Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Zdravo, živo!

Moderator: IriS

Korisnikov avatar
By agapi
Depresija je najveca bolest savremenog drustva. Cini mi se da ljudi nikada nisu bili toliko otudjeni jedni od drugih, svi zivimo u nekom virtualnom svetu...

"Mnogi ljudi imaju sve, ali imaju i tugu jer im nedostaje Hristos"
By Ахасвер
Originally posted by agapi
Dopada mi se.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Dragonite
Znate sta?

Ostavite na trenutak ICD - 10, MKB - 10, sifre, gestalt i principe celine i konpozicije. Je 'l znate vi o cemu pricate? Pricate o depresiji. To je nesto sto svako od nas ima.
Da dragi Dragonite niko od nas nije F taj i taj nego ta i ta osoba, nego se ovde nesto mnogo zloupotrebljava psihijatrija radi diskriminacija, sto je smesno jer bi se moglo ustanoviti da smo svi mi u po kojoj F definiciji samo nismo obavesteni, ali ni ta definicija kao ni bilo koja ne odredjuje moje TI, tj osobu s kojom uspostavljam dijalog pa ako me neko(makar i implicitno) svrsta u poremecj licnosti ja cu mu vrlo lako odgovoriti uzvratnom i ne nuzno medicinskom dijagnozom; a znas napisana je i jedna knjiga koja se zove Tragedija genija koja se bavi poremecajima slavnih umetnika. Na osnovu mora materijala ovde bi se moglo pisati o Burleski ponekih samoproklamovanih genija u koje ti sa svojom specificnom samoironijom i originalnim uglom percepcije dakako ne spadas.

No necemo biti srecniji ako se medjusobno samo ujedamo. Slazem se sa tobom. Ovo je tema koja je namenjena solidarnom osecanju medju depresivcima kao sto je i ovo valjda sajt za razvijanje solidarnosti medju jednom podgrupom stanovnistva stigmatiziranih, a svaka stigmatizacija ne bi smela biti opravdana.

Zato je moj ekskurs sa teme potistenosti i beznadja savremenog (pogotovo balkanskog) coveka cini mi se opravdan.

Nego vratimo se depresiji. Svi smi mi jako ranjivi, a odbijamo priznati koliko smo senzitivni, prividno srecni, odbijamo drugost jer ona remeti nase projekcije o svetu u kome zivimo, plasimo se da nam ti depresivci pljuju istinu u lice.

Ali kao sto si lepo i ti rekao potistenost, upotrebimo ovaj izraz, je deo zivota, pogotovo naseg balkanskog pa ti se lepo zahvaljujem sto si istakao tu cinjenicu.

Osim toga ljude treba osloboditi da u temi ovog tipa nesto kazu, a to dakako necemo postici ako ih na bilo koji nacin etiketiramo.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by agapi
Depresija je najveca bolest savremenog drustva. Cini mi se da ljudi nikada nisu bili toliko otudjeni jedni od drugih, svi zivimo u nekom virtualnom svetu...

Da, lepo receno, ovo o alijenaciji provocira me da iznesem neka svoja razmisljanja jer uvela/o si vrlo vaznu komponentu problema u nasu raspravu a to je stravicno osecanje besmisla kod depresivnih i posla od religioznog principa koji moze biti vazan.

Neka se ateisti zbog ovoga ne uvrede. Svima nama je potrebno malo vise smisla u medjulicnim svakodnevnim i naizgled banalnim odnosima u svetu u kome zivimo i ja ne sporim pravo bilo kome da do tog smisla dodje vlastitim snagama ne ugrozavajuci druge.

[Izmenjeno 14-12-2004 Tot]
Korisnikov avatar
By vivaldi
vrlo iscrpno, vidi se da si konsultovala strucnu literaturu :cita:
Korisnikov avatar
By bigirl
Pijem samo Valerijan kapi (ponekad) za smirenje, ali depresija... Sta je to?
Korisnikov avatar
By Aksa
Depresija... Kome jos treba?

Zato ljudi izmislise lepe stvari. Odnosno izmislila ih sama priroda. :)
Sta moze najbolje da vas izvuce iz depresije? :)
Korisnikov avatar
By Gothrose
Jel Angelina 777 spomenu Prozak?Pa tu babu sa Kalenica treba nakljukati istim pa da vidi kako je jer statisticki koliko je Prozak dobar toliko i dovodi do vece pojave suicida kod konzumenata istog.Mislim,ne zelim babcu smrt,tek onako kazem...
ps.mislim da je Fluxilan a ne Fluoxetin,no sve zavisi od proizvodjaca.
:lukavi:
Korisnikov avatar
By Aksa
Ljudi vi jos pricate o depresiji? Pogledajte sunce napolju!

Nema depresije... To je out!
Korisnikov avatar
By Gothrose
Wow,sto ste svi tako pozitivno raspolozeni..Cool,blago vama!Ja da dodjem do vaseg nivoa treba da popijem koji bens i ,naravno-antidepresiv-amizol-koji me obori s'nogu te zaspim i ne mogu da bude depresivna...U tome je i fora valjda,spavas pa nemas pojma kako si raspolozen/a...Bezveze.
Korisnikov avatar
By tramp
Originally posted by Angelina777

Terapija svih poremecaja raspolozenja, i manije i depresije je ISKLJUCIVO farmakoterapija, tj. jedino upotreba lekova (antidepresiva; postoje razlicite farmakoloske grupe, u zavisnosti od oblika depresije; sve i da hocete-sami ne mozete da uzmete neki lek jer se dobijaju iskljucivo na recept. Mada, znam da je na Kalenicu neka baba prodavala Fluoxetin (Prozac). Psihoterapija, tj razgovor sa terapeutom ne da nema nikakvog efekta, nego... Jednostavno se ne primenjuje.
Da samo znas koliko psihoterapeuta se ne bi slozilo sa ovim ali tvoj stav definitivno podrzava farmaceutska industrija ...

Inace kod vecine vidova depresije se psihoterapija ili "govorna" terapija smatra najboljim resenjem. Postoje razne vrste psihoterapije ... kognitivna, psihodinamicka, grupna, ... i one sve su dorbo resenje zavisno od osobe. Najgore resenje je uzimati samo medikamente bez pratnje psihoterapeuta sto je ono sto ja cesto vidjam kod ljudi. Piju lekove i ocekuju da se stvari rese. Medikamenti nisu predvidjeni da budu dugorocno resenje osim u izuzetnim slucajevima. Stres je cest uzrok depresije i ponekad je dovoljno izvuci osobu iz visoko stresne situacije ako je to moguce ili joj pomoci da vidi da situacija mozda i nije tako strasna ali je i tu najbolje dobiti pomoc strucnjaka.

Prijatelji osoba koje su depresivne bi trebali imati strpljenja i bitno je podrzati tu osobu da trazi pomoc. Ne treba ignorisati osobu koja preti samoubistvom. Suprotno od opsteg misljenja da oni koji prete da ce to uraditi nece, vecina ljudi koji pocine samoubistvo su to u nekom trenutku spomenuli, cesto je to spominjanje trazenje pomoci.

Bitno je da ljudi koji pomazu isto razgovaraju sa nekim jer im se moze desiti da i sami upadnu u depresiju.

Dosta informacija o depresiji se moze naci na www.depression.com a ovde svaka medicinska ustanova ima mini brosure o tome kako prepoznati simptome depresije i kako reagovati. Ja ne znam da li slicne stvari postoje u Srbiji. Znam da sam vidjala takve brosurice po Bosni.
Korisnikov avatar
By Gothrose
Pa malo je i glupo celog zivota ziveti na antidepresivima.Tu je zaista potrebna pomoc psihoterapeuta,neuropsihijatra ili koga vec koji ce utvrditi RAZLOG depresije koja je samo POSLEDICA nekog dogadjaja ili situacije.Lekovi su ,po meni,tu samo potrebni jadno krace vreme(uzgred i oni izazivaju zavisnost pa iskomplikuju stvari jos vise).Znaci-prvo treba naci uzrok pa resavati njega...Ovo bi ukratko ali ako bih nastavila ponovila bih dosta toga iz posta pre mog te cu reci samo da se slazem sa Tramp.
Korisnikov avatar
By Gothrose
Originally posted by 2Q2Bstr8
i ja sam u depresiji... :rida:
Sta da ti kazem...ako ne uspes da se izboris sa tim kao neki na ovom thread-u uz pomoc drustva,setnje,suncanih dana itd...procitaj postove by Angellina 777, Tramp and me...'malo' su oprecni ali za sve postoji resenje samo ga treba naci...veruj mi,govorim iz iskustva!
All the best!!!
Korisnikov avatar
By Dina
Da vratim ovu lepu Totovu temu na vrh, mozda je neko od novijih clanova nije zapazio a ima nesto da napise... Evo linka i za forum gde se prica o depresiji, anksioznosti itd.

http://www.depresija.org/forum/index.php?act=idx

Sto se mene licno tice... generalno - uspevam nekako da se izborim sa svojim problemima, sa godinama cini mi se sve bolje. Jedino ima trenutaka kad posle nekog poraza, razocarenja zaista padnem (u psihickom smislu) pa mi treba nekoliko dana da se saberem. Jedan od tih perioda je ovih dana i iako me svi prijatelji tese i zahvalna sam im :) jedino Tot je pogodio sustinu - tj. ne radi se samo o trenutnom problemu vec se onda pojavi secanje na sve nekadasnje probleme, neuspehe, neshvatanja i razocarenja i sve izgleda mnogo crnje nego sto trenutno jeste. Tako je bar kod mene, a "lek" mi je aktivnost. Tj. vec od ponedeljka me ceka niz obaveza skoro po ceo dan tako da necu imati vise kad da se bavim prosloscu. Mislim da je to i bolje, jer sve to ne mogu ni da izmenim, a razmisljanja mi nista dobro ne donose...
Korisnikov avatar
By Inner-Smile
Slazem se ;) Vazno je da se nema vremena za razmishljanje.
By argentum_inf
definitivno preporucujem fluxilan 20 u kombinaciji sa ksalolom,a moze i demetrin..depresija nestaje,ostaje samo osecaj da ti je sve-svejedno..
Korisnikov avatar
By Skyen
"samo" osecaj da ti je sve jedno!!! - pa to i jeste srz depresije!!?!?!??!
Korisnikov avatar
By IriS
Originally posted by Skyen
baš tako :up:
Korisnikov avatar
By Tot
Jedino ima trenutaka kad posle nekog poraza, razocarenja zaista padnem (u psihickom smislu) pa mi treba nekoliko dana da se saberem. Jedan od tih perioda je ovih dana i iako me svi prijatelji tese i zahvalna sam im :) jedino Tot je pogodio sustinu - tj. ne radi se samo o trenutnom problemu vec se onda pojavi secanje na sve nekadasnje probleme, neuspehe, neshvatanja i razocarenja i sve izgleda mnogo crnje nego sto trenutno jeste. Tako je bar kod mene, a "lek" mi je aktivnost. Tj. vec od ponedeljka me ceka niz obaveza skoro po ceo dan tako da necu imati vise kad da se bavim prosloscu. Mislim da je to i bolje, jer sve to ne mogu ni da izmenim, a razmisljanja mi nista dobro ne donose...
[/quote]

Mislim da svi imamo neke svoje na?ine; ako taj tvoj na?in radi, to je u redu. Svi imamo odbrambene mehanizme. Što se razmišljanja ti?e, mislim da ?e pro?i kad se smire i negativni utisci, onda ?eš do?i do neke motivacije. Ipak tu motivaciju moraš u sebi prona?i(naravno kada budeš oja?ala). Ljudi su skloni tome da daju razne recepte: to i to, ma kakva depresija. U stvarnosti meðutim mi smo sami i moramo iz sebe da izvu?emo snagu za bitisanjem; u tom smislu meni nisu pomogli nikakvi saveti nego vlastiti unutrašnji svet u kome sam se nažalost odrekao nekih ruži?astih boja, ali izvla?im snagu iz jer sam shvatio da mi niko ne?e pomo?i ako sam sebi ne pomognem.

OK stvari nisu sasvim sjajne, daleko od idealnog, fali nam mnogo toga ali ?emo se pažljivo postarati da ne narušimo ono duševnog mira što ga imamo i sa?uva?emo svoje samopoštovanje što depresivcima ?esto nedostaje.

Onda ?emo biti ohrabreni samom ?injenicom da opstajemo, svaki dan, uprkos ovome i uprkos onome...

...moraš i možeš na?i snagu u sebi jer u kriti?nim situacijama treba sebi da budemo prijatelji...tvoj život ima vrednost...onda ?eš polako prestati da se plašiš sebe...javi?e se ideje...obogati?eš sebe i druge...
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by argentum_inf
definitivno preporucujem fluxilan 20 u kombinaciji sa ksalolom,a moze i demetrin..depresija nestaje,ostaje samo osecaj da ti je sve-svejedno..
Bar za mene dobitna kombinacija .E sad ve? sam rekao, razli?ite su reakcije na antidepresive ali je fluksilan prvi koji mi je pomogao. Sada pijem 2x20 Fluksil. + 2x1 Xal. Kod mene fluksilan ima samo negativnu osobinu da smanjuje apetit i pove?ava spavanje. Mogu vrlo dugo da spavam a uveo sam praksu sa njim da spavam i preko dana. Ipak to je mnogo bolje nego iseckano spavanje, buðenje u praskozorje sa stanjem užasnog o?ajanja i sli?no.

Doduše ovih dana sam zbog nekih manje prijatnih situacija pio i po 3 miligr. ksalola dnevno zbog ?ega bi se moj psihijatar ljutio ali za ta posebna anksiozna stanja ?u morati s njim dodatno da popri?am.
Korisnikov avatar
By Skyen
Dok sam citala Franklovu knjigu - Zasto se niste ubili; bilo mi je zanimljivo stanoviste po kojem smatra da on i vecina logorasa Ausvica se nisu ubili samo zato sto su nasli smisao (zivota), naravno valstiti, u besmislu tadasnje situacije. I negde se stvarno namece da je u nekoj psihickoj osnovi depresije upravo licni besmisao koji osoba dozivljava u datom momentu ili u odredjenom vremenskom periodu (pri tome se ogradjujem od organske depresije, koja ima i svoju fiziolosku komponentu). Jedan od nacina izbavljenja iz stanja depresije jeste redefinisanje smisla zivota, tacnije pronalazenje novog/novih ciljeva koji nasem zivotu daju smisao, pa samim tim daju i motivaciju.

Po meni stanje depresije (opet se ogradjujem od strukturalne) cesto nastaje kao odraz licne frustracije zbog nepostizanja nekog toliko zeljenog cilja. Tacnije, kada osoba koristi opet i iznova istu strategiju postizanja cilja, a fakat stalno lupa glavom o zid, neshvatajuci (ili ne zeleci da shvati) da takva situacija zahteva ili promenu strategije ili promenu cilja. A frustriranost se moze iskazati upravo reakcijom depresije ili opet u drugu krajnost reakciojom agresije ka prepreci koja ometa ostvarenje cilja (to moze biti sama ta osoba ili pak neka druga osoba itd)

I trece, a uvek ima i trece i cetvrto; pogresno je identifikovati se sa depresijom, tacnije, reci - ja sam depresivan/na; iz prostih razloga:
- mi nismo depresija niti je ona nasa srz, jer ako se simptomi depresije povuku u nekom momentu, a to se uvek desava, sta onda biva sa nama...??
- ako se identifikujemo sa depresijom, samim tim se sazivljavamo sa stanjem, pa tako pojacavamo negative aspekte koje ona nosi. Odnosno, ako bih ponavljala 10 minuta, meni je hladno, ubrzo ce mi postati hladno. Moc podsvesti (ne mislim na onu beletristiku) je, dokazano, izuzetno mocna, a za to je dobar i onaj primer coveka koji je ostao zakljucan u hladnjaci, koja je bila iskljucena, ali posto je on znao da u hladnjaci mora biti mnogo hladno, uspeo je da umre od hladnoce na plus 10.
Korisnikov avatar
By Tot
Hvala ti Skyen, mislim da si ti pomenula ili neko drugi Franklovu knjigu u temi Šta ?itate. Slažem se sa tim što kažeš.Mislim da i kod endogene depresije smisao igra bitnu ulogu. Ovaj drugi momenat koji se ti?e frustracije sam doživljavao, mislim da lupam glavom o zid uvek ponovo i ponovo zbog pogresnog obrasca ponašanja, pogrešnih nadanja, o?ekivanja, predstava itd...ipak prevazilaženje one dubinske depresije po mom iskustvu zna?i nau?iti biti zadovoljan, jer sam bio u stanjima kada me apsolutno ništa ne može oraspoložiti...kada je sve crno...onda sam došao do uverenja...ja uprkos svemu mogu da uživam u životu...NA?I ?U razlog da budem zadovoljan...to je ono što sam pokušao re?i Dini...naravno sa tim uporedo ide traženje smisla...sama autosugestija MOJ ŽIVOT IMA VREDNOST I CENU pomogla mi je da ga ne prekinem...smisao je tu negde znam...ja mogu sam sebi da pomognem...

...to je i uvezi sa podsveš?u koju pominješ...ja kao religiozan verujem da imam svog anðela ?uvara...

Mislim depresija, pa i ona koja je posledica stresa ima svoje vrlo negativne fiziološke aspekte ali uvek se vra?amo na to da vidimo smisao u sebi pa ?emo ga videti i oko sebe...naravno neka mu?na stanja treba prevazi?i...i ako su previše izražena(da ih ne nabrajam sada) svako bi trebalo da se konsultuje sa psihijatrom ili psihologom...ali iz iskustva kažem posle toga dolazi jedan period kada uz lekove ili bez njih moramo sami na?i taj smisao kada sve izgleda besmisleno...?uo sam za Frankla i to ?u pro?itati

JA nisam isto što i depresija mada sam depresivan, ja prevazilazim depresiju, ja izlazim iz depresije...mislim da se sa njom ?ak i ne borim...trudim se kad je teško da prevaziðem krizu i uhvatim se za nešto pozitivno...

@Dina, samo da se dojasnim, kao što niko ne diše umesto nas, nego mi sami dišemo, kao što niko ne ose?a umesto nas nego mi sami ose?amo tako mi sami stvaramo sebi cilj i smisao...ho?u re?i za to imamo snagu...snaga nije samo u onome materijalnom što imamo...snaga je i u našoj imaginaciji...to ne zna?i da nam neki savet ne može pomo?i...ali pomo?i ?e nam na taj na?in da mi sami hodamo a ne da neko hoda umesto nas...u tom smislu cenim i prave prijateljske savete i smatram korisnim da ih ?ujem jer nekad mi je baš potreban savet da SAM napravim korak.
Korisnikov avatar
By Inner-Smile
Da zakljuchimo:

*depresija nisam ja
*postavi cilj-menjaj zivot
*ne ser' bonaa :beba: vec zivi :)
Korisnikov avatar
By Skyen
i jos jedna kratka dopuna:

- pozeljno je da postanemo svesni da imamo depresvine simptome, potom da ih prihvatimo kao jednu normalnu reakciju organizma na situaciju (ako govorimo o situacionim ili reaktivnim depresijama) i da pustimo za prvo vreme da organizam ucini svoje (kao sto imuni sistem cini sa bakterijama koje ga napadnu)
- ako posle odgredjenog vremena (a za sve postoji jedno okvirno vreme trajanja datih stanja) simptomi ne pocnu da se povlace i mi se nismo pomerili sa pocetne pozicije, onda nastaje problem

nekada se simptomi prolongiraju jer osoba cesto ima korist iz novonastale situacije (neko je otpusten sa posla, upada u depresiju, mesecima se nista ne menja, korist moze biti to sto mu se svidja stanje neodgovornosti, oseca se siguran u svojim simptomima, privukao je paznju sredine, neko se konacno brine o njemu, na pr...)
ti mehanizmi koji odrzavaju stanje depresije treba da budu osvetljeni, jer se naravno nesto mnogo fundamentalnije krije u samoj pozadini. a onda se opet mozemo vratiti na nase poimanje sveta i pretpostavke koje imamo o njemu.
poznate su i situacije kada tzv skupljamo markice (a to svi radimo), tacnije - ako nesto sto jako zelimo, ne dobijemo ni prvi, ni drugi ni treci put, skloni smo da kazemo - eto ja sam nesrecan/na, koji sam ja baksuz, nisam vredan/na itd
Ali zasto bi nesto samo zato sto Mi Zelimo stvarno moralo da bude nase. Ti zahtevi koje sebi postavljamo (Mora biti moje, jer ako nije tako, ja cu biti jako nesrecna), su upravo zamke u koje svako od nas upada.

Ne mora!!!! Zelja ne mora da se ostvari, ali je lepo zeleti, jer je i to dovoljna motivacija. A ako nesto i ne dobijemo, pa...to je zivot. A kroz koju prizmu cemo tumaciti zasto je zivot ovakav, to je na nasem licnom opredeljejnu.

Toliko o mojoj kratkoj dopuni :)

Btw - svi smo prosli ili prolazimo kroz depresivna stanja - neko burnije neko manje burno, ali se osecaj mucnine i tezine olovnog sveta u jednom momentu svima svalio na ledja. Prijatelji i porodica su tada dragoceni, ali je jedini lek u snazi koju svako od nas ima (jeste klishe, ali...)
By argentum_inf
da,zaboravila sam da naglasim da upravo taj osecaj da ti je svejedno-ostavlja bol po strani..
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Tot
Jedino ima trenutaka kad posle nekog poraza, razocarenja zaista padnem (u psihickom smislu) pa mi treba nekoliko dana da se saberem. Jedan od tih perioda je ovih dana i iako me svi prijatelji tese i zahvalna sam im :) jedino Tot je pogodio sustinu - tj. ne radi se samo o trenutnom problemu vec se onda pojavi secanje na sve nekadasnje probleme, neuspehe, neshvatanja i razocarenja i sve izgleda mnogo crnje nego sto trenutno jeste. Tako je bar kod mene, a "lek" mi je aktivnost. Tj. vec od ponedeljka me ceka niz obaveza skoro po ceo dan tako da necu imati vise kad da se bavim prosloscu. Mislim da je to i bolje, jer sve to ne mogu ni da izmenim, a razmisljanja mi nista dobro ne donose...
Mislim da svi imamo neke svoje na?ine; ako taj tvoj na?in radi, to je u redu. Svi imamo odbrambene mehanizme. Što se razmišljanja ti?e, mislim da ?e pro?i kad se smire i negativni utisci, onda ?eš do?i do neke motivacije. Ipak tu motivaciju moraš u sebi prona?i(naravno kada budeš oja?ala). Ljudi su skloni tome da daju razne recepte: to i to, ma kakva depresija. U stvarnosti meðutim mi smo sami i moramo iz sebe da izvu?emo snagu za bitisanjem; u tom smislu meni nisu pomogli nikakvi saveti nego vlastiti unutrašnji svet u kome sam se nažalost odrekao nekih ruži?astih boja, ali izvla?im snagu iz jer sam shvatio da mi niko ne?e pomo?i ako sam sebi ne pomognem.

OK stvari nisu sasvim sjajne, daleko od idealnog, fali nam mnogo toga ali ?emo se pažljivo postarati da ne narušimo ono duševnog mira što ga imamo i sa?uva?emo svoje samopoštovanje što depresivcima ?esto nedostaje.

Onda ?emo biti ohrabreni samom ?injenicom da opstajemo, svaki dan, uprkos ovome i uprkos onome...

...moraš i možeš na?i snagu u sebi jer u kriti?nim situacijama treba sebi da budemo prijatelji...tvoj život ima vrednost...onda ?eš polako prestati da se plašiš sebe...javi?e se ideje...obogati?eš sebe i druge...
[/quote]

Evo "lek" je delovao... ;) Sad moze i razmisljanje da dodje ;) jer u onom trenutku neraspolozenja ja samo razmisljam o tom neuspehu pa o prethodnom i nekom vec davno prevazidjenom.... I sve mi se zacrni, pa u takvom stanju nikakve koristi od razmisljanja. Tek kad ojacam kako ti kazes i vec na neki nacin krenem, onda mogu da se vratim na to. Kao sto i sam znas i ja mislim da smo na svetu sami - sve drugo mi se cini kao zavaravanje. To sad deluje pesimisticno ali bar za mene - nije. Bas naprotiv, dok god sam razmisljala na druge nacine sam se grcevito borila za neciju ljubav, za necije prijateljstvo, razumevanje itd. A onda bih shvatila da sam se okruzujuci drugima na neki nacin izolovala od same sebe (kako si ti rekao na jednom drugom topicu). Sad vise gledam da sebi budem prijatelj, ne samo u kriticnim situacijama nego u svim, a ako uz to dodje i prijateljstvo drugih ljudi - utoliko bolje :)

:bye:
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Dina
Kao sto i sam znas i ja mislim da smo na svetu sami - sve drugo mi se cini kao zavaravanje. To sad deluje pesimisticno ali bar za mene - nije. Bas naprotiv, dok god sam razmisljala na druge nacine sam se grcevito borila za neciju ljubav, za necije prijateljstvo, razumevanje itd. A onda bih shvatila da sam se okruzujuci drugima na neki nacin izolovala od same sebe (kako si ti rekao na jednom drugom topicu). Sad vise gledam da sebi budem prijatelj, ne samo u kriticnim situacijama nego u svim, a ako uz to dodje i prijateljstvo drugih ljudi - utoliko bolje :)
:bye:
Najpre drago mi je da sam dao koristan savet iako je savete lako davati. Ali zaista onda kad smo fragilni treba da se prištedimo.

Da potpuno se slažem da smo na svetu sami ali ovo izbegavam da iznesem javno jer je mnogima teško i neprihvatljivo. Meni je recimo strana ta vrsta mazohizma po kojoj ?u nekoga voleti do poslednje kapi krvi, do izbvezumljenja, da ?u se ubiti ako mi ljubav ne bude uzvra?ena itd. To je bilo u vremenima kad sam bio nešto mlaði i mogao ludo da patim. Meðutim vremenom se ?ovek suo?i sa nekim ?injenicama da u odsudnim trenucima niko ne?e podmetnuti glavu za tebe da je potrebnmo i neophodno biti autonoman. I onda se odlu?im kad mi je teško da se zavu?em u svoju pe?inu dok nalet teško?a i depresije ne proðe pre nego da se gubim u milion i jednom kontaktu posle ?ega me opet ?eka samo?a.

I ne samo mene. Svakoga ?eka samo?a na svakom koraku. Potrudite se da se suo?ite s njiom a ne da je izbegavate. Kad proðete kroz to veliko iskušenje, kad nau?ite da funkcionišete sami iza?i ?ete zreliji meðu ljude.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by argentum_inf
Poenta je u tome da (psihi?ki) bol može biti veoma prodoran i trajan. Potrebno je da postanemo najpre indiferentni prema onome što nas mu?i, da postignemo jedan nivo neosetljivosti kako bi mogli da povratimo snagu.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 22
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!