nesto najdosadnije sto smo imali sad da li sam predmet kao predmet ili los profesor nema pojama
Korisnikov avatar
By Mars
Meni su iterativni metodi iz numeričke bili najzanimljiviji. Recimo kad u rešavanju neke jednačine polaziš od neke vrednosti pa onda se sa svakom iteracijom sve više približavaš rešenju do zadate tačnosti (jako zgodno za programiranje).

Takođe i tzv. slabo uslovljeni sistemi, gde sa minimalnom promenom vrednosti koeficijenta uz nepoznatu - dobiješ drastičnu promenu rešenja (isto uporište u praksi u sistemimam za automatizaciju).
By ...Sitnicava...
Ja zamalo da obnovim prvu godinu zbog matematike. Na svakom kolokvijumu sam imala po maksimum 5 bodova (od oko 100). :sigh: I onda promenim ispit za pravo, druge nije bilo. Išla sam na silne časove, ali limes i izvodi (bože dragi) i dalje ostaše nedostižna misterija za moj um. :glupan:

Hoću reći, svaka vam čast.
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by pazzaz

i ja se pridruzujem

u srednjoj sam najvise voleo Analiticku tj (valjda se zvala Analiza sa algebrom) onda Filozofiju matematike, Geometriju, Verovatnocu
dok Numerička matematika mi je bila nesto najdosadnije sto smo imali sad da li sam predmet kao predmet ili los profesor nema pojama
Ja sam voleo analiticku geometriju.Imali smo je u trecoj godini.
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by ...Sitnicava...

Hoću reći, svaka vam čast.
:lol:

Prva godina...nas nešto bombarduju nekim integralima preko cele table....Pauza između časova...a dva drugara (imenima: Jovan Dučić i Milan Rakić - nije zajebancija!)...deprimirano nešto sede i Joca kaže Milanu: "Eto, trebalo je da odemo na prava!" :lol: a Milan mu odgovara "Ma beži bre, jel si normalan! Da vidiš cimerove knjige: hiljadu strana i nijedna slika, nijedan obrazac, samo SLOVA!"

:smeh:
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ja volela geometriju...

...ali kombinatorika...gospode!
Korisnikov avatar
By Mars
Kombinatorika mi je bila....sa STRAHOM okrećem zbirku da vidim koje je rešenje....Nikad nisi načisto.

:lol:
Korisnikov avatar
By Mars

krpica
Dirrty
Delete
RuznaGlupaZla...
Ulix
Tungi :)
pazzaz
...Sitnicava... (simpatizer) :lol:
hlaefdige
Mars
Korisnikov avatar
By hlaefdige
e, mene isto u simpatizere! tesko je to islo...

kombinatoriku nisam kapirala do te mere, da NIKAKO nisam mogla sebe da nateram da razlikujem varijacije, kombinacije i permutacije...niiiiikako.....meni je to bilo identicno...
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Mars
...
Sad si me podsetio... pa ja nikad nisam išao na dodatnu iz matematike

U četvrtom razredu sam prošao na opštinsko takmičenje ali nisam otišao jer nisam znao gde se nalazi ta škola u kojoj se dešava takmičenje, a stideo sam se da pitam učiteljicu da ne kaže "šta se praviš da ne znaš" (samo je rekla "dođi tad i tad ispred te i te škole" umesto da se nađemo ispred naše škole pa da me odvede); inače to nam je komšijska škola, koja mi je podjednako daleko od kuće kao i ona u koju sam išao, samo što dete iz četvrtog razreda nema mapu svih škola po gradu. A ni tada nisam išao na dodatnu nego me je nahvatala dan-dva pred opštinsko.
Korisnikov avatar
By toni79
nikad mi nije bila mrska, ili da bi rekla aajme mateematikaaa... ali da mi je sad nesto bila posebno zanimljiva pa i nije. osim na faxu. uzela jednu matematiku (prvu i zadnju, giggle) i bila mi je prejebena. prof neki indijac pun humora i jebeno dobro je objasnjavao. ah u te dane sam mogla izvest miljardu teorema... :harmonika:
Korisnikov avatar
By Mars
Originally posted by hlaefdige

e, mene isto u simpatizere! tesko je to islo...

kombinatoriku nisam kapirala do te mere, da NIKAKO nisam mogla sebe da nateram da razlikujem varijacije, kombinacije i permutacije...niiiiikako.....meni je to bilo identicno...
:D

Pa jeste, mnogi tu prvu prepreku ne mogu da pređu...

Meni je do nekog nivoa bilo sve jasno, međutim kad su krenuli kombinovani problemi...ajoj.

Drugo, sve sam to nekako "po sluhu radio", na osećaj....nije bilo šanse da objasnim kako sam rešio...sedimo tako zajedno nas nekoliko, radimo....oni kažu "I kako si znao da treba tako?!?" a ja veze nemam da im odgovorim...

Korisnikov avatar
By Mars
Što se teorema i uopšte teorijskog dela matematike....mislim da me je to (pored smisla za praktično) odvojilo od toga da se matematikom ozbiljnije bavim.

Svašta smo morali da naučimo od tih dokaza i demonstriramo na ispitima....i sve se to naravno odmah i zaboravilo.
Korisnikov avatar
By Mars
Inače, ovo mi je bio najbolji prijatelj iz tog perioda :love:

Sad sam ga izvadio iz fijoke da ga mazim...Nema baterije, jadan. Uzeću ovih dana.

Samo je moj 8000g, taj je imao priključak za štampač (neupotrebljivo) i veću memoriju i editor teksta (JAKO upotrebljivo).

Jedino što nije imao je operacije za matrični račun, a neki drugi modeli jesu...

Slika

I ovaj User's manuel je bio na nemačkom - dakle meni neupotrebljiv.

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!