Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Legalizacija, usvajanje i odgajanje dece, gej partneri...

Moderatori: Stripi, Moderators

Ovo je kompleksno pitanje, imam razloge i za i protiv...

Pre svega, moj dečko i ja već preko 4 godine živimo u potpuno monogamnoj vezi, koja je postala zaista ozbiljna. Tako da bismo mogli da nastavimo ovako do kraja života, ako sve ostane kao do sada, tj. ako se ne pojave neki ozbiljniji problemi. Decu ne želimo ni on, ni ja i za sada se odlično slažemo (naravno, uz male nesuglasice koje život čine zanimljivim :D). E, tu se javlja pitanje braka ili možda nekog registrovanog partnerstva, ako ono bude uvedeno u pravni sistem pre istopolnog braka...

Sa jedne strane, ne verujem u značaj institucije braka (ili registrovanog partnerstva, svejedno) za snaženje ljubavne veze dve osobe, bilo istog, bilo različitog pola. Štaviše, čitav taj ceremonijal i formalizam su mi strani - matičar, svedoci, promena prezimena, burme, svadba... Još mi grotesknije i komičnije deluje kada to rade dve osobe istog pola (verovatno zbog društvenih konvencija o braku kao zajednici žene i muškarca, koje smo svi manje-više usvojili; nikao ne zbog autohomofobije, jer mi ona nije ni najmanje svojstvena). Naravno, ovo ne znači da sam protiv legalizacije istololnog braka. Naprotiv!

Sa druge strane, brak, odnosno registrovano partnerstvo, rešava mnoga pravna pitanja, pre svega imovinska. Mada, ta pitanja se mogu rešiti na drugi način (konkretno testamentom). Ovo važi i za heteroseksualne vanbračne partnere, koji takođe nisu uključeni u zakonski red nasleđivanja.

Sve u svemu, potrebno je legalizovati istopolne brakove, ili bar registrovana partnerstva, da bismo svi bili jednaki pred zakonom, tj. da bismo svi imali istu mogućnost izbora i mogli da se opredelimo prema sopstvenim uverenjima i životnim potrebama.
Korisnikov avatar
By Hys.
" pre svega imovinska. Mada, ta pitanja se mogu rešiti na drugi način (konkretno testamentom)"

To u Srbiji zbog prirode zakona mos da zaboravis. Testament je kurac u nasem pravu. Neko od pravnika/ca ako ga/je ne mrzi bi mogao/la na tu temu da napise nesto.
By Estragon
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2740426#p2740426]Hys. napisao:[/url]" pre svega imovinska. Mada, ta pitanja se mogu rešiti na drugi način (konkretno testamentom)"

To u Srbiji zbog prirode zakona mos da zaboravis. Testament je kurac u nasem pravu. Neko od pravnika/ca ako ga/je ne mrzi bi mogao/la na tu temu da napise nesto.
Ne znam, meni je logično da moj partner i ja možemo jednog dana da testamentima jedan drugom zaveštamo imovinu, pošto ni on, ni ja nemao decu koja bi imala pravo da naslede deo imovine. Ne vidim šta je prepreka da jedan od nas nasledi drugog kada dođe taj trenutak?
Korisnikov avatar
By Hys.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2740447#p2740447]Estragon napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2740426#p2740426]Hys. napisao:[/url]" pre svega imovinska. Mada, ta pitanja se mogu rešiti na drugi način (konkretno testamentom)"

Ne znam, meni je logično da moj partner i ja možemo jednog dana da testamentima jedan drugom zaveštamo imovinu, pošto ni on, ni ja nemao decu koja bi imala pravo da naslede deo imovine. Ne vidim šta je prepreka da jedan od nas nasledi drugog kada dođe taj trenutak?

prepreka su braca sestre i svi ostali koji imaju vise prava od tebe i partnera sa kojim si mogao ceo zivot da provedes.

kazem, bilo bi lepo da neko od pravinka/ca vise napise na ovu temu jer je korisno

da, :scout:, gledam te :P
Korisnikov avatar
By Arctic
Nikad ne reci nikad, ali licno ne vidim sebe u braku :lol: Naravno, 100% podrzavam da se istopolni brak legalizuje u Srbiji i podrzavam svakog ko svoju vezu zeli da ozvanici brakom, ali ne mislim da ce mi se desiti neka lirska ljubav epskih proporcija :lol:
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Bih. To ne bi bio monogamni, 'tradicionalni' ili kakav već brak, ali stupio bih u brak sa višegodišnjim partnerom kome bi takav odnos odgovarao. Ima tu mnoštvo faktora - podela imovine, porez, osiguranja, roditeljstvo/starateljstvo itd.
Korisnikov avatar
By Macan86
najverovatnije da nikad neću naići na nekog ko bi sa mnom proveo duže vreme a da ne skrene tako da mi se ne bi isplatilo xD
šalim se
ustvari nemam pojma...ali ako se sa nekim budu poklopile kockice i ako bude legalo možda i bih...mada meni bi to bila čisto formalnost
Korisnikov avatar
By Madonna
Razmisljacu o tome kada budem imao prosjaka.
Korisnikov avatar
By dharmox
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2224570#p2224570]dharmox napisao:[/url]Živim u gay/hetero braku ali venčanje/papir/ceremonija ne dolaze u obzir.
Haha, evo mog starog posta,kad sam mislio da ću ostati neoženjen na vjeke :lol:
No, u braku sam od 2013, imamo i dete, ali kako kod nisam mogao njega pred gay oltar oženio sam nju. Imamo lep, skladan odnos na koji venčanje nije uticalo (samo me portir na poslu ponekad pita, jel istina da ste bisex, a ja, veran svom ormaru kažem, bože sačuvaj).
Naravno da treba da se legalizuje u Srbiji. Sustina je da imas izbor - pa ako hoces da se zenis/muzis radi to, a ako ne, pa nemoj
Ja sam vec 4.5 godine u braku. Upoznali smo se pre 12 godina i to je bilo on and off. Prava ti si se menjaju ukoliko si u braku//civ. partnership, ne bi mogao da ga/je posetis u bolnici u nekim slucajevima ukoliko nisi clan uze porodice, isto vazi za donosoenje odluka, potpisivanja, raznih prava. I naravno da ti donosi olaksice sto se tice poreza, kredita, ali je ipak njavaznije sto oficijelno ozvanicis ono sto imas. Nije da moras, ali sto da ne? :)
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Uglavnom uz brak dolaze svakakve pogodnosti. Pa ono, ako se volimo i mislimo da ćemo se još dugo voleti, što da ne.
Za mene bi bilo idealno da se ozenim MTF Kineskinjom :D,dakle str8 brak..Rod(za razliku od svog) kod zivotnog saputnika mi nije bitan(najvise sam izgradio karakter u vezi sa drugim FTM deckom..jos uvek smo u kontaktu i inspirisemo jedan drugog).Nazalost iskustvo me je naucilo da bi veza najbolje funkcionisala sa osobom koja ne oseca seksualnu privlacnost,vec samo romanticnu.
Brak(i vezu) shvatam ozbiljno i samo jednom bih se zenio ali prethodno moram dodatno da poradim na sebi..svojoj istrajnosti i manje destabilisucim nacinima izlazenja na kraj sa stresnim situacijama(jos uvek se tesko nosim sa nedoslednim ljudima i nelogicnim situacijama)...
Mozda recimo u sezdesetoj godini,kad oboje(obojica) podignemo decu.. upoznam empaticnu osobu opravdanih ocekivanja i ako razumemo jedno drugo zasto da ne ostarimo zajedno <3...
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!